Overzicht op je Mac met Mission Control

Door: Claire - 16 reacties

Na een hele dag achter de Mac werken ontstaat al snel een wirwar van vensters. Niet heel overzichtelijk en efficiënt. Zeker niet wanneer meerdere vensters per programma open staan. Gelukkig heeft macOS een aantal handige oplossingen die orde scheppen.

Het centrum hiervan heet Mission Control. Door gebruik te maken van meerdere bureaubladen (Spaces) en een birds-eye-view van je openstaande vensters (Expose) zorgt Mission Control voor minder chaos, minder afleiding en meer overzicht. Ook als je op een klein scherm werkt.

Hoe zit Mission Control in elkaar?

Het principe van Mission Control is simpel: het geeft je een overzicht van alle openstaande vensters en de tools om deze te ordenen. Dit zijn alle vensters behalve degenen die je hebt geminimaliseerd. Om dit te bereiken wordt er een combinatie van twee, al langer bestaande, technieken gebruikt: Spaces en Exposé. Exposé is het tonen van alle vensters naast elkaar in plaats van achter elkaar en Spaces houdt in dat je meerdere bureauladen open hebt staan, elk voor zijn eigen taak of programma. Wissel je van taak, dan wissel je van bureaublad.

Zo kun je bijvoorbeeld een bureaublad maken voor media toepassingen zoals Photo’s en/of iMovie en daarnaast een bureaublad voor je dagelijkse taken als Mail en de Agenda. Hierdoor blijft je scherm nog redelijk overzichtelijk terwijl je toch aan meerdere taken tegelijk kunt werken. De naam Exposé wordt trouwens nu niet meer gebruikt. Alles valt onder het kopje Mission Control.

Mission Control
Bovenin vind je de huidige bureaubladen en kun je nieuwe aanmaken (Klik/tap voor groter)

Daarnaast kun je vensters fullscreen maken door op het groene bolletje te klikken. Een fullscreen app werkt net als een apart bureaublad. Sinds OS X El Capitan is dit te combineren met Split View waarmee je het Mac-scherm kunt vullen met twee apps zonder handmatig vensters te hoeven verplaatsen of te verkleinen en vergroten. Houdt hiervoor je muisklik even vast op het groene bolletje en kies een twee venster wat je ernaast wilt plaatsen.

Mission Control kun je op onder andere deze 4 manieren activeren:

 • Veeg omhoog met drie vingers op het (Magic) Trackpad
 • Dubbel tikken met twee vingers op de Magic Mouse
 • Gebruik de Mission Control (F3) knop op het toetsenbord
 • Klik op het Mission Control symbool in de Dock

Bureaubladen aanmaken en ordenen

Als je Mission Control activeert kun je met de muis een venster selecteren en erop klikken om deze naar voren te halen. Aan de bovenrand zie je een balkje met de verschillende bureaubladen verschijnen. Beweeg de muis naar boven om deze te voorschijn te halen. Nu kun je een bureaublad aanklikken om ernaar toe te gaan. Aan de rechterkant van deze grijze balk zie je een plus-teken. Klik hierop om een nieuw bureaublad toe te voegen. Als je een bureaublad wilt sluiten klik je op het kruisje in de linkerbovenhoek dat zichtbaar wordt als je er met de muis overheen beweegt.

Wijs app toe aan bureaublad
Wijs een app toe aan een bureaublad door rechterklik op het Dock-icoon te doen (Klik/tap voor groter)

Met Mission Control open kun je elk venster vrij verplaatsen naar welk bureaublad dan ook. Dit kan door hem simpelweg te slepen naar het bureaublad van jouw keuze. Je kunt een bepaald programma ook toewijzen aan een scherm door rechts te klikken op het icoon in de Dock en te kiezen voor Opties > Wijs toe aan dit bureaublad (of kies het juiste)De optie Wijs toe aan alle bureaubladen zorgt ervoor dat de app zichtbaar blijft in welk scherm je ook zit. Je hebt dus altijd snel toegang tot de vensters van dit programma.

Wisselen tussen de verschillende bureaubladen kan door Mission Control te activeren en bovenin het gewenste bureaublad aan te klikken of door met drie of vier vingers naar links of rechts te vegen op het (Magic) trackpad.

