‘Apple TV 5 met tvOS 11 in de herfst’

17 reacties

In oktober wordt de vierde generatie Apple TV twee jaar oud en naar verluidt plant Apple een nieuw model. De fabrikant wacht waarschijnlijk op de release van tvOS 11 in september of oktober om een nieuwe variant van zijn settopbox uit te brengen.

De Apple TV 5 wordt al getest. Ontwikkelaar Tijmen Roberti heeft in de log van een van zijn Apple TV-games een apparaat met identificatie­nummer “AppleTV6,2” aangetroffen. Het apparaat draait op tvOS 11.

4K en HDR-beeld

De huidige Apple TV van de vierde generatie heeft identificatie­nummer “AppleTV 5,3” en draait op tvOS 10. Waarschijnlijk toont Apple ons tijdens WWDC 2017 van 5 tot en met 9 juni tvOS 11 voor het eerst. De definitieve release zal in september of oktober volgen.

appletv-oldnew-001
Apple TV 4 (2015) links en Apple TV 3 (2013) rechts.

Volgens eerdere geruchten krijgt de volgende Apple TV ondersteuning voor 4K video en HDR-beeld. Naar verluidt zou de Apple TV 4 dit eigenlijk al krijgen, maar kon Apple in 2015 niet genoeg krachtige A9-chips voor de iPhone én Apple TV produceren. Hierdoor werd voor een oudere A8-chip gekozen en de Apple TV beperkt tot Full HD 1080p.

Software en streaming

Naast hardware, zal Apple ook werk moeten maken van de content die voor de Apple TV beschikbaar is. De nieuwe TV-app (vooralsnog alleen in de VS) die de content van verschillende diensten overzichtelijk bundelt en persoonlijke aanbevelingen doet is een goede eerste stap, maar YouTube was Apple onlangs voor met het lanceren van een TV-streamingdienst.

tv-app-001
De nieuwe TV-app die content van verschillende diensten bundels is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Firi Games, the developers behind arcade games Phoenix HD and Phoenix II, told us they have seen a single device identified as “AppleTV6,2” and running “tvOS 11.0” connect to Phoenix HD for Apple TV from the United States in its logs. The IP address falls within a range linked to Apple’s headquarters in Cupertino.

  .
  Ik dacht vooral toen ik dat las. Game developers bouwen dus blijkbaar dingen in zodat ze precies kunnen zien wie wat waar en wanneer speelt.

  Mij lijkt het namelijk sterk dat Apple op een nieuw product dat nog allemaal geheim is een functie zou activeren met ‘stuur mijn logbestanden naar de developer’.
  Blijkbaar is dit dus heel normaal zonder dat het je gevraagd wordt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee, ze kunnen dat niet precies zien, en er worden geen logbestanden verstuurd (althans daar is hier geen sprake van). Verder is dit inderdaad heel normaal, voor elk met Internet verbonden apparaat. Welk device en OS er gebruikt wordt is nodig als je je content op de capaciteiten wil aanpassen. Het IP adres is noodzakelijk om überhaupt Internetverkeer te hebben. Dat deze informatie in een log wordt bijgehouden is voor een developer handig voor trouble-shooting en om te bepalen welke apparaten ze willen ondersteunen.

  Bij elke website die je ooit bezoekt hebt hebben ze dezelfde informatie van jou ontvangen.

  Ze hebben toch niet de pasfoto en adressen uit de vriendenkring van de betreffende Apple medewerker erbij ontvangen?

 • Profielfoto
  sling

  Het gaat om de content. Ik gebruik de relatief dure Apple TV vrijwel uitsluitend voor Netflix. En dit omdat mijn vijf jaar oude Samsung Smart TV dit niet aanbied. Met andere woorden ik zit niet te wachten om nog meer technische hoogstandjes die mijn TV niet ondersteunt. Ik wacht nog steeds op zinvolle TV content.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bij elke website die je ooit bezoekt hebt hebben ze dezelfde informatie van jou ontvangen.

  .
  Dat is het probleem ook niet. Ik wil niet onzichtbaar zijn of ben bang dat iemand ziet dat ik vanuit Nederland/Limburg/Geleen een spelletje speel of website bezoek. Ik heb geen probleem met analytics maar ze hebben het hier over logbestanden dat is volgens mij compleet iets anders.

  Ik wil niet dat bestanden die op mijn systeem worden opgeslagen en war crash gegevens en allerlei andere data inzitten zomaar naar de developer worden verzenden want daarin zit meestal meer gegevens dan enkel Pietje speelt het spelletje van 20:00 tot 21:00.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het gaat om de content. Ik gebruik de relatief dure Apple TV vrijwel uitsluitend voor Netflix. En dit omdat mijn vijf jaar oude Samsung Smart TV dit niet aanbied.

  .
  En dan had je eigenlijk tweedehands voor 50,- een Apple TV 3 moeten kopen. Op de generatie 3 heb je een geïntegreerde Netflix app die veel beter is dan de losse Apple TV 4 app omdat tvOS nog erg beperkt is in je vrijheid als developer.

