Nieuwe iPhone-concurrenten van Huawei, LG en Sony

23 reacties

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona kondigde niet alleen Nokia zijn comeback aan met nieuwe smartphones en de iconische 3310, ook fabrikanten als Huawei, LG en Sony deden nieuwe, premium smartphones uit de doeken.

Huawei onderscheidt zich met de Leica-camera in de P10. De LG G6 heeft een groter scherm dan de iPhone 7 Plus in een kleiner toestel. De Sony Xperia XZ Premium komt met een super slow motion-camera.

Huawei P10: Design en Leica-camera

Huawei richt zich met de P10 en P10 Plus op een design en fotografie. Het kleinste toestel heeft een 5,1-inch scherm met een resolutie van 1920×1080 pixels. De Plus-versie heeft een 5,5- inch scherm met 2560×1440 pixels. De randen van het toestel hebben wel wat weg van de iPhone 7 en is volgens de fabrikant de eerste volledig diamantgeslepen smartphone.

Huawei P10-wide
De Huawei P10 komt in een grote hoeveelheid kleuren – Klik/tap voor groter.

De camera-technologie in het toestel is van Leica. Huawei onderscheidt zich met twee camera’s aan de achterkant. De eerste is een sensor voor kleurenfoto’s van 12 megapixels, maar er is ook een zwart-witsensor met resolutie van 20 megapixels. De toestellen kunnen de informatie uit de sensoren combineren voor onder andere een portretmodus (bokeh) zoals de iPhone 7 Plus, maar ook los gebruiken voor monochrome foto’s. Video wordt in 4k vastgelegd en Huawei gebruikt als een van de eerste fabrikanten h265-compressie, wat voor kleinere bestanden en betere compressie zorgt.

LG G6: klein toestel, groot scherm

Met de G6 levert LG een aluminium toestel met glazen achterkant. Het scherm is 5,7-inch en beslaat 80 procent van het toestel. De resolutie is 2880×1440 pixels heeft een verhouding van 18:9. Wat opvalt is dat dit toestel met zijn 148,9mm hoogte, 71,9mm breedte ongeveer 10 millimeter minder hoog en breed dan de iPhone 7 Plus, terwijl het scherm groter is.

LG G6-00
De LG G6 heeft een dubbele camera en vingerafdrukscanner aan de achterkant – Klik/tap voor groter.

LG speelt op het hoge, maar smaller scherm in met de interface die bestaat uit twee vierkante vensters of een grid van vierkanten. Zo kan de camera-app direct foto’s in 1:1-formaat voor op Instagram maken, en worden vorige shots onder het camera-beeld getoond. Of een app voor het maken van notities aan de ene kant en een kleine webpagina aan de andere kant. Externe apps moeten wel rekening met deze verhoudingen houden. Zo toont Netflix zwarte randen rondom het beeld.

https://www.youtube.com/watch?v=6vMLTdgRB8Y

Sony Xperia XZ Premium: Super slow-motion

Sony levert met de Xperia XZ Premium de eerste smartphone met een 4K HDR-scherm van 5,5-inch. Daarnaast biedt de telefoon een super slow-motion stand die beelden met 960fps opneemt in 720p. Foto’s worden met maximaal 19 megapixels vastgelegd. Sony kondigde de sensor die deze super slow motion mogelijk maakt eerder al aan. Ook andere smartphonefabrikanten kunnen deze afnemen.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Apple wordt momenteel ingehaald door Sony op telefoongebied en door de Porsche laptop op computergebied.

  De Sony was als eerste al waterdicht en heeft nu een ongelofelijke goede camera en scherm.
  De Porsche design laptop ( met usb3 + USB-C)laat een goede oplossing zien voor de combinatie laptop -pad.

  Apple zou zoiets ook kunnen doen als ze het uitvoeren met iOS én OSX.
  Dit lijkt me een kwestie van tijd.

 • Profielfoto
  4GTL

  Ben ik blij dat apple nog de SE in het gamma heeft! vrijwel alle concurrenten zijn geschikter als overzetboot dan als telefoon.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wel fijn dat ze speciaal voor mensen die graag pistachenoten eten ook een telefoon hebben ontworpen want daar was natuurlijk een schrijnend tekort aan.

