Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 maart 2017
Leestijd: 2 minuten

Apple Music: $ 500.000 voor twee weken exclusieve rechten

De Amerikaanse muzikant Chance the Rapper heeft via Twitter inzicht in zijn relatie met Apple gegeven. De iPhone-maker heeft hem kennelijk flink betaald om zijn nieuwste album Coloring Book twee weken exclusief op Apple Music te mogen streamen.

Het album kwam in mei van 2016 uit en was twee weken exclusief via Apple Music te streamen. Daarna bood de rapper het gratis aan op SoundCloud. Apple betaalde maar liefst $ 500.000 voor dit privilege.

Eerste streaming-album met Grammy

De artiest zegt dat hij het geld nodig had en dat Apple een prettige partij was om mee samen te werken. Naast een half miljoen dollar, kreeg hij ook een commercial die prominent zichtbaar was. Coloring Book won onlangs een Grammy Award voor beste rap-album, het was het eerste streaming-only album dat de prestigieuze award in de wacht wist te slepen.

Profiteren van streaming-oorlog

Apple Music, Spotify en Deezer proberen gebruikers te lokken met exclusieve releases en content op hun platform. Volgens de rapper kunnen artiesten daarvan profiteren, maar is het belangrijk om zelf de controle over hun muziek te behouden. Labels hebben weinig baat bij het aangaan van deals, terwijl artiesten die hun muziek zelf uitgeven een stuk flexibeler zijn.

Voor fans van artiesten zijn exclusieve releases niet altijd prettig, omdat zij moeten uitzoeken via welk platform hun favoriete artiest te beluisteren is. Onlangs zei Apple-topman Eddy Cue nog dat dit soort deals op lange termijn niet goed voor de muziekindustrie zijn, maar voorlopig als noodzakelijk kwaad gezien worden om het aantal abonnees te laten groeien.

Een van de meest controversiële releases op Apple Music was die van Blonde, het nieuwe album van Frank Ocean. De singer-songwriter lanceerde met hulp van Apple zijn nieuwe album dit jaar exclusief op Apple Music en zette zijn vaste platen­maatschappij buiten spel. Deze reageerde woedend en dreigde exclusieve samenwerkingen voortaan te weigeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Music: $ 500.000 voor twee weken exclusieve rechten
Sluiten