Ultra Accessory Connector: ‘Apple werkt aan nieuwe aansluiting’

17 reacties

Heeft Apple naast Lightning en USB-C nóg een poort nodig? De fabrikant werkt volgens 9to5Mac aan een nieuwe connector, genaamd “Ultra Accessory Connector” (UAC). Deze moet een brug tussen Lightning en USB-C gaan vormen.

Apple gebruikt op accessoires zoals die van Beats nog micro-USB, maar zou in vergevorderde fase van de ontwikkeling van de UAC-poort zijn. Ook andere fabrikanten kunnen deze gaan gebruiken voor accessoires.

Brug tussen Lightning en USB-C

De connector wordt naar verluidt onderdeel van het Made For i-programma en diverse fabrikanten zouden al testexemplaren hebben ontvangen. Er komen verloopjes voor Lightning-naar-UAC, USB-C-naar-UAC en minijack-naar-UAC. Op deze manier wordt het mogelijk om een hoofdtelefoon via zowel Lightning als USB-C aan te sluiten.

usb-lightning-16x9
Komt er naast MagSafe, USB-C en Lightning nog een Apple-aansluiting?

Als voordeel wordt de kleinheid van de aansluiting genoemd. Deze zou slechts half zo groot zijn als een Lightning-plug. Wij zien verder weinig voordelen tegenover Lightning of USB-C, voor beide aansluitingen zijn verloopjes verkrijgbaar en Apple verkoopt deze al. Een derde aansluiting, puur om naar Lightning en USB-C te transformeren, klinkt wat onwaarschijnlijk. We twijfelen niet zo vaak aan 9to5Mac, maar adviseren toch een flinke korrel zout bij dit gerucht.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  ze zouden nog eens gelijk kunnen hebben, maar ik zie ook het nut niet in van nog een poort, we willen toch naar draadloos?

 • Profielfoto
  no_poo

  Geniaal, zo innovatief. Iedere fabrikant zou zich moeten gedragen als Apple. Vast weer een staande ovatie op het WWDC straks.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Geniaal, zo innovatief. Iedere fabrikant zou zich moeten gedragen als Apple. Vast weer een staande ovatie op het WWDC straks.

  Het zout was op? Zelfs geen korrel meer?

 • Profielfoto
  no_poo

  Ah, ik lees op The Verge waar het nou echt om zou gaan en dat is dus geen vervangende connector, maar een manier om USB-C en Lightning apparaten cross compatible te maken wat alleen maar voordelen biedt. Dit artikel deed anders vermoeden.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb de alinea waarin wordt gesproken dat de kabel naar USB-C en Lightning kan converteren wat verduidelijk aan de hand van de opmerking van @no_poo was dat wellicht niet heel duidelijk.

 • Profielfoto
  ququlequ

  Kunnen ze een keer iets verzinnen waar we de komende 10 jaar meer verder kunnen.

 • Profielfoto
  iep

  En het echte verhaal van een website dat niet klakkeloos dingen overneemt maar daadwerkelijk hoor en wederhoor toepast en daarbij het ook technisch inhoudelijk snapt: Apple’s “new” UAC port wasn’t made by Apple, and it isn’t new. Op dit soort vlakken scoort Arstechnica heel wat hoger dan 9to5mac en MacRumors (The Verge heeft dit soort kennis totaal niet, daar is het gewoon clickbait aka lezertjes scoren). Een korreltje zout is hier wel een understatement; 9to5mac lijkt het gewoon helemaal verkeerd te hebben geïnterpreteerd.

  TL;DR: Apple heeft een reeds bestaande USB connector op verzoek van accessoire-makers aan het MFi programma toegevoegd. Wat daar dan het nut van is…

 • Profielfoto
  Gans

  De kleinheid?

 • Profielfoto
  donut

  Als USB-C over 5 jaar eindelijk gemeengoed is geworden krijgen we dus een Macbook pro met 4 UAC ingangen en rennen we weer naar de winkels voor UAC – USB-C adapters.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waar of niet waar: het is ongewenst! Lightning is al piepklein en valt bij veel mensen na een tijdje al vanzelf uit hun iPhone, door stof of doordat de pennetjes die het stekkertje vast houden (te) snel lam worden. Nog kleiner lijkt me sneller kapot te gaan. Overigens vind ik het weghalen van alle benodigde ingangen in de nieuwe serie MacBooks geen innovatie maar ronduit dom, tenzij het je hobby is om voor een kapitaal een groot aantal verloopkabeltjes te kopen en continue met je mee te nemen. En de enige échte innoverende stekker, de magsafe wordt afgeschaft. Dom en niet klantvriendelijk.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Waar of niet waar: het is ongewenst! Lightning is al piepklein en valt bij veel mensen na een tijdje al vanzelf uit hun iPhone, door stof of doordat de pennetjes die het stekkertje vast houden (te) snel lam worden. Nog kleiner lijkt me sneller kapot te gaan. Overigens vind ik het weghalen van alle benodigde ingangen in de nieuwe serie MacBooks geen innovatie maar ronduit dom, tenzij het je hobby is om voor een kapitaal een groot aantal verloopkabeltjes te kopen en continue met je mee te nemen. En de enige échte innoverende stekker, de magsafe wordt afgeschaft. Dom en niet klantvriendelijk.

  Lees even wat iep zei. Plus, lightning is niet klein genoeg voor bijvoorbeeld oordopjes, daarom hebben accessoiremakers Apple gevraagd om deze oude bestaande connector toe te staan binnen het made for iPhone programma.

 • Profielfoto
  ro_me

  Yes, eindelijk weer nieuwe verloopstukjes! Ik begon net uitgekeken te geraken op mijn huidige verloopstukjes. Apple houdt ook zo mooi rekening met zijn klanten! Willen we verloopstukjes….krijgen we verloopstukjes!

 • Profielfoto
  steveb

  Uac is een salenvatting
  Ik blijf erbij dat deze thunderbolt 3 zal heten en uiterlijk de USB c look zal hebben laar binnen in de mac meer zal kunnen
  Daarna kan hij lightning vervangen in alle toestellen. Van Apple tv tot iphone

 • Profielfoto
  Nikita

  Mooiste commentaar bij het artikel van Ars:

  From what I hear, vendors want to offer a way for Android phones with USB-C and iPhones with Lightning to use the same wired headphones. If only there was a universal port for audio, something in the 3-to-4 millimeter range that would be small enough for a phone…

 • Profielfoto
  4GTL

  Het voelt aan alsof we terug in de jaren 90 zitten!
  -Toetsenbord en muis aan de ps/2-poort
  -Printer aan de centronix poort
  -tapestreamer aan de scsi
  -56k modem aan de rs232-poort
  -joystick aan de game/midi-poort van je geluidskaart
  en die scanner aan die nieuwe usb-poort, zo heeft dat ding toch ook eens nut.

  En toen kwamen de jaren 2000 en werd alles via USB aangesloten, een verademing.

  Om dan in de jaren 10 over te gaan naar usb, usb-c, UAC, lightning,…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja die Cook is een boefje. Niemand heeft door dat hij in zijn eentje gewoon een nieuwe category heeft neergezet. De adapter business boomt als een gek. Elk jaar nieuwe innovatieve adapters. De concurrentie heeft het nakijken. The best adpater line-up ooit. Amazing. Its true.