Recordcijfers: Apple verkocht 78 miljoen iPhones in kerstkwartaal

7 reacties

Apple heeft zijn kwartaal­cijfers over het eerste kwartaal van boekjaar 2017 (Q1) bekend gemaakt. Dit is in de gewone wereld het kwartaal met thanksgiving, sinterklaas en kerst. Na enkele tegenvallende kwartalen, worden weer records geboekt.

Het bedrijf verkocht 78 miljoen iPhones, dat zijn er meer dan ooit in een kerstkwartaal en 3 miljoen meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De Mac zit ook in de lift, maar de iPad-verkopen blijven afnemen.

De cijfers in een oogopslag

Omzet, winst en andere producten in miljard dollar. Verkoop van de iPhone, iPad en Mac in miljoenen.

 Q1 2017Q1 2016verschil
Omzet78,35175,8723,26%
Winst17,89118,4-2,76%
iPhone78,274,7794,57%
iPad13,116,122-18,74%
Mac5,45,3121,65%
Services7172605618%

Omzet en winst

Apple-CFO Luca Maestri maakte zijn belofte waar: na drie kwartalen van daling, stijgt de omzet weer met 3,26%. Apple heeft sinds 2001 eigelijk geen moeilijk kerstkwartaal gehad en de omzet van 78.351.000.000 dollar is een nieuw record voor een financieel eerste kwartaal. De winst van 17.891.000.000 dollar ($ 3,38 per aandeel, -2,76%), bleef echter onder het record van vorig jaar.

iPhone

Hoe leg je een positieve stijging na negen maanden van daling uit? Een combinatie van goede verkrijgbaarheid van de iPhone 7 en de feestdagen. Apple verkocht 78.200.000 stuks, een nieuw record en een netto stijging van 4,57%. Apple profiteerde ook van de iPhone 7 Plus, die zich met een dubbele camera onderscheidt en de gemiddelde verkooprijs laat stijgen van 618 dollar in Q1 2016 naar naar 694 dollar in Q1 2017.
iphone7-kleuren-001

iPad

De iPad-verkopen blijven dalen. Op het hoogtepunt verkocht Apple 22,8 miljoen iPads, dit was in het eerste kwartaal van 2013. Vier jaar later, is dat bijna gehalveerd naar 13,1 miljoen. Hoewel het tempo van de daling afneemt, is het tijdens de feestdagen nog steeds een slecht signaal. De gemiddelde prijs steeg vergeleken met vorig jaar en is nu meer dan 500 dollar. De iPad Pro zorgt voor een lichtpuntje.

Mac

De vorige kwartaalcijfers werden twee dagen voor de introductie van de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar aangekondigd. Die maanden later is het effect van de nieuwe MacBooks wel merkbaar: de omzet uit de Mac steeg voor het eerst in vier kwartalen met 7% en er werden 1,65% meer Macs verkocht. Ondanks de leverproblemen met de nieuwe MacBook gingen 5,4 miljoen Macs over de toonbank.
macbook-air-macbook-bovenonder-16x9

Andere producten en diensten

De categorie ‘services’ blijft Apple’s favoriete nieuwe categorie. Deze categorie bestaat sinds 2013 en bevat de inkomsten uit de App Store, Apple Music en iCloud. Met een omzet van 71.72.000.000 dollar (+18,42%), het is een steeds belangrijker onderdeel van Apple’s activiteiten. Die inmiddels meer opbrengt dan de iPad en Mac.

Zoals verwacht, daalde de omzet uit de categorie ‘overige producten’ met 7,51%. Deze categorie wordt onder andere door de Apple Watch, iPod, AirPods, accessoires en Beats gevormd. De daling komt niet door de Apple Watch, volgens Tim Cook had deze zijn beste kwartaal ooit: “De vraag was tijdens de feestdagen zo groot dat we ze niet snel genoeg konden leveren”. Het effect van de AirPods zien we waarschijnlijk pas volgend kwartaal, de draadloze oortjes waren pas aan het eind van het kwartaal verkrijgbaar.
airpods-connect
(Berichtgeving over de kwartaalcijfers is in andere vorm en later verschenen dan je van ons gewend bent. Excuus)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  ozzie X

  Mooie cijfers voor de iPhone. Mac is dus min of meer stabiel gebleven. Als de Apple Watch zo goed heeft verkocht vraag ik me toch sterk af waarom de categorie overig niet is gegroeid. Blijft een beetje schimmig gegoochel met cijfers door Tim.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het kan aan mij liggen maar de Mac verkopen 1 a 2% meer dan en jaar eerder tijdens de feestdagen vind ik eigenlijk schokkend laag.

