Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 maart 2017

Apple steunt Google in zaak tegen FBI

Vorig jaar had Apple het met de FBI aan de stok en dit jaar is de overheids­dienst verwikkeld in een rechtszaak met Google. De zoekgigant is door de FBI bevolen om e-mails die op servers buiten de VS zijn opgeslagen over te dragen, maar weigert dat.

Google meent dat de FBI uitsluitend inzage mag hebben in data die in de VS is opgeslagen. Apple onderschrijft dit en maakt dat samen met Amazon, Cisco en Microsoft in een brief aan de rechtbank (amicus curiae) duidelijk.

FBI: land van openen telt

De zaak loopt sinds februari en gaat om een aantal e-mailberichten inzake binnenlandse fraude. De rechtbank van Philadelphia oordeelde eerder dat het overdragen van e-mails die op buitenlandse servers zijn opgeslagen niet telt als inbeslagname van buitenlands informatie, omdat de inbreuk op privacy vindt pas plaats plaatsvindt wanneer de berichten in de VS worden gelezen.

Google zegt niet alleen e-mail in de VS op te slaan, maar een globaal netwerk te gebruiken met datacenters in Taiwan, Singapore, Ierland, Finland, Nederland en België. Hierdoor kan het niet weten waar e-mailberichten opgeslagen worden.

Servers in een Google Datacenter – Klik/tap voor groter.

Microsoft en Europa

De Amerikaanse overheid spande in 2014 een vergelijkbare zaal tegen Microsoft aan. Het bedrijf kreeg het verzoek data vrij te geven die op een Ierse server stond. Microsoft weigerde dat en de rechter gaf het bedrijf gelijk. Dit kan voor Google in het voordeel werken.

Een uitspraak in het nadeel van Google kan Amerikaanse bedrijven die ook Europese datacenters hebben, flinke schade opleveren. Het uitgangspunt is momenteel dat de Amerikaanse opsporingsdiensten alleen toegang hebben tot data die op Amerikaanse grond is opgeslagen, zodat de privacy van Europese burgers niet in het geding is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple steunt Google in zaak tegen FBI
Sluiten