5 redenen om Time Machine te gebruiken voor het maken van back-ups

46 reacties

Iedereen met een computer, ja ook met een Mac, zal moeten zorgen voor een goede back-up van zijn of haar data. Wat er ook gebeurt, het is fijn als je snel weer aan de slag kunt. Denk daarbij niet alleen aan de data die op je Mac staat, maar ook instellingen en software.

Je kunt jezelf uren tot dagen hersteltijd besparen als je gebruik maakt van het in macOS gebouwde Time Machine. Niet overtuigd? Komt nog wel, ooit? Laat ons je overtuigen met 5 redenen om Time Machine te gebruiken.

1. Het gaat automatisch en snel

Het grootste voordeel van Time Machine is dat het werkt met zowel aangekoppelde (USB/Thunderbolt) schijven als draadloze schijven zoals een Time Capsule of NAS. De enige eis is dat de doelschijf voor Mac geformatteerd is. Als je in de systeemvoorkeuren Time Machine aanzet, zal de applicatie vragen om een doelschijf. Je kunt hier de betreffende schijf aanklikken. Er wordt een eerste kopie gemaakt en daarna worden wijzigingen automatisch gekopieerd wanneer de schijf binnen bereik of aangesloten is. Is er 10 dagen geen kopie gemaakt? Dan krijg je een herinnering. Je hoeft er dus (bijna) niet meer bij na te denken.

Omdat er, na de initiële back-up, alleen nog wijzigingen worden opgeslagen is het maken van back-ups met Time Machine relatief snel. Hierdoor merk je er nauwelijks wat van als Time Machine voor je aan het werk is. Is de Mac aangesloten op het lichtnet en is Power Nap ingeschakeld? Dan worden back-ups zoveel mogelijk gemaakt als de Mac in sluimerstand staat.

Time-Machine-doelschijf
Een schijf om te gebruiken selecteren – Klik/tap voor groter.

2. Eerdere versies worden bewaard

Het hierboven beschreven systeem zorgt er voor dat er meerdere versies van je bestanden bewaard blijven. Hierdoor kun je terug naar een eerdere versie als je per ongeluk iets hebt overschreven. Is de doelschijf vol dan worden langzaam oude versies verwijderd. Je krijgt hier altijd een melding van. Hoe groter de doelschijf is, hoe meer oude versies je kunt bewaren. Ons advies is om altijd minimaal een-op-een de grootte van je interne schijf aan te schaffen. Heb je 1 terabyte in je Mac? Koop dan ook een externe schijf, Time Capsule of NAS van minimaal 1 terabyte.

3. Zowel data als instellingen worden meegenomen

Bij veel back-up systemen wordt vooral de data veilig gesteld, maar Time Machine doet meer. Mappen, bestanden en instellingen worden meegnomen in de reservekopie. Dit zorgt ervoor dat je na een crash, verlies of installeren van een nieuwe Mac binnen no time weer verder kunt waar je gebleven was. In enkele gevallen zul je licenties van software opnieuw moeten invoeren omdat de Mac gezien wordt als een andere computer na herinstallatie.

4. Back-up ook je externe schijven

Naast alle data en instellingen op je interne schijf, kan Time Machine ook externe schijven meenemen in het proces. Als standaardinstelling zijn deze uitgeloten omdat het in veel gevallen niet nodig zal zijn. Door te gaan naar Systeemvoorkeuren → Time Machine → opties.. zie je de (met kabel) aangesloten externe volumes en kun je ze met het minteken uit de weg te laten onderdelen verwijderen. De data op deze schijf wordt vanaf dan wél meegenomen in de back-up. Zorg wel dat de doelschijf ook voldoende ruimte bevat en dus minimaal net zo groot is als je interne schijf plús de externe schijven die je wilt meenemen in de back-up.

5. Bestanden herstellen is makkelijk

Een complete Time Machine back-up terugzetten op een lege Mac is een fluitje van een cent. Bij de eerste keer opstarten vraagt deze namelijk al of je een Time Machine kopie hebt en deze wilt terugzetten. Wil je een enkel bestand terugvinden dan gebruik je hiervoor de Time Machine software. Ga hiervoor in de Finder in de juiste map staan en klik op het Time Machine icoon in de balk onderin (Dock). Staat het Time Machine icoon hier niet, zet deze dan eerst in de Dock door hem vanuit de programma-map erin te slepen.

