Bit City: nieuwe iOS-game is strategischer dan Sim City

6 reacties

Bit City is de nieuwe iOS-game van NimbleBit, een kleine ontwikkelaar die gespecialiseerd is in minimalistische games in pixel art-stijl. Na luchthavens, dierentuinen, wolkenkrabbers en treinen is het nu tijd voor een game waarin je een stad moet bouwen en beheren.

Op het eerste gezicht lijkt Bit City een beetje Sim City in een 8-bits jasje. De games delen een bekend concept, maar de gameplay is heel anders.

Huizen, bedrijven en overheidsdiensten

Het basisconcept is simpel: je laat een stad groeien door door de aankoop van land en daar iets op te bouwen. Je hebt telkens de keuze tussen huizen, winkels en overheids­diensten. Je dient een evenwichtig aanbod te hebben. Ieder gebouw brengt geld op en je kunt ook belasting heffen op allerlei zaken. Bovendien moet er doorlopend worden gebouwd en verbouwd, dat kan door op de grote gele knop onderaan het scherm te drukken.

bit city 001
Klik/tap voor groter.

Inkomsten genereren

De inkomsten kunnen gebruikt worden om meer land te kopen, maar ook om auto’s te importeren en het uitrollen van nutsvoorzieningen of nieuwe initiatieven zoals robotisering of tolwegen. Die dragen bij aan effectiever bouwen of meer inkomsten per seconden. Aan de bovenkant van het scherm toont een teller hoeveel geld per seconde in de schatkist van de stad terecht komt.

Ieder level heeft een doel, meestal een aantal inwoners bereiken. Om dit te bereiken dien je percelen te vullen met huizen, maar ook voorzieningen niet te vergeten. De prijs van de percelen neemt toe namate er meer verkocht zijn, dus je zult langer moeten sparen om je stad uit te breiden.

bit city 002
Klik/tap voor groter.

Goede freemium

Hoewel Bit City een freemium-game is, worden geen beperkingen opgelegd die het spelen belemmeren. Je kunt levels sneller uitspelen door in-app-aankopen te doen of video’s te kijken, maar het spel blokkeert niet zonder betaling. Na een aantal uur spelen, hebben wij nog geen prikkels tot betalen gemerkt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  AddVariety

  Na een aantal uur spelen, hebben wij nog geen prikkels tot betalen gemerkt.

  Ik heb ook nooit last van prikkels tot betalen. Wel prikkels tot verwijderen van freemium games. Met name wanneer ze teveel reclame vertonen en/of het zonder in-app aankopen bijna onmogelijk gemaakt worden om het spel binnen een jaar een keer uit te spelen.

  Zo vind ik het geen probleem om een paar euro te betalen voor een game, zo heb ik Monument Valley, F1 2016, Sworcery en Super Mario Run gekocht, waar ik gezamenlijk nog niet eens de kosten van één X1/PS4 game aan kwijt ben geweest en wel minstens evenveel speelplezier. Freemium heb ik in de basis ook geen issues mee, ik speel ook Real Racing 3 (56% nu), Angry Birds 2 en Crossy Roads, maar deze belemmeren ook geen van allen je spelbeleving. Al is RR3 wel minstens zo intensief als de Gran Turismo reeks om uitgespeeld te krijgen, iets té naar mijn mening.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Behalve dat het spel over een stad gaat, zijn er geen overeenkomsten met simcity.
  Simcity gaat over het zelf bouwen van steden, wegen,….
  dit spel is eigenlijk alleen maar een soort klik klik klik oefening….kut spel.

 • Profielfoto
  Kameleman

  Helemaal niets strategisch aan. Geen dieptegang, geen uitdaging, gewoon klikken. Heb spijt dat ik het geprobeerd heb.

 • Profielfoto
  wouwout

  Bit City heeft meer overeenkomsten met Eggs Inc – met name het klik klik klik, wachten, advertentie videos bekijken – dan sim city

 • Profielfoto
  Melle

  Nul strategie – klikken en wachten – nul uitdaging – nul inspanning – MAAR verslavend… ik toch al aan level stad 4… eerste spel op mijn iPhone sinds meer dan 1 jaar… ik had net nood aan herzenloos, bijna dood klikken… ?

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Vind ik Egg, inc. Leuker