APFS werkt niet met 32-bits apparaten

32 reacties

Met iOS 10.3 zette Apple miljoenen iPhones en iPads probleemloos over naar zijn nieuwe bestandssysteem Apple File System (APFS). Dit zorgt voor een snellere werking en meer vrije ruimte. Toch werkt APFS niet op alle apparaten die iOS 10.3 draaien.

Het nieuwe bestandssysteem werkt alleen met 64-bits apparaten. De iPhone 5, 5c en iPad 4 behouden het oude HFS-bestandssyteem. Een teken dat deze apparaten niet lang meer op ondersteuning kunnen rekenen.

Opmaat naar volledig 64-bits?

Vreemd is dat APFS oorspronkelijk werd ontworpen om te draaien op alle apparaten, inclusief de Apple Watch die geen 64-bits processor heeft. Twee hypotheses: Apple is er nog niet in geslaagd een versie voor 32-bits apparaten te voltooien, of APFS zal altijd een 64-bits chip vereisen. In dat geval zal de volgende Apple Watch zeker een nieuwe chip moeten hebben.

Het laatste lijkt ons waarschijnlijk. iOS 10.3 sorteert voor op een toekomst met iOS 11 dat volledig 64-bits is. Wanneer je een app opent die nog 32-bits is en dus niet compatibel is met een 64-bits OS, volgt een waarschuwing. Bovendien is het via het menu InstellingenAlgemeenInfoAppcompatibiliteit te zien welke apps 32-bits zijn en zullen stoppen met werken wanneer iOS 11 in september wordt uitgebracht.

(Zie ook → iOS 11 maakt 200.000 apps onbruikbaar en dat heeft positieve gevolgen)

64bits-001
Klik/tap voor groter.

APFS op de Mac

Mac-gebruikers hoeven zich overigens geen zorgen te maken over APFS en een opvolger van macOS Sierra. De computers die de afgelopen tien jaar door Apple zijn verkocht, zijn allemaal uitgerust met een 64-bits Intel-chip.

(Zie ook → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Het nieuwe bestandssysteem werkt alleen met 64-bits apparaten. De iPhone 5, 5c en iPad 4 behouden het oude HFS-bestandssyteem. Een teken dat deze apparaten niet lang meer op ondersteuning kunnen rekenen.

  .
  Dat is ook weer zo’n vreemde OMT-manier om aan te geven dat deze devices geen iOS 10.3 update krijgen.

  Kortom nu is je Apple Watch ook meteen obsolete geworden voor software updates omdat je een iPhone 5c gebruikt wat gewoon een prima toestel is om mee te bellen en appen.

  Was er echt geen mogelijkheid geweest om dit file-systeem gewoon pas in te voeren bij iOS 11. Serieus. Altijd dit kinderachtige gedoe van Apple.
  Nu mag je weer 400,- gaan uitgeven aan een te lelijk voor woorden iPhone SE 16GB alleen om je Apple Watch up to date te houden.

 • Profielfoto
  Niels

  Het nieuwe bestandssysteem werkt alleen met 64-bits apparaten. De iPhone 5, 5c en iPad 4 behouden het oude HFS-bestandssyteem. Een teken dat deze apparaten niet lang meer op ondersteuning kunnen rekenen.

  .
  Dat is ook weer zo’n vreemde OMT-manier om aan te geven dat deze devices geen iOS 10.3 update krijgen.

  Kortom nu is je Apple Watch ook meteen obsolete geworden voor software updates omdat je een iPhone 5c gebruikt wat gewoon een prima toestel is om mee te bellen en appen.

  Was er echt geen mogelijkheid geweest om dit file-systeem gewoon pas in te voeren bij iOS 11. Serieus. Altijd dit kinderachtige gedoe van Apple.
  Nu mag je weer 400,- gaan uitgeven aan een te lelijk voor woorden iPhone SE 16GB alleen om je Apple Watch up to date te houden.

  Kneus, die apparaten hebben wel degelijk de iOS10.3 update gekregen, alleen worden deze niet omgezet naar het APFS, ze draaien iOS 10.3 met HFS. Er wordt dus niets obsolete. O ja, er is er maar één kinderachtig hier en dat ben jij (of zie je serieus niet hoe zielig je posts zijn de laatste tijd).