Je krijgt nu je Finder te zien met rechts een tijdlijn. Hier kun je teruggaan in de tijd. Met de pijlen zoek je automatisch naar de laatst aangepaste versie van die map. Heb je het verloren bestand gevonden? Klik dan op “Zet terug” om deze in dezelfde map terug te zetten. Binnen Mail en Adresboek kun je Time Machine direct activeren om losse berichten of contacten terug te zetten.

Time-Machine-recover
Individuele bestanden zijn gemakkelijk terug te zetten – Klik/tap voor groter.

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  AlwaysSomeWhereInAfrica

  MAAR als je time capsule stuk gaat is de disk niet te lezen in een Sharkoon of andere adapter en heb je er dus niks meer aan.

  Wij van WC eend adviseren WC eend!

 • Profielfoto
  koen

  Een HD kan altijd kapot gaan. Wat raad jij dan aan?

 • Profielfoto
  bartvdv

  MAAR als je time capsule stuk gaat is de disk niet te lezen in een Sharkoon of andere adapter en heb je er dus niks meer aan.

  Wat is dan het probleem? Je hebt toch nog steeds het origineel.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Het grootste voordeel van Time Machine is dat het werkt met zowel aangekoppelde (USB/Thunderbolt) schijven als draadloze schijven zoals een Time Capsule of NAS

  Het zou een voordeel zijn als TM de enige software is die werkt met aangekoppelde en draadloze schijven. Maar dat is niet zo. Het is dus geen voordeel.

  Dit is maar één voorbeeld van onzin die hier in staat. Het is echt een flut artikel. Het zou nuttig zijn als je laat weten waarin TM zich onderscheidt. Want dat zijn dan redenen om te kiezen voor TM en niet voor andere, reguliere back up software.

  Ik zie in een aanbeveling van auto’s ook nooit staan dat de auto kan rijden.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik gebruik ChronoSync, een stuk makkelijker.
  Hiermee kan je zelf bepalen wanneer je wat backupt.
  Zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk!

 • Profielfoto
  pippen2

  Het grootste voordeel van Time Machine is dat het werkt met zowel aangekoppelde (USB/Thunderbolt) schijven als draadloze schijven zoals een Time Capsule of NAS

  Het zou een voordeel zijn als TM de enige software is die werkt met aangekoppelde en draadloze schijven. Maar dat is niet zo. Het is dus geen voordeel.

  Dit is maar één voorbeeld van onzin die hier in staat. Het is echt een flut artikel. Het zou nuttig zijn als je laat weten waarin TM zich onderscheidt. Want dat zijn dan redenen om te kiezen voor TM en niet voor andere, reguliere back up software.

  Ik zie in een aanbeveling van auto’s ook nooit staan dat de auto kan rijden.

  Een voordeel van Time Machine t.o.v. andere software? Dat het gewoon al standaard op je systeem aanwezig is! Waarom zou je in hemelsnaam andere software gaan installeren, als Time Machine al aanwezig is en gewoon heel goed werkt? Ik gebruik het al jaren met veel plezier. Je merkt niet eens dat backups worden opgeslagen. Heel soms komt het voor dat ik een oudere versie van een bestand voor m’n werk moet hebben. Even met Time Machine navigeren en klaar is Kees. Ik vind dat Time Machine te weinig aandacht krijgt, terwijl het zo belangrijk is. Eigenlijk zou iedere gebruiker dit (of desnoods andere software) moeten gebruiken. Het kan heel veel ellende besparen.

 • Profielfoto
  Night

  Het enige voordeel van Time Machine boven andere backup programma’s is het stukje ‘Time Machine’. Mooi visueel weergegeven en dus handig voor n00bs. Dat het standaard wordt meegeleverd met MacOS is mooi meegenomen, maar heeft niet echt een meerwaarde t.o.v. andere backup programma’s.

  Verder wordt aangegeven dat je ook draadloos backups kan maken, maar het internet staat vol met klachten over problemen met het maken van backups naar een 3rd party NAS. Daar scoren andere backup programma’s aanzienlijk beter in.

  We houden het dus op een gelijkspel.

