Tim Cook: “Wees positief, negeer cynici en twijfel niet aan jezelf”

21 reacties

Tim Cook is deze week in Europa. Hij was bij de opening van een Apple Store in het Franse Marseille en bezocht de Duitse meubel­fabrikant die tafels voor Apple Stores maakt. Hij ontving ook een eredoctoraat van de Universiteit van Glasgow in Schotland.

Na de ceremonie beantwoordde de Apple-CEO diverse vragen van studenten. Cook sprak over verschillende thema’s: de Amerikaanse politiek, zijn relatie met Steve Jobs en gaf enkele levenslessen.

Aangenomen door Steve Jobs op zijn 36e:

Tim Cook werd in 1998 door Steve Jobs aangenomen. Hij was toen 36 en kan het zich nog goed herinneren. Steve’s prioriteren waren volgens Cook als volgt: familie, Apple en Pixar. Er was niet veel anders.

“Hij nam een risico door voor mij te kiezen. Ik was 36 en ik besefte me toen pas dat ik de verkeerde weg ingeslagen was (Cook werkte bij Compaq, red.). Ik was een beetje stuurloos. Voor het eerst ontmoette ik een CEO die volledig gericht was op één ding: geweldige producten maken. Hij had een focus als geen ander en dacht heel puur. Hij gaf geen prioriteit aan financiën. Hij was heel goed in staat producten en winst te scheiden. Als je alleen voor het geld werkt, ben je er snel klaar mee.”

cook-uni-3
Cook nam het eredoctoraat persoonlijk in ontvangst.

Is Apple activistisch?

Apple zet zich onder leiding van Tim Cook publiekelijk in voor allerlei zaken. Het milieu, mensenrechten en privacy. Een student vroeg de CEO of hij Apple als activistisch bedrijf ziet. Cook:

“We zijn niet verlegen. Vorig jaar stonden we op gespannen voet met de Amerikaanse regering over veiligheid en privacy. Het was geen “activisme”, maar we werden gevraagd om iets te doen dat we zien als schadelijk. We hadden de keuze tussen de ogen sluiten en doen wat de regering ons vroeg of om van ons af te slaan. Dat is wat we deden.”

Het decreet van Donald Trump over immigratie:

Natuurlijk kwam de Amerikaanse politiek even te sprake. Cook bevestigde zijn standpunt over het immigratiedecreet van Donald Trump:

“We ondersteunen het inreisverbod niet en we waren daar publiekelijk heel duidelijk over. Binnen 24 uur heb ik alle medewerkers een memo met toelichting op ons standpunt gegeven. We bekijken het op een eenvoudige manier: Apple zou niet bestaan zonder immigratie, dus het is een heel belangrijk onderwerp voor ons. Dus wat doen we? Wij geven onze mening en we laten van ons horen. Niets doen zou betekenen dat we het accepteren.”

Levensles

“Wees positief”, adviseerde de Apple-baas de studenten die het einde van hun opleiding bereikten:

“De wereld zit vol cynici en die moet je negeren, anders zullen ze een vorm van kanker voor je geest worden en begin je aan jezelf te twijfelen. Het leven zal dan snel in een negatief daglicht komen te staan. De waarheid is dat we in een fantastische tijd leven, al lijkt dat niet altijd zo.”

cook-uni-2
Na de ceremonie was er ook tijd voor selfies – Klik/tap voor groter.

(Bronnen: 1,2)

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Jesus Christ, wat heeft die man eigenlijk gepresteerd om een eredoctoraat te krijgen ?

 • Profielfoto
  Apple9

  Jesus Christ, wat heeft die man eigenlijk gepresteerd om een eredoctoraat te krijgen ?

  Aan de hand van jouw reactie waarschijnlijk meer dan jij. Misschien het stukje levensles van dit artikel nog eens lezen? :

  “De wereld zit vol cynici en die moet je negeren, anders zullen ze een vorm van kanker voor je geest worden en begin je aan jezelf te twijfelen. Het leven zal dan snel in een negatief daglicht komen te staan. De waarheid is dat we in een fantastische tijd leven, al lijkt dat niet altijd zo.”

 • Profielfoto
  displaynaam

  ^ Dat is een waardeloos fanboy antwoord op Barts vraag.

 • Profielfoto
  iMachia

  @Apple9

  Levensles van Tim Cook? Dus je kunt niet eens in eigen woorden Bart’s vraag beantwoorden, maar blaat gewoon de managerial bladiebla van meneer Cook na?

  Ik zou bijna cynisch worden…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Best wel positieve reacties hier.