 • Profielfoto
  Papjes

  Neen ook eens het merk Xiaomi mee? Maken erg mooie smartphones, degelijk en met goede specificaties.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik ben wel erg blij dat Apple steeds meer vuur aan de schenen krijgt. Andere fabrikanten komen met mooie designs. En betere specs. Al heel lang gebruikt Apple de cam sensoren van Sony. Dus het laat ze raden met welke sensor de nieuwe iPhone komt. En al heel leng vragen iPhone gebruikers naar kleinere randen.

  Apple speelt duidelijk met hun feature roadmap. Ze wisten dat ze nog een jaartje konden uitzingen met de design van de iPhone 7. Maar duidelijk is nu dat ze gaan moeten knallen!!!

  Mijn verwachtingen voor de iPhone X;
  – de vrijgekomen ruimte, door het verwijderen van de jackplug, wordt nu pas echt benut voor een grotere batterij
  – high cap batt van Samsung (grapje)
  – nieuwe cam sensor met ext slow van Sony
  – edge to edge Oled screen Samsung
  – touchbar OSD
  – touch sensor op de display OSD
  – lightning connector
  – beide kanten glas
  – draadloos op afstand opladen

  Wordt een knaller!!! En zal weer alle cijfers overstijgen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kijk, zo’n LG G6 (en een heleboel andere telefoons) maken maar weer eens duidelijk dat het design van Apples laatste iDevices wel eens op de schop mag. Groot en lomp is toch steeds het eerste wat in me opkomt als ik zo’n iPhone beetpak.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Sorry Apple, maar zowat elke telefoon die de voorbije week is aangekondigd ziet er stukken beter uit dan jullie lompe iPhone.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee niet groot en lomp dat is een beetje rare uitspraak in een tijd waar elke device jaarlijks 20% dunner en lichter wordt.

  Wat ik vooral heel erg zie is steeds meer vergelijkingen en dan ga ik nu niet meteen huilen en zeggen dat ze alleen maar alles aan het kopiëren zijn zoals Samsung dat in het begin wel heeft gedaan om überhaupt mee te kunnen komen en marktaandeel te verkrijgen in deze sector.

  Wat je nu heel erg ziet en dat is niet alleen bij telefoons maar ook bij computers en andere producten is dat concurrentie het steeds beter onder de knie krijgen dat ze ook mooie dingen beginnen te maken. Kijk naar wat Microsoft de laatste jaren heeft gedaan. Dat is toch wel verschrikkelijk hard werken om een eigen hardware-stijl neer te zetten met die Surface lijn en Windows 10 dat daar perfect op aansluit. Het past allemaal gestroomlijnd bij elkaar terwijl bij Apple dat steeds verder uit elkaar valt omdat ze producten niet meer jaarlijks updaten vallen er gaten en passen hele generatie producten niet meer bij elkaar qua design.

  Zo’n beetje alle bedrijven gaan steeds betere producten maken. Kijk eens wat YouTube filmpjes van de The Verge en dan niet alleen het Apple gedoe maar ook het LG, Acer en wat niet allemaal. Ik zie steeds meer leuke producten opduiken, niet dat ik ze zou kopen maar ze zien er niet meer uit als “we don’t give a fuck about design”

 • Profielfoto
  csteelooper

  Shmoo: +1! Ik moet er alleen aan toevoegen dat ik serieus overweeg om een remigratie te doen als het om m’n telefoon en m’n pc (/Mac) gaat… Qua telefoon ben ik al bekend met Android en heb ook veel Apps al via de Play Store gekocht. Ook qua is Windows de laatste jaren steeds beter (lees: innovatiever) gaan werken. Alleen in de tablet-markt houd Apple wat mij betreft nog steeds de kroon, tenzij ik Windows 10 Tablet Edition (eigenlijk niets meer dan de Desktop-versie in Touch modus) meeneem, maar die omgeving ken ik niet echt. Android op een tablet is me nog steeds teveel een 10″ telefoon; dat komt er niet echt als het aan mij ligt.

