Tim Cook: “Augmented reality net zo belangrijk als smartphone”

11 reacties

Tim Cook heeft een passie voor augmented reality (AR) ontwikkeld die verder gaat dan louter nieuwsgierigheid. Je hoort de Apple-CEO zelden over andere toekomstige technologische ontwikkelingen in interviews, maar over AR is hij vrij open.

In een interview met het Britse The Independent zegt hij AR als een van de fundamentele technologieën te zien. Dat zegt tevens iets over de aanpak die Apple zal kiezen bij het implementeren van deze technologie.

AR is voor iedereen

Gevraagd wat augmented reality nou zo spannend maakt, antwoordde Cook: “Ik denk dat het net zo belangrijk wordt als de smartphone. De smartphone is niet voor een bepaalde groep mensen of een bepaalde markt, maar voor iedereen. Ik denk dat AR net zo groot wordt. Ik wordt er enthousiast van als ik denk aan de dingen waarin het nuttig en vermakelijk kan zijn.

De CEO hint ook naar Apple’s aanpak. Het lijkt erop dat Apple AR door zijn producten wil verweven en niet voor één of twee simpele functies gaat. Cook: “AR is net als de chip in mijn iPhone, het is geen product op zich, maar een fundamentele technologie. We moeten nog wel aantal stappen zetten, maar er zijn zoveel dingen waarbij AR het leven echt kan verrijken. Daarom ben ik er zo vol van.”
AR 16x9
Dat augmented reality door Cook als fundamentele technologie gezien wordt, bevestigt indirect dat Apple er fors in investeert. Hoewel er nog niets concreet uit de koker is gekomen, ontwikkelt Apple technologieën die het als fundamenteel ziet graag zelf (denk aan de chips voor de iPhone en iPad) in plaats van bestaande oplossingen te gebruiken. Dit biedt op lange termijn een strategisch voordeel en stelt ontwikkelaars tevens in staat er op een gestructureerde manier gebruik van te maken. Wellicht zien we tijdens WWDC 2017 een AR Kit voor ontwikkelaars.

Volgens recente geruchten krijgt de iPhone-camera AR-functies. Dit rijmt goed met de dubbele camera van de iPhone 7 Plus, die door de verschillende brandpuntsafstanden ook diepte-informatie vast kan leggen, iets dat handig is bij augmented reality, waarbij een laagje over de echte wereld wordt gelegd.

Video: Augmented Reality vs. Virtual Reality

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het aantal reacties hier, zegt al genoeg over de interesse van de iOS-gebruikers. .;)

 • Profielfoto
  SvS

  Of “iedereen” is druk aan het werk op maandagochtend. Maar goed, het zijn hints, geruchten, glazen-bol-berichten, die ik eerlijk gezegd met half oog lees. Wat zou ik daar dan op moeten zeggen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, ruwweg op elk bericht (zie bijvoorbeeld het LG-bericht dat later werd geplaatst) volgt een leuke rij reacties. Ook op maandochtend…

 • Profielfoto
  SvS

  Tja, dat LG-bericht is actueel en het treft dan weer huidige (on)tevreden gebruikers. Bij deze over AR kan ik me voorstellen dat mensen er niet veel mee kunnen. Apple heeft wel vaker dingen bedacht die uiteindelijk niet meer op de markt kwamen, maar wel die de geruchtenstroom deed aanwakkeren. Laat ze maar in september met een verrassende ‘One more thing’ komen!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind AR persoonlijk anders ook wel interessant, laat maar komen…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het een beetje triest worden op dit moment. Elke keer als die maffe Tim Cook uit zijn kantoor komt dan moet je wel ergens lezen dat Tim Cook A.R. zo interessant vindt.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Tja, ik zou best wat over A.R. willen zeggen, maar ik zou niet weten wat.
  Blijkbaar heb ik wat gemist.:roll:
  Ik merk het wel als ik er iets aan ga hebben.

 • Profielfoto
  polansky

  A.R is leuk, aardig en heeft een toekomst op een aantal specifieke gebieden, maar het gaat de wereld niet zo veranderen als de smartphone dat heeft gedaan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is denk ik een goede samenvatting. Het valt voor de consument een beetje in het rijtje 3D, VR, etc. Leuk voor een keer, maar geen game-changers.

 • Profielfoto
  whaha

  Elke ontwikkeling die volgt op een ontwikkeling is minder groot dan zijn voorganger:

  Kleurentelevisie > HDTV > 4K
  Stereo > Surround > Atmos

  Het gaat er uiteindelijk niet om wat je er mee kunt, maar of het breed geaccepteerd en gebruikt gaat worden, weten we pas over 10 jaar of zo.

  Het is net als met die nieuwe batterijen die steeds worden uitgevonden, het belooft veel, maar zolang ze niet in consumentenelectronica zitten, heeft niemand er iets aan.
  Alleen waar VR en 3D iets intenser of mooier maken, zorgt AR voor toegevoegde waarde aan de realiteit, dus zelf denk ik dat Augmented Reality heel groot kan worden, al was het alleen al vanwege het succes van Pokémon GO.

 • Profielfoto
  knekkie

  Leuk dat Apple aangeeft dat ze AR net zo belangrijk vinden als de smartphone…

  Zegt Cook dit om de bedrijven die hun AR producten hebben aangekondigd zenuwachtig te maken?

  Of willen ze via deze weg onder de Apple liefhebbers de reacties pijlen one er wel animo is voor een AR product van Apple?