Nokia is terug met de 3310 en nieuwe smartphones

21 reacties

De geruchten waren juist: de Nokia 3310 is terug. De nieuwe uitvoering van het iconische toestel werd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona aangekondigd en kost € 49. De nieuwe uitvoering heeft een kleuren­scherm en accu die 25 dagen meegaat.

Het toestel is in het twee kwartaal verkrijgbaar in verschillende kleuren. De nieuwe rode en gele variant zijn glanzend, maar ook de klassieke matte variant in donkerblauw of grijs ontbreekt niet.

Geen smartphone

De nieuwe Nokia 3310 is geen smartphone, maar heeft wel een 2,4 inch QVGA-kleurenscherm, 16MB (geen GB) geheugen dat uitbreidbaar is dankzij een microSD-kaartslot. De camera aan de achterkant maakt foto’s met een resolutie van 2 megapixel en het toestel ontvangt FM-radio en speelt MP3’s. Maar wat doen die specificaties er ook toe. De Nokia-ringtone en Snake is wat we willen… en krijgen!

Het toestel kan op het web surfen met een 2,5G-verbinding en Opera Mini EDGE, maar dat is ongeveer alles wat op het internet mogelijk is. De Nokia 3310 draait op het S30+ besturingssysteem en heeft geen App Store.
nokia 3310-v2

Ook nieuwe smartphones

Nokia brengt naast de 3310 ook nieuwe smartphones met Android uit. De Nokia 6 zal in het tweede kwartaal wereldwijd beschikbaar zijn en heeft een 5,5-inch full HD-scherm, Qualcomm Snapdragon 430-chip, 3 GB RAM, een 16MP camera en 32 GB aan opslagruimte. Het toestel is verkrijgbaar in vier kleuren (zwart, zilver, blauw en koper) voor € 229 of € 299 voor de “Black Art” versie met zwart-glanzende afwerking.

Daarnaast zijn ook de Nokia 5 en Nokia 3 aangekondigd. De Nokia 5 is een kleinere, goedkope versie van de Nokia 6 met 5,2 inch HD-scherm, 2 GB RAM en 16 GB opslagruimte. De Nokia 3 is duidelijk een entry-level smartphone met MTK 6737 processor, een camera van 8 MP en een plastic behuizing. Beide apparaten komen in (blauw, koper, zwart en zilver). De Nokia 5 zal worden aangeboden voor € 189, terwijl de Nokia 3 slechts € 139 kost. Alle telefoons draaien op Android 7, dat zo origineel mogelijk is gelaten. Nokia belooft iedere maand met software-updates te komen.

Voor wie zich nu afvraagt: Eh? Nokia? Dat was toch aan Microsoft verkocht? Niet helemaal. Het merk staat tegenwoordig weer los van Microsoft en is van HMD Global, een Fins bedrijf dat is opgericht door een ex-manager van het oude Nokia en telefoons met het merk produceert.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Dat geklungel met die opslag van 16 MB slaat nergens op. Had met gemak 256 MB kunnen zijn en lijkt me genoeg, hoef je geen ruimte in te bouwen voor een SD kaart.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Jesper,

  ga je nu werkelijk zeuren over de specs van een telefoon die express gedateerd is?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Heeft iemand de beltoon al gehoord van dat eenvoudige 3310 ding?

  Is dat nog steeds hetzelfde als vroeger of is daar ook weer aan gesleuteld door muziek-friemelaar.

 • Profielfoto
  plonserd

  Had meer gehoopt op een volledig nostalgische remake. Identiek dezelfde looks maar dunner, klein scherm (evt kleur) met dezelfde menustructuur als vroeger,.. nu is het gewoon een Nokia 150 featurephone die ze 3310 noemen. Maar die Nokia 150 kost wel slechts 30 euro.

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mij is Foxconn via FIH Mobile mede-eigenaar van HMD Global, het bedrijf achter dit nieuwe Nokia. Foxconn is het natuurlijk beu om voor een apple en een ei telefoons voor Apple en Samsung in elkaar te schroeven, en deze dan alle winst in hun eigen zak te laten steken.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Die Nokia 6 is TOP! Zou ik meteen kopen als ik een nieuwe mobiel nodig had. Hij is maar een fractie duurder dan de goedkoopste Chinese merken met dezelfde specs, en die hebben bijna allemaal slechte camera’s. De Nokia heeft alleen geen vingersensor.

