Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2017

Recordcijfers: Apple verkocht 78 miljoen iPhones in kerstkwartaal

Apple heeft zijn kwartaal­cijfers over het eerste kwartaal van boekjaar 2017 (Q1) bekend gemaakt. Dit is in de gewone wereld het kwartaal met thanksgiving, sinterklaas en kerst. Na enkele tegenvallende kwartalen, worden weer records geboekt.

Het bedrijf verkocht 78 miljoen iPhones, dat zijn er meer dan ooit in een kerstkwartaal en 3 miljoen meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De Mac zit ook in de lift, maar de iPad-verkopen blijven afnemen.

De cijfers in een oogopslag

Omzet, winst en andere producten in miljard dollar. Verkoop van de iPhone, iPad en Mac in miljoenen.


Omzet en winst

Apple-CFO Luca Maestri maakte zijn belofte waar: na drie kwartalen van daling, stijgt de omzet weer met 3,26%. Apple heeft sinds 2001 eigelijk geen moeilijk kerstkwartaal gehad en de omzet van 78.351.000.000 dollar is een nieuw record voor een financieel eerste kwartaal. De winst van 17.891.000.000 dollar ($ 3,38 per aandeel, -2,76%), bleef echter onder het record van vorig jaar.

iPhone

Hoe leg je een positieve stijging na negen maanden van daling uit? Een combinatie van goede verkrijgbaarheid van de iPhone 7 en de feestdagen. Apple verkocht 78.200.000 stuks, een nieuw record en een netto stijging van 4,57%. Apple profiteerde ook van de iPhone 7 Plus, die zich met een dubbele camera onderscheidt en de gemiddelde verkooprijs laat stijgen van 618 dollar in Q1 2016 naar naar 694 dollar in Q1 2017.

iPad

De iPad-verkopen blijven dalen. Op het hoogtepunt verkocht Apple 22,8 miljoen iPads, dit was in het eerste kwartaal van 2013. Vier jaar later, is dat bijna gehalveerd naar 13,1 miljoen. Hoewel het tempo van de daling afneemt, is het tijdens de feestdagen nog steeds een slecht signaal. De gemiddelde prijs steeg vergeleken met vorig jaar en is nu meer dan 500 dollar. De iPad Pro zorgt voor een lichtpuntje.

Mac

De vorige kwartaalcijfers werden twee dagen voor de introductie van de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar aangekondigd. Die maanden later is het effect van de nieuwe MacBooks wel merkbaar: de omzet uit de Mac steeg voor het eerst in vier kwartalen met 7% en er werden 1,65% meer Macs verkocht. Ondanks de leverproblemen met de nieuwe MacBook gingen 5,4 miljoen Macs over de toonbank.
MacBook Air 2018

Andere producten en diensten

De categorie ‘services’ blijft Apple’s favoriete nieuwe categorie. Deze categorie bestaat sinds 2013 en bevat de inkomsten uit de App Store, Apple Music en iCloud. Met een omzet van 71.72.000.000 dollar (+18,42%), het is een steeds belangrijker onderdeel van Apple’s activiteiten. Die inmiddels meer opbrengt dan de iPad en Mac.

Zoals verwacht, daalde de omzet uit de categorie ‘overige producten’ met 7,51%. Deze categorie wordt onder andere door de Apple Watch, iPod, AirPods, accessoires en Beats gevormd. De daling komt niet door de Apple Watch, volgens Tim Cook had deze zijn beste kwartaal ooit: “De vraag was tijdens de feestdagen zo groot dat we ze niet snel genoeg konden leveren”. Het effect van de AirPods zien we waarschijnlijk pas volgend kwartaal, de draadloze oortjes waren pas aan het eind van het kwartaal verkrijgbaar.

(Berichtgeving over de kwartaalcijfers is in andere vorm en later verschenen dan je van ons gewend bent. Excuus)

Reageer op artikel:
Recordcijfers: Apple verkocht 78 miljoen iPhones in kerstkwartaal
Sluiten