Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 maart 2017

Apple: “Meeste CIA-lekken al gedicht”

Gisteren plaatste WikiLeaks bijna 9.000 geheime documenten online, waaruit blijkt dat de CIA over vele technieken en exploits beschikt om in te breken in smartphones, computers en zelfs Smart TV’s. Ook iOS werd veelvuldig genoemd.

Vandaag is Apple er als de kippen bij om te reageren. De iPhone-maker zegt dat de meeste veiligheids­lekken die in de documenten worden omschreven al gedicht zijn. Wanneer dit niet het geval is, krijgt het hoge prioriteit.

Meeste kwetsbaarheden al aangepakt

Apple zegt tegen TechCrunch: “Uit een eerste analyse van de documenten blijkt dat de meeste veiligheids­lekken al zijn aangepakt in recente iOS-versies. We blijven ook op volle snelheid werken om andere kwetsbaarheden op te lossen. We adviseren onze klanten om altijd de nieuwste versie van iOS te installeren om ervoor te zorgen dat ze profiteren van de nieuwste beveiligingsupdates.”

Oudere iPhones en iPads ontvangen echter niet langer iOS-updates en staan daarom (deels) open voor een bezoek van de CIA of andere overheids­dienst met een drie­letterige naam. Apple brengt voor oudere macOS-versies wél beveiligingsupdates uit. Hoewel bijna 80 procent van de iOS-gebruikers trouw de laatste versie installeert, zou het geen slecht idee zijn om ook oudere iOS-versies net als macOS te patchen.

Het CIA-hoofdkwartier in Langley (Virginia).

Google en Samsung

Naast iOS was er veel aandacht voor Android in de gelekte documenten. Google heeft nog niet gereageerd, maar zal in een toekomstige reactie ongetwijfeld wijzen op de maandelijkse Android-updates die het uitbrengt. Het probleem is dat veel fabrikanten deze vaak alleen bij high-end toestellen mondjesmaat doorvoeren.

Dat de CIA ook over een techniek beschikt om met een ‘fake off’ modus Smart TV’s van Samsung af te luisteren en mogelijk ook de webcam te activeren, deed veel stof opwaaien. De Koreaanse fabrikant heeft vooralsnog geen reactie gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple: “Meeste CIA-lekken al gedicht”
Sluiten