Apple neemt ethisch hacker Jonathan Zdziarski aan

4 reacties

Apple heeft zijn team dat over security gaat uitgebreid met Jonathan Zdziarski, een vooraanstaand forensisch- en beveiligings­onderzoeker die actief betrokken was bij onder andere de strijd die Apple vorig jaar tegen de FBI en Amerikaanse overheid voerde.

Zdziarski kondigde zijn nieuwe rol bij Apple op zijn eigen blog aan. De onderzoeker heeft een rebelse, maar smetteloze reputatie. Hij wordt onderdeel van het Security Engineering and Architecture team.

De beveiligingsexpert schrijft het volgende:

Ik kijk er enorm naar uit om met een groep van gelijkgestemden de veiligheid en privacy van Apple-klanten te gaan beschermen. Dit is een gewetenskwestie voor mij. Privacy is heilig; ons digitale leven kan zo veel onthullen: onze belangen, onze diepste gedachten en zelfs van wie we houden. Ik ben blij te gaan werken met een uitzonderlijke groep mensen die een passie deelt om dit te beschermen.

Zdziarski werd regelmatig in artikelen op OMT geciteerd. Zo claimde hij in 2014 ernstige kwetsbaarheden in iOS 7 gevonden te hebben, analyseerde hij Facebook Messenger en concludeerde dat de app wel erg op spyware lijkt. De laatste tijd matigde hij zijn toon en droeg bij aan de zaak Apple vs. FBI. Ook nuanceerde hij vaak opgeblazen beveiligingsproblemen in iOS.

Jonathan Zdziarski
Jonathan Zdziarski tijdens een presentatie in 2017.

We zullen het voortaan zonder zijn scherpe commentaar en actuele analyses op Twitter moeten doen. Zijn account @jzdziarski bestaat plots niet meer, waarschijnlijk een eis die Apple stelt. Hoe dan ook, dit is een hele goede aanwinst voor Apple.