Zo werkt Apple’s mysterieuze iPhone-kalibratiemachine

5 reacties

Een imponerend stukje techniek dat je alleen in de achterkamertjes van de Apple Store ziet. Apple beschikt over een ‘iPhone Calibration Machine’ die niet alleen schermreparaties een stuk makkelijker maakt, maar ook essentieel is voor de werking van Touch ID.

Het Amerikaanse techblog Motherbord heeft foto’s van deze machine weten te bemachtigen. Wij vroegen bij een aantal bevriende Apple Store-medewerkers na hoe het precies werkt.

Scherm en camera

Na een schermreparatie wordt de iPhone in een speciale houder geplaatst. Er zijn verschillende houders voor verschillende iPhone-modellen. De machine heeft een mechanische arm die het scherm op verschillende punten aanraakt en de software registreert of de aanrakingen nauwkeurig zijn. Ook de witbalans wordt afgeregeld. Voor de calibratie van de camera worden verschillende modules met vormen over de frontcamera gelegd.

iphone-kalibrator-001
Afbeelding: Motherboard – Klik/tap voor groter.

Tijdelijke ‘jailbreak’

Tijdens dit proces wordt de iPhone in een speciale herstelmodus geplaatst. Deze is ook nodig wanneer de home-knop met daarin Touch ID en de secure enclave vervangen wordt. Iedere iPhone bevat een unieke koppeling tussen de Secure Enclave (chip die vingerafdrukken opslaat) en Touch ID. Wanneer een nieuwe Secure Enclave geplaatst wordt, zal de iPhone deze in de eerste instantie verwerpen (zo ontstond vorig jaar error 53 na onofficiële reparaties).

Om de nieuwe secure enclave te autoriseren wordt de iPhone door de machine in een speciale modus geplaatst. Vergelijkbaar met een soort jailbreak, waarna de koppeling tussen de iPhone en Secure Enclave gemaakt wordt. Dit proces vereist communicatie tussen Apple-servers en de kalibratiemachine, een werkend account op het AppleConnect-intranet en de juiste software op de aangesloten iMac. Repliceren is haast onmogelijk.

Black Box

De machine wordt door Apple Store-medewerkers als een black box omschreven. “Soms mislukt het kalibreren en wordt een iPhone permanent onbruikbaar gemaakt. We kunnen het niet opnieuw proberen en krijgen geen reden te zien. Een medewerker vertelt: “We moeten een klant dan vertellen dat een remanifactured model aanschaffen de enige optie is. Dit is veel duurder dan een schermreparatie, vaak moet dit naar een manager worden geëscaleerd.”
iPhone 6 binnenkant teardown ifixit-16x9

Onafhankelijke reparateurs

De kalibratiemachine geeft Apple een belangrijke voorsprong op andere servicebedrijven. Ook door Apple erkende servicepunten beschikken niet over deze machine. De volgende iPhone heeft naar verluidt Touch ID in het scherm verwerkt. Als dit klopt, zal dit betekenen dat onafhankelijke reparateurs geen schermreparaties meer uit kunnen voeren omdat het scherm en de Secure Enclave voor Touch ID met elkaar verbonden zijn.

Mogelijk is dit een van de redenen dat Apple zo fel tegen het ‘recht om te repareren‘ is dat momenteel in de VS besproken wordt.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bijzonder verhaal over die geheime machine. Doet me denken aan de ultra ultra geheime ENIGMA codeermachine van de Duitsers, uit de oorlog. Soort prehistorische voorloper van de iPhone voor het versturen van onversleutelbare berichten :):)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Lijkt me stug dat als die machine een schermreparatie verkloot dat je dan maar een duurdere refurbish moet aanschaffen. Apple kennende krijg je die dan gewoon. Voor de prijs van de schermreparatie

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Uiteraard kan het allemaal veel eenvoudiger, maar dan heeft Apple dermate veel concurrentie van de ‘grijze markt’, dat het ontwerpen van zo’n wondermachine zich wel weer terug verdient.

 • Profielfoto
  wmax

  Over 14 dagen is het ……;-)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Over 14 dagen is het ……;-)

  1 April. HAH-HAH, maar ik dit is géén 1 april grap, Apple Stores hebben deze apparaten echt. (persoonlijke ervaring) Verder ben ik het met Spinozo eens, als Apple’s personeel met dit apparaat een schermreparatie verkloot moeten ze gewoon, voor de prijs van reparatie een vervangende iPhone verstrekken… (als de iPhone al dan niet nog gerantie had) want mijn ervaring leert ook dat ze dit doen, en binnen garantie (vaak) gratis. Heb de afgelopen jaren in Amsterdam 2x een swap met me iPhone 4 gehad*, en 1x mijn iPhone 5**. Alle drie de keren was dit kosteloos voor mij.

  *De iPhone 4 werdt de eerste keer in 2012 geswapped vanwege een niet meer reagerende sleep/wake knop, heb toen een volledig nieuwe iPhone 4 gekregen (originele retail verpakking)
  De tweede keer werdt deze nieuwe iPhone 4 vervangen in 2013 voor een refurbished model, ivm de bekende problemen met de homeknop.

  **De iPhone 5 is ergens in 2014 geswapped door de Apple Store A’Dam, omdat ie van de ene op de andere dag niets meer deed. (Dood was)

  Inmiddels heb ik sinds eind 2014, al bijna 3 jaar naar alle tevredenheid een iPhone 6, tot nog toe zonder problemen… De 6s, de 7 en 7s sla ik over om uiteindelijk naar de jubileum editie iPhone te gaan… iPhone 8, X of Edition of hoe ze hem ook zullen noemen….