  Misschien dat ik iets niet zie (er zit hier kauwgom tussen de blz van de economieboeken) maar vorig jaar heeft Apple amper iets serieus qua Macs aangekondigd tijdens dit laatste kwartaal. Er kwamen toen alleen nieuwe iMacs wat niets meer was dan een kleine hardware bump. De 27″ 5K iMac bestond al die werd begin 2015 gelanceerd en kreeg in dit laatste kwartaal een broertje en zusje erbij. Niets speciaals dus. Enkel de 21″ 4K Retina iMac werd in dit kwartaal als compleet nieuw product aangekondigd, verder amper computers waar je echt op zat te wachten of voor in de rij ging staan.

  Als ik dan kijk naar dit laatste kwartaal van 2016. Toen zaten wel extreem veel mensen al bijna 2 jaar te wachten op nieuwe MacBook Pro’s. Heel wat mensen waren aan het (af)wachten en hadden hun centjes al klaarliggen voor het nieuwe MacBook Pro.

  Kortom wanneer je dan zoveel mensen laat wachten en je in de vorige kwartalen kunt zien dat deze mensen geen computers kopen omdat ze het nieuwe model willen hebben dan zou je toch verwachten dat je dit ook terug kunt zien in een vette boost qua aankopen.
  Ik vind de Mac verkopen echt teleurstellend. Ik had er veel meer van verwacht.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Shmoo ik denk, dat de meeste mensen met een iPhone hun bank zaken regelen en niet meer op een laptop of desktop Mac.
  Een iPhone is voor de meeste mensen tegenwoordig een basis behoefte, zoals brood en melk.

  Met een abonnement van tegen de Euro 50,– hebben heel veel mensen geen behoefte meer aan een laptop en of desktop van over de Euro 1500,– a Euro 2500,–

  Ik kan gelukkig leven zonder een iPhone. Maar mijn mac mini wil ik niet missen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat heeft daar niets mee te maken er blijven namelijk nog steeds bepaalde mensen die een computer nodig hebben deze groep krimpt niet zo heel snel hoor.. Iemand die normaal een MacBook Air koopt daar kun je van zeggen, oké daar zit een X percentage mensen bij die met een iPhone en/of iPad ook heel goed hun ding kunnen doen. Niet bij de MacBook Pro gebruikers en in de richting van computers met een prijskaartje van 1500,- en meer. Die mensen zullen altijd een computer nodig blijven hebben.

  Stel Apple komt nu in dit eerste kwartaal met een nieuwe Mac Pro dan mag je dit toch wel in de cijfers terug kunnen vinden wanneer men al 4 jaar zit te wachten op een nieuwe Mac Pro. Elk artikel online over een mogelijke nieuwe Mac Pro gaat over hetzelfde. Apple die het ding niet upgrade en mensen die wanhopig zijn. Ik krijg strek het idee dat wij wel massaal willen dat Apple elk jaar nieuwe computers maakt maar niemand gaat ze kopen want onze computer is van 2012 en die voldoet nog prima met die SSD upgrade.

 • Profielfoto
  computer space

  Maar we gaan nu dus USA producten boycotten. Qua Mac’s is dat best makkelijk op dit moment.

 • Profielfoto
  Zakske

  Je kunt dit kwartaal niet zomaar met een vorig vergelijken. Apple gebruikt een rare manier van boekhouden, waardoor dit kwartaal 14 i.p.v. 13 weken duurde.

  De laatste keer dat dit gebeurde was in december 2012.

 • Profielfoto
  maconly

  mooi dan kan Tim een anti Trump vlaggetje kopen of misschien een bijdrage leveren aan de samenleving en net als normale bedrijven en burgers belasting afdragen.