  Op Netflix via de Apple TV 3 kun je net als op iOS nog een film aantikken/aanklikken en dan komt er onderaan de pagina te staan welke films vergelijkbaar zijn of welke dezelfde acteurs bevatten. Die optie heeft de Apple TV 4 helemaal niet en moet je dus gaan zoeken en met Siri lopen klooien.

 • Profielfoto
  Buzz

  Shmoo: Het gaat zo te lezen simpelweg om de server logs van de developer, vergelijkbaar met de logs die web servers opslaan, en dus niet om complete crash logs of iets dergelijks van gebruikers.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Sling: ook bijvoorbeeld de Horizon box van Ziggo biedt Netflix en heel veel andere mogelijkheden, zoals 1000 (vooral wat oudere) films en series en nieuwe on demand. Ook nieuwe Smart TV’s bieden dit natuurlijk zelf ook al. Maar ik zou niet weten waarom ik met mijn oude ‘domme’ LED TV een Apple TV zou moeten nemen als ik die Horizon box van Ziggo al heb. Misschien om mijn iPhone of MacBook te streamen; dat doe ik nu met een kabeltje naar HDMI van Apple.

  Apple: doe ’s gek en maak eindelijk een hele grote hele goeie hele gave Apple Smart Televisie, waar een Apple tvOS in zit. En die direct matcht met al je Apple apparaten.

 • Profielfoto
  defores

  En nog tot heden nog steeds niet de beloofde TV-series en we zijn al jaren verder!
  Apple mag wel even beter zijn best doen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Over welke series heb jij het dan? Die TV zenders waar se het de laatste tijd over gehad hebben bij Apple dat is allemaal USA only hoor.

 • Profielfoto
  defores

  @Shmoo, nee dat is niet USA only er zijn wel meer landen die het hebben.

  Sterker nog het stelt zelfs op de website van Apple (Nederlands)

  http://www.apple.com/nl/tv/
  “Televisie is in vele opzichten nog nooit zo goed geweest. Met geweldige series. Een bijna duizelingwekkende hoeveelheid opties. En”

  Dus laat maar na al die jaren het er snel van komen!

 • Profielfoto
  Imade

  Ik gebruik mijn Apple TV als IPTV dingetje, voor Netflix/Hulu etc.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De helft van de Nederlander heeft op dit moment een smart televisie. Daarvoor heb je geen Apple TV nodig. ‘Domme’ televisies zonder smart mogelijkheid zijn in de winkel niet meer te vinden. Over 5 jaar heeft niemand meer een Apple TV nodig. Dan heeft iedereen smart televisies.

 • Profielfoto
  boo-lee

  @MacAanZee, niet akkoord. Ik heb een Panasonic plasma tv van bijna zeven jaar uit. De smart tv functionaliteit is naar hedendaagse normen totaal verouderd maar het beeld is nog altijd om duimen en vingers bij af te likken, die kan wel nog een paar jaar mee tot OLED wat betaalbaarder wordt.

  Ik heb jaren een Apple TV 3 gehad en sinds een paar jaar heb ik een Apple TV 4 waar ik erg tevreden over ben (geluid en beeld streamen vanaf iOS apparaten, Netflix en Infuse via mijn NAS om naar films en series te kijken). Dus smart tv features kunnen mij gestolen worden, ik koop desnoods wel een paar keer tijdens de levenscyclus van mijn tv een apparaatje om mijn tv écht smart te houden en up to date te blijven.

 • Profielfoto
  Karlosax

  Goed nieuws dat de AppleTV in 4K nu eindelijk komt !

  Zoals boo-lee opmerkt ben ook ik de mening toegedaan, niet alle smart features in een tv te willen hebben.

  Mijn ideale opstelling wordt waarschijnlijk een “domme” TV , zoiets als Humax nu op de markt heeft met Ultra-HD scherm, of iets in de OLED sfeer.

  Een Humax decoder met hardeschijf, deze componenten via een Marantz AV voorversterker aansturen.

  Streamen van elk Apple device in huis, zowel airplay als ook AppleTV.

  Geen surround gedoe, maar grote stereo zuilen naast het scherm.

 • Profielfoto
  boo-lee

  Ik zou eigenlijk liefst van al gewoon een 55″ OLED monitor hebben, zonder tuner, zonder speakers, zonder smart tv functionaliteit enz. … Maar zoiets wordt waarschijnlijk niet gebouwd wegens een te klein doelpubliek.

 • Profielfoto
  Roko

  Sinds ik een 4K smart tv heb gebruik ik mijn ATV4 niet meer, dat ding staat alleen nog stof te verzamelen. Ik zie ook niet in waarom ik ooit nog een nieuwere versie ATV zou aanschaffen want mocht men niet lineaire TV gaan aanbieden dan is dat vanwege rechten toch alleen voorbehouden aan USA.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Heb hier nog steeds een Apple TV3 en die werkt voor mij nog prima.
  Kan via de Netflix en crunchyroll apps vanaf me iPad gewoon door streamen naar dat apparaat.
  Dus werkt nog prima.
  En zolang er nog ondersteuning is voor de ATV3 vind ik het wel prima zo!