Swipe Pijlen
Wisselen tussen de verschillende bureaubladen kan door met drie of vier vingers naar links of rechts te vegen op het (Magic) trackpad

3 Must-know Mission Control tips

 1. Helaas is het (nog) niet mogelijk om de verschillende bureaubladen een andere naam te geven. Ze krijgen een nummer en daar moet je het mee doen. Om de verschillende bureaubladen toch uit elkaar te houden kun je ze allemaal een andere achtergrond geven via Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging. Deze zal in takt blijven, ook als je de Mac herstart.
 2. Heb je veel vensters en zijn deze in Mission Control té klein om goed te kunnen zien? Ga met de muisaanwijzer boven het venster staan en gebruik Quicklook (spatiebalk) om deze tijdelijk groter te maken.
 3. De sneltoets voor het wisselen tussen verschuilende bureaubladen is ctrl + pijltje naar links/rechts. Meer sneltoetsen voor Mission Control vind je hier.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Tegenwind

  Ik leef hier echt op. Al verandert het naar verloop van tijd nog steeds een ‘geordende chaos’, zeker in de ogen van collega’s ?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Precies wat ik altijd op m’n werk in windoofs mis…
  Alleen: bij mij nog steeds braaf F9 (en F10-F11-F12) zoals bij de introductie door Apple gedefinieerd, waarom hebben ze dat met nieuwe toetsenborden in ****naam moeten veranderen?!?

 • Profielfoto
  html-junky

  Mooi artikel, handig voor veel mensen die worstelen met de bediening van hun mac. Denk dat het juiste gebruik van deze features bij veel mensen ontbreekt.

 • Profielfoto
  Broer T.

  Nooit gebruikt, maar eigenlijk best interessant. Dankjewel Claire!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik gebruik het dagelijks, thuis en op mijn werk. Geniaal! Een van de dingen die OSX zo geweldig maakt.

 • Profielfoto
  rogerpaolo

  er staat met 3 vingers op de trackpad naar boven vegen, maar bij mij is dat 4 vingers….

 • Profielfoto
  Afroman

  Exposé en Spaces gebruikte ik al van begin af aan. Zo relaxed om alles te ordenen. Zeker met twee schermen. Alles lekker makkelijk vinden. En ben blij dat je sinds Mavericks de schermen ook los van elkaar kunt gebruiken. (niet dat als 1 scherm fullscreen is dat het ander scherm zwart wordt, fucking irritant). Maar ja, je kan dan niks doortrekken naar het andere scherm.

 • Profielfoto
  gipsman

  Weer een fijne bijdrage: kompleet, helder, overzichtelijk in weinig woorden.
  Op korte tijd is Claire no pasarán in OMT.
  Cheers!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik mis Spaces heel erg dat was toch wel een zeer sexy functie, vooral op laptopschermen waar je toch gebonden bent aan kleinere canvasformaten als 13 en 15″. Op een desktop van 23-25-27 of zelfs meer inches kun je veel makkelijker schermen naast elkaar zetten.

  Je had vroeger een vergelijkbare functionaliteit als wat nu Bureaubladen (fullscreen apps) doet maar dan op grid basis. Je kon dus niet enkel horizontaal navigeren maar ook verticaal tussen dit soort spaces/bureaubladen, op die manier hoef je nooit over een app of bureaublad heen springen tijdens het swipen.

 • Profielfoto
  eventjes

  Wanneer je Mission Control combineert met interactieve hoeken zit je helemaal lekker. Even met de cursor naar de hoek en meteen een mooi overzichtje van je bureaubladen. De juiste selecteren en gaan!

 • Profielfoto
  Eprom

  Eén van de meest gebruikte functies van OSX. Ik heb op mijn MBP altijd minstens 4 bureau bladen actief met verschillende achtergronden, zodat ik snel kan zien waar ik moet zijn.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Precies wat ik altijd op m’n werk in windoofs mis…
  Alleen: bij mij nog steeds braaf F9 (en F10-F11-F12) zoals bij de introductie door Apple gedefinieerd, waarom hebben ze dat met nieuwe toetsenborden in ****naam moeten veranderen?!?

  Moet je toch eens windows 10 proberen;)

 • Profielfoto
  Claire

  er staat met 3 vingers op de trackpad naar boven vegen, maar bij mij is dat 4 vingers….

  Dit kun je instellen bij Systeemvoorkeuren > Trackpad. Keuze is inderdaad 3 of 4 vingers.

 • Profielfoto
  Claire

  Weer een fijne bijdrage: kompleet, helder, overzichtelijk in weinig woorden.
  Op korte tijd is Claire no pasarán in OMT.
  Cheers!

  Thanks! Cheers(y)

 • Profielfoto
  janvanes

  Op korte tijd is Claire no pasarán in OMT.

  Die moet je even uitleggen, gipsman. “No pasarán” betekent zoiets als “ze komen er niet langs”, bedoel je niet iets anders? Of mis ik nou iets?

 • Profielfoto
  joris_h

  Natuurlijk is dit een behulpzaam artikel, maar is dit nog onbekend bij apple gebruikers? Het oude spaces en nu exposé/Mission Control, de superieure ondersteuning voor meerdere beeldschermen is waar osx zich in onderscheid. Vooral de bediening door multitouch maakt het af, software en hardware gemaakt door hetzelfde bedrijf blijft uniek en het werkt! Er zijn natuurlijk vergelijkbare utilities voor windhoos en linux, maar die werken net niet zo lekker.