 • Profielfoto
  no_poo

  Ach Shmoo, ben je de weg weer kwijt of is dit je rare gevoel voor humor?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ach Shmoo heeft last van zijn voorjaars depressies. Hij zit nog steeds te geilen op zijn iPhone 5c. Wees gerust Shmoo, ik heb nog een iPhone 4 en een klep telefoontje van Samsung 10 jaar oud.

  Gr.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is het weer zo ver.. Komen de OMT-doktoren weer meteen met hun online amateur analyses.

  Ik heb al 10 keer de pagina op nieuw herladen, telefoon opnieuw opgestart maar de iOS 10.3 update wordt maar niet zichtbaar.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Die iPhone van jou is vast gejailbreakd
  Shmoo hang dat ding eens aan iTunes op je MacMini
  Misschien dat de update dan wel binnen komt
  Of Apple rolt iOS 10.3 gefaseerd uit. Raadpleeg eens de Apple communty van Apple

  Back to Veronica the last samoerai

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Shmoo, relax, komt wel. Of je kunt het zelf downloaden.

  Maar voor iOS 11 val je vrij zeker toch uit de boot met je 5C. Is niet per se erg. Pas een tijd later droogt de app-support op. Wil je dan bij blijven dan wordt het tijd voor een nieuwe. Maar Apple heeft met de iPhone/iPad SE gekozen om ‘budget’-lijnen te voeren, speciaal om jouw portemonnee te ontzien;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  iOS 11 boeit mij niet zo zeer en als ik daar buiten de boot val met een 5c dan is dat prima maar niet in zo’n tussen-update. Als het goed is wacht je dan een half jaartje en dan komt de opvolger van de SE.
  Of de volgende premium iPhone in september moet al lijken op de eerste iPhone (USA) dan koop ik die natuurlijk.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Het nieuwe bestandssysteem werkt alleen met 64-bits apparaten. De iPhone 5, 5c en iPad 4 behouden het oude HFS-bestandssyteem. Een teken dat deze apparaten niet lang meer op ondersteuning kunnen rekenen.

  .
  Dat is ook weer zo’n vreemde OMT-manier om aan te geven dat deze devices geen iOS 10.3 update krijgen.

  Kortom nu is je Apple Watch ook meteen obsolete geworden voor software updates omdat je een iPhone 5c gebruikt wat gewoon een prima toestel is om mee te bellen en appen.

  Was er echt geen mogelijkheid geweest om dit file-systeem gewoon pas in te voeren bij iOS 11. Serieus. Altijd dit kinderachtige gedoe van Apple.
  Nu mag je weer 400,- gaan uitgeven aan een te lelijk voor woorden iPhone SE 16GB alleen om je Apple Watch up to date te houden.

  En wat is nou het verschil of ze het nu doorvoeren of later? Als het bij IOS11 was geweest had je minstens zo hard geklaagd.
  Het heeft werkelijk geen enkele impact op jou. Je krijgt alleen geen APFS, klaar. Dus alles blijft voor die devices hetzelfde.
  En die Watch zullen ze echt niet plots laten vallen in de nabije toekomst.

 • Profielfoto
  SnowFall

  Het nieuwe bestandssysteem werkt alleen met 64-bits apparaten. De iPhone 5, 5c en iPad 4 behouden het oude HFS-bestandssyteem. Een teken dat deze apparaten niet lang meer op ondersteuning kunnen rekenen.

  .
  Dat is ook weer zo’n vreemde OMT-manier om aan te geven dat deze devices geen iOS 10.3 update krijgen.

  Kortom nu is je Apple Watch ook meteen obsolete geworden voor software updates omdat je een iPhone 5c gebruikt wat gewoon een prima toestel is om mee te bellen en appen.

  Was er echt geen mogelijkheid geweest om dit file-systeem gewoon pas in te voeren bij iOS 11. Serieus. Altijd dit kinderachtige gedoe van Apple.
  Nu mag je weer 400,- gaan uitgeven aan een te lelijk voor woorden iPhone SE 16GB alleen om je Apple Watch up to date te houden.

  Je zou natuurlijk ook een Android toestel kunnen kopen waar je een maagd moet offeren om updates te krijgen:)

 • Profielfoto
  HA Rold

  Ik denk dat Shmoo zijn menstruatie heeft pfff.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is er iemand hier die op zijn iPhone 5c wel de update (WiFi) heeft mogen ontvangen? Ik kan serieus niets met jullie bijdrages en meningen over de Shmoo.

