Navigatie: Waze plant de effectiefste route

Door: Raymon Mens - 18 reacties
navigatie

Wat is de beste navigatie-app? Een unaniem antwoord is moeilijk. Het is een beetje zoals de vraag “wat het beste mobiele netwerk?” afhankelijk van de test en omstandigheden. Toch heeft de Amerikaanse TV-zender KSDK een interessant experiment gedaan.

De zender stuurde drie mensen de vrijdagochtendspits in. De bestuurder met Waze baande zich het snelst een weg door het verkeer (38 minuten), met Apple Maps was 45 minuten nodig en met Google Maps een uur.

maps-contest
Foto: KSDK (klik/tap voor groter).

De winst van Waze is niet heel verrassend. De app maakt actief gebruik van meldingen en data van andere gebruikers. Dit werkt het best in een gebied waar Waze intensief wordt gebruikt. Dit lijkt het geval in de buurt van St. Louis, de thuisbasis van KSDK. Ook in Nederland is de app die in 2013 door Google gekocht werd populair, maar in Duitsland totaal niet.

Het meest verrassend is misschien wel dat Google Maps en Waze compleet verschillende routes kozen. De app van Google stuurde de bestuurder een weg op waar de nasleep van een ongeval nog te merken was. Opvallend is dat de bestuurder nooit door Google Maps op de hoogte is gesteld van het ongeval en er geen alternatieve route werd berekend. In 2015 zei Google juist Waze-meldingen in zijn eigen Maps-app op te gaan nemen, maar dit lijkt bij dit experiment niet gewerkt te hebben.

(Aarzel niet om ervaringen met verschillende navigatie-apps in de reacties te delen!)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Nicolinden

  Klinkt leuk en het is ook een mooie app die nog gratis is ook. Echter, vergeleken met TomTom HD Traffic vind ik hem nog steeds ver achter lopen. Die file informatie is niet afhankelijk van de eigen gebruikers maar van mobiele telefoons meen ik en is echt super up to date (meestal nauwkeurig tot op tientallen meters) en dat ook gewoon binnen de bebouwde kom. Maar als gratis app was waze ook mijn favoriet in het verleden

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik kan alleen Tom-Tom en Navigon vergelijken. Navigon wint bij mij absoluut. Het oog wil ook wat, en daarom is Apple Maps voor autonavigatie geen optie (net zomin als de ingebouwde navigatie in mijn auto, een Volvo).

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  TomTom Traffic kent een gelijke.

 • Profielfoto
  TA

  Komt dit artikel uit de pre-history? Of is het een gesponsord van Waze? Mijn bevindingen over Google Maps zijn toch wel zwaar anders. Ik krijg meldingen onderweg of ik een andere route wil rijden doordat er verderop een ongeluk is gebeurt. Of als er een file staat verderop kan ik een andere route kiezen die korter is. Volgens mij zijn ze bij Google verreweg het meest innovatief met de technieken om het zo efficiënt mogelijk een bestuurder op zijn eindbestemming te krijgen.

 • Profielfoto
  plonserd

  Waze is al jaren m’n favoriet, maar je moet er wel voor zijn. Soms stuurt hij je echt door the middle of nowhere om een paar minuutjes van de tijd te kunnen krijgen, en daar is niet iedereen altijd even blij mee. Mijn vriendin rijdt liever 5 minuutjes langer op een ‘normale’ weg, dan ergens door een dorpskern te gaan rijden om een drukke baan te vermijden. Omdat je op die kleine wegen natuurlijk nog moet gaan sturen, wat op een rechte baan niet nodig is:p

  Ik ben zelf wel voorstander van die scenic routes die Waze me voorstelt:D Vorige week moest ik in centrum Brussel zijn, en Waze stuurde me langs de rand van Sint-Agatha-Berchem ipv de snelweg te volgen tot de basiliek van Koekelberg. Geen idee of het me tijd bespaard heeft, maar zo kom je toch eens op plaatsen waar je nog niet geweest bent. Maakt het rijden toch weer een stuk aangenamer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb net als TA met Google Maps echt heel andere ervaringen. Zelfs in de bebouwde kom zie je de opstoppingen gewoon eerder op het scherm dan in real time. Ik verbaas me er nog regelmatig over eigenlijk.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Ben best wel tevreden over Apple kaarten op dit gebied. Leidt mij altijd om verkeersopstopping heen indien mogelijk

 • Profielfoto
  Jeffry

  Dit is eerder dit een trial dan een experiment natuurlijk…

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Mijn ervaring met Google Maps en Waze:

  Waze geeft vooraf de korste route aan. Als ik de route volg wordt ik door de meest vreemde tussendoorwegen geleid, terwijl ik de aankomsttijd telkens later zie worden. Uiteindelijk blijkt de werkelijk reistijd overeen te komen met wat google mals aangaf.

