De MacBook Pro voor 2017 is al gespot

27 reacties

Apple geeft weer vol gas met jaarlijkse vernieuwingen van de MacBook Pro. In macOS Sierra 10.12.4 zijn een nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro met 7e generatie Intel Kaby Lake-chip gespot. Momenteel wordt Intel Skylake (6e generatie) gebruikt.

Met Kaby Lake-chips krijgen de MacBooks een kleine speed boost, maar er zijn vooral voordelen op grafisch gebied. Een krachtigere GPU brengt betere 4K-ondersteuning en de USB-C-poorten worden sneller.

Jaar vol Mac-upgrades

Het lijkt erop dat 2017 een jaar vol Mac-upgrades wordt. Eerder hintte Tim Cook al naar een nieuwe desktop (lees: iMac) die mogelijk in maart samen met nieuwe iPads komt. De 12-inch Retina MacBook krijgt dan waarschijnlijk ook een vernieuwing met Kaby Lake-chips.

Het feit dat macOS 10.12.4 nog in betafase is, wijst erop dat MacBook Pro met Kaby Lake pas in juni, of waarschijnlijker, oktober komt. In oktober 2016 werd na anderhalf jaar stilte ook de MacBook Pro met Touch Bar onthuld. Kaby Lake maakt het overigens nog niet mogelijk om de MacBook Pro van 32GB RAM te voorzien, deze wens hadden veel professionals, maar Intel is er nog niet klaar voor (Zie ook → Kaby Lake: Intel’s volgende chipgeneratie biedt weinig voordelen)
macbookrose

Technisch overzicht

Voor iedereen die graag de precieze modelnummers van de chips wil weten, hieronder een overzicht:

13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar:

 • Instapmodel huidig: Intel Core i5-6360U 2.0 GHz (Turbo Boost 3.1 GHz) met Intel® Iris™ Graphics 540 (15W)
 • Instapmodel toekomstig: Intel Core i5-7260U 2.2 GHz (Turbo Boost 3.4 GHz) met Intel® Iris™ Plus Graphics 640 (15W)
 • Upgrade huidig: Intel Core i7-6660U 2.4 GHz (Turbo Boost 3.4 GHz) met Intel® Iris™ Graphics 540 (15W)
 • Upgrade toekomstig: Intel Core i7-7660U 2.5 GHz (Turbo Boost 4.0 GHz) met Intel® Iris™ Plus Graphics 640 (15W)

13-inch MacBook Pro met Touch Bar:

 • Instapmodel huidig: Intel Core i5-6267U 2.9 GHz (Turbo Boost 3.3 GHz) met Intel® Iris™ Graphics 550 (28W)
 • Instapmodel toekomstig: Intel Core i5-7267U 3.1 GHz (Turbo Boost 3.5 GHz) met Intel® Iris™ Plus Graphics 650 (28W)
 • Upgrade huidig: Intel Core i5-6287U 3.1 GHz (Turbo Boost 3.5 GHz) met Intel® Iris™ Graphics 550 (28W)
 • Upgrade toekomstig: Intel Core i5-7287U 3.3 GHz (Turbo Boost 3.7 GHz) met Intel® Iris™ Plus Graphics 650 (28W)

15-inch MacBook Pro met Touch Bar:

 • Instapmodel huidig: Intel Core i7-6700HQ 2.6 GHz (Turbo Boost 3.5 GHz) met Intel® HD Graphics 530 (45W)
 • Instapmodel toekomstig: Intel Core i7-7700HQ 2.8 GHz (Turbo Boost 3.8 GHz) met Intel® HD Graphics 630 (45W)
 • Upgrade huidig: Intel Core i7-6920HQ 2.9 GHz (Turbo Boost 3.8 GHz) met Intel® HD Graphics 530 (45W)
 • Upgrade toekomstig: Intel Core i7-7920HQ 3.1 GHz (Turbo Boost 4.1 GHz) met Intel® HD Graphics 630 (45W)

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Jeeeej meer van het zelfde.

