Touch ID op elk oppervlak met ultrasone vingerafdruk

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Hoewel er momenteel vooral geruchten gaan over gezichtsherkenning als manier van authenticatie in de iPhone 8, is Apple zijn vingerafdruk­scanner Touch ID niet vergeten. Een nieuwe techniek moet Touch ID op
ieder oppervlak mogelijk maken.

De techniek werkt met akoestische transducers onder het oppervlak. Deze genereren ultrasone geluidsgolven en analyseren de verandering die optreedt wanneer een vinger op het oppervlak wordt geplaatst.

Ultrasone vingerafdruk

In een patentaanvraag wordt de precieze werking omschreven. De ultrasone golven dringen door oppervlakken zoals het iPhone-scherm heen. Wanneer een vinger geplaatst wordt, meten de transducers de reflecties, dempingen en verschillen tegenover het originele signaal. Zo wordt een unieke, ultrasone vingerafdruk gemaakt.

Het voordeel van deze techniek is dat het op ieder oppervlak werkt. Niet alleen op het scherm, maar ook op het frame of aan de achterzijde van een apparaat. Dit maakt niet alleen toepassingen in een toekomstige iPhone zonder home-knop mogelijk, maar ook in toetsenborden, muizen en andere accessoires.
vingerafdruk-16x9
Uiteraard is het te vroeg om na één patent aan te nemen dat de toekomstige iPhone zal worden uitgerust met deze technologie. Een andere smartphone-fabrikant gaat deze techniek al inzetten. Het Koreaanse Crucialtec heeft een vergelijkbare technologie gemaakt en kondigde aan dat ten minste één fabrikant tijdens het Mobile World Congress volgende week een smartphone met in het scherm geïntegreerde vingerafdruklezer zal onthullen.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Logisch toch
  Touch id heeft al bewezen hoe goed het is. En het vertrouwen bij de klant
  Gezichtsherkenning is er nog niet maar kan inv

 • Profielfoto
  steveb

  Logisch toch
  Touch id heeft al bewezen hoe goed het is. En het vertrouwen bij de klant
  Gezichtsherkenning is er nog niet maar kan In veel andere producten gebruikt worden.
  Mac ontgrendelen
  Of 2traps verificatie voor iPad en iPhone

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Jemig wat onwijs vernieuwend van Apple! Geweldig!

  O, wacht. Dat heb ik al op mijn Chinese Android telefoon (Xiaomi Mi 5s).

  Die overstap naar Android was zo gek nog niet. En dat na 10 jaar iPhone’s.
  Moet wel zeggen dat het echt razendsnel en bijna foutloos werkt. Hele fijne techniek en veel sneller dan TouchID.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Kritische noot: bij de Xiaomi zit deze techniek er wel in, maar nog wel in de ‘home’ knop. Maar is wel ultrasoon en ook razendsnel. De home knop is hier ook geen fysieke ‘knop’ meer maar is een iets verzonken deel zodat het wel aanvoelt als een knop. Het werkt dus wel degelijk met deze ultrasone techniek, door het glas heen.