 • Profielfoto
  SteveJ

  Nog een voordeel van Timemachine. Bij het booten van een mac kun je kiezen voor herstel vanaf een TimeMachine. Met een nieuwe of andere mac ben je in no-time weer op het punt waar je beleven was.

  Ik gebruik TimeMachine icm een Synology NAS met dubbel uitgevoerde disks. Ik heb een crash van een NAS-schijf gehad maar daar heeft TimeMachine geen last van gehad.

 • Profielfoto
  TheNick

  Love it! Gebruik al time machine sinds ik een mac heb (nu 6 jaar) en heb al verschillende keren ff bestandje terug moeten halen, werkt ideaal! Extern harde schijf thuis van 2TB, partitie van 1TB. Een voor backup’s, ander gewoon om zelf documenten en bijv foto’s op te bewaren. Werkt echt top!

 • Profielfoto
  olga.p2000

  Ik ben zeer blij met TM en zou zeker iedereen adviseren om die te gebruiken. Laatst had ik ineens probleem met mijn mac. Bij opstarten ging balkje tot half laden en niet verder. Ik kon OS niet eens opstarten! Waarschijnlijk vastgelopen update. Met recovery even versie van een dag eerder teruggezet en mac werkt weer vanouds.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Een voordeel van Time Machine t.o.v. andere software?
  Dat het gewoon al standaard op je systeem aanwezig is! Waarom zou je in hemelsnaam andere software gaan installeren, als Time Machine al aanwezig is en gewoon heel goed werkt? Ik gebruik het al jaren met veel plezier. Je merkt niet eens dat backups worden opgeslagen. Heel soms komt het voor dat ik een oudere versie van een bestand voor m’n werk moet hebben. Even met Time Machine navigeren en klaar is Kees. Ik vind dat Time Machine te weinig aandacht krijgt, terwijl het zo belangrijk is. Eigenlijk zou iedere gebruiker dit (of desnoods andere software) moeten gebruiken. Het kan heel veel ellende besparen.

  Je hebt blijkbaar moeite met lezen. Ik vraag helemaal niet om voordelen van TM. Ik zeg slechts dat het een flutartikel is.

  En ik kan je heel veel redenen geven om TM niet te gebruiken hoor. En daarin ben ik niet de enige. Ik gebruik, net als Steve Brooklyn, Chronosync. Dat is veel betere software met veel meer mogelijkheden.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Time machine is een prima backup programma
  Ik maak gespiegelde backups op twee external drives. Mirroring
  Er zal vast betere programmatuur zijn. Maar voor de meesten onder ons is time machine een prima oplossing om je bestanden en gegevens veilig te zijn.
  Daarnaast zijn er natuurlijk diverse cloud oplossingen.
  iCloud, OneDrive van Microsoft of Google drive
  Diegene die nu nog tijdens een calimiteit van zijn Mac gegevens heeft kwijt geraakt heeft dat aan zichzelf te danken

  Gr.

 • Profielfoto
  pippen2

  Een voordeel van Time Machine t.o.v. andere software?
  Dat het gewoon al standaard op je systeem aanwezig is! Waarom zou je in hemelsnaam andere software gaan installeren, als Time Machine al aanwezig is en gewoon heel goed werkt? Ik gebruik het al jaren met veel plezier. Je merkt niet eens dat backups worden opgeslagen. Heel soms komt het voor dat ik een oudere versie van een bestand voor m’n werk moet hebben. Even met Time Machine navigeren en klaar is Kees. Ik vind dat Time Machine te weinig aandacht krijgt, terwijl het zo belangrijk is. Eigenlijk zou iedere gebruiker dit (of desnoods andere software) moeten gebruiken. Het kan heel veel ellende besparen.

  Je hebt blijkbaar moeite met lezen. Ik vraag helemaal niet om voordelen van TM. Ik zeg slechts dat het een flutartikel is.

  En ik kan je heel veel redenen geven om TM niet te gebruiken hoor. En daarin ben ik niet de enige. Ik gebruik, net als Steve Brooklyn, Chronosync. Dat is veel betere software met veel meer mogelijkheden.

