Tim Cook: “Apple gaat meer voor professionals doen”

39 reacties

Tijdens Apple’s jaarlijkse aandeel­houders­vergadering ging het vooral over bestuurszaken, maar Tim Cook werd ook gevraagd naar Apple’s ambities in de professionele en creatieve markt. De CEO zei meer voor professionals te willen doen.

Apple is nog altijd een geliefd merk bij creatieve professionals in de grafische sector, maar ook in de audio- en videomarkt is de Mac de standaard. Toch lijkt het erop dat het bedrijf uit Cupertino dit wat laat verstoffen.

Belangrijke doelgroep

Tim Cook spreekt dit tegen: “We gaan meer voor de professionele markt doen. Het is een belangrijke doelgroep voor ons, voornamelijk de creatieve sector. Dat iets wat we doen nog niet zichtbaar is, wil niet zeggen dat onze prioriteiten elders liggen. Het is erg belangrijk voor ons”, zei de Apple-CEO toen hem gevraagd werd naar Apple’s plannen voor de professionele markt.

finalcut103-16x9
Final Cut Pro X werd snel bijgewerkt voor de MacBook Pro met Touch Bar.

Nieuwe Macs

De MacBook Pro kreeg onlangs een grote vernieuwing en in het voorjaar wordt een iMac-update verwacht. Tim Cook zei eerder al dat er “Geweldige nieuwe Macs aankomen” en dat blijkt ook uit verwijzingen naar nieuwe GPU’s voor een iMac en Mac Pro die in macOS werden gevonden. (Zie: Hints naar nieuwe iMac en Mac Pro in macOS 10.12.2).

Een nieuwe Mac Pro laat echter minimaal tot juni op zich wachten. Apple heeft er blijkbaar voor gekozen om een generatie over te slaan en Intel Xeon-chips met ondersteuning voor Thunderbolt 3 zijn nog niet gereed (Zie: Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?).

Of zou Tim Cook met ‘professional’ iemand bedoelden die op een iPad Pro kan tekenen? Dat zal toch niet…

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  checkpointx

  Er zijn inmiddels al heel wat pro grebruikers over gestapt naar windows machines, veel goedkoper en vele malen sneller dan de overpriced mac pro. Ik denk dat ze gewoon te laat zijn, hoe jammer ik het ook vind.

 • Profielfoto
  checkpointx

  nog kleine aanvulling… de stap is ook erg klein als je toch al een ander merk monitor moet kopen om dan ook maar het doosje onder je bureau van een ander merk dan apple te laten zijn…

 • Profielfoto
  Furbz

  te laat? Er komen dagelijks duizenden nieuwe creatives bij joh.
  Nieuwe generatie, nieuwe wensen. Met zoveel liquide middelen kunnen
  ze wel even op een buffertje teren denk ik ?.

  Anderzijds lieve meneer Cook, ik wacht nu al wel &;€@&) lang op een nieuwe iMac! Graag in maart!

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Het is fijn dat ie dit zegt, want het geeft wat hoop. Maar het is wel, eerst zien, dan echt geloven.
  Bij de laatste MacBook Pro besluiten om minder snel RAM er in te stoppen, zodat een machine dunner kan worden en in 1 keer alle gebruikelijke poorten eruit halen, zijn niet echt positieve voorbeelden voor de professionals. De samenwerking met LG voor de displays is dat dan weer wel.
  Maar het jarenlang uitblijven van een Mac Pro update is het ultieme voorbeeld uiteraard.

  En je kan bij de iPad het woord Pro eracteraan plakken, maar dat maakt het nog geen Pro apparaat. Voordat de iPad Pro bestond, zullen er zat mensen zijn geweest die een iPad voor professionele taken gebruikten. En ook nu zullen er mensen zijn die met een iPad Pro vaker Youtube kijken dan bijvoorbeeld schetsen erop. En voor wat betreft creatief professioneel werk is tekenen/schetsen iets wat je echt kan doen op een iPad Pro, maar video editing, secuur photoshop werk of ieder andere complexere taak zijn een muis en toetsenbord vaak betere tools.

 • Profielfoto
  Brims

  Die moet de Microsoft first desktop PC: Surface Studio van de troon stoten en ook in prijs.

 • Profielfoto
  Jor1

  HALELUJAH!

