6 manieren om slimme albums in de Foto’s-app slim te gebruiken

11 reacties

Op iedere Mac staat gratis software om je foto’s te bewaren, organiseren en bewerken. De Foto’s-app, voorheen iPhoto, wordt door veel mensen gebruikt. Wanneer je bibliotheek groeit en je foto’s aardig zijn georganiseerd, kun je slimme albums gebruiken.

Hiermee kun sneller vinden wat je zoekt en het overzicht behouden. Om je op weg te helpen, hebben wij 6 manieren verzameld om slimme albums in Foto’s ook écht slim te gebruiken.

Slimme albums maken en verwijderen

Om een slim album te maken ga je in de Foto’s-app naar archief → nieuw slim album… of gebruik je het plus teken in de grijze balk bovenaanVervolgens kies je een logische naam en vul je de criteria in. Klik op OK en het slimme album wordt aangemaakt. Onder de standaard slimme albums in de navigatiekolom zoals “Favorieten” en “Video’s” vind je een tandwiel-icoon met daarachter de door jou opgegeven naam. Als je hierop klikt zie je de foto’s die aan de opgegeven voorwaarden voldoen. Met rechterklik > Verwijder slim album verwijder je dit album weer. Dat wil zeggen: alleen het album, niet de foto’s. Slimme albums worden automatisch gesynchroniseerd tussen je apparaten als je iCloud-fotobibliotheek gebruikt.

1. Foto’s per periode bekijken

Op een één of andere manier zijn we eraan gewend geraakt om foto’s per jaartal in mapjes te zetten. Sinds camera’s automatisch de juiste datum en tijd aan een foto koppelen via metadata die wordt meegegeven is dit echter een overbodige handeling. Met slimme albums kun je in één klap alle foto’s bekijken die gemaakt zijn in een bepaalde periode zoals dit jaar of een bepaalde maand. Zorg ervoor dat het slimme album voldoet aan ALLE van de volgende voorwaarden: Datum ligt na xx-xx-xx en Datum ligt vóór xx-xx-xx.

slim album periode
Een slim album voor alle foto’s uit 2014.

2. Een album per camera

Ben je een fanatieke fotograaf of wil je een foto laten afdrukken en hiervoor alle iPhone-kiekjes uitsluiten van je selectie? Dan kan het handig zijn om alleen foto’s gemaakt met een bepaalde camera te kunnen zien. Dit kun je ook als één van de voorwaarden aan een slimme map koppelen. Kies hiervoor naast eventuele andere criteria, zoals een periode, ook voor Cameramodel is: XXX. Je kunt makkelijk zien welke naam je moet invullen door een foto te zoeken die gemaakt is met de juiste camera en op het i-symbool in de grijze balk te klikken. Hier staat aangegeven met welke camera de foto gemaakt is. Kopieer deze naam in het veld. Het veld bevat ook een uitklapmenu met de meest gangbare camera modellen. Zo kun je ook bepaalde camera’s uitsluiten.

Slim album camera model
Bekijk alleen de foto’s gemaakt met een bepaalde camera door er een slim album voor aan te maken.

3. Favorieten per selectie

Als je een foto (met het hartje) aanmerkt als favoriet komt deze automatisch in het standaard slimme album “Favorieten” te staan. Maar wat als je alleen favorieten uit een bepaalde periode of een bepaalde verzameling wilt zien? Dan kun je een slimme map maken met als voorwaarden dat de foto én favoriet is én behoort tot een bepaald album of bijvoorbeeld datum. Kies hiervoor dat het aan ALLE voorwaarden moet voldoen met als eerste Foto is Favoriet.

4. Foto’s zonder locatie vinden

Vind je het handig om via “Plaatsen” al je foto’s op de wereldkaart te zien? Dan is het vervelend als sommige foto’s daar niet tussen zitten omdat ze bijvoorbeeld gemaakt zijn met een camera zonder GPS. Door een slim album met alle foto’s zonder locatie te maken, kun je deze alsnog handmatig van een locatie voorzien. Maak een slim album met de voorwaarde: Foto is niet voorzien van gps-tag. Selecteer vervolgens de foto’s en doe cmd + i of rechterklik → toon info en voeg de locatie handmatig toe. Die kan ook met meerdere foto’s tegelijk.

Geen locatie slim album
In één oogopslag alle foto’s zonder locatie bij elkaar.

5. Al je collega’s, vrienden of familie bij elkaar

Het is ook mogelijk om een slim album te maken op basis van gezichtsherkenning. Zo maak je gemakkelijk een verzameling van alle foto’s die jouw collega’s, beste vrienden of familie bevatten. Het voordeel is dat dit album meegroeit naarmate er meer foto’s van deze persoon of personen in de fotobibliotheek worden toegevoegd, zonder dat je opnieuw hoeft te zoeken. Kies bij het slimme album voor: Persoon → bevat → “naam van de persoon”. Je kunt natuurlijk meerdere personen toevoegen en zelf kiezen of er maar een (voldoe aan één of meer) of alle (voldoe aan alle) personen op de foto moet staan.

Slim album personen
Voeg personen toe om via gezichtsherkenning een slim album te maken met alleen foto’s waar die personen op staan.