 • Profielfoto
  gipsman

  Hier ook nog geen iOS 3 voor een iPhone 5C.
  Shmoo Real Fake News

 • Profielfoto
  whaha

  Bij Algemeen Info staat bij mij ‘Apps’. Pas als ik die selecteer dan krijg ik een lijst met Apps genaamd ‘Appcompatibiliteit’. Fokke & Sukke lopen gevaar!

 • Profielfoto
  ro_me

  Dat is dus het gevaar van die budgetbakken strategie van Apple! Een billige iPhone denken te scoren, maar na 1,5 jaar geen updates meer mogen onvangen! Het ding was tot september 2015 nog gewoon te koop bij Apple.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja klopt, ik zit in de bijstand en kan mij eigenlijk geen iPhone veroorloven dus heb ik maar op krediet een budget iPhone 5c gekocht zodat ik bij jullie kon horen. Ik wil zo graag bij de stoere jongens met Nike sneakers op het plein kunnen staan. Misschien wel op termijn met ze appen, als ze mij accepteren en toelaten tot hun chat-groep.

 • Profielfoto
  Shmoo

  BTW even iets anders.

  Onderlaatst was er een iOS nieuwsbericht over een feature dat je nu app icoontjes kunt wisselen na installatie uit de App Store. Vandaag kwam er een update uit voor de NHL (hockey) app en daarin kun je nu het icoontje veranderen in het logo van je favorieten team.

  Leuke feature.

  Before:

  After:

 • Profielfoto
  csteelooper

  iOS 11 boeit mij niet zo zeer en als ik daar buiten de boot val met een 5c dan is dat prima maar niet in zo’n tussen-update. Als het goed is wacht je dan een half jaartje en dan komt de opvolger van de SE.
  Of de volgende premium iPhone in september moet al lijken op de eerste iPhone (USA) dan koop ik die natuurlijk.

  Het is niet de eerste keer dat Apple dit gedaan heeft. Bij de 3GS was het ook zo. Anyway: jouw iPhone kan wel gewoon mee naar 10.3, en 10.3 is een versie die je niet OTA wíl installeren vanwege de migratie naar APFS. Nu is dát nou juist net wat jij níet kunt (waarom is mij een raadsel, maar goed…), maar eigenlijk is het helemaal niet verstandig om een release als deze via OTA te installeren. Ik zal zelf daarom ook wachten tot ik voldoende tijd heb om het via iTunes te doen. Ondanks dat jij met je iPhone niet mee kunt naar APFS (maar wél naar iOS 10.3) zou ik jou aanraden hetzelfde te doen. Als er één feature is die ik kan missen als kiespijn is het wel de OTA update-feature…

 • Profielfoto
  Facundo

  Fokke & Sukke lopen gevaar!

  Gelukkig is er ook nog hun swipekalender. Ik neem aan dat die er ook voor IOS is. Kost €3,99 maar dat heb ik er graag voor over.

 • Profielfoto
  Vision1

  Ik kreeg ook bij een iPhone 5c (8 GB) de update niet over the air aangeboden.
  Het lukte echter wel om de update binnen te halen en te installeren via de computer met iTunes.

 • Profielfoto
  gipsman

  OTA
  Hm, de air in België en wellicht (=waarschijnlijk, misschien) in Nederland is niet meer zo zuiver als weleer.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Hier de update uitgevoerd en ik ging van 31,3GB vrije ruimte naar, in eerste instantie, 36,5GB. Maar het liep op, naar uiteindelijk 37,9GB zo’n 12 uur na de update. Dat is toch mooi 6GB winst!

  Ik heb dus een SE 64GB model. OTA gedaan en van tevoren natuurlijk een iCloud backup gedraaid. Ging allemaal prima.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dat is dus het gevaar van die budgetbakken strategie van Apple! Een billige iPhone denken te scoren, maar na 1,5 jaar geen updates meer mogen onvangen! Het ding was tot september 2015 nog gewoon te koop bij Apple.

  Aparte redenering. Het apparaat werd geïntroduceerd in september 2013. Dát is normaliter het punt waarop men gaat tellen. Dat zijn dus (waarschijnlijk) vier jaar updates.