 • Profielfoto
  Facundo

  Too little too late. En niet meer geloofwaardig. Apple is allang niet meer de ‘standaard’. En zal het met hun meuk-hardware van de laatste jaren ook niet meer worden. Als ze al nieuwe hardware uitbrengen. Zéker als ze zich zo blijven verzetten tegen touch-bediening. Die convertibles gaan als warme broodjes over de toonbank (relatief tot andere laptops/desktops) en ik zou zèlf ook niet meer terug willen.
  Apple, keer op je schreden terug, anders blijft er van jullie slechts een telefoonboer over.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ze krijgen allemaal een lolly bij hun iPad Pro.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Facundo: even uit pure nieuwsgierigheid, maar welke touchscreen laptop of pc gebruik je dan?

 • Profielfoto
  Facundo

  HP Spectre x360 15inch. En ik ben er erg tevreden over. Maar dat neemt niet weg dat ik, na 30 jaar Mac, nog steeds bitter ben dat Apple mijn switch nodig maakte.

 • Profielfoto
  polansky

  Nou, nou, nou – ik ben benieuwd.

  Pages en de rest van Apple’s ‘office suite’ is al jaren niet meer bijgewerkt…
  Ze hebben de stekker getrokken uit Aperture.
  Final Cut is al jaren KUT
  Ze hebben de stekker getrokken uit hun servers
  Ze trekken zich terug uit de routermarkt
  De Mac Pro – My ass… is ook alweer jaren oud.
  Imac’s – Waar blijven ze?

  …Maar Apple gaat meer doen voor professionals.

  Leuke woorden Tim, maar ik zie liever daden dan dit soort praatjes

 • Profielfoto
  iMad

  Nou, nou, nou – ik ben benieuwd.

  Pages en de rest van Apple’s ‘office suite’ is al jaren niet meer bijgewerkt…
  Ze hebben de stekker getrokken uit Aperture.
  Final Cut is al jaren KUT
  Ze hebben de stekker getrokken uit hun servers
  Ze trekken zich terug uit de routermarkt
  De Mac Pro – My ass… is ook alweer jaren oud.
  Imac’s – Waar blijven ze?

  …Maar Apple gaat meer doen voor professionals.

  Leuke woorden Tim, maar ik zie liever daden dan dit soort praatjes

  Ik snap je niet, net als alle andere negatieve geluiden hier.
  Waarom stap je niet over op Windows of Linux.

  Alles wat je 10 jaar geleden met een Mac kon doen, kan je nog steeds en zelfs meer.
  Aperture kan je nog steeds gebruiken en anders zijn er misschien betere programma’s.

 • Profielfoto
  iMachia

  “Apple gaat meer doen voor professionals”.
  Klinkt leuk, maar de professionals zijn jaren verwaarloosd. Alhoewel Logic Pro X nog altijd een relatief solide DAW is, schakel ik steeds vaker over op Ableton Live. En het kan ook zo gebeuren dat LPX dadelijk wordt gedowngraded naar het Garageband-niveau.
  (Net zoals Apple Aperture heeft afgeserveerd ten koste van vederlichte Foto’s)

  @iMad
  Hoe zie je dat voor je? Overstappen naar Windows? Duizenden euro’s geïnvesteerd in muzieksoftware (apps/plug-ins) voor Mac OS.
  Ik moet er niet aan denken om weer terug te moeten naar dat gammele Windows, waarbij ik ook nog eens aparte drivers moet installeren om de boel in de lucht te houden.

  Dus ja, gevangen in de Apple-ecosystem….

 • Profielfoto
  polansky

  Ik snap je niet, net als alle andere negatieve geluiden hier.
  Waarom stap je niet over op Windows of Linux.

  Als je mij niet begrijpt ben je geen creatief professional.

  Maar laat ik je dan zeggen dat Apple in 4 jaar heeft afgebroken wat Steve Jobs na zijn terugkomst bij Apple en tot zijn dood heeft opgebouwd.

  Apple is verworden van een bedrijf met visie en een hart voor creatieve professionals tot een gadget company voor consumenten. Een tweede Sony, maar dan in een wat luxer gedaante.

  En waarom ik niet overstap?
  Omdat Mac OS nog steeds een heel solide basis is met een hoog veiligheidsniveau.

 • Profielfoto
  checkpointx

  de realiteit is dat windows inmiddels voor veel creatives en zakelijke gebruikers gewoon ook een prima alternatief is, dit was heel anders toen steve jobs (weer) bij apple begon. Het is leuk dat ze nu weer wat voor professionals gaan doen, maar ik denk dat het wel echt bloody spectaculair moet zijn wil dat werken, met een leuk led stripje op een macbook pro kom je er dan niet…

  Dan heb ik het over dingen als een compleet augmented atelier ofzo waar je doorheen kan lopen en je ding doen. De kans dat apple echter met zoiets baanbrekends op korte termijn komt is vrijwel 0.

