Amac neemt concurrent iCentre over

15 reacties

Grote veranderingen in de markt van Apple Premium Resellers (APR). Amac heeft aangekondigd concurrent iCentre over te nemen, het gaat om de 24 winkels en het Apple Authorised Repair Center in Almere dat de reparaties voor iCentre uitvoerde.

Alle winkels van iCentre en Amac blijven open en de werkgelegenheid blijft behouden. Het merk iCentre zal verdwijnen. Door de overname wordt Amac met 47 winkels de grootste Apple Premium Reseller van Nederland.

Locaties zijn complementair

Ed Bindels, oprichter van Amac, licht toe: “De iCentre winkels zijn voornamelijk gevestigd in de noordelijke helft van Nederland. Amac is actief in het midden en het zuiden van Nederland. De locaties zijn volledig complementair aan elkaar. Het is ook een logische stap gezien de grote overeenkomsten tussen de organisaties. Het leidt tot grotere efficiency en klanten kunnen in de toekomst nog beter worden bediend.”

amac rotterdam 16x9
De Amac Flagship Store in Rotterdam – Klik/tap voor groter.

Kleine veranderingen bij iCentre

Door de strenge regie van Apple, zijn er op het eerste oog weinig verschillen tussen verschillende Apple Premium Resellers. Amac en iCentre werkten bovendien al samen met het iMember-concept (service met ondersteuning, training en cursussen) en de jaarlijkse iDays met kortingen. Er zullen kleine veranderingen doorgevoerd worden, een voorbeeld dat Bindels geeft is het afschaffen van bonussen: “Bij iCentre werden medewerkers beloond voor upselling, wij doen niet aan bonussen. Die gaan we afschaffen.”

Einde turbulente tijd

Door de overname komt een eind aan een turbulente tijd voor iCentre. De BAS Group, dat ook achter de winkels van Dixons en Mycom zat, was tot 2015 eigenaar van iCentre en ging failliet. Na een overname door Relevant Holdings (eigenaar The Phone House en Optie1 Telecom) in 2015 leek de keten weer in rustig vaarwater te komen. Door het faillissement van The Phone House ontstonden echter opnieuw problemen bij iCentre, de backoffice was namelijk met die van The Phone House verweven.

Het merk iCentre verdwijnt en maakt plaats voor Amac.
Het merk iCentre verdwijnt en maakt plaats voor Amac.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Blijven beide handelsnamen bestaan? Of gaan ze verder onder de naam iCentre? (tenminste denk dat dat de mooiste naam is van de 2)

 • Profielfoto
  steveb

  Maakt dit in België ook een verschil?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is A-Mac hofleverancier of waarom dat kroontje in het logo?

 • Profielfoto
  polansky

  Hoe vaak is deze reseller nu al niet over de kop gegaan, opnieuw gestart, overgenomen en weer doorgestart…

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Martink: Het merk iCentre zal verdwijnen

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Heeft WA een Mac? Of alleen een iPhone?
  Wellicht voor de kk een iPad denk ik. Wie niet?

 • Profielfoto
  Hyrax

  Dat zijn dus drie (!) Amacs in Rotterdam: twee Amacs op de Lijnbaan, de (nu nog) iCentre bij CS en Alexandrium :’)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Polansky: iCentre is 2x failliet geraakt. In 2013 en in 2015. Jammer want de allereerste iCentre heeft het jarenlang volgehouden en was een uitstekende zaak met eigen technische dienst in Uitgeest. De laatste tijd zat de klad er al in, bij sommige iCentre zaken waren ze duidelijk de magazijnen aan het opruimen en uitverkopen. Zo heb ik nog een first generation Apple watch op de kop getikt voor minder dan 200 euro, Aardige deal. Ik hoop dat het minder Amac nu beter geregeld wordt en wens ze veel succes. Met name de zaak die ik goed ken – in Uitgeest – aan de snelweg. Makkelijk bereikbaar, makkelijk parkeren in een gebied waar meer dan 120.000 mensen wonen. Hoop dat die blijft en voorzien wordt van goed personeel en meer voorraad!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Door de overname komt een eind aan een turbulente tijd voor iCentre.

  .
  Dat hebben we eerder gehoord ja. Ik denk eerder dat het turbulente tijd nummer zoveel is.

 • Profielfoto
  diotav

  Het concept APR is inmiddels achterhaald. Ik denk dat het ook niet lang zal duren tot Amac begint met het ontmantelen van concurrerende iCentre filialen.

 • Profielfoto
  smacdab

  Weg naar succes is Japanse het Toyota model: Apple en de krochten eronder. #businesscase

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Het concept APR is inmiddels achterhaald. Ik denk dat het ook niet lang zal duren tot Amac begint met het ontmantelen van concurrerende iCentre filialen.

  Wat bedoel je precies? Ik kom regelmatig in APR’s maar ik zie ze steeds mooier worden, terwijl andere ketens verdwijnen. De MediaMarkt achtigen vind ik juist meer en meer achterhaald worden met hun verlepte vloerbedekking en slordige inrichting. Juist iCentre en aMac bieden volgens mij een meerwaarde tegenover de algemeenheid van webshops en warenhuizen, beetje de keurslager tussen de supermarkten.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Tja… We hebben nu dus eigenlijk 1 primaire, grote, dominante speler in de markt in dit kleine landje. Het is goed om nog steeds winkels te hebben, maar ik persoonlijk vind het kennis niveau van deze mensen te beroerd voor woorden.
  Ook de trainingen die het personeel verplicht van Apple moet doen, de zogenaamde ASTO trainingen (Apple Sales Training Online) zijn vooral gericht de Apple producten aan te prijzen zonder objectief te zijn naar de klant. Het is niet een en al Hosanna bij Apple. Er zijn tig andere alternatieven voor oplossingen anders dan Apple die vaak beter zijn en dat baart zorgen.

  Ook vind ik het aanbod in de winkels erg karig. Ik verlang toch een beetje terug naar de tijd toen Apple nog niet zo groot was en de Mac ook nog een beetje mee deed. Er was tenminste wat te kiezen en de resellers hadden ook wat meer te zeggen. Nu moeten ze Ja en Amen roepen voor 6% marge op Apple’s producten. Terwijl Apple wel 30% van jou vraagt als je een App hebt gemaakt of muziek aanbied op Apple Music…

 • Profielfoto
  smacdab

  de toekomst is als de Applewinkel in de passage bij het binnenhof (den Haag ?)
  lijkt meer op een leeg klaslokaal.

 • Profielfoto
  smacdab

  den Haag

  ipads, iphones, horloges, beats, macbooks en een paar imacs tegen de muur als duidelijk stiefkind.