Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 februari 2017

Wi-Fi 802.11ax haalt 4,8 Gb/s door de lucht

In 2013 bracht Apple nieuwe AirPorts met Wi-Fi 802.11ac uit. Deze standaard maakt (theoretisch) snelheden van 1 Gb/s door de lucht mogelijk. Vier jaar later komt een nieuwe, snellere standaard eraan: Wi-Fi 802.11ax met een snelheid van maximaal 4,8 Gb/s.

Wi-Fi 802.11ax is niet te verwarren met 802.11ah (lage snelheid, groot bereik, voor internet of things) of 802.11ad (hoge snelheid, korte afstand). Volg je het nog? Dan duiken we wat dieper in Wi-Fi 802.11ax.

Meer snelheid én capaciteit

In tegenstelling tot de twee eerder genoemde nieuwe standaarden, werkt Wi-Fi 802.11ax op de traditionele 2,4 en 5GHz banden. Deze worden gecombineerd voor meer snelheid. De belangrijkste focus is echter niet de snelheid, maar het aantal apparaten dat tegelijk aangestuurd kan worden. Met een groeiend aantal slimme apparaten in huis geen overbodige luxe.

Dit wordt bereikt door een techniek die Multiple User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) heet. De meeste routers kunnen momenteel slechts met één apparaat tegelijk communiceren. Hierdoor moet elk apparaat op zijn beurt wachten voor het verzenden en ontvangen van gegevens en ontstaat een wachtrij. Een MU-MIMO-router kan met meerdere apparaten tegelijk communiceren en heft de sterk vertragende wachtrij op.

Alle Wi-Fi 802.11ax routers ondersteunen deze techniek standaard, terwijl Wi-Fi 802.11ac het slechts optioneel bij downloads en niet bij uploads toegepast.

Chipfabrikant Qualcomm haalt met prototypes van nieuwe Wi-Fi 802.11ax-chips voor in smartphones en desktops snelheden van 4,8 Gb/s. Verwacht de techniek echter nog niet dit jaar in een nieuwe iPhone of Mac. Of er een nieuwe AirPort Extreme met Wi-Fi 802.11ax komt is ook nog maar de vraag, want Apple is naar verluidt gestopt met het maken van routers.

Reageer op artikel:
Wi-Fi 802.11ax haalt 4,8 Gb/s door de lucht
Sluiten