Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 februari 2017
Leestijd: 1 minuut

Touch ID op elk oppervlak met ultrasone vingerafdruk

Hoewel er momenteel vooral geruchten gaan over gezichtsherkenning als manier van authenticatie in de iPhone 8, is Apple zijn vingerafdruk­scanner Touch ID niet vergeten. Een nieuwe techniek moet Touch ID op
ieder oppervlak mogelijk maken.

De techniek werkt met akoestische transducers onder het oppervlak. Deze genereren ultrasone geluidsgolven en analyseren de verandering die optreedt wanneer een vinger op het oppervlak wordt geplaatst.

Ultrasone vingerafdruk

In een patentaanvraag wordt de precieze werking omschreven. De ultrasone golven dringen door oppervlakken zoals het iPhone-scherm heen. Wanneer een vinger geplaatst wordt, meten de transducers de reflecties, dempingen en verschillen tegenover het originele signaal. Zo wordt een unieke, ultrasone vingerafdruk gemaakt.

Het voordeel van deze techniek is dat het op ieder oppervlak werkt. Niet alleen op het scherm, maar ook op het frame of aan de achterzijde van een apparaat. Dit maakt niet alleen toepassingen in een toekomstige iPhone zonder home-knop mogelijk, maar ook in toetsenborden, muizen en andere accessoires.

Uiteraard is het te vroeg om na één patent aan te nemen dat de toekomstige iPhone zal worden uitgerust met deze technologie. Een andere smartphone-fabrikant gaat deze techniek al inzetten. Het Koreaanse Crucialtec heeft een vergelijkbare technologie gemaakt en kondigde aan dat ten minste één fabrikant tijdens het Mobile World Congress volgende week een smartphone met in het scherm geïntegreerde vingerafdruklezer zal onthullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Touch ID op elk oppervlak met ultrasone vingerafdruk
Sluiten