  Ik ben benieuwd of de hardware updates speedbumps zullen zijn of dat Apple meer gaat doen.

  Gaat Apple voor een nog dunnere iMac, of doen ze er meer mee? 
   

 • Profielfoto
  midas

  Een update in oktober, tegen die tijd lopen ze helemaal hopeloosachter

 • Profielfoto
  sannie

  Wat een onzin midas. Klinkt als een opmerking van een standaard windows gekkie. Volgens de echte spec n€&kers loopt apple altijd achter. In de praktijk blijkt dat ze toch bijna altijd sneller zijn

  Knekkie als je zegt ‘meer doen’. Dan ben ik altijd benieuwd wat je meer zou willen. Verwacht geen touch zoals in de PC wereld. Daar is het nl ook bijna onwerkbaar op de meeste pc’s. Vaak zit het erop voor de spec n€&kers. Die kunnen vervolgens zeggen dat ze het hebben. Alleen gebruiken ze het zelden. Ik zeg niet dat er nooit touch komt. Maar niet met het huidige macos denk ik. Wellicht komen ze met een ingebouwde espresso machine maar dan wordt het de vraag hoeveel BAR hij krijgt.

 • Profielfoto
  Niels

  Zolang er geen 32Gb in de 15″ komt, komt er bij mij ook geen nieuwe MacBook Pro in huis. Hopelijk gebeurt het nog ergens dit jaar, maar tot die tijd gebruik ik de extra tijd wel om te sparen voor een eGPU van Bizonbox.

 • Profielfoto
  pschaik26

  Hoe zeker is dit:

  Het feit dat macOS 10.12.4 nog in betafase is, wijst erop dat MacBook Pro met Kaby Lake pas in juni, of waarschijnlijker, oktober komt.

  Of kan dat ook gewoon in maart gebeuren? ik heb lang getwijfeld over de nieuwe MBP, zelfs op het punt gestaan te switchen naar een Dell XPS 15 en net nu ik overtuigd was krijg je weer een bericht waardoor je toch maar weer gaan uitstellen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het ding is amper te verkrijgen en dan hebben ze het nu al over het volgende model. Triest en hopeloos als je zo inspiratieloos bent dat je nu al over de volgende MBP moet praten.

  Volgende maand nieuwe iMacs daar zou ik eens een beetje informatie over proberen te krijgen.

 • Profielfoto
  F0nsie

  Hopelijk stappen ze weer over naar nvidia, die amd’s presteren behoorlijk slecht

 • Profielfoto
  Furbz

  Het ding is amper te verkrijgen en dan hebben ze het nu al over het volgende model. Triest en hopeloos als je zo inspiratieloos bent dat je nu al over de volgende MBP moet praten.

  Volgende maand nieuwe iMacs daar zou ik eens een beetje informatie over proberen te krijgen.

  Dat!

 • Profielfoto
  wensink

  Ik hoop dat de iMacs ook weer eens een redesign krijgen.. die zijn ook al 4,5 jaar hetzelfde nu.. die dikke rand vind ik prima, juist wel fijn, maar die kin mag van mij weg en dan de hele boel in het space gray!

  Of goud natuurlijk, als Jony dat zo nodig wil…

 • Profielfoto
  MrMo

  Hopelijk stappen ze weer over naar nvidia, die amd’s presteren behoorlijk slecht

  Misschien presteren ze wat minder op games gebied, maar voor bijvoorbeeld videobewerking zijn ze razendsnel (met FCP). macOS heeft op dit moment geen ondersteuning voor NVIDIA’s CUDA’s, en dat scheelt nogal wat.

  Ik heb een MacBook Pro 15″ Touchbar met een 460 grafische kaart en ik vind het een fantastisch razendsnelle computer. Vooral FCP draait als een tierelier. Ik ben er zeer tevreden mee. Al die zogenaamde reviewers zijn een een stelletje azijnpissers. Apple heeft een uitstekend product geleverd met een ietwat hogere prijs dan andere merken, maar daar krijg je dan ook wat voor. Daarnaast houden MacBook Pro’s hun waarde een stuk langer vast dan Windows laptops.