 • Profielfoto
  gipsman

  @Q-collective
  Klopt. Maar nogal wat mensen kopen bv. een 5C pas een jaar of zelfs 2 jaar na releasedatum. Niet iedereen is happyfew, soms moet er nog gespaard worden… Ze vallen dus effectief na ca.2 jaar of minder uit de upgrade-boot. Wat mij betreft: niet OK.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Misschien niet ok. Maar wel het beste wat er op de markt is. Ik bedoel, koop je een Android, krijg je na 1,5 jaar na release meestal helemaal geen updates meer. Daarin is Apple onovertroffen.

 • Profielfoto
  ro_me

  Dat is dus het gevaar van die budgetbakken strategie van Apple! Een billige iPhone denken te scoren, maar na 1,5 jaar geen updates meer mogen onvangen! Het ding was tot september 2015 nog gewoon te koop bij Apple.

  Aparte redenering. Het apparaat werd geïntroduceerd in september 2013. Dát is normaliter het punt waarop men gaat tellen. Dat zijn dus (waarschijnlijk) vier jaar updates.

  Nee, het apparaat werd geïntroduceerd in september 2012, alleen werd hij een jaar later opnieuw uitgebracht als de 5C. En werd zelfs vorig jaarnon verkocht door Apple in India. Dus als je een budget toestel aanschaft bij Apple krijg je ook een apple budget update beleid! En dat is idd niet OK!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dan koop je dus een Android en zul je merken wat de concurrentie doet met updates.

  Je kunt heel makkelijk lopen zeuren dat het “niet ok” is. Feit blijft dat er geen bedrijf is dat een beter update beleid heeft.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hooohooo Hoo… @ro_me praat volgens mij alleen maar zoals de wind waait en het hem goed uitkomt.

  Laten we even vermelden dat je bij Apple helemaal geen budget producten kunt kopen. De MacBook Air is ook geen budget laptop omdat die andere twee 400,- duurder zijn. Kom op zeg.

  Wij spreken over budget iPhone als we het hebben over types als 5c en SE omdat we daarmee willen aantonen dat het niet het top segment is of een zijspoor project van Apple dat ze er naast doen. Bij Apple zelf zal nooit iemand over budget iPhone spreken, voor hen is het gewoon een andere (kleinere) iPhone.

  Laten we ook niet vergeten dat in 2012-2013 wij via de geruchten dachten dat Apple een budget iPhone zou gaan maken. Een plastic veel goedkopere iPhone zodat het heel veel mensen zou bereiken. Echter toen dat ding gelanceerd werd zaten we er allemaal naar te kijken, prima, iPod kleurtjes, idd. plastic maar de prijzen waren alles behalve budget of toegankelijk voor dat publiek dat wij voor ogen hadden.


  http://www.onemorething.nl/2013/09/nieuwe-iphone-5c-aangekondigd-in-5-kleuren/

  Voor 100,- meer had je een aluminum iPhone. Kortom, Apple was dus totaal niet in de markt voor budget. Toen 6 maanden later (maart) bleek dan niemand 600,- over had voor een plastic versie van de iPhone hebben ze dat ding 100,- goedkoper gemaakt + het 32GB model uit de handel gehaald en de instap 16GB gehalveerd naar 8GB. Je kocht dus voor 500,- een 8GB iPhone en voor 600,- een 16GB. Ik weet niet wat jullie in je hoofd hebben bij budget maar dat is in mijn visie echt geen budget iPhone. Dat is gewoon een iPhone die iets goedkoper is dan een andere iPhone.
  Wanneer ik aan budget smartphones denk dan denk ik aan die Samsung A of J -series. Telefoons die je kunt kopen voor ergens rond de 200 – 300,- dat vind ik budget smartphones. Dan krijg je wel een smartphone maar deze is dan op elk vlak gewoon veel minder dan een top segment van Samsung en daar is de prijs ook naar.

  Bij Apple is dat totaal niet. Een iPhone 5c of SE doen/deden echt niet onder voor een 5, 5s of 6s en 7 in dit geval. Ze mogen dan wel iets langzamer zijn en niet de beste camera bevatten maar het is nog steeds een iPhone en bepaalde kwaliteit. Je wordt met zo’n toetsen niet belemmert in gebruikersgemak. Elke iPhone staat voor bepaalde kwaliteit en internet kan deze op basis van iOS hetzelfde als een top segment iPhone. Dat is waar Apple voor staat. Apple doet niet aan budget-budget.