  Ik kan heel goed lezen. Ik vond je eerste reactie al dermate overdreven (wie ben jij in hemelsnaam om te bepalen dat het een flutartikel is, het is voor de standaard gebruiker gewoon prima), maar nu begrijp ik dat je standaard zo communiceert. In mijn ogen moet backup software juist niét veel opties hebben. Misschien is dat voor jou heel handig, maar de meeste gebruikers zitten daar helemaal niet op te wachten. Het moet een backup maken van je schijf zonder er bij na te denken. Punt, klaar. Niks meer en niks minder.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Ik kan heel goed lezen. Ik vond je eerste reactie al dermate overdreven (wie ben jij in hemelsnaam om te bepalen dat het een flutartikel is, het is voor de standaard gebruiker gewoon prima), maar nu begrijp ik dat je standaard zo communiceert. In mijn ogen moet backup software juist niét veel opties hebben. Misschien is dat voor jou heel handig, maar de meeste gebruikers zitten daar helemaal niet op te wachten. Het moet een backup maken van je schijf zonder er bij na te denken. Punt, klaar. Niks meer en niks minder.

  Hahaha, je kan écht niet lezen.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Het handige van TM vind ik de complete zoekfunctie die bruikbaar is. Geen idee hoe en of dat ook in andere software is doorgevoerd, maar dit is voor mij wel echt een ideale toevoeging!

 • Profielfoto
  pippen2

  Hahaha, je kan écht niet lezen.

  Blijkbaar begrijp jezelf niet wat je schrijft.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gewoon ALLES gebruiken. Time Machine, Carbon Copy Cloner + van alles en nog wat online (muziek, foto’s, etc.).

  Alles heeft zijn voor- en nadelen nml. Alleen lokaal een backup draaien (zoals Time Machine bij de meeste mensen doet), is ook geen garantie voor de eeuwige veiligheid van je bestanden (denk aan brand, diefstal, overstromingen, etc.).

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Time Machine gaat voor vriendelijkheid maar het is en blijft voor de hobbyist. Het gaat niet over professionele data storage, daarom een prima artikel.

 • Profielfoto
  rudi010

  ik vind het helemaal geen soepel systeem. maakt mn mac mega-traa: als ik iets wil terugzoeken, dan kan ik drie dagen op vakantie zonder overigens de hoop te hebben dat hetgeen ik nodig heb ooit nog terug te zetten is. het werkt gewoon niet. jammer want het is een leuk idee:)

 • Profielfoto
  rudi010

  mega-traag :/

 • Profielfoto
  Hugaer

  Als er nog andere HD aangesloten zijn wil Time Machine die steeds ook kopiëren en dan is er natuurlijk te weinig plaats op de doelschijf.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik gebruik Time Machine al sinds het begin – onder Leopard dacht ik? – en ben er uiterst tevreden over. Het is te zeggen; via een firewire/usb 3.0 schijf is het een heel erg goed programma. Via wi-fi is het tergend langzaam en via een oudere schijf wil het ook zelden lukken. Maar ik maak een keer per week een Time Machine kopie en dat volstaat al een aantal jaar. Voor mijn Windows pc’s gebruik ik andere software, logischerwijze.

 • Profielfoto
  koekiewous

  “Ik bepaal zelf wel wanneer ik wat backup” (Steve B) Tsja en daar gaat het dus juist vaak mis.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Precies Koekiewous ;). Waarom zou je trouwens iets anders dan TimeMachine gebruiken als je een Mac hebt? Langzame wifi is een ander probleem, maar schijf met een kabeltje werkt toch prima? En oude schijven die je niet voor Mac kan formatteren: die moet je zowiezo niet voor backup gebruiken…

 • Profielfoto
  jongtd

  Ik maak wekelijks een backup met SuperDuper op een externe ssd. En verder werk ik vanuit DropBox en Icloud v.w.b mijn documenten.

 • Profielfoto
  Kiljon

  Ik ben erg blij met Time Machine. Heeft me al een aantal keer goed geholpen.

  Het enige wat ik niet lekker vind werken is emailberichten terughalen uit Mail.
  Vaak laat ie dan geen berichten zien of hebben de mappen geen naam meer.
  En mn scherm wordt dan erg “buggy” met rare strepen er door heen….

 • Profielfoto
  Di May

  Voor de twijfelaars :

  TimeMachine doet zijn werk naar behoren.
  Niet meer dan dat. Maar het doet het goed.