  Ik vind het ook erg jammer om te zeggen maar de Apple tijd is over aan het gaan, Apple is stervende

 • Profielfoto
  PowerMac

  Amen

 • Profielfoto
  Furbz

  Dam dam dam daaaam *dramatische muziek* (Beetje Beethovenstijl).

  Gek dat een stervend bedrijf zoveel jaarlijkse winst boekt, de hoogste
  piek aan stock bereikt. Maar goed dat de OMT analisten zover de tijd
  in kunnen zien. Maar om nou dramatisch te gaan doen over een stervend bedrijf wat zoveel geld in stock heeft dat het nog eeuwen (<– Shmoo snapt dat dit figuurlijk is) kan uitzingen zonder een iPhone te maken. Dat is niet nodig toch?

  Koop het of koop het niet: koop wat het beste voor je is. Overigens:
  Sony, de minder luxe Apple, maakt ziek vette fototoestellen waar 'reuzen'
  Canon en Nikon as we speak een puntje aan kunnen zuigen.

  Geef die man een kans om in 2017 de wereld te rocken. Of stap langzaam
  over op Windows (of begin een eigen bedrijf dat te gekke spullen maakt).

 • Profielfoto
  pannekoek

  Nee, apple is niet meer wat het was, en zal het onder Cook ook niet meer worden. De visie is niet creatief en vooruitstrevend, maar afwachtend en zonder focus (behalve dan als het gaat om iPhone)

 • Profielfoto
  Facundo

  Sierra is voor mij het meest stabiele OS sinds Snow Leopard. Maar om Windows ‘gammel’ te noemen is echt achterhaald. Ik heb met beide OS-sen het afgelopen jaar geen enkele systeem crash gehad. En beide hebben hun sterktes en zwaktes, maar uiteindelijk maakt macos of windows niet zo veel meer uit. (Touchbediening even buiten beschouwing).
  Overigens werken professionals (creatief of niet) niet met ‘gammele’ os-sen en software, want dat kunnen ze zich niet permitteren.

 • Profielfoto
  Facundo

  En voor de mensen die denken dat ze vast zitten in het Apple-ecosysteem omdat een overstap te duur is, vanwege nieuwe licenties,software, etc.:
  Bovengenoemde convertible is ± te vergelijken met de duurste MBP2016 15inch. en koste me €1700. Reken zèlf uit hoeveel je overhoudt. En de meeste licenties werken ook gewoon onder windows. Maar ik begrijp de koudwatervrees, die had ik ook.

 • Profielfoto
  Edwin

  @Facundo: even uit pure nieuwsgierigheid, maar welke touchscreen laptop of pc gebruik je dan?

  De HP Spectre X360 13 en de Dell XPS 13 zijn hoogwaardige vervangers maar nauwelijks goedkoper dan een MacBook Pro. Ik zie in het bedrijf dat die (helaas) de MacBook aan het vervangen zijn. Jammer van het mooie macOS maar de meeste Adobe (Photoshop) medewerkers hier maakt het niet heel veel uit, zij komen nauwelijks de applicatie uit

  Ben zelf voor thuisgebruik overgestapt van een MacBook Pro Retina 13″ naar een HP Chromebook 13 G1, heb tegenwoordig niet meer nodig. Geweldig leuke ervaring overigens (en dat na 10 jaar macOS gebruikt te hebben)

 • Profielfoto
  maconly

  Zo Tim wakker ?

  Doe dan eerst maar eens een dikke iphone die makkelijk 48 uur zonder oplader kan.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim is net zo’n visieloze ceo als bij philips of ieder andere multinational.

  Steve was in alles een eindbaas.

 • Profielfoto
  Facundo

  @Edwin Ik vind €1700 voor een computer met betere specificaties dan de allerduurst geconfigureerde mbp tòch wel erg veel goedkoper.
  En dan heb ik het nog niet eens over de veelzijdigheid! Ik vind het heerlijk om ‘m als tablet in bed te gebruiken op m’n schoot en kan gewoon met professionele applicaties doorwerken. En Schiller stopt z’n kop in het zand en zegt zelfs dat het niet kan!!!???
  Oh ja, en geen dongels.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hij bedoeld waarschijnlijk een extra inlegvelletje, zo is de term “Pro” ook weer politiek correct:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ik vooral niet begrijp, en ik wil niemand beledigen achter zijn/haar Mac Pro is waarom mensen zich zo verschrikkelijk lang aan het lijntje laten houden door Apple. Het is niet dat de overstap van alu. Mac Pro naar het zwarte wijnkoeler model zo soepel en vlot verliep.

