Wi-Fi 802.11ax haalt 4,8 Gb/s door de lucht

Door: Raymon Mens - 14 reacties

In 2013 bracht Apple nieuwe AirPorts met Wi-Fi 802.11ac uit. Deze standaard maakt (theoretisch) snelheden van 1 Gb/s door de lucht mogelijk. Vier jaar later komt een nieuwe, snellere standaard eraan: Wi-Fi 802.11ax met een snelheid van maximaal 4,8 Gb/s.

Wi-Fi 802.11ax is niet te verwarren met 802.11ah (lage snelheid, groot bereik, voor internet of things) of 802.11ad (hoge snelheid, korte afstand). Volg je het nog? Dan duiken we wat dieper in Wi-Fi 802.11ax.

Meer snelheid én capaciteit

In tegenstelling tot de twee eerder genoemde nieuwe standaarden, werkt Wi-Fi 802.11ax op de traditionele 2,4 en 5GHz banden. Deze worden gecombineerd voor meer snelheid. De belangrijkste focus is echter niet de snelheid, maar het aantal apparaten dat tegelijk aangestuurd kan worden. Met een groeiend aantal slimme apparaten in huis geen overbodige luxe.

Dit wordt bereikt door een techniek die Multiple User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) heet. De meeste routers kunnen momenteel slechts met één apparaat tegelijk communiceren. Hierdoor moet elk apparaat op zijn beurt wachten voor het verzenden en ontvangen van gegevens en ontstaat een wachtrij. Een MU-MIMO-router kan met meerdere apparaten tegelijk communiceren en heft de sterk vertragende wachtrij op.

Alle Wi-Fi 802.11ax routers ondersteunen deze techniek standaard, terwijl Wi-Fi 802.11ac het slechts optioneel bij downloads en niet bij uploads toegepast.
80s-beamforming
Chipfabrikant Qualcomm haalt met prototypes van nieuwe Wi-Fi 802.11ax-chips voor in smartphones en desktops snelheden van 4,8 Gb/s. Verwacht de techniek echter nog niet dit jaar in een nieuwe iPhone of Mac. Of er een nieuwe AirPort Extreme met Wi-Fi 802.11ax komt is ook nog maar de vraag, want Apple is naar verluidt gestopt met het maken van routers.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Is er al iets bekend over het bereik in afstand? Met en zonder luren of beton ertussen?
  4.8gbs. Kijkt even snel als usb c
  Laat ons hopen dat dit een singaal mag zijn naar de internet operatoren. Deze bieden ons zogezegd draadloos internet maar halen meestal slechts 30mbs. Of nog minder

 • Profielfoto
  steveb

  Apple home wordt een toestel dat alle functies fusioneert van Apple tv, AirPort, en misschien nog veel meer

 • Profielfoto
  Shmoo

  Door de lucht ook nog wel.. Ik heb nu thuis WiFi over de grond maar dat is super traag. ?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Tijd dat fabrikanten eens 10GBASE-T gaan pushen voor consumenten.

 • Profielfoto
  steveb

  Weg wet WiFi
  Geef mij maar LiFi

 • Profielfoto
  Melle

  Geef mij maar die Apple home – dat en een fantastisch dom Apple (tv) scherm/monitor

 • Profielfoto
  polansky

  Marketing @ Work.

  Allemaal theoretische waarden. Dit soort dingen worden getest onder de meest optimale omstandigheden in speciaal daarvoor gebouwde studio’s.
  In werkelijkheid komt het dan uiteindelijk neer op iets van 1/3e van de maximaal opgegeven snelheid.

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky-pessimisme @ work.

  1/3e van zoveel procent sneller dan 1/3e van wat het daarvoor was is nog steeds net zoveel procent sneller.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Graag de verdere intergratie van 10Gb/s Ethernet , wat nu nog steeds een exotisch iets is op routers , nassen en computers.

 • Profielfoto
  joram

  Heb je voor een groter bereik e.d. ook niet een apparaat nodig wat ditzelfde signaal weer terug kan sturen? Ik kan wel een router kopen die tot (bij wijze van) 1km ver signalen kan uitsturen, maar als m’n iPhone maar een signaal tot 10m kan uitsturen is er alsnog geen internet… toch?

 • Profielfoto
  computer space

  Snap de drang niet zo, waarom wil je je huis 500gbit hackbaar maken voor buitenstaanders? Gigabit bedraad is prima, grootste wat rond gaatvIjn BRrips van 30GB, en die zijn 10 min onderweg. HD is toch al bottleneck.
  Liever betrouwbaarheid. bereik in tuin en wat meer frequentiegebieden voor vrij gebruik (zou wel 1mbit tot 10km willen hebben)

 • Profielfoto
  S

  polansky-pessimisme @ work.

  polansky-pessimisme = pleonasme

 • Profielfoto
  polansky

  Wat jullie pessimisme noemen, noem ik realisme.

  Straks lopen jullie allemaal te zeiken dat je de beoogde snelheid niet haalt, omdat 4.7 gigabit beloofd was…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Tijd dat fabrikanten eens 10GBASE-T gaan pushen voor consumenten.

  Mee eens!