5 redenen om een tweede scherm op je MacBook aan te sluiten

Door: Claire - 15 reacties

Of je nu de eigenaar van een MacBook Pro met Touch Bar bent of op MacBook Air werkt, het formaat van het scherm laat soms wat te wensen over. De kwaliteit van de schermen in Apple’s laptops is vaak onovertroffen, maar de ruimte blijft beperkt.

Is een extern scherm de investering waard? In veel gevallen wel. We geven je vijf redenen om een extern scherm op je MacBook aan te sluiten én vertellen waar je op moet letten.

1. Je kunt er meer op kwijt

Misschien ligt het voor de hand, maar met een extra scherm kun je meer kwijt. Je kunt het tweede scherm gebruiken als grotere monitor in plaats van die van je MacBook, maar je kunt er ook voor kiezen om de MacBook opengeklapt naast de display neer te zetten. Hierdoor kun je simpelweg meer vensters kwijt. Als de display ook nog eens een hoge resolutie heeft heb je meer pixels waardoor het beeld ook scherper wordt.

2. Je krijgt meer overzicht en kunt efficiënter werken

Door de externe monitor naast het scherm van je MacBook te gebruiken kun je niet alleen meer kwijt, maar kun je ook taken verdelen over de verschillende schermen. Zo kun je bijvoorbeeld je Agenda kwijt op het MacBook scherm terwijl je mails bekijkt op de externe monitor. Een blik in de Agenda werpen is zo een stuk sneller dan heen en weer klikken tussen de verschillende vensters. Denk bijvoorbeeld ook aan het editen van een video op de externe display terwijl je het resultaat kunt afkijken op het scherm van je MacBook. Door daarnaast ook Mission Control te gebruiken kun je hier nóg efficiënter mee omgaan.

3. Het is beter voor je houding

De aanbevolen afstand tussen je ogen en het beeldscherm is zo’n 50 cm. Door het gebruik van een grotere, externe monitor is dit gemakkelijker te behalen. Daarnaast is het scherm vaak hoger dan de MacBook. Hierdoor zit je er rechter voor en dat is beter voor je nek en rug. Je kunt je MacBook eventueel nog op een verhoging zetten om ook dit scherm economisch verantwoord te blijven gebruiken. Hierbij kun je aanhouden dat de bovenkant van het scherm ongeveer op ooghoogte moet zitten.

De juiste positie achter je scherm. Afbeelding: Elemental Ergonomics
De juiste positie achter je scherm – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Elemental Ergonomics)

4. Meer ruimte om te tikken en klikken

Hoe fijn de MacBook toetsenborden tegenwoordig ook zijn, een ruim opgezet toetsenbord, al dan niet met numeriek gedeelte, tikt gewoon lekkerder. Je vingers zitten minder krampachtig bij elkaar en je kunt makkelijker met tien vingers tikken. Ook een externe muis, eventueel draadloos, sleept en klikt over het algemeen lekkerder dan een trackpad. Vind je de trackpad fijn werken? Kies dan voor de draadloze Magic Trackpad van Apple, zodat je de MacBook wel kunt dichtklappen.

5. De Mac blijft meer waard

Rondom Apple producten is een levendige tweedehands markt. Je kunt je Mac, na een aantal jaren gebruik, vaak nog voor een leuk bedrag inruilen of doorverkopen. Als je MacBook er dan nog goed uitziet zal hij sneller en beter verkopen. Door een extern toetsenbord te gebruiken slijten de toetsen minder snel en blijft je MacBook dus meer waard.

versleten toetsen MacBook
Door een extern toetsenbord te gebruiken slijten de toetsen van je MacBook minder snel

Waar je op moet letten als je een tweede scherm aanschaft voor je Mac

De meeste tweede schermen zijn aan te sluiten en te gebruiken in combinatie met een Mac. Echter zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten als je voor dit doeleinde een scherm aanschaft.

 1. Apple maakt geen displays meer, maar deze zijn tweedehands nog goed te krijgen. Let er hierbij op dat je dezelfde aansluiting ook op je Mac hebt zitten of koop een adapter zodat je het wél kunt aansluiten.
 2. Ga je voor een niet-Apple scherm? Kies dan bij voorkeur voor een monitor met DisplayPort-aansluiting. Dit geeft namelijk de beste kwaliteit en kan een hogere resolutie aan dan HDMI. Heb je witte MacBook van voor 2009, dan heb je waarschijnlijk mini-DVI. Hier zijn nog adapters voor verkrijgbaar.
 3. Wist je dat je een aantal iMacs ook kunt inzetten als externe display voor je MacBook? Lees hier hoe dat werkt.
 4. Je kunt de schermen instellen op synchrone weergave (mirroring), dan zie je op beiden hetzelfde beeld. Wil je ze naast elkaar gebruiken dan kun je precies instellen hoe je ze ten opzichte van elkaar hebt staan. Zo kun je met je muisaanwijzer in één beweging door naar het tweede scherm. Ook kun je vensters slepen van scherm A naar scherm B. Dit kun je allemaal regelen via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Rangschikking.
rangschikking displays mac
Rangschik je displays via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Rangschikking

Welke set-up gebruik jij? Post je foto en/of tips hieronder.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  ocramarco

  En niet te vergeten je hoeft niet meer dat zwaar irritante glossy scherm te kijken.

 • Profielfoto
  snipper

  Je hebt nooit teveel ruimte op je desktop. Helemaal mee eens. Daarom zou ik zo graag een 17 inch of nog grotere laptop van Apple zien.

  Ik gebruik dan ook altijd een extra scherm / zo groot mogelijk scherm.

