Apple koopt automatiseringsapp Workflow

12 reacties

Apple heeft automatiseringsapp Workflow gekocht. Deze krachtige applicatie voor iOS laat gebruikers taken in apps te automatiseren om deze als aparte app op het homescreen te zetten. Workflow kostte voorheen € 2,99 maar is voortaan gratis beschikbaar.

Workflow werd in 2014 gelanceerd door een klein team onder leiding van Ari Weinstein, een voormalig jailbreaker. Hij bevestigt de overname tegenover TechCrunch. Een overnamebedrag is niet bekend.

App blijft beschikbaar

In tegenstelling tot andere apps die overgenomen worden, blijft Workflow in de App Store beschikbaar en zal Apple de app blijven updaten. Workflow werd in 2015 bekroond met een Apple Design Award. Ontwikkelaar Ari Weinstein zegt: “We hebben altijd nauw samengewerkt met Apple, bij het van de grond krijgen van ons bedrijf toen we studenten waren tot het ontwikkelen en lanceren Workflow en het behalen van succes in de App Store.”

workflow-tablet-001
Workflow op een iPad – klik/tap voor groter.

De toekomst: Workflow en Siri?

Workflow kan het best gezien worden als moderne variant op Automator en AppleScript voor de Mac. De app ondersteunt niet alleen basisfuncties vanuit de GUI, maar opdrachten kunnen ook gescript worden, variabelen en loops zijn beschikbaar. Het lijkt in de toekomst ook goed mogelijk om Workflow aan Siri te koppelen. Zo ontstaan echt nuttige interacties met je stem die verder gaan dan een notitie maken of wekker zetten.

De app na de overname door Apple al een update gehad. Hierin wordt Google volledig uit de app gehaald. In plaats van Google Maps wordt Apple Maps gebruikt en de vertaalfunctie wordt voortaan door Bing aangestuurd. Ondersteuning voor Google Chrome, Pocket, LINE, Telegram en Uber is ook geschrapt, waarschijnlijk omdat deze apps al beschikken over Siri-integratie.

workflow iphone 001
Workflow op de iPhone. Compleet met variabelen en een Widget.

Het team van Workflow heeft zonder toegang tot de private API’s van Apple een indrukwekkende app gemaakt. Met toegang tot de gehele achterkant van iOS kan dit alleen maar beter worden. Workflow is nu gratis en we raden je aan om er eens mee te experimenteren.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Nicolinden

  Dat klinkt goed, als het van Apple wordt zal de app hopelijk ook krachtiger worden!

 • Profielfoto
  steveb

  Lijkt een ideale koppeling tussen Apple home en heel wat apps

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ze hebben alleen de techniek nodig. Apple is lui en bouwt niets meer zelf. 20% van deze app komt straks in iOS te zitten en de Core uit de app zal dan de basis van die integratie zijn.

  De app zelf zal alleen maar waardelozer worden vanaf nu. Er komen echt geen nieuwe functies in. Ze zullen de app gewoon langzaam laten doodbloeden en dan uit het niets ooit offline halen.

  Vergelijkbaar met Siri alleen gaat iedereen dit straks gebruiken en is Siri alleen voor hipsters en lelijkerds.;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Btw als je (nu) zoiets zoekt voor het organiseren van je bestanden op de Mac dan is Hazel je app. Het is zeg maar Automator voor mooie mensen.

  https://www.noodlesoft.com/

 • Profielfoto
  polansky

  Dat is een perfecte analyse, die veel Apple fans hier liever niet zullen horen, maar wel perfect de huidige werkwijze van Apple weerspiegelt.

 • Profielfoto
  steveb

  @polanski
  Als fan ben ik blij als verbeteringen als deze dieper in het os komen te zitten.
  Zelf gelaakt of n

 • Profielfoto
  steveb

  Niet? Dat doet er niet toe.
  Ik vind het zelfs raar dat er al dik een jaar weinig of geen bedrijven en app bouwers werden over genomen door Apple.

  Liever overnemen en zo top programmeurs mee inlijven dan patenten schenden en rechtszaken te hebben.

 • Profielfoto
  polansky

  De vraag is uiteraard of ze die programmeurs opkopen of alleen de kennis en broncode. De meeste programmeurs flikkeren ze zo weer de deur uit. Het gaat Apple enkel om het reeds gedane werk. Niet om wat die programmeur misschien ooit in de toekomst zal uitbrengen. Één goed idee maakt van die programmeur nog geen visionair.

  De enige die er beter van wordt is Apple en de directeur van het opgekochte softwarehuis. Apple is geen opvanghuis voor programmeurs.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Liever overnemen en zo top programmeurs mee inlijven dan patenten schenden en rechtszaken te hebben.

  .
  Die overnames bestaan niet alleen maar uit geweldenaren. Meestal is de bedenker, eigenaar van zo’n bedrijf wel extreem slim maar alle medewerkers zijn (met alle respect) medewerkers-medwerkers. Mensen die nooit bij Apple aangenomen zouden worden wanneer ze morgen hun CV zouden laten zien. Die mensen krijg je er ook gewoon bij en daar moet je ook iets van werk voor vinden binnen Apple.

  Stel je hebt op die manier 5 overnames per jaar, dan heb je na 3 a 4 jaar heel wat developers op kantoor zitten die eigenlijk in de kantine hadden moeten werken bij IKEA.;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het laat wél weer eens zien dat Apple met overnames vooral op micro-niveau actief is. Op de vierkante millimeter. Er worden vooral kleine bedrijfjes/start-ups overgenomen als Apple er iets in ziet om functies toe te voegen aan iOS/macOS, terwijl Apple niet of nauwelijks grotere bedrijven overneemt om echt nieuwe wegen in te slaan. Ze zouden zich ’s wat meer op de grote lijnen moeten focussen. Gróte innovatie.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  CoverFlow… Bestaat dat nog?

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Toch ben ik regelmatige gebruiker van Siri. Mijn bluetooth headset in mijn helm is verbonden met mijn iPhone en zo stuur ik sms’jes of laat ik iemand bellen of zet ik iets in mijn agenda als ik er ineens aan denk zonder mijn handen van het stuur te halen.

  Maar goed, Dat staat los van deze app verder.