Apple tegen het recht om te repareren

21 reacties

Verschillende Amerikaanse staten werken aan een wetsvoorstel dat fabrikanten verplicht reserveonderdelen en technische handboeken aan onafhankelijke reparateurs en consumenten beschikbaar te stellen. “The Right to Repair” genoemd.

Gistermiddag werd de wet in de staat Nebraska behandeld. Lydia Brasch, een senator die het wetsvoorstel in de Amerikaanse staat verdedigt, besprak de kwestie met Steve Kester, een Apple-vertegenwoordiger.

Mekka voor hackers

Volgens Apple wordt een staat die het recht om te repareren invoert een “Mekka” van hackers. De fabrikant geeft ook aan dat strenge certificering van reparateurs de enige manier is om te zorgen dat originele onderdelen worden gebruikt en dat apparaten naar behoren worden gerepareerd. Voor vormt het zelf repareren van apparaten volgens Apple een veiligheidsrisico.

Effectieve lobby

Apple is echter bereid om compromissen te sluiten en zegt geen bezwaar tegen het wetsvoorstel te hebben wanneer de iPhone wordt uitgesloten. Er zijn nog meer tegenstanders van deze wet, bijvoorbeeld John Deere, een fabrikant van landbouwmachines die deel uitmaakt van een groep met actieve tegenstanders. De lobby lijkt effectief. De staat New York probeert een soortgelijke wet sinds 2014 in te voeren, tot nu toe zonder succes.

Voorstanders van de wet zeggen dat een grotere reparatiemarkt consumenten meer keuze geeft en de kosten voor reparaties zal verlegen. Bovendien zorgt het ervoor dat consumenten die in afgelegen gebieden wonen minder ver hoeven te reizen naar een van de door Apple gecertificeerde reparatiepunten. Andere techbedrijven zoals Microsoft, Google, Samsung, Sony en Nintendo vrezen dat ze bedrijfsgeheimen vrij moeten geven om aan de wet te voldoen.

Video: Kraampjes in China solderen voor een paar tientjes grotere flashopslag in de iPhone…

In Nebraska werd, verwijzend naar de problemen die fabrikanten met de nieuwe hebben, geconcludeerd dat het voorstel dit jaar niet meer kan worden behandeld. Toch zal de dezelfde situatie zich herhalen in de staten Illinois, Kansas, Massachusetts, Minnesota, New York, Tennessee en Wyoming, waar vergelijkbare wetsvoorstellen zijn ingediend. Kijkt Europa mee? (Via: BuzzFeed)

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Helemaal niet zo onredelijk van Apple. Een smartphone is geen wasmachine! Maar ja, met internet of things kun je straks zelfs je koffiezet apparaat niet meer vertrouwen!

 • Profielfoto
  brinkey

  Wanneer dit doorgevoerd wordt zal Apple er wel voor zorgen dat er helemaal niets meer te repareren valt, oftewel alles aan mekaar lijmen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Reparateur Louis Rossmann heeft de gehele hoorzitting opgenomen, zie link. Begin is rond 15:15. Eerst zijn de voorstanders van de wet aan het woord, later de tegenstanders. (check ook de gast vooraan die casual z’n fb checkt)

  Ik snap beide kampen, de bedrijven willen hun schema’s niet vrijgeven, en maken zich zorgen om betrouwbare reparatie door gecertificeerd personeel omdat hun naam op het apparaat staat. Het voelt alsof iedereen aan hun apparatuur mag en kan gaan sleutelen terwijl er veel is geïnvesteerd in ontwikkeling en veiligheid hiervan.

  Anderzijds, de onafhankelijke reparatieshop biedt klanten lagere prijzen en soms meer mogelijkheden zoals bijv. dataherstel, iets waar Apple niet in voorziet. En reparatie kan eenvoudig zijn, een paar schroeven en hop je iPhone werkt weer voor $50 in plaats van $279 wat Applemaffia rekent. Ze willen vooral klanten een keuze geven.

  We gaan het zien, mogelijk komt er een middenweg waarin bepaalde apparatuur wordt ontzien.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Reparateur … ???

  – 35 jaar geleden. “En wat wilt Lowietje later graag worden? Reparateur juffrouw”

 • Profielfoto
  Spinozo

  Darth Vader en Luke Skywalker waren ook reparateur Shmoo

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wie? Zitten die ook op YouTube?

 • Profielfoto
  maconly

  Apple is money only.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Geldt dat ook voor software, zodat je de broncode moet vrijgeven?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Weer een legendarische opmerking uit de koker van OMT:

  Apple is bereid om een compromis te sluiten: ze willen de wet steunen als de iPhone wordt uitgesloten . . . . .

  Dat is geen compromis. Dat is je eigen zin doordrijven.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Apple is money only.

  Je hebt je dosis azijnpossen nog niet gehad deze week?

  Apple maakt over het algemeen behoorlijk prettige producten.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Niet goedkoop, wel de beste
  G,D&R

 • Profielfoto
  KR1275

  Alle bullshit argumenten: we hebben het hier over een stukje elektronica. We doen alsof het mensen zijn!
  Allemaal protectionisme: Apple wil zelf verdienen aan de reparaties. Niets nieuws. Jammer dat ingenieurs niet wat mondiger zijn. Apple doet alles om heel veel geld binnen te harken. Net als het weglaten van de headphone jack “courage”: gewoon geld verdienen als lightning licenties.
  Mijn mac mini had binnen 1,5 jaar geen blutooth meer (gekocht in Bangkok, dus wat lastig om verhaal te halen). Kaartje bij Apple: bijna 90€. Kaartje besteld op eBay voor 16 USD + gratis verzendkosten. En wat… hij doet het perfect (is ook gewoon Broadcom).
  Laat Apple maar weer leuke dingen gaan maken, en zich minder bemoeien met deze onzin.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Natuurlijk is het óók protectionisme voor de eigen markt. Maar het is niet volkomen onzin. Als je bij de hardware van de telefoon kunt en ook nog rootsoftware hebt (wat een reparatiedienst zou moeten hebben wil het bijvoorbeeld het flashgeheugen kunnen vervangen) dan kan een reparatiedienst behoorlijk wat kwaad doen.