  Als ik nu moest kiezen zouden de zaken als volgt staan:

  PC: goede configuratie met (bijvoorbeeld) Windows 10 of een goede *NIX-distributie
  Telefoon: Sony, LG of ander merk met goede specs; mag Android draaien als het aan mij ligt
  Tablet: iPad Pro 9.7″

  Helaas gaat Windows Phone het niet redden (althans die indruk heb ik) omdat het lijkt te worden geboycot door veel ontwikkelaars, anders zou ik ook de latere modellen van Microsoft meenemen in de overweging.

  Vooralsnog ben ik zeer tevreden met mijn iPhone 6S en hoeft er niets anders te komen, maar als er tegen de tijd dat ik dit wel nodig acht (dus tegen de tijd dat mijn iPhone het eind van zijn technische levensduur bereikt) niet een échte vernieuwing komt bij Apple, dan overweeg ik serieus een overstap.
  In de PC-markt is men ook goed bezig; het enige dat me daar tegenhoudt is OS X zelf. Dat is nu eenmaal helaas alleen op Apple-branded hardware te draaien (Hackintosh buiten beschouwing latende), maar is naar mijn mening wel een heel erg fijn OS. Windows is wel heel hard bezig om terug in mijn good books te komen en er zijn ook een aantal goede *NIX-distributies.

  Om kort te gaan: alles staat bij mij volledig open op dit moment. Ik zie in elke hoek wel goede en minder goede kanten. Eigenlijk heb ik mezelf nooit echt als Apple-volgeling gezien. Dit in tegenstelling tot de meerderheid binnen mijn familie. Ik gebruik Apple omdat ik het (nog) goed vind.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee niet groot en lomp dat is een beetje rare uitspraak in een tijd waar elke device jaarlijks 20% dunner en lichter wordt….

  .
  Dunner, lichter én lomper ja.

  Breedte en lengte is in het dagelijks gebruik zwaarwegender dan dikte en gewicht. Er mag van mij best een paar millimeter aan de dikte van een iPhone worden toegevoegd als de breedte en lengte met een centimeter of anderhalf verkleind wordt.

 • Profielfoto
  xaddict

  Een 4K resolutie in zo’n klein scherm is toch nutteloos en batterijslurpend als de pest?!

  Alleen leuk voor die kleine hype van VR via je telefoon, maar ook dat houdt toch geen stand!

 • Profielfoto
  Leo

  Die P10.. wat een schandalige 1:1 kopie. Dat er geen prent op silhouetten is..

 • Profielfoto
  ramrod

  Na 3 IPhones sinds een half jaar overgestapt op Huawei , de P9L .
  Prima mobieltje , doet wat een IPhone ook doet en soms prettiger , 2 sims en een SD kaart voor een fractie van een IPhone ,er moet heel wat gebeuren wil ik ooit nog terug gaan naar een IPhone .

 • Profielfoto
  iMachia

  De opvolger van mijn iPhone 5C (ooit begonnen met de iPhone 1) wordt een Nokia 3310.
  Geen zorgen meer over de batterij, gewoon een plug voor mijn koptelefoon en genoeg geheugen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zo’n Nokia 3310 wil ik ook wel hebben, misschien wel twee (rode + blauwe) wanneer de covers niet verwisselbaar maar wel veel meer voor erbij niet voor de echt.

  Ik kan heel goed zonder mijn telefoon ( ±250mb data per maand ) maar zo nu en dan wil ik toch wel even kunnen internetten onderweg.

 • Profielfoto
  KR1275

  Die Sony is geil!
  Dat strakke design vind ik echt bloedmooi.
  Beter dan Samsung design 2008: iPhone dus…

 • Profielfoto
  bassbug

  Zou zeggen gebruik het nog een jaartje en dan horen we je ervaring.

 • Profielfoto
  sciletto

  Sorry hoor maar ik zie alleen maar iPhone look a likes en ergste is nog dat niemand zijn eigen systeem heeft. Op alle telefoons staat Android. Ik zal nooit aan Android wennen en zal het ook nooit als main phone gebruiken. Wel wil ik het een keer een maandje proberen om te kijken wat mensen nu nog aantrekt om een Android te nemen.

