Claire
Claire Nieuws 23 februari 2017

Gebruik Night Shift voor een betere nachtrust

Nog even iets op je iPhone of iPad doen in bed of op de late avond is verleidelijk, maar niet goed voor je nachtrust. Niet alleen door de inspanning die je hersenen moeten doen vanwege het bewegende beeld, maar ook omdat blauw licht niet slaapverwekkend is.

Verschillende ontwikkelaars hebben daar iets aan proberen te doen. Night Shift van Apple kwam met iOS 9.3 naar de iPhone en iPad en zorgt sindsdien voor veel uitgeruste gebruikers.

Wat is Night Shift?

Night Shift (oftewel nachtmodus) is een ingebouwde functie die automatisch geactiveerd is op de iPhone 5s of nieuwer en de iPad Air of Mini 2 en nieuwer met minimaal iOS 9.3. Het zorgt met een oranje filter voor een warmere tint en dat het scherm wat dimt. Hierdoor is het een stuk prettiger om naar te kijken in een donkere omgeving. Night shift is op te roepen via het Control Center. Dit open je door in iOS van beneden naar boven te vegen. Als je op het zon/maan icoon tikt zie je direct hoe het scherm wordt aangepast.

Waarom krijg je hierdoor een betere nachtrust?

Het gebruik van smartphones en tablets vlak voor het slapen gaan kan ervoor zorgen dat het in slaap vallen en blijven moeilijker gaat. Dit komt omdat het blauwe licht jouw biologische klok laat denken dat het dag is. Daarnaast wekt het ook alertheid op en verstoort het de productie van melatonine, het hormoon wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt in het donker. Sterker nog, meerdere studies hebben uitgewezen dat overmatige blootstelling aan blauw licht samen kan hangen met verstoring van het hartritme, diabetes en zelfs kanker.

Hoe blauw licht je hersenen en lichaam aantast. Afbeelding: Tech Insider.

Als je vlak voor het slapen graag leest, spelletjes doet of mailtjes beantwoord dan is Night Shift een must. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Verwacht geen wonderen. Met Night Shift slaap je niet opeens twee keer zo lang of diep. Het is een hulpmiddel om het verstoren van je ritme tot een minimum te beperken. Uiteraard is het nog beter als je een uur voor het slapen gaan geen beeldscherm meer bekijkt. Maar met dit hulpmiddel heb je vast een goed begin.

Automatisch of handmatig

Je kunt Night Shift activeren via het Control Center, maar onder instellingen → beeldscherm → Night Shift vind je de details. Je kunt het namelijk, buiten handmatig activeren, ook inplannen. Erg prettig is de mogelijkheid om het samen te laten lopen met zonsopgang en zonsondergang. Het gaat dan heel geleidelijk, je hebt het bijna niet door. Je kunt ook een aangepast schema kiezen of het handmatig aanzetten tot de volgende dag. Handig als je een keertje lekker vroeg naar bed gaat. Ook is de kleurtemperatuur hier in te stellen. Voor mij werkt de middelste stand het prettigst.

Night Shift is in te schakelen via het Control Center

Night Shift voor de Mac

Maar wat als je ’s avonds niet op je iPhone zit, maar liever het bed deelt met je MacBook? Of regelmatig tot laat achter de iMac zit te werken omdat je dan nu eenmaal het meest productief bent? Dan is het een kwestie van geduld. Want binnenkort kunnen we Mac OS 10.12.4 verwachten, waar Night Shift ook is ingebouwd.

Wil je tot die tijd een alternatief? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van f.lux. Deze software doet ongeveer hetzelfde en bestaat al langer voor de Mac. Let wel op dat de kleuren echt anders worden en het dus geen aanrader is om grafische werkzaamheden te doen als f.lux of Night Shift aan staat. Ook het scannen van QR-codes of kleurencode’s voor internetbankieren is soms niet mogelijk.

Night Shift werkt vanaf macOS 10.12.4 ook op de Mac.

Welterusten!

Reageer op artikel:
Gebruik Night Shift voor een betere nachtrust
Sluiten