  Of kan dat ook gewoon in maart gebeuren? ik heb lang getwijfeld over de nieuwe MBP, zelfs op het punt gestaan te switchen naar een Dell XPS 15 en net nu ik overtuigd was krijg je weer een bericht waardoor je toch maar weer gaan uitstellen

  Gewoon doen, je krijgt er geen spijt van.

 • Profielfoto
  MrMo

  Voor Gaming op de 15″ MacBook Pro zie https://www.youtube.com/watch?v=Jmfh_67688I

  Deze reviewer laat zien hoe de meeste games gewoon goed draaien.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Die eerste zin: Apple geeft weer vol gas met jaarlijkse vernieuwingen van de MacBook Pro. Daar klopt iets niet aan…

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het grootste voordeel van de Kaby Lakes is ondersteuning voor de Intel Optane SSD technologie. Ben benieuwd of dat dan ook al een optie wordt. Een 100x snellere ssd lijkt me wel wat…

 • Profielfoto
  polansky

  Ah – Een versnelde introductie van een nieuw model in verband met de BIG flop van het huidige model en dus wordt ons een worst voorgehouden.

  Smart marketing @ work.

 • Profielfoto
  NapO

  ik wacht nog wel lekker…ik tik nog wel ff door op mn “oude” mid 2012″ ….ik vind t goed….

 • Profielfoto
  Elduderino

  Het ding is amper te verkrijgen en dan hebben ze het nu al over het volgende model. Triest en hopeloos als je zo inspiratieloos bent dat je nu al over de volgende MBP moet praten.

  Volgende maand nieuwe iMacs daar zou ik eens een beetje informatie over proberen te krijgen.

  Waarom triest en inspiratieloos? Het is toch gewoon een feit en nieuws bericht?
  We weten allemaal dat je in het najaar updates kan verwachten.
  Velen hebben Apple onterecht afgebrand vanwege het ontbreken van een kaby lake processor. Voor al die mensen is het nieuws.
  Jij vindt het misschien triest een ander weer beer interessant voor de volgende aankoop.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Toch snap ik iets niet …

  Lenovo heeft zojuist zijn professionele Notebooklijn (wezenlijk anders dan de consumenten-edities) gepresenteerd …

  enkele Specs:

  – Core i7 (gen 7), 64 GB RAM (DDR4-2133) 2xSODIMM
  – NVIDIA Quadro M520M (Maxwell architecture)
  – 1x SSD (1TB NVMe) + 1x HDD of SSD
  – FHD, FHD Touch or 4K UHD displays

  Waarom kan dit wel bij andere merken en niet bij Apple? 64 Gigabyte RAM …

  Waarschijnlijk omdat het allemaal dunner, dunner, dunner moet … Het is inmiddels geen doelstelling maar een religie binnen Apple: alsmaar dunner …

  Als dat het enige is waar men nog (op) denkt te concurreren dan is dit het absolute begin van het einde van een tijdperk …

  16GB is gewoon een lachertje … En Intel de schuld geven is te makkelijk. Er zijn wel degelijk mogelijkheden voor 64GB, maar daarvoor zijn (waarschijnlijk) de notebooks net iets TE DUN voor …

  Maar goed, Kaby Lake in OS gespot is in ieder geval hoopvol. Nu nog de geheugens naar een volgend plan en mogelijk komt er weer een MacBook op het bureau volgend jaar …

 • Profielfoto
  MrMo

  Waarom toch zo punt maken om de 16 GB max van de huidige MacBook Pro? Het overgrote deel van de gebruikers (98% ?) zullen nooit met geheugenproblemen te maken krijgen. Apple heeft macOS en de hardware optimaal afgesteld. Tenzij je zeer zware data analyses doet of uitermate complexe beeldbewerkingen doet met honderden GBs aan data. Maar dan is het beter om een desktop te gebruiken.

