Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 februari 2017
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook: “Augmented reality net zo belangrijk als smartphone”

Tim Cook heeft een passie voor augmented reality (AR) ontwikkeld die verder gaat dan louter nieuwsgierigheid. Je hoort de Apple-CEO zelden over andere toekomstige technologische ontwikkelingen in interviews, maar over AR is hij vrij open.

In een interview met het Britse The Independent zegt hij AR als een van de fundamentele technologieën te zien. Dat zegt tevens iets over de aanpak die Apple zal kiezen bij het implementeren van deze technologie.

AR is voor iedereen

Gevraagd wat augmented reality nou zo spannend maakt, antwoordde Cook: “Ik denk dat het net zo belangrijk wordt als de smartphone. De smartphone is niet voor een bepaalde groep mensen of een bepaalde markt, maar voor iedereen. Ik denk dat AR net zo groot wordt. Ik wordt er enthousiast van als ik denk aan de dingen waarin het nuttig en vermakelijk kan zijn.

De CEO hint ook naar Apple’s aanpak. Het lijkt erop dat Apple AR door zijn producten wil verweven en niet voor één of twee simpele functies gaat. Cook: “AR is net als de chip in mijn iPhone, het is geen product op zich, maar een fundamentele technologie. We moeten nog wel aantal stappen zetten, maar er zijn zoveel dingen waarbij AR het leven echt kan verrijken. Daarom ben ik er zo vol van.”

Dat augmented reality door Cook als fundamentele technologie gezien wordt, bevestigt indirect dat Apple er fors in investeert. Hoewel er nog niets concreet uit de koker is gekomen, ontwikkelt Apple technologieën die het als fundamenteel ziet graag zelf (denk aan de chips voor de iPhone en iPad) in plaats van bestaande oplossingen te gebruiken. Dit biedt op lange termijn een strategisch voordeel en stelt ontwikkelaars tevens in staat er op een gestructureerde manier gebruik van te maken. Wellicht zien we tijdens WWDC 2017 een AR Kit voor ontwikkelaars.

Volgens recente geruchten krijgt de iPhone-camera AR-functies. Dit rijmt goed met de dubbele camera van de iPhone 7 Plus, die door de verschillende brandpuntsafstanden ook diepte-informatie vast kan leggen, iets dat handig is bij augmented reality, waarbij een laagje over de echte wereld wordt gelegd.

Video: Augmented Reality vs. Virtual Reality

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook: “Augmented reality net zo belangrijk als smartphone”
Sluiten