Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 maart 2017
Leestijd: 1 minuut

Chrome: 25% minder energieverbruik op Mac, offline leeslijst op iOS

Een van de grootste kritiekpunten op Google Chrome is het energieverbruik. MacBooks gaan minder lang mee wanneer Chrome in plaats van Safari gebruikt wordt om te surfen. In de vandaag vrijgegeven versie 57 zegt Google dit aangepakt te hebben.

Het energieverbruik wordt verminderd door tabbladen op de achtergrond strenger af te remmen. Volgens Google zijn tabbladen die op de achtergrond open blijven staan goed voor 33 procent van het energieverbruik.

Mac: tabbladen afremmen

Een tabblad dat niet zichtbaar is, maar wel op de achtergrond geopend is, kan nog allerlei taken uitvoeren. Google remt deze tabbladen nu volgens een nieuwe methode af. Tabbladen krijgen nu een timer-budget van 10 seconden, dat met 0,01 seconden per seconde aangevuld wordt. De tijd waarin een tabblad activiteit uitvoert, wordt van dit timer-budget afgetrokken. Is het budget op? Dan wordt het tabblad bevroren.

Google maakt een uitzondering voor tabbladen die real-time communicatie zoals een chatbox bevatten of media afspelen. Dit moet goed zijn voor 25 procent minder actieve tabbladen.

iOS: offline leeslijst

De iOS-versie van Chrome krijgt ook een kleine vernieuwing: een offline leeslijst waar artikelen aan toegevoegd kunnen worden. De werking is eenvoudig, tikt op de menuknop en het pictogram voor delen en ten slotte op de knop Later Lezen in het paneel. De pagina wordt dan automatisch in de cache opgeslagen om later te lezen, zelfs zonder verbinding. Om het volledige potentieel van deze functie te benutten, zou Chrome dit tussen dekstop en smartphone moeten synchroniseren, maar zo ver is het nog niet.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chrome: 25% minder energieverbruik op Mac, offline leeslijst op iOS
Sluiten