  Als een meisje, Vodafone, Essent, Philips of BMW zou doen wat Apple hier doet waren jullie al lang naar een andere gegaan.
  Sommige mensen begrijpen dat heel goed of beter dan andere en een laatste kleine groep helemaal niet die blijven gewoon 300 jaar wachten op Apple waarschijnlijk omdat ze houten ogen hebben die alleen maar vooruit kunnen kijken richting de Apple Store.

  De Mac Pro doelgroep is nooit groot geweest. De afgelopen jaren zijn er heel wat mensen van die doelgroep geweest die de overstap naar een 27″ loaded iMac hebben gemaakt omdat dit mogelijk bleek te zijn terwijl ze dat vooraf niet hadden gedacht.
  Dan heb je nog een groep die gewoon heeft gezegd Fuck You Apple ik koop iets anders want zo laat ik niet met mijn ballen spelen. En wat nu overblijft, is een groepje die vooral niet veel veder komt dan aangeven wat voor ’n supercomputers zij vooral wel niet nodig hebben voor de bergen werk die zij verzetten en dat Apple die op dit moment niet maakt of wilt maken.

  Ik denk dat Apple aan het einde van het jaar gaat komen met iMac Pro alleen om dit soort mensen te sturen naar de iMac lineup want als je er blijkbaar geen Pro opzet dan kijken ze er niet naar of kopen ze het niet.

 • Profielfoto
  RJG

  Zoals door meerdere opgemerkt te laat, veel te laat. Ik ben inmiddels over op een Windows 10 machine. Ik moest behoorlijk wennen en het koste behoorlijk wat moeite om de juiste software te vinden tegen een betaalbare prijs. Maar eerlijk is eerlijk, werkt heel erg soepel. En doordat ik Apple prijzen ben gewent kan ik een geweldige computer laten bouwen.
  Mijn Mac staat werkeloos op mijn bureau, alleen nog een Mac Book pro bij mijn vrouw in gebruik. Ik neem Apple dit wel kwalijk, een hoop werk en kosten omdat Apple de computers verwaarloost. Stoppen van Aperture ben ik echt pissig over, dat werk is naar de knoppen.

 • Profielfoto
  RJG

  O ja, iPhone en iPad prima, daar hebben ze focus op. iPad Pro snap ik niet, had OS X op moeten staan zoals MS dat op de Surface heeft gedaan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Walt Mossberg had het vandaag al over een laptop met iOS erop. Ik bedoel als mensen dat al gaan bedenken dat weet je dat je compleet fout bezig bent met je hardware en stuurloos omdat Apple zich niet uitspreekt over hun visies.

  Ze zeggen wel continu computers en tablets zijn twee verschillende dingen met elk hun eigen OS. Prima.. helemaal mee eens maar kom dan niet met aanzetten met een iPad Pro op iOS en al dat net niet Pro gedoe erop.
  Ik ben de laatste die zal zeggen dat je niet met dat pennetje mag tekenen op je iPad, heel leuk maar dat hoeft geen Pro label te hebben. Dat had ook gewoon in iPad Air 3 gepast.

 • Profielfoto
  maconly

  Die ipad is nog steeds incompleet vs een laptop of desktop , mail werkt anders waardoor ik zakelijk verplicht ben om een laptop mee te zeulen.

  Apple drijft op de iphone en is bij cook niet in goede handen.

  Onder Cook is er niets gebracht.

 • Profielfoto
  maconly

  Die ipad is nog steeds incompleet vs een laptop of desktop , mail werkt anders waardoor ik zakelijk verplicht ben om een laptop mee te zeulen.

  Apple drijft op de iphone en is bij cook niet in goede handen.

  Onder Cook is er niets gebracht.