 • Profielfoto
  polansky

  Waarom toch zo punt maken om de 16 GB max van de huidige MacBook Pro? Het overgrote deel van de gebruikers (98% ?) zullen nooit met geheugenproblemen te maken krijgen. Apple heeft macOS en de hardware optimaal afgesteld. Tenzij je zeer zware data analyses doet of uitermate complexe beeldbewerkingen doet met honderden GBs aan data. Maar dan is het beter om een desktop te gebruiken.

  Juist omdat er zoveel mensen zijn die deze marketing crap die jij nu ook al verkoopt en geloofd zal het nooit beter worden.

  Pure onzin en marketingpraat dat alles zo ‘exact’ op elkaar is afgestemd.
  Laat de gebruiker de keus maken, daar hoeft Apple echt geen beperking voor op te leggen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  WTF heb je aan 32GB RAM??:lol:

 • Profielfoto
  MrMo

  Juist omdat er zoveel mensen zijn die deze marketing crap die jij nu ook al verkoopt en geloofd zal het nooit beter worden.

  Pure onzin en marketingpraat dat alles zo ‘exact’ op elkaar is afgestemd.
  Laat de gebruiker de keus maken, daar hoeft Apple echt geen beperking voor op te leggen.

  Helemaal geen onzin. Voorbeeld is de iPhone: de processor en het interne geheugen van de iPhone hebben meestal minder cores en GBs dan de Android telefoons, toch zijn ze sneller doordat Apple hardware en software op elkaar heeft afgestemd. Hetzelfde geldt in enige mate voor de Macs.

  Kijk, ik zou ook graag willen dat Apple lagere prijzen hanteert, meer opties biedt om Macs te kunnen upgraden (SSD en geheugen) en vooral de Mac Pro eens serieus neemt (up to date en normale prijzen). Maar ik ben wel al die lui zat die constant Apple onterecht zitten af te zeiken vanwege de MacBook Pro Touchbar. Blijkbaar is dat in of zo.

  Nogmaals de laatste generatie MacBook Pro’s zijn fantastisch voor 99% van de gebruikers. Ik begon ook te twijfelen toen ik al die kul reviews op YouTube en elders op het internet zag/las. Eenmaal in het bezit ervan, blijkt het gewoon onzin te zijn of erg overdreven te zijn. Perfecte build, prachtig scherm, superb geluid, razendsnelle CPU en SSD en een snelle GPU (AMD 460). Batterij is na de updates gewoon goed (rond de 8/9 uur). Thunderbolt3/USB-C 3.1 is geen probleem: je kan voor bijna niets adapterplugjes kopen naar USB-A of een snoertje (micro-USB naar USB-C).

  En oja, je kan altijd nog een Windows laptop kopen, maar dan mis je wel het geweldige macOS. En dat laatste is toch waarom we Maccers zijn, toch?

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple geeft weer vol gas met jaarlijkse vernieuwingen van de MacBook Pro.

  ??????

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zolang er geen 32Gb in de 15″ komt, komt er bij mij ook geen nieuwe MacBook Pro in huis. Hopelijk gebeurt het nog ergens dit jaar, maar tot die tijd gebruik ik de extra tijd wel om te sparen voor een eGPU van Bizonbox.

  Ik dacht eigenlijk net hetzelfde, geen 32GB = voorlopig nog geen aankoop van een nieuwe Macbook pro. Ik hoop wel dat ze de iMac’s vernieuwen. Dunner hoeven ze voor mij niet, ik hoop eerder dat ze de huidige vorm gebruiken en de nieuwere technologieën gebruiken voor betere koeling zodat we gaan cpu throttle krijgen.

  Een nieuwe iMac maar eigenlijk het liefst van alles een nieuwe Mac Pro. Zodat ik eindelijk die stap kan zetten. Momenteel gebruik ik een Macbook Pro retina mid 2012. Momenteel lukt het over het algemeen nog, maar met bepaalde projecten in logic pro geeft hij vaak cpu overload aan. Hetzelfde om bv in final cut pro te werken, dat gaat heel hakkelig. Af en toe eens op youtube iets bekijken in “4K” krijg ik een strandballetje en loopt hij soms vast. Dus een upgrade zit er sowieso wel aan te komen voor mij. Maar tot dan hoop ik dat hij het nog trekt:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Juist omdat er zoveel mensen zijn die deze marketing crap die jij nu ook al verkoopt en geloofd zal het nooit beter worden.