  Ik ben er al eens heel blij mee geweest nadat
  de HD van mijn Mac het had begeven.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Time Machine heeft me een paar keer goed gered, interne harde schijf (PowerBook G4 en MacBook Pro) kapot, nooit meer dan een uur werk kwijt! En precies: geen geklooi met instellingen, gewoon schakelaar om, en het werkt.
  En langzaam? Dan doe je iets verkeerd geloof ik, zelfs op m’n PowerBookje werkte het vlot…
  En meegeleverd: ook héél belangrijk, anders kom je om in het oerwoud van backup-programma’s…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik geef eerlijk toe, heel vroeger(zo een 10 a 13j geleden), maakt ik niet echt veel back-ups, ik vond dat ook niet nodig, ik werkte wel nog met Windows en ik had persoonlijk geen behoefte aan backups, aan de andere kant, toen werkte ik ook nog niet met Photoshop,Dreamweaver,Logic Pro of Final cut pro.

  Nu? Nu heb ik een time capsule gekocht met 3tb die van mijn macbook pro mooi een backup maakt. Daarnaast heb ik nog een Synology NAS met 4 4tb hdd in en 2 6tb hdd in. Daarvan heb ik nog eens een back up in mijn Drobo. Met daarin 23TB.

  Momenteel zit ik wel goed maar ik besef ook wel dat als er een brand is ik nog alles kwijt bent. 2 dagen geleden had ik ook geluk met mijn Drobo, er was een harde schijf van 4TB die blijkbaar aan het falen was en de hdd was dus stuk. Dankzij de werkwijze van een Drobo waren al mijn bestanden wel veilig, mijn hdd had 3j garantie (speciale NAS hdd), ik had deze opgestuurd en vandaag al terug op mijn deurmat, een volledig nieuwe hdd, gewoon weer in de Drobo gezet en niks aan het handje.

  Time machine is gewoon een must voor elke Mac gebruiker (vind ik persoonlijk) als je belangrijke bestanden hebt.

  Uiteraard, werkt Superduper ook goed, maar Time Machine vind ik persoon iets fijner werken, het is dan ook afgestemd op Apple…:-)

 • Profielfoto
  ronaldme

  gebruik het nu ruim 2 jaar vind het GEWELDIG, Ook Mijn dochter is er blij mee van al haar school verslagen heeft ze een Backup, heeft al eens een hoop stres bespaart.

 • Profielfoto
  donut

  SusanUSA
  En ik kan je heel veel redenen geven om TM niet te gebruiken hoor. En daarin ben ik niet de enige. Ik gebruik, net als Steve Brooklyn, Chronosync. Dat is veel betere software met veel meer mogelijkheden.

  Vind je reactie ook slecht…
  OK geef dan in ieder geval aan waarom je het niet moet gebruiken, dan heeft je reactie nog zin.
  Ik begrijp dat er backup programma’s zijn die meer mogelijkheden bieden, maar de eenvoud van Timemachine is erg mooi.
  Het was één van de goede dingen die Apple heeft voortgebracht op software gebied.

  Overigens moet er onderscheid worden gemaakt tussen Archief en Backup.
  Archief is voor opslag die je niet direct meer nodig heb.
  Hiermee maak je de harddisk van je computer leger zodat die weer verder kan.
  Backup is voor je dagelijkse spullen die op je computer staan, om ze te beschermen tegen diefstal, harddisk uitval etc.

  Ik raad in beide gevallen aan de data op twee harde schijven te bewaren, dus de data 2 keer onafhankelijk te bewaren, waarvan er één ergens buiten de deur is.

  Dit kan cloud storage zijn, maar een bedrade verbinding voor de andere is prettig vanwege de zekerheid en snelheid.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik ben zeer tevreden met TM, geen omkijken naar, ik denk er geeneens aan dat het meeloopt, en als het nodig is kan je heel simpel even een bestandje terugzetten. Ik geloof best dat er betere programmas zijn met meer mogelijkheden, maar voor het merendeel van de gebruikers is dit genoeg.

 • Profielfoto
  Facundo

  Een juiste kop was geweest: 5 Redenen om een backup te maken.
  In geen enkele van de 5 blinkt TM uit t.o.v. andere manieren. Integendeel.
  Kortom: Het gebruikelijke chauvinistische gewauwel.

 • Profielfoto
  iMad

  Meeste mensen maken geen back-up!!!

