Apple Music: $ 500.000 voor twee weken exclusieve rechten

7 reacties

De Amerikaanse muzikant Chance the Rapper heeft via Twitter inzicht in zijn relatie met Apple gegeven. De iPhone-maker heeft hem kennelijk flink betaald om zijn nieuwste album Coloring Book twee weken exclusief op Apple Music te mogen streamen.

Het album kwam in mei van 2016 uit en was twee weken exclusief via Apple Music te streamen. Daarna bood de rapper het gratis aan op SoundCloud. Apple betaalde maar liefst $ 500.000 voor dit privilege.

Eerste streaming-album met Grammy

De artiest zegt dat hij het geld nodig had en dat Apple een prettige partij was om mee samen te werken. Naast een half miljoen dollar, kreeg hij ook een commercial die prominent zichtbaar was. Coloring Book won onlangs een Grammy Award voor beste rap-album, het was het eerste streaming-only album dat de prestigieuze award in de wacht wist te slepen.

Profiteren van streaming-oorlog

Apple Music, Spotify en Deezer proberen gebruikers te lokken met exclusieve releases en content op hun platform. Volgens de rapper kunnen artiesten daarvan profiteren, maar is het belangrijk om zelf de controle over hun muziek te behouden. Labels hebben weinig baat bij het aangaan van deals, terwijl artiesten die hun muziek zelf uitgeven een stuk flexibeler zijn.

Voor fans van artiesten zijn exclusieve releases niet altijd prettig, omdat zij moeten uitzoeken via welk platform hun favoriete artiest te beluisteren is. Onlangs zei Apple-topman Eddy Cue nog dat dit soort deals op lange termijn niet goed voor de muziekindustrie zijn, maar voorlopig als noodzakelijk kwaad gezien worden om het aantal abonnees te laten groeien.
blonde-16x9
Een van de meest controversiële releases op Apple Music was die van Blonde, het nieuwe album van Frank Ocean. De singer-songwriter lanceerde met hulp van Apple zijn nieuwe album dit jaar exclusief op Apple Music en zette zijn vaste platen­maatschappij buiten spel. Deze reageerde woedend en dreigde exclusieve samenwerkingen voortaan te weigeren.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  pannekoek

  Tim, had deze meneer geen NDA moeten tekenen voor dat soort fooien?

 • Profielfoto
  Jesper

  Wel een vreemde omslag van 500.000,- naar gratis in 2 weken…

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Dit is nog een reden waarom ik streamingdiensten liever niet gebruik. Opvallend is wel dat het vaak juist de artiesten zijn die voor die exclusieve deals kiezen. Dat had ik niet gedacht, want ik had verwacht dat de artiest zijn muziek aan juist zoveel mogelijk mensen wil laten horen.

  Maar ik baalde toen Kanye West zijn album voor een lange tijd alleen bij Tidal de luisteren was, maar ik was blij dat bij het uitkomen van Dr. Dre zijn album op Apple Music het ook gelijk digitaal aan te schaffen was in de Music Store. Maar ik wilde dat album liever op CD en daar moest je dan ook weer op wachten.

  Ik ben blij dat Eddy Cue het inziet, maar ik baal ervan dat Apple eraan meedoet. Ik begrijp het wel, maar het is zeker geen goed ding voor de muziekindustrie nee.

  Wat mij ook opvalt. Apple heeft ooit met zijn Music Store het voor elkaar gekregen dat de (grote) platenlabels minder controle kregen en artiesten makkelijker hun muziek konden uitbrengen. Ironisch dat Apple Music (mede)verantwoordelijk is voor een nieuw slecht klimaat in diezelfde industrie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  “Apple gave me …”

  .
  Dat zegt natuurlijk alles over dit soort figuren.

 • Profielfoto
  ro_me

  “Apple gave me …”

  .
  Dat zegt natuurlijk alles over dit soort figuren.

  ja man, wat een loser!

 • Profielfoto
  bartvdv

  Raar dat de bullshit-detector van OMT dat niet heeft opgepikt.

 • Profielfoto
  defores

  $ 500.000 voor die bling bling nep rap?:shock:
  Dan is Apple echt de draad kwijt