  @Shmoo Je ziet inderdaad dat de leerlingen van de meester geleerd hebben. Zelf denk ik dat de komende 3 jaar veel gaat veranderen bij Apple omdat ze een nieuwe setting/stroomlijn ontwikkelen. Alles is zo 1 waar tot nu toe nog geen os aan kan tippen, zelfs windows niet. Een app store die op orde is, sowieso een complete store die van alles aanbied, Apple music wat heerlijk werkt, iTunes match wat met 100.000 nummers wordt ondersteund voor maar 25 euro per jaar, je vrijheid wat je kan doen op de Apple TV en waarop je je eigen download kan checken (it just works) Je iCloud drive met je bureaublad wat op elk apparaat te zien is, ga zo maar door. Wat betreft design hebben andere bedrijven het inderdaad een beetje begrepen maar qua software loopt iedereen 5 jaar achter vind ik.

  Tuurlijk zijn er nog wel dingetjes waar Apple aan moet werken maar dat houd je en die neem ik eerlijk gezegd voor lief omdat ze lang niet zo zwaar wegen als de voordelen. Zo mis ik soms wel eens de aankoop van bepaalde series via de iTunes store die nergens meer te vinden zijn (illegaal) maar wel in de Amerikaanse store staan. Dat mis ik echt wel eens. Ik betaal wel voor een mooi serie in HD. No Probleem:)

  Ik vind het echt te heerlijk om een smsje tegelijk te zien verschijnen op de macbook, iMac en iPhone. Welk alternatief merk bied wat Apple bied? Ik kom erop geen 1.

 • Profielfoto
  KR1275

  @bassbug: ik ken genoeg mensen die overgestapt zijn op Android and die louter positief zijn. Velen daarvan vinden Android zelfs beter. Dus ik denk dat het allemaal reuze meevalt en dat wij de iPhone te hoog waarderen. Het is allang geen uitblinker meer.
  Ik kocht voorheen om de 2 jaar een nieuwe, maar ben na de 5S gestopt. Eind van het jaar kijken we verder… ‘ns zien wat Apple doet. Anders bye bye iPhone.

 • Profielfoto
  KR1275

  Er gaat duidelijk iets mis met de app. Error messages en toch plaatsen…

 • Profielfoto
  4GTL

  Langs de ene kant ben ik fan van android omdat het veelzijdiger is. Bij mijn overstap naar iPhone waren de beperkingen eerst een ergernis.

  Voor mijn iPhone had ik een Huawei P7, dat ding ziet er mooier uit als een iPhone, voelt vele kwalitatiever aan, en heeft tot slot een betere camera.

  Waarom stap ik dan over op iPhone kunnen jullie je afvragen? Wel omdat die Huawei na anderhalf jaar veel te raar begon te doen. Traag, batterij hield ’t maar 4 uurtjes meer uit, onbetrouwbare connectie met het geheugenkaartje waardoor vele foto’s die ik gemaakt hebt niet opgeslagen zijn, en de recentste android versie is 5.1, wat alles behalve up to date is.

  Bovendien is het toestel sinds die update slecht beginnen draaien, op android 4.4 liep het vele malen beter.

  Momenteel heb ik de iPhone een half jaar in gebruik en heb ik met de beperkingen van iOS leren leven, en ben ik er nog zeer tevreden van. Als dat binnen 1,5 jaar nog steeds zo is zal de volgende telefoon waarschijnlijk terug een iPhone zijn.

  Wat computers betreft ben ik momenteel 95% tevreden over Windows 10 op een vrijwel antiek toestel dus moet Apple aan het werk om me terug de overstap naar een Mac te laten maken.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Allemaal mooie toestellen, maar zolang Android stelselmatig verziekt en verkracht wordt door de eigen schilletjes en nutteloze apps van de fabrikanten blijf ik sowieso bij de iPhone. Zakelijk al jaren android toestellen in gebruik omdat het bedrijf daarvoor kiest, maar het blijft een gammel systeem in vergelijking met IOS.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zakelijk al jaren android toestellen in gebruik omdat het bedrijf daarvoor kiest, maar het blijft een gammel systeem in vergelijking met IOS.

  Dat is een leuk verhaal… alleen blijkt uit recent onderzoek dat 62% van de iPhones met problemen kampt versus 47% voor Android.