 • Profielfoto
  4GTL

  Ik denk dat het dringend tijd is dat Cook zich niet met Trump zijn politieke bewind of de toiletkeuze’s van transgenders gaat moeien, maar Apple’s geldreserve’s aanspreekt om terug mooie producten te ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Iets (iPad) Pro noemen en vervolgens sinds iOS 9 nauwelijks verbeteringen toevoegen is niet goed wat mij betreft. Hierdoor blijft de iPad voornamelijk geschikt voor media gebruik.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Laten we blij zijn met de beloftes van Tim Cook, maar hij zal ze dit jaar dan wél moeten waarmaken! Ik ben zelf niet zo negatief over Apple, maar heb wel veel punten van kritiek. De nieuwe lijn MacBook Pro, zonder alle nodige aansluitingen en met kerstboomverlichting tegen huizenhoge prijzen, vind ik absoluut een flinke stap in de verkeerde richting. Met de iMacs valt het nog best mee. Ruim een jaar zonder grote update is niet beroerd en er is een mooie 5K iMac. Het wordt wel tijd voor een nieuwe iMac lijn met nieuwe innoverende mogelijkheden. Het gebrek aan een nieuwe of vernieuwde Mac Pro is ernstiger. De professionele groep is jarenlang een belangrijke kurk geweest waar Apple op bleef drijven en toch ook een gateway naar het bedrijfsleven. Apple heeft (was het vorig jaar of al eerder) een verbond gesloten met IBM om samen het bedrijfsleven binnen te stormen met Apple/IBM producten. Ik heb er nog weinig of niets van gemerkt!

  En wat Sony betreft: laat Apple een link maken met Sony om samen een prachtige grootbeeld smart televisie te maken met Apple tvOS erin; lijkt me goed én nodig. Je kunt niet vooral focussen op iPhones en iPads, dat is snel geld verdienen, maar een te kleine basis voor de toekomst. Apple bulkt van het geld, maar het is nog niet te merken dat dit gebruikt wordt voor grote innovaties.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Dat komt omdat geld niet gelijk staat aan innovatie. Sterker nog, innovatie heeft niets met geld te maken, maar met ideeen. Apple (of elk ander bedrijf) kan 200 triljoen dollar op de bank hebben staan, maar als je geen idee hebt welke kant je op wilt/moet dan kun je het geld daar ook niet aan besteden. Apple is ongelooflijk rijk geworden met de ideeen van Jobs. Dat worden ze nu nog steeds, maar het verhaal, het idee van Jobs is er langzaam af aan het gaan. Er moet een nieuwe visionair komen en pas dan heb je wat aan geld.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Laten we blij zijn met de beloftes van Tim Cook, maar hij zal ze dit jaar dan wél moeten waarmaken!

  .
  Dit zijn natuurlijk relatief open beloftes richting investeerders. Niet richting professionals. Er is alleen gezegd richting mensen die aandelen Apple kopen om er geld mee te verdienen dat het bedrijf in de toekomst meer Pro gaat doen. Dat kan dus ook over 3 weken een iPad Pro 10.5 inch zijn die erbij komt. Of speciale apps op die iPad Pro waardoor je nog beter kunt tekenen en vingerverven met je iPad.

 • Profielfoto
  bonjorno

  Echt super irritant dit geheimzinnige gedoe. Schieten ze niets mee op. Zeg dan waar je mee bezig bent. Ik ben geen kleuter die een verassing of gadget wil. Ik wil werken!

 • Profielfoto
  Humain

  Hier grafisch professional wat altijd een ras Apple evangelist is geweest. Ik merk dat ik nu met platform onafhankelijke software werk omdat ik simpelweg geen 4K aan een macbook ga uitgeven. Mijn volgende bak word een XPS van Dell. Net zo snel of sneller met een veel beter scherm (100% adobe rgb) en maar €2500. Ik kan gewoon niet meer voor mezelf verantwoorden waarom ik voor Apple kies. Ok het OS, maar sind Win 10 is dat ook steeds minder een must voor me. Kijk ik start mijn laptop, open mijn app en ik ga aan het werk. Welk OS er draaid zie ik toch niet meer. En zo heb ik nog tog redenen.

  Om me heen hoor ik dat van wel heel veel van mijn collegas en clienten. Allemaal de zelfde redenen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Heb ook lang gedacht om terug over te stappen op Windows, uiteindelijk is macOS nog steeds snel en tevens is het ook nog altijd stabieler in mijn mening. Ik gebruik Logic pro x, Photoshop, dreamweaver en illustrator. Ik gebruik heel af en toe Final Cut pro x en dat loopt allemaal vrij goed. Hoewel mijn Macbook pro uiteraard wel aan een upgrade toe is (model 2012). Ik hoop nu wel dat ze inderdaad of een nieuwe iMac of nieuwe Mac Pro uitbrengen, ik wil persoonlijk ook geen €4000 uitgeven aan die nieuwe Macbook Pro…