  Macs ondersteunen dit al vanaf dag 1 en als dit je eenmaal gewend bent, wil je niet meer terug.

  Maar.. een extra toetsenbord zodat je laptop-toetsenbord niet slijt? Gaat wel heel ver:lol: . Ik gebruik m’n toetsenbord vrij intensief maar de letters staan er na jaren nog net zo fris op dus zo’n vaart loopt dit niet. Je MacBook compleet krasvrij houden is qua uiterlijk / verkoop belangrijker (en lastiger, zeker als je er regelmatig mee op pad gaat).

 • Profielfoto
  xaddict

  En juist vandaag is er een onderzoek uitgekomen dat uitwijst dat meer dan drie uur zitten per dag een gigantisch verschil maakt in je levensverwachting

 • Profielfoto
  Arthur345

  En juist vandaag is er een onderzoek uitgekomen dat uitwijst dat meer dan drie uur zitten per dag een gigantisch verschil maakt in je levensverwachting

  Positief of negatief?

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Als de display ook nog eens een hoge resolutie heeft heb je meer pixels waardoor het beeld ook scherper wordt.

  ?

  Wat is er trouwens met dat toetsenbord gebeurd? Nog nooit eerder gezien..:lol:

 • Profielfoto
  Dakterras

  En juist vandaag is er een onderzoek uitgekomen dat uitwijst dat meer dan drie uur zitten per dag een gigantisch verschil maakt in je levensverwachting

  Aaneengesloten, ja;-) Er zijn maar weinig mensen die in totaal over de gehele dag minder dan 3 uur zitten, denk ik… en het is niet zozeer het zitten an sich, maar het feit dat mensen te weinig bewegen op een dag.

 • Profielfoto
  iep

  En juist vandaag is er een onderzoek uitgekomen dat uitwijst dat meer dan drie uur zitten per dag een gigantisch verschil maakt in je levensverwachting

  Dat is al een aantal jaar bekend door diverse andere onderzoeken. Zo is er ook een onderzoek dat aantoont dat meer dan drie uur staan per dag eenzelfde negatief verschil in je levensverwachting maakt. Het maakt dus niet uit of je nou staat of zit;) De truc zit hem in het afwisselen van houding (zitten, staan maar ook andere zit- en sta-posities). Niet anders dan met overige RSI en ergonomie zaken dus.

  Daarbij maakt het voor gebruik van een extern scherm echt niet uit of je nou staat of zit. In beide gevallen kan het ergonomischer zijn omdat je het scherm veel beter op de juiste hoogte kunt brengen.

  Eigenlijk ontbreekt er nog een puntje in het lijstje maar deze geldt alleen voor de modernere schermen met USB-C (hetzij USB, hetzij Thunderbolt): deze zijn veelal een scherm met ingebouwd docking station waardoor je met 1 kabel niet alleen het scherm aansluit maar ook je overige randapparatuur en oplader. Dingen die je voorheen deed met de Apple Thunderbolt Display.
  De meeste notebook gebruikers die voor een extern scherm gaan zullen dan ook dingen als een externe schijf, muis en toetsenbord willen aansluiten en voor die mensen is het aanrader om juist naar zo’n scherm met ingebouwd dock te kijken (hetzij eentje met USB-C of eentje met de oude Thunderbolt 1 of 2 aansluiting).

 • Profielfoto
  Shmoo

  En als je dan nog een beetje geluk hebt dan koop je een 2011 voor 1000,- een beeldscherm bij Apple en dan zet je deze in 2017 als tweedehandse op Marktplaats voor 750,-

  Dat soort mensen moeten ze achter de trein gooien. ?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Reden waarom je geen extern beeldscherm moet aansluiten bij MacBooks met een aparte videokaart, is dat deze modellen vanaf 2008 videochip-gerelateerde problemen hebben. Ze worden warmer en vertonen uitval. De 2008, 2010, en de infame 2011 AMD.

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  http://cdn.onemorething.nl/uploads/community/fcac3acce6ab7e14b2c41779918c7b4e9236966c_78784.JPG

  Ideaal voor MacBook met USB-C in combinatie met plugable display link. 3 monitoren via USB-C en tegelijk voorzien van power.:grin:

 • Profielfoto
  René Wissink

  iPad kan je ook nog aansluiten met Duet. Werkt ook prima!

 • Profielfoto
  Koezel

  Kun je net zo goed een (gebruikte) Imac ernaast inschaffen i.p.v. al die accesoires. Met een Macbook zit ik thuis nooit op een vaste plaats.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  En juist vandaag is er een onderzoek uitgekomen dat uitwijst dat meer dan drie uur zitten per dag een gigantisch verschil maakt in je levensverwachting

  Positief of negatief?

  Dat ligt eraan wat je doet als je niet achter je beeldscherm zit.

 • Profielfoto
  Appelschil

  Noem me ouderwets, maar ik heb mijn MBP alleen gekocht om onderweg te gebruiken. Voor bureauwerk heb ik mijn iMac en ik ben, gezien de hoeveelheid reparaties die mijn MBP al achter de rug heeft, echt niet van plan om de iMac weg te doen en mijn MBP als bureau-Mac te gebruiken. Verder vind ik het constant aan- en los moeten koppelen van kabels teveel gedoe.

 • Profielfoto
  farl4web

  Hier op kantoor hebben we best veel problemen met de HDMI-handshake tussen Mac Mini’s en Philips schermen (groen scherm) en MBP en LG. Niet altijd vlekkeloos en zelfs mijn MBP touchbar is vervangen door Apple omdat hij niet meer aanging na wakker worden uit sluimerstand met beeldscherm eraan.