Apple steunt Google in zaak tegen FBI

8 reacties

Vorig jaar had Apple het met de FBI aan de stok en dit jaar is de overheidsĀ­dienst verwikkeld in een rechtszaak met Google. De zoekgigant is door de FBI bevolen om e-mails die op servers buiten de VS zijn opgeslagen over te dragen, maar weigert dat.

Google meent dat de FBI uitsluitend inzage mag hebben in data die in de VS is opgeslagen. Apple onderschrijft dit en maakt dat samen met Amazon, Cisco en Microsoft in een brief aan de rechtbank (amicus curiae) duidelijk.

FBI: land van openen telt

De zaak loopt sinds februari en gaat om een aantal e-mailberichten inzake binnenlandse fraude. De rechtbank van Philadelphia oordeelde eerder dat het overdragen van e-mails die op buitenlandse servers zijn opgeslagen niet telt als inbeslagname van buitenlands informatie, omdat de inbreuk op privacy vindt pas plaats plaatsvindt wanneer de berichten in de VS worden gelezen.

Google zegt niet alleen e-mail in de VS op te slaan, maar een globaal netwerk te gebruiken met datacenters in Taiwan, Singapore, Ierland, Finland, Nederland en Belgiƫ. Hierdoor kan het niet weten waar e-mailberichten opgeslagen worden.

google datacenter
Servers in een Google Datacenter – Klik/tap voor groter.

Microsoft en Europa

De Amerikaanse overheid spande in 2014 een vergelijkbare zaal tegen Microsoft aan. Het bedrijf kreeg het verzoek data vrij te geven die op een Ierse server stond. Microsoft weigerde dat en de rechter gaf het bedrijf gelijk. Dit kan voor Google in het voordeel werken.

Een uitspraak in het nadeel van Google kan Amerikaanse bedrijven die ook Europese datacenters hebben, flinke schade opleveren. Het uitgangspunt is momenteel dat de Amerikaanse opsporingsdiensten alleen toegang hebben tot data die op Amerikaanse grond is opgeslagen, zodat de privacy van Europese burgers niet in het geding is.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  4GTL

  Ik snap de bedrijven dat het vrijgeven van deze mails voor imagoschade zorgt, maar anders, je zal maar het slachtoffer zijn van fraude en google/microsoft/… wil het bewijsmateriaal niet vrijgeven.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Bewijslast opvragen wanneer je het slachtoffer van fraude bent kan natuurlijk wel. Het vrijgeven van die data zou dan een internationaal verzoek aan een ander land betreffen. Andere procedure met andere regels. Waarschijnlijk zou een dergelijk verzoek dan meer in de openbaarheid plaatsvinden.

 • Profielfoto
  ro_me

  Tuurljjk is er een heel groot eigenbelang voor deze techbedrijven! Stel je voor, dat al die Europeanen straks Amerikaanse bedrijven gaan mijden!
  Maar voor ons, Europeanen, een goede zaak dat ze het doen!

 • Profielfoto
  xaddict

  “De rechtbank van Philadelphia oordeelde eerder dat het overdragen van e-mails die op buitenlandse servers zijn opgeslagen niet telt als inbeslagname van buitenlands informatie, omdat de inbreuk op privacy pas plaatsvindt wanneer de berichten in de VS worden gelezen”

  WTF!! En de FBI gaat dan vestigingen openen in Europa of wat?! Het is ook een corrupt k**land. Ongelofelijk!

 • Profielfoto
  bartvdv

  WTF!! En de FBI gaat dan vestigingen openen in Europa of wat?! Het is ook een corrupt k**land. Ongelofelijk!

  Het FBI heeft al kantoren in Europese steden.

 • Profielfoto
  ro_me

  WTF!! En de FBI gaat dan vestigingen openen in Europa of wat?! Het is ook een corrupt k**land. Ongelofelijk!

  Het FBI heeft al kantoren in Europese steden.

  Nee toch? Lijkt me sterk! Denk dat je in de war bent met de CIA! FBI is uitsluitend binnenlands.
  Is het zelfde als de federale politie, rijkspolitie
  MI5 etc etc.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dat verklaart het diner tussen Sundar Pichai en Tim Cook een kleine week geleden.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @ro_me:

  Het zijn er zelfs een pak meer dan ik dacht, hier een kaartje:

  https://www.fbi.gov/contact-us