 • Profielfoto
  Zakske

  De Nokia heeft alleen geen vingersensor.

  Volgens Nokia wel…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ja inderdaad! Ook een vingersensor dus! En de allernieuwste Android plus updates! Dit wordt een nobrainer! Een HIT! Eindelijk een goede goedkope iPhone killer!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Alleen niet waterdicht. Nou ja, als dat 600 euro scheelt: okee dan maar!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  De Nokia 3 en 5 zijn trouwens ook top. Volgens mij zijn ze over een jaar weer helemaal terug! Die 3310 is ook superleuk, voor erbij, voor de hip, zou zo maar eens kunnen aanslaan.

 • Profielfoto
  S

  Rommel, met de 3310 kun je niet eens overal bellen omdat ze op het oude netwerk blijven dat al op veel plaatsen is afgesloten.

 • Profielfoto
  essiw

  Heeft iemand de beltoon al gehoord van dat eenvoudige 3310 ding?

  Is dat nog steeds hetzelfde als vroeger of is daar ook weer aan gesleuteld door muziek-friemelaar.

  Zie youtube, er is niet aan gefriemeld, maar aangezien het geluid anders werkt klinkt het anders.

 • Profielfoto
  essiw

  Rommel, met de 3310 kun je niet eens overal bellen omdat ze op het oude netwerk blijven dat al op veel plaatsen is afgesloten.

  Waar is het dan al afgesloten? In nederland heeft het 2G netwerk volgensmij het meest grote bereik van alle netwerken, het is welliswaar slomer, maar dat maakt voor bellen en sms-en niet uit. Bijna al ons belverkeer gaat nog via 2G (ook als je een 3 of 4G telefoon hebt). Het enige probleem is buiten Nederland, en dan vooral buiten Europa (bijv. Australië) waar het 2G netwerk is opgeheven, of bijna gaat gebeuren. In Nederland wordt verwacht dat dit niet snel gaat gebeuren, omdat vele andere apparatuur (elektronische verkeersborden e.d.) nog via 2G gebeurd.

 • Profielfoto
  GertmetdeMac

  Ik had de reaguurders alhier wel hoger ingeschat… Kom op nou jongens: Nokia 3310? Het toestel is in het tweede kwartaal verkrijgbaar? Eerste dag van het tweede kwartaal is? Juist. 1 april!

 • Profielfoto
  Edwin

  Heeft iemand de beltoon al gehoord van dat eenvoudige 3310 ding?.

  Die Nokia bel- en SMS toon zijn nog steeds de standaard op mijn iPhone, met name dat SMS geluid vind ik heerlijk.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat moet je natuurlijk delen hier zodat andere dat ook kunnen instellen.:grin:

 • Profielfoto
  maconly

  Dit heeft niets met de 3310 te maken .

 • Profielfoto
  foxy

  Heb net de iPhone 7 plus . Maar die Nokia 6 ziet er echt niet slecht uit en met die specs erbij en dat voor maar 229 ballen …. jammer dat android er op staat.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik had de reaguurders alhier wel hoger ingeschat… Kom op nou jongens: Nokia 3310? Het toestel is in het tweede kwartaal verkrijgbaar? Eerste dag van het tweede kwartaal is? Juist. 1 april!

  Dat zou een hele slechte marketing stunt zijn…

 • Profielfoto
  4GTL

  Jammer, een dikke tegenvaller dit toestel. Dit is gewoon 1 van de zovele dumbphone’s die terug de naam 3310 krijgt.

  Dezelfde look als de oude 3310, maar dan met een nieuwe batterijtechnologie en opladen via micro-usb zou ideaal zijn. Dat in combinatie met een zwart-wit scherm moet een monsterlijke autonomie geven.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is zeker weer allemaal zo slecht bedacht en een complete fail dat het spelletje Snake (nieuwe versie) op deze telefoon waarschijnlijk over 10 dagen in de App Store te koop is om er over de rug van dit bedrijf geld aan te verdienen.

  Zo slecht en falend is dit idee helemaal.