  Wat betreft al die mensen die negatief op dit artikel reageren op welke wijze dan ook, jullie hebben een slechte ervaring gehad met het maken van een back-up met Time-Machine of jullie snappen het niet.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Ik vind het vooral fijn dat het gewoon gebaseerd is op functionaliteiten van het filesysteem. Heel transparant, en zorgeloos.
  Bij andere backup software is het vaak erg lastig als je de software niet meer hebt / vindt of werkt op je nieuw systeem.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik mis nog een belangrijk punt: je kunt net zoveel backup schijven toevoegen als je wilt, gelijktijdig. Alles wat binnen bereik is wordt naar gebackupped, om en om.

  Dat lost grotendeels het probleem op voor brand of diefstal bij MacBooks: je hebt op meerdere locaties een backup. In combinatie met encryptie kan iemand anders niets met de backup data doen.

  Ik heb zelf zo twee schijven naast elkaar draaien en dus beschermd tegen defecten van een backup-schijf.

 • Profielfoto
  McMeller

  Het grootste voordeel van Time Machine is dat het werkt met zowel aangekoppelde (USB/Thunderbolt) schijven als draadloze schijven zoals een Time Capsule of NAS

  Het zou een voordeel zijn als TM de enige software is die werkt met aangekoppelde en draadloze schijven. Maar dat is niet zo. Het is dus geen voordeel.

  Dit is maar één voorbeeld van onzin die hier in staat. Het is echt een flut artikel. Het zou nuttig zijn als je laat weten waarin TM zich onderscheidt. Want dat zijn dan redenen om te kiezen voor TM en niet voor andere, reguliere back up software.

  Ik zie in een aanbeveling van auto’s ook nooit staan dat de auto kan rijden.

  Wat een belachelijk negatieve benadering. Dit zijn vijf prima redenen om Time Machine te gebruiken en er zijn er inderdaad nog veel meer. Belangrijk om te beseffen is dat ook minder ervaren gebruikers OMT bezoeken voor tips en instructies. Denk jij dat die zitten te wachten op ingewikkelde verhalen? Projecteer niet alles op jezelf. Bovendien, wat een onzin dat een voordeel uniek moet zijn voordat het als zodanig beschouwd mag worden. AH en Jumbo hebben allebei een snelkassa, dat maakt het niet minder handig.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Fijn dat de beginnende mac gebruiker ook aandacht krijgen.
  Beter dan die haat artikelen over samsung.

 • Profielfoto
  nobody

  Een backup is pas een backup als je ook kunt restoren.

  Wat je gebruikt maakt niet uit maar test wel of je ook in staat bent om van helemaal NIKS je computer/data kunt herstellen.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Interessant artikel maar…

  Ik heb TM twee jaar geleden geprobeerd bij mijn destijds nieuwe iMac en een grote externe harde schijf.
  Niet. Voor. Uit. Te. Branden.
  Ook niet toen de eerste backup voltooid was. Over de samenwerking van Apple met de NAS (2) die ik heb gehad wil ik niet eens praten. Een backup moet toch … uuuuh… betrouwbaar zijn?

  Mijn werkdocumenten zitten in de Dropbox (betaalde versie), die het verspreidt naar de cloud en een andere computer in huis. Wat er eventueel verder nog is, gaat met de hand naar twee verschillende externe drives.
  Niet sexy, niet professioneel, maar het werkt wel.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  In mijn MacBook heb ik twee hardeschrijven zitten. Ssd en Hdd. Die tweede gebruik ik om automatische time machine back ups te maken. Werkt geweldig!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Time Machine, blij mee! Doet precies wat ik nodig heb en nagenoeg zonder configuratie of gedoe. Externe schijf thuis en op werk. Verder zakelijk veel SVN, Git en andere clouddiensten.
  Nadelen en beperkingen heeft Time Machine ook wel:
  – databases en virtuele machines terugzetten, werkt niet als ze open stonden bij backup. Beter apart back-uppen en uitsluiten van Time Machine
  – onzeker of het geheel werkt als je een tweede scherm aangesloten hebt en je iets wilt terughalen
  – je moet geen haast hebben bij terugzetten, maar ook niet als je gewoon wilt werken en je moet wachten totdat de back-upschijf is opgespind voordat je iets mag openen of bewaren — Dat is een macOS Finder issue overigens dat ook te verhelpen is door snellere schijven te kopen, maar je blijft kopen…

  Voor een aantal die liever iets anders gebruiken dan Time Machine: succes daarmee, dit is dan je artikel niet, maar waarom moet je er dan zo zuur over doen? Schrijf je toch een ander artikel waarin de beste tips voor SuperDuper, Chronosync of wat dan ook staan? Hebben lezers meer aan, denk ik.