6. Iedereen zijn eigen album

Als je de Mac met verschillende personen gebruikt en allemaal in één Fotobibliotheek werkt, is het soms vervelend om uit elkaar te houden welke foto’s van wie zijn. Op MacWorld kwam ik een artikel tegen dat dit probleem aankaart en oplost met het maken van een slim album per persoon. Stel je voor dat Anna foto’s importeert in Foto’s. Ga naar “Laatste import”, selecteer alle foto’s (cmd + a) en doe rechterklik → Toon info. Vervolgens vul je bij trefwoord “anna” in. Nu zijn alle door Anna geïmporteerde foto’s gemarkeerd. Vervolgens maak je een slim album met de naam “Anna”. Hang hier als voorwaarde aan dat deze foto’s de tag “anna” moeten hebben. Als je nu steeds na een import de juiste naam als trefwoord aan de foto hangt, komen ze automatisch in het slimme album met die naam terecht.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  remmi71

  Jammer dat die data niet goed worden herkent

 • Profielfoto
  Shmoo

  Fuck dit is me allemaal te slim.

 • Profielfoto
  Ashcat

  Zucht….. het liefste zou ik gewoon een “sleur en pleur” methode op de iMac willen hebben, zowel voor camera als sd kaartjes en iphone. Het hele gedoe van importeren en zo is zo vreselijk omslachtig dat ik mijn foto’s wel op de windows laptop zet. Dan zet ik ze in mijn eigen mapjes en die zijn slim genoeg!

 • Profielfoto
  Facundo

  iPhoto liet al veel te wensen over, maar was nog bruikbaar. Foto’s vind ik een ondoorzichtige warboel. Maar blijkbaar vond Apple het zo’n succes dat ze er gelijk Aperture maar bij vermoord hebben.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @Ashcat: ’t is maar wat je handig noemt, “foto’s in mapjes”, dat vind ik nu een verschrikking, maar jij maakt zeker slechts enkele foto’s per jaar of zo, ik fotografeer dagelijks, ook gewoon onderweg, de boel “in mapjes” stoppen is een onmogelijk en omslachtig karwij, gewoon aankoppelen en op “Importeer” klikken is dan echt veel makkelijker hoor! Zeker met 20.000 – 40.000 foto’s per jaar!

  Ik mis eigenlijk slechts één ding in Foto’s: met een draai op het trackpad verkeerd gedraaide foto’s in de juiste oriëntatie zetten, en dat ook direct in de thumbnail-view, dat is het enige uit iPhoto dat ik mis.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zucht….. het liefste zou ik gewoon een “sleur en pleur” methode op de iMac willen hebben, zowel voor camera als sd kaartjes en iphone. Het hele gedoe van importeren en zo is zo vreselijk omslachtig dat ik mijn foto’s wel op de windows laptop zet. Dan zet ik ze in mijn eigen mapjes en die zijn slim genoeg!

  .
  Kijk eens naar de app Pixave in de Mac App Store!

  Je kunt zelfs folders in Finder aanmaken waar je alleen maar foto’s in hoeft te gooien en dan komen ze vanzelf in de app in de juiste albums incl. meta data terecht.

 • Profielfoto
  ro_me

  Dat hele ‘personen’ gedoe is dus echt totaal onbruikbaar! Werkt gewoon helemaal niet!
  Zo wie zo is Photo’s erg onbetrouwbaar in het tonen van foto’s via de zoekfunctie (of slimme mappen). Leuk dat de mogelijkheid er is, maar als de resultaten niet te vertrouwen zijn is het alsnog onbruikbaar.

 • Profielfoto
  wverveer

  Werkt het nu al naadloos met een synology…

  ik heb een MacBook Pro…maar om deze nu vol te gooien met al mijn fotos zie ik ook niet zitten…

  en ik wil wel graag alle fotos van alle jaren op 1 device….het liefste mijn nas…(2jr geleden heb ik het eens geprobeerd maar kwam toen allemaal problemen tegen..)

 • Profielfoto
  Ric

  Gebruik de slimme albums al enige tijd best handig scheelt een hoop tijd. Wel jammer dat de foto’s dan niet meer in iCloud terug te vinden zijn.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het zou allemaal handig kunnen zijn als je Apple TV, iPhone en iPad meewerken. Maar Apple maakt er een potje van: folders of smart albums zijn niet overal zichtbaar waarmee je dus toch een hele lange lijst dumb albums moet maken wil je al je fotos enigszins georganiseerd houden.
  Maar het is wel duidelijk dat Photos.app of iCloud Photo Library niet gemaakt is voor grote collecties waar je af en toe wat leuks mee wilt doen…

 • Profielfoto
  steveb

  foto ’s is een zootje
  ik vind massa ’s foto ’s niet terug

  ik moet een slim album kunnen maken dat automatisch alles van een bepaalde locatie apart opslaat.
  zodat de foto ’s die ik er vandaag van maak met mijn iPhone morgen door mijn mac uit iCloud gehaald worden en veilig op de harddisk worden opgeslagen.

  1. iCloud loopt niet vol
  2. foto ’s worden bewaard op de manier die ik nodig heb.