  Pure onzin en marketingpraat dat alles zo ‘exact’ op elkaar is afgestemd.
  Laat de gebruiker de keus maken, daar hoeft Apple echt geen beperking voor op te leggen.

  Helemaal geen onzin. Voorbeeld is de iPhone: de processor en het interne geheugen van de iPhone hebben meestal minder cores en GBs dan de Android telefoons, toch zijn ze sneller doordat Apple hardware en software op elkaar heeft afgestemd. Hetzelfde geldt in enige mate voor de Macs.

  Kijk, ik zou ook graag willen dat Apple lagere prijzen hanteert, meer opties biedt om Macs te kunnen upgraden (SSD en geheugen) en vooral de Mac Pro eens serieus neemt (up to date en normale prijzen). Maar ik ben wel al die lui zat die constant Apple onterecht zitten af te zeiken vanwege de MacBook Pro Touchbar. Blijkbaar is dat in of zo.

  Nogmaals de laatste generatie MacBook Pro’s zijn fantastisch voor 99% van de gebruikers. Ik begon ook te twijfelen toen ik al die kul reviews op YouTube en elders op het internet zag/las. Eenmaal in het bezit ervan, blijkt het gewoon onzin te zijn of erg overdreven te zijn. Perfecte build, prachtig scherm, superb geluid, razendsnelle CPU en SSD en een snelle GPU (AMD 460). Batterij is na de updates gewoon goed (rond de 8/9 uur). Thunderbolt3/USB-C 3.1 is geen probleem: je kan voor bijna niets adapterplugjes kopen naar USB-A of een snoertje (micro-USB naar USB-C).

  En oja, je kan altijd nog een Windows laptop kopen, maar dan mis je wel het geweldige macOS. En dat laatste is toch waarom we Maccers zijn, toch?

  100% met je eens MrMo:-)

 • Profielfoto
  Facundo

  En oja, je kan altijd nog een Windows laptop kopen, maar dan mis je wel het geweldige macOS.

  Ik mis op m’n windows-hybride maar 1 ding: Logic Pro X. De rest, inclusief dat ‘geweldige’ macos, mis ik als kiespijn, terwijl ik de voorgaande 30 jaar toch altijd op een mac heb gewerkt. Als m’n mini late 2012 het begeeft zal ik ècht alleen rouwen om Logic.

 • Profielfoto
  pschaik26

  Ik twijfel en twijfel ook. tussen de nieuwe dell xps 15 en macbook pro
  Het ergste wat me denkbaar lijkt: toch (nu) kiezen voor de MBP en dan in maart horen dat er toch een upgrade komt naar de KabyLake processor icm betere Gpu en prijsdaling. (Alleen) dat houdt me tegen..

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En oja, je kan altijd nog een Windows laptop kopen, maar dan mis je wel het geweldige macOS.

  Ik mis op m’n windows-hybride maar 1 ding: Logic Pro X. De rest, inclusief dat ‘geweldige’ macos, mis ik als kiespijn, terwijl ik de voorgaande 30 jaar toch altijd op een mac heb gewerkt. Als m’n mini late 2012 het begeeft zal ik ècht alleen rouwen om Logic.

  Dat jij macOS mist als kiespijn is dan ook jouw eigen mening. Ik vind het een geweldig OS, veel stabieler dan windows, hoewel windows 10 zeker niet slecht is. Maar macOS, is voor mij zoveel sneller met alles wat ik doe, alleen drag and drop vind ik al zo geweldig. Maar ieder zijn mening. Ik mis Windows namelijk helemaal niet, ik heb jaren op windows gewerkt en toen ik in 2009 over ben gestapt naar OS X was dat een hele verademing:-)