 • Profielfoto
  Getver

  Ik heb sinds de aanschaf van mijn mac (2009) altijd TM gebruikt op een externe harde schijf en het heeft bij mij altijd prima gewerkt. Heb meerdere malen een complete restore gedaan met TM vanaf de back up. (duurt wel ff) Was nodig omdat ik zelf had zitten knoeien met de mac waardoor het systeem brak ging. De eenvoud is wat mij vooral aanspreekt, ook met het terugzetten van individuele bestandjes. Het is mij eigenlijk nog nooit goed gelukt op bijvoorbeeld windows op de manier zoals het bij de TM gaat. Dat heeft voor mij te maken dat je vanuit een interface werkt waar de backup bij windows (althans het proggie waar ik gebruik van maakte) vooral door de (ruwe) data moest spitten. Wat ik nu wel merk is dat het draaien van de back up veel rekenkracht vraagt waardoor het systeem traag wordt.

 • Profielfoto
  Mie

  Hallo allen,
  ik probeer ook een externe HD toe te voegen aan mijn backup met TM.
  Als ik echter in de systeemvoorkeuren ga kijken bij Time Machine, Opties… dan staat de externe HD er wel tussen maar ik kan hem niet selecteren om hem te verwijderen uit de ‘weg-te-laten-onderdelen’ voor een backup. Hij staat in het licht grijs en ik begrijp niet hoe dit komt want hij is wel aangesloten en ik heb hem zonet nog gebruikt. Er staat wel een vierkantje met een ? erin naast de schijf sinds ik hem installeerde, ik weet niet wat dit betekent en heb het nog nergens gevonden bij het zoeken op internet. Voor de rest werkt hij wel goed.
  Kan iemand mij raad geven?

  bedankt,
  Mie

 • Profielfoto
  yourt

  Goed, niet goed, backup, Chronosync is beter (waarom dan?),….

   

  Het is toch zo simpel: 1 apparaatje in bridge modus als AP voor 2,4 en 5 GHz wifi dat gelijk automatisch na snelle configuratie van alle laptops/pc’s in huis een SYSTEEM backup maakt. Fotomappen en dergelijke, die behandel ik afzonderlijk voor backup in tweevoud (als fotograaf is 2 GB echt niks). Ook dat is vrij eenvoudig. En als er iets crasht, ben ik snel weer aan de gang zonder enig probleem, met behoud van gegevens en vooral ook instellingen en programma’s. Die uitgebreide programma’s met hun cloud backup en bootable backup en what else… moet je eerst doorgronden en instellen, finetunen, en hopen dat je net niet iets vergeten bent. Dat si heir al enkele keren gepost: gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Maar gebruik het niet als data backup, of in beperkte mate. Bij mij thuis loopt het zowel over wifi als via cat 5e kabel als een trein. Merk er niets van, hoor alleen soms plots de schijf beginnen spinnen. En ik heb er zelfs een backup van de (W10) laptop van mijn vader mee op gegooid, met het advies aan hem om zijn data dubbel te bewaren, ook op externe HD. Kan ik hem terug opstarten, en zet hij zijn data gewoon terug in de datamap.

 • Profielfoto
  rimmertvk

  Ik heb ook een vraag

  Ik had een iMac waarmee ik met Time Machine altijd backups maakte werkte perfect heeft me een aantal keren gered, schijf was overleden nieuwe erin en terug zetten ideaal.

  Nu heb ik een MacBook Pro gekocht ik denk doe een schone installatie dus geen migratie van Time Machine voor terugzetten van bestanden e.d.

  Werkt perfect maar nu wil ik een paar bestanden van Time Machine halen via activeer timenachine maar de reageert niet wel kan ik backups maken van de macbook

  Iemand een idee hoe ik Time Machine kan activeren?

  mvrgr. Rimmert