UltraFine 5K-scherm houdt MacBook Pro nauwelijks opgeladen

20 reacties

Het ene probleem met het UltraFine 5K-scherm voor de MacBook Pro is nog maar net opgelost en het andere duikt alweer op. Het scherm blijkt niet genoeg stroom te leveren om een 15-inch MacBook Pro op volledige belasting op te laden.

YouTuber Marques Brownlee ontdekte dit tijdens het bewerken en renderen van 4K-beeldmateriaal in Final Cut Pro. De accu van zijn 15-inch MacBook Pro liep leeg, terwijl deze via het scherm opgeladen werd.

62 in plaats van 85 watt

De theorie is mooi: sluit het scherm op de stroom aan en via de USB-C-kabel wordt niet alleen het beeld overgedragen, maar de MacBook Pro ook opgeladen. In de praktijk levert het scherm nauwelijks genoeg stroom om de MacBook bij intensief gebruik opgeladen te houden. De 15-inch MacBook Pro vereist 85 watt en volgens de specificaties levert het scherm dit ook, maar er blijkt ongeveer 62 watt uit te komen.

Bij intensieve taken zoals videobewerking, maar ook het compilen van grote apps en werken met vele virtuele machines (de dingen die professionals doen) loopt de accu leeg wanneer het scherm de voedingsbron is. Het advies van Brownlee is om op momenten waarop de laptop intensief belast wordt de meegeleverde oplader te gebruiken. Het scherm kan aangesloten blijven omdat iedere USB-C-poort gebruikt kan worden voor laden en/of data. De MacBook kiest automatisch de sterkste stroombron.

Een echte oplossing is dit natuurlijk niet en je mag verwachten dat dit bij degelijke kwaliteitscontrole getest werd. Wij zijn benieuwd hoe wijdverspreid dit probleem is en hoe snel LG dit brandje blust…

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Lelijk , duur en problemen .

  lekker gewerkt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  (y) ..:grin:

 • Profielfoto
  AlwaysSomeWhereInAfrica

  Maar het is wel een heeeeeeel mooi scherm voor weinig. Na 31 maart is weinig minder trouwens.:nerd:

 • Profielfoto
  error

  Ik ben blij dat ik pas eind dit jaar of begin 2018 op de USB-C trein stap. Ik wacht wel op editie 2 van dit scherm (of betere alternatieven van derden). Dit klinkt als een haastklus. Die opmerking dat Apple heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van dit scherm ruikt ook naar marketing-only. Blijft een domme actie van Apple, dat ze uit de externe schermen zijn gestapt. Ik ken maar heel erg weinig MacBook Pro gebruikers die geen extern scherm nodig hebben.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Ik heb ook zo’n UltraFine 5K op m’n bureau staan. Met mijn 13″ 2016 MBP heb ik dit probleem gelukkig niet. Batterij laadt netjes (en snel) op en blijft daarna de hele dag op 100%.

  Wel heb ik last van de occasionele crash na het loskoppelen van het scherm en van de ‘dubbele muiscursor’ waarover hier al eens bericht werd. Maar dat zijn software / firmware issues waarvan ik hoop dat ze snel verholpen zullen worden.

  Ik ben wel erg tevreden over de kwaliteit van het beeld en de brouwkwaliteit van de monitor zelf. Ik gebruik wel een VESA-arm in plaats van de bijgeleverde voet.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Met mijn 13″ 2016 MBP heb ik dit probleem gelukkig niet.

  Die trekken ook maar 65W, vandaar dat je geen last hebt van dit probleem.

  Blijf het jammer vinden dat Apple zelf geen scherm maakt. Zeker als Apple’s schermen destijds bijna even veel kostten. Iets volgens de oude “it just works” filosofie misschien?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Je moet er ook twee aansluiten zoals op de Keynote :/

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Slecht verhaal van LG. Dit slaat ook terug op Apple en dat hadden ze kunnen zien aankomen. Ook slecht verhaal dus.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Apple gaat hopelijk gewoon weer zelf schermen maken. Ik betaal liever meer dan dat je dit soort waanzin moet ondergaan!

 • Profielfoto
  Melle

  Ik ben toch ook blij dat ik de overstap naar USB-c uitgesteld heb naar de (verre) toekomst… wat een geknutsel. Stilstaan is de beste keuze tegenwoordig. Deze zomer de fout gemaakt een MacBook te kopen – die al terug verkocht.. was niet aan te sluiten op onze thunderbolt schermen en het plan om naar USB-c schermen Over te stapppel zit dus (diep) in de frigo.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple is zèlf gewoon verantwoordelijk voor deze meuk. Die graaiers testen blijkbaar helemaal niets meer.

 • Profielfoto
  RJG

  Dit komt zo slecht over, kan echt niet voor een A merk. Apple doet steeds minder zelf, problemen liggen dan al snel op de loer. MS weet daar alles van alleen die kunnen putten uit jaren lange ervaring.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Sinds wanneer is LG een A merk?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gelukkig heb je wel op je fancy MacBook Pro een haarscherp en het meest heldere batterij-icoontje in beeld!(y)

 • Profielfoto
  sanderman

  Ik snap sowieso nog steeds die hele samenwerking niet. Had dan op z’n minst een scherm gepresenteerd dat er goed uit ziet. Dit hoekige plastic ding slaat nergens op.
  En als je ‘m nou zou kopen voor z’n prestaties, maar je gaat schijnbaar van probleem naar probleem… Oh, en dat geintje kost dan… hoe veel? Oh ja, 1049 euro. In geen 1049 jaar.

 • Profielfoto
  NineT

  Shmoo, was jij niet de gene die in een vorig artikel dit nog afdeed als “kleine kinderziektes en schoonheidsfoutjes”?

  Welk probleem? Kleine kinderziektes en schoonheidsfoutjes die een heel klein aantal mensen treft. ^

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een giga misser van Apple. Duur, slecht en afschuwelijk lelijk. Dit wil je niet op je bureau hebben. Ik begrijp het niet. LG is op zich kwalitatief een goed merk – kijk naar de TV’s en Apple heeft vaker LG beeldschermen ingebouwd in iMacs en MacBooks. Maar dit is een absolute misser van de eerste orde. Apple zou heel makkelijk zélf een beeldscherm kunnen laten maken in eigen design.

 • Profielfoto
  guus

  bestelling geannuleerd. dit is de druppel.
  Apple, het ontastbare merk verliest credits.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Shmoo, was jij niet de gene die in een vorig artikel dit nog afdeed als “kleine kinderziektes en schoonheidsfoutjes”?

  Welk probleem? Kleine kinderziektes en schoonheidsfoutjes die een heel klein aantal mensen treft. ^

  .
  The use of the ” :^) ” emoticon has recently taken hold in a subset of internet users to punctuate facetious or otherwise sarcastic commentary.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple zal zich nu wel tot Vuitton wenden voor het maken van de schermen.