 • Profielfoto
  blfzz

  Super strak plan; daarna lekker zeiken bij de fabrikant als ik het zelf heb verpest!

  Mensen die zeuren over het feit dat zelf repareren tegen gegaan wordt door de fabrikant maken ook de grootste problemen wanneer ze wel zelf mogen repareren en het compleet fout gaat.

  En ja, daar ben je als fabrikant uiteraard op tegen. En dat is niet alleen maar “money only”.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Geinig filmpje, die reparatie.
  En ach, niets nieuws onder de zon: als je je grasmachine terugbrengt ter reparatie is het ook duurder dan dat die handige buurman er even naar kijkt, de garantie op je Ferrari vervalt ook als de monteur van de lokale fiat garage er aan sleutelt maar is wel goedkoper, en alle bedrijven willen winst maken, tenzij het non-profit bedrijven zijn, maar dan nog.
  Uiteraard mag je je monopolie positie niet verkeerd gebruiken, daar zijn wetten voor.
  Natuurlijk ben je als Apple zijnde de enige die officieel een iPhone kan openen en herstellen of checken, zonder dat de garantie vervalt, en daar wringt wellicht de schoen een beetje: “ik heb ook een klein schroevendraaiertje en ben ook best wel handig hoor!” is voor een fabrikant uiteraard een nachtmerrie.
  Maar ook in Europa, en anders wel in de meer exotische vakantiebestemmingen zijn er van die kleine winkeltjes die je kapotte scherm van je gevallen iPhone vervangen bijvoorbeeld, voor een prikkie.
  Maar dan niet zeuren als het er slecht uitziet, of niet goed is gedaan…
  (gebeurde mij eens, en uiteindelijk alsnog bij Apple opnieuw laten doen).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het verschil is wel dat ik bij de Fiat dealer binnen kan stappen en een originele benzinetank voor mijn auto kopen. Of ik die aan het plafond hang, er thuis op ga zitten of hem zelf inbouw in mijn auto dat zal meneer Fiat een worst wezen. Hij is al lang blij dat ik geen universele onderdelen koop.

  Stap jij eens de Apple Store binnen met je 4 jaar oude iPhone en dan vraag je of je een nieuwe accu of beeldscherm mag kopen. Dat kan niet, en daar gaat dit over. Je kunt alleen originele onderdelen kopen wanneer je het ook laat maken door Apple en dat is schandalig wanneer je buiten je garantie bent.

 • Profielfoto
  defores

  @ro_me,

  Ik kan het zelf ook repareren maar Apple laat niet toe om onderdelen los te kunnen bestellen (waarvan de mainboard/videokaarten vaak ook nog eens de prijs niet rechtvaardigen).

  Daarmee heb ik niks van doen met derden, ik wil zelf mijn product kunnen repareren wanneer deze buiten garantie valt. Daarmee ben ik geheel voor ‘recht om te repareren‘ en het is aan mij de keuze of ik dat zelf doe, via een andere partij of via Apple.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat Shmoo/defores zeggen. Ik vind het een slecht verhaal als je buiten garantie niet bij een derde terecht kunt of zelf aan de slag kunt. Binnen garantie wil ik dat er meer wordt geregeld. Dan moet er een gecertificeerd reparatieprogramma kunnen bestaan waarin personen/bedrijven kunnen functioneren. Ik werd altijd prima geholpen door Card Services bijvoorbeeld. Ik vertrouwde hen mijn reparaties toe en zij deden die voor schappelijke kosten met behoorlijke service. Dat eco-systeem is nodig tegen hoge reparatiekosten en lange wachttijden voordat je je productiesystemen weer terug hebt. Voor Card moet ik naar Utrecht rijden en dat moet ik wel doen, omdat de Apple dealers in Rotterdam eigenlijk alleen dingen voor consumenten willen doen die ook nog eens bij hen kopen.
  Het goede nieuws is dat het bijna nooit fout gaat, maar het-is-nu-niet-goed-geregeld.

 • Profielfoto
  Milez

  Een duidelijk argument pro “recht om te repareren” is inderdaad de prijs – officiële reparaties zijn vaak belachelijk duur. Maar een ander argument is ook beschikbaarheid: officiële reparaties zijn vaak na enkele jaren niet meer mogelijk. Wetgevende initiatieven om fabrikanten wat inschikkelijker te maken, zijn dus meer dan welkom.

 • Profielfoto
  Bostie

  Voor vormt het zelf repareren van apparaten volgens Apple een veiligheidsrisico.”

  “Voorstanders van de wet zeggen dat een grotere reparatiemarkt consumenten meer keuze geeft en de kosten voor reparaties zal verlegen.”

  “In Nebraska werd, verwijzend naar de problemen die fabrikanten met de nieuwe hebben, geconcludeerd dat het voorstel dit jaar niet meer kan worden behandeld.”

  Raymon, leest niemand op de redactie je werk eens na alvorens het online gaat?

 • Profielfoto
  hapipiko

  Heb in mijn iMac 1 x harde schijf vervangen en 1x een SSD er zelf ingezet.
  Met hulp van instructievideo op YouTube.
  gaan ze die video’s dan ook aanpakken?
  Ik vond het juist leuk zelf te sleutelen.
  Maar ik snap ook dat dan de garantie vervalt.?