AirPods straks met hartslagmeter?

8 reacties

De AirPods zitten vol met sensoren en chips, maar in de toekomst kan Apple er nóg een toevoegen: een hartslagmeter. Onlangs bracht JBL al sportoortjes met ingebouwde hart­slag­meter uit. Een nieuw patent toont aan dat Apple hier ook over nadenkt.

Apple omschrijft een hartslagmeter die net als die van de Apple Watch met groene led-verlichting werkt om de bloedstroom te analyseren. Dit moet een betrouwbare en continue meting waarborgen.

Meten vanuit speaker-opening

Om de hartslag te meten, moet een sensor direct licht op de huid kunnen schijnen, maar AirPods hebben geen transparant oppervlak om licht door te laten. Apple wil dit oplossen door het licht uit de opening voor de speaker te laten schijnen. Zo kan direct in het binnenoor gemeten worden. Het principe is eenvoudig: wanneer je hart klopt, is de bloedstroom groter (en dus ook de absorptie van groen licht). Tussen de hartslagen is het minder. Door de led-verlichting honderden keren per seconde te laten knipperen, wordt het aantal hartslagen per minuut berekend.
apple watch hartslagsensor 16x9

Leugendetector

Er valt nog veel meer in het oor te meten. Naast de hartslag, beschrijft Apple het meten van de zuurstofverzadiging van het bloed en de huidweerstand. Laatstgenoemde wordt gebruikt om emotionele toestanden zoals stress te herkennen, maar wordt ook in leugendetectors gebruikt. Zo ver zal Apple hopelijk niet gaan, tenzij je op een opbeurend praatje van Siri zit te wachten.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Bose heeft ook al draadloze oordopjes met hartslagsensor op de markt. Lijkt me inderdaad wel een logische stap voor de AirPods 2 om te bevatten. Daarnaast hoop ik echt op een betere besturing dan alleen Siri of play/pause bij twee keer tikken. Ik mis de afstandbediening van de EarPods wel moet ik zeggen. Vooral de mogelijkheid om vorige/volgend nummer te selecteren.

 • Profielfoto
  marcowe

  Laten ze eerst maar eens zorgen dat ze normaal leverbaar zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En wat is het voordeel van zoiets wanneer je er niet mee kunt sporten?

  Als je nou zou zeggen dat die Powerbeats dingen waar je meer kunt sporten deze feature zouden krijgen dan begrijp ik het nog maar waarom zou je overdag je hartslag in de gaten willen houden en dan ook nog eens afhankelijk willen zijn van een oortjes.

  Ik begrijp de combinatie tussen muziek luisteren en hartslag niet zo goed. Sporten + hartslag in de gaten houden dat lijkt mij logischer.
  En ja, er zullen vast wel mensen zijn die overdag elk uur hun hartslag willen monitoren wanneer die leuke collega in de buurt is of wanneer je baas weer begint te flippen maar dat soort mensen nemen toch wel een FitBit bandje of iets vergelijkbaars voor het monitoren van zoiets, toch geen AirPods die je waarschijnlijk niet 24/7 in je oren hebt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Of je koopt gewoon de nu al beschikbare Bragi Dash met die zelfde functionaliteit. Ga je er ook nog op vooruit in geluidskwaliteit, mogelijkheden en bediening gemak.

 • Profielfoto
  Melle

  Wat shmoo zegt!

 • Profielfoto
  Shmoo

  @knekkie gelukkig ben jij vrij objectief als het over die Bragi’s gaat, niet?:lol:

 • Profielfoto
  GT1988

  Er zijn genoeg redenen te verzinnen om je hartslag te willen monitoren buiten sporten om. Denk aan patiënten die om diverse redenen hun hartslag willen meten, hoe meer apparatuur dit kan meten hoe minder afhankelijk je ergens van bent.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Braun heeft al een soort ding voor in je oor waarmee je je lichaamstemperatuur
  kan meten. Misschien ook iets voor in de AirPods?

  En het zou ook mooi zijn als ze de omgevingstemperatuur meten. En met die metingen kunnen ze ook een actieve oorverwarmingsregeling inbouwen. Maar daar zal een bedrijf uit Californië wel niet over nadenken.;-)