  Ik vind het wel een beetje schandalig dat iemand als @ro_me mensen probeert weg te zetten alsof ze geen geld hebben en moeten sparen om ergens bij te kunnen horen enkel omdat ze een 5c of SE kopen. Dat is echt van de gekke. Zo zit de wereld niet in elkaar. De optie op die je momenteel vooral hebt is. Ik wil een kleinere meer handzamere telefoon die ik makkelijk in mijn broekzak past en omdat ik daar voor kiest word ik gestraft door Apple met een telefoon die iets minder is dan hun top segment. Dat zijn de feiten.
  Zoals je ook geen max-out MacBook Pro kunt kopen zonder Touch Bar. Dat maakt mensen die een MacBook Pro kopen zonder Touch Bar geen bijstandtrekkers. Kom op zeg..

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @Shmoo als je een beetje hebt opgelet weet je dat Apple twee weken terug de SE gratis opslag verdubbeld heeft. Dus nu 32GB en 128GB.

  En, als je een beetje zoekt, kun je misschien de 16GB nog wel voor een leuker prijsje ophalen ergens in een voorraad-toko. Voor het verschil in snelheid en camera met de 5C kan ik het je zeker aanraden. Heb ze hier naast elkaar liggen. En de SE doet inderdaad zeker niet onder voor de 7 of 6S. Sterker nog, de power van de 6S zit er 100% identiek in, maar hoeft een kleiner scherm aan te sturen. Dus een Mercedes 3-deurs met de motor van een 5-deurs. Welke wint er plankgas bij groen licht.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo als je een beetje hebt opgelet weet je dat Apple twee weken terug de SE gratis opslag verdubbeld heeft. Dus nu 32GB en 128GB.

  .
  :lol:

  Kusje op het voorhoofd van Tim Cook voor al dat gratis opslag. Meer opslag in deze telefoons heeft alles te maken met het feit dat ze het ding geen 50,- goedkoper willen maken maar de prijs op pijl houden voor de opvolger van de SE.

  De SE gaat het echt niet worden. Ik ga in 2017 geen telefoon kopen met een 5 jaar oud design. Dat weiger ik.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ik heb zelf al bijna een jaar de SE, naar volle tevredenheid, maar toch heb ik een beetje mijn twijfels over hoe lang hij volledig ondersteund gaat worden.

  Het 1136×640 scherm is kleiner dan bij iPhone 6 en opvolgers. Er worden er niet overdreven veel van verkocht en de voorloper 5S is 3 generaties oud. Voor ontwikkelaars zal het optimaal gebruiken van het kleinere scherm steeds minder prioriteit krijgen, en bij Apple zelf ook.

  Hopelijk komt er (over een jaar of zo) een 4″ toestel met de 1334 x750 resolutie van de iPhone 6/6S/7, met een smallere rand dus.

  De 8GB iPhone 5C was oorspronkelijk zelfs €549,- maar kreeg al een paar maanden later de €399 (!) prijs van de 4S toen die verdween. Zie archive.org. 8GB was toen al heel erg krap, met name geschikt voor beroepsmatig gebruik (weinig apps/foto’s/muziek/video).

 • Profielfoto
  SunKeeper

  De SE gaat het echt niet worden. Ik ga in 2017 geen telefoon kopen met een 5 jaar oud design. Dat weiger ik.

  Mooi, daarom heb ik die ook in 2016 gekocht.:razz:

  Design roest mijn reet. Ik gebruik geen hoesje dus je kunt het design gewoon zien en als je die grotere iPhones mooier vindt kijk je een andere kant op, zie je er vast wel ergens eentje.
  Het moet gewoon werken en met 1 hand te bedienen zijn, nou en dat doet het. De 5S vond ik al snel genoeg en deze doet er nog een schep bovenop. Ik kraag laatst de vraag met welke spiegelreflex ik had gefilmd. Nee, gewoon de SE in 1080P op 60 FPS.

  Straks 100% 64-bits doet de snelheid alleen ten goede, geen 32-bit raamwerk meer wat maar op halve kracht draait. Voordat de apps dan weer zwaarder worden zijn we een jaar verder, dan pas iOS 12 wat iets langzamer zal draaien. Tegen die tijd zien het dan wel weer, dan is het alweer 3/4 van 2018.