 • Profielfoto
  hatolex

  Speciaal voor bartvdv

  Een eredoctoraat (doctoratus honoris causa) is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat daarover verslag is gelegd in een proefschrift. Ook komt het voor dat iemand een eredoctoraat krijgt voor niet-academische prestaties, bijvoorbeeld op maatschappelijk gebied of in de politiek. Overigens kunnen ook degenen die langs reguliere weg hun doctorsgraad hebben verkregen door het schrijven van een proefschrift, een eredoctoraat van een andere universiteit ontvangen bij wijze van bijzonder eerbewijs voor academische prestaties. Vaak wordt dit eredoctoraat uitgereikt bij feestelijke gelegenheden.

  Bron Wikipedia.

  En waarom hij het krijgt, geen idee maar waarschijnlijk ligt dat meer aan ons dan aan degene die hem verlenen.

 • Profielfoto
  Jesper

  Hij gaf geen prioriteit aan financiën. Hij was heel goed in staat producten en winst te scheiden. Als je alleen voor het geld werkt, ben je er snel klaar mee.

  Grapje zeker?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dus je hebt een baan als CEO, je hebt duizenden werknemers die alles op alles zet om geweldig product te ontwikkelen. Je “erft” een goedlopend bedrijf waarbij iemand de basis heeft gelegd (of meer) met visie voor het bedrijf.
  Je krijg een dikke bonus en je bedrijf doet er alles aan om overal belasting te ontwijken.

  En als klap op de vuurpijl krijg je een eredoctoraat.En als ik het van @hatolex bekijk kan het niet zijn omdat hij maatschappelijke bijzondere prestatie heeft geleverd.

  Dit is gewoon pr stuntje van de universiteit.

  Steve jobs had tenminste visie, die verdiende het echt.
  van een bedrijf met weinig potentie naar een wereld bedrijf te krijgen. Door visie te hebben en kritische blijven.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Het is juist supergoed hoe hij zich nu steeds meer uitspreekt. Een waardig opvolger van Steve, op sommige punten dan. Hij durft. Erg belangrijk in deze tijd.

  Tim is geen produkt-ontwikkelaar, inderdaad, maar dat mogen ze nu op de afdelingen zelf wel eens keer gaan bewijzen, zonder Steve. Op dat vlak gaat het nu slecht, maar daar kan Tim niet zo veel aan doen, die heeft daar de geniale visie niet voor. Wie wel eigenlijk? En mij vragen ze helaas niks!

 • Profielfoto
  html-junky

  @meeuw, tim cook heeft een hele lange tijd samen met steve aan het roer gestaan, daarna is tim persoonlijk door jobs gekozen. Denk dat hij niks in zijn schoot geworpen heeft gekregen hoor.

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @html-junky, die tip van Tim Cook is echt goed! Negeer gewoon alle cynici hier in de reacties, OMT is plots echt veel fijner!

 • Profielfoto
  ro_me

  Moeilijk hoor om positief te blijven bij zoiets onnozels…….het PR circus van Apple.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim staat ver van de gewone wereld en heeft geen idee.

  Ik heb het goed maar zie veel armoede en ellende iets wat de elite liever niet wil zien en je als cynisch weg zet .

  Hoe mooi zou het zijn als Apple z’n semi slavenarbeid afschaft z’n producten ook in de landen gaat produceren waar men gevestigd is en als voorbeeld voor de multinationals belasting af gaat dragen . ( met de huidige prijsstelling is dit heel goed mogelijk )

  Dan heeft Tim recht van spreken, vooralsnog is Tim met Apple een kankergezwel in de wereld net als die andere multinationals.

 • Profielfoto
  proXify

  Komt Tim Cook ook nog langs in Nederland of België?

 • Profielfoto
  smacdab

  Hoe mooi zou het zijn als Apple z’n semi slavenarbeid afschaft z’n producten ook in de landen gaat produceren waar men gevestigd is en als voorbeeld voor de multinationals belasting af gaat dragen . ( met de huidige prijsstelling is dit heel goed mogelijk )

  meer dan een miljoen Amerikaanse gevangenen willen zinvol werk ?

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Wees positief, negeer cynici en twijfel niet aan jezelf…. Daar is Trump president mee geworden.:-)

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @Cubertopian, het is wat je als positief ziet…

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Windows en Wilders, er zit hooguit een paar (mede)klinkers verschil tussen

 • Profielfoto
  maconly

  Windows en Wilders, er zit hooguit een paar (mede)klinkers verschil tussen

  Een paar is 2

 • Profielfoto
  Remko

  TIM Cook for president!!

 • Profielfoto
  Leo

  Als er niemand cynisch, negatief of pessimistisch zou zijn, dan zouden we nog iPhones hebben met de specs van een 30 euro Nokia. Juist al dat negatieve zet je weer aan het denken en uiteindelijk aan het werk. Cook is gewoon een sekteleider overigens.