  Google Maps. Deze houd mij veel meer op de hoofdwegen. De verwachte aankomst tijd klopt over het algemeen prima.

  Ik ben wel benieuwd naar een uitgebreide test in Nederland.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Waze werkt perfect, maar je moet er wel op leren vertrouwen.
  Toevallig vanmorgen van Rotterdam naar Utrecht, Waze stuurde mij bij Moordrecht de weg af en de polder in, om pas bij Nieuwegein de A12 weer op te gaan. Vergeleken met een collega die wel de A12 had aangehouden had ik een half uur minder reistijd, file vanwege omgeval.

  Maar wat al eerder is gezegd, Waze stuurt je soms via de gekste routes om een paar minuten te besparen, het werkt perfect, maar je moet echt leren er op te vertrouwen.

  Ik gebruik ook Navigon, soms een TomTom, en ook maps, maar Waze is absoluut de app die je het snelst thuis weet te krijgen.

 • Profielfoto
  Facundo

  De zender stuurde drie mensen de vrijdagochtendspits in.

  Wauw! Klinkt dàt ff betrouwbaar!

  Ik heb net als TA met Google Maps echt heel andere ervaringen. Zelfs in de bebouwde kom zie je de opstoppingen gewoon eerder op het scherm dan in real time. Ik verbaas me er nog regelmatig over eigenlijk.

  Mijn ervaring met Google Maps is ook uitstekend. Maar ja, als OMT de naam Google tegenkomt gaan daar sowieso automatisch de duimpjes omlaag. Daarvoor weten ze wel weer een goed ‘onderzoekje’ te vinden.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  WOW. op basis van 1 test weten ze dat waze de beste is? Test van niks dus. Doe een tiental test in verschillende steden en je weet welke beter is. Hier in SLC is google en maps samen evengoed. Beide geven files aan maar google doet het iets beter. Als er files zijn zie je de kleur van te voren. groen is feen files en als het rood is zijn er files. Ook geeft google de juiste rijstrook aan ivm eventuele afslag en als er een snellere route is krijg je een melding.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  En zo heeft iedereen zijn eigen waarheid met duipjes. Voor mij is het heel erg simpel. Geen Google-meuk dus TomTom Go met HD-traffic.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik heb TomTom ingebouwd in mijn auto maar ondanks de kaartupdates per kwartaal lopen er hier in de wijk wegen die er al jaren liggen maar die TomTom nog steeds niet kent. Echt frustrerend.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple Maps meldt perfect files, ook plotselinge, en geeft op tijd alternatieve routes met de melding hoeveel tijd het scheelt en de vraag of je ervoor kiest. Erg handig. Ook in het buitenland daarmee enorme vertragingen voorkomen in de vakantie. Het valt me op dat zelfs heel kleine lokale wegversperringen – zoals een reparatie aan mijn eigen straat in een klein dorpje aan zee – door Apple Maps werd opgepikt en ik tijdig een andere straat werd ingestuurd. Tevreden dus over de routes van Apple Maps!

  Heel irritant is wel de vervelende bug in Apple Maps die nu al bijna een half jaar (!) erin zit en bij heel veel gesproken routeaanwijzingen extra onzinwoorden toevoegt. Laan van Europa wordt dan bijvoorbeeld ‘Laan la axtrea pays van Europa’…! En deze zelfde woorden komen terug in elke routeaanwijzing met een straat die uit meer woorden bestaat. Onbegrijpelijk dat Apple dit na een stuk of 5 updates nog steeds niet heeft hersteld!

 • Profielfoto
  Milez

  Ik heb Sygic op mijn telefoon staan. Vorige zomer wilde ik de kaarten voor Nederland, Duitsland en Polen kunnen downloaden zodat ik offline navigatie had en volgens mijn (beperkte) marktonderzoek waren zij behoorlijk voordelig. Werkt prima maar als je de offlinewerking kiest, krijg je natuurlijk geen verkeersinformatie. En daarmee bedenk ik dat mijn interventie hier dus weinig relevant is.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik ben vorige week van Nederland naar Zuid-Portugal gereden. Na Tours rijd ik altijd over de N-wegen. Ik kreeg dat Google Maps niet aangepraat. De tweede dag heb ik Apple Kaarten gepakt en dat stuurde me alle kanten op in Spaans Baskenland behalve de goeie. Bijna een uur mee verloren. Het kwam ook doordat de wegbenamingen zijn veranderd. Maar er klopte ook een afslagnummer niet. Toen ik eindelijk op de goede weg zat ging het prima. De derde dag wilde ik Sygic proberen om van Noord- naar Zuid-Portugal te komen, maar dat stuurde me weer terug naar Spanje als ik tolwegen wilde vermijden. Apple Kaarten deed het beter, stuurde me terug op de tolweg als er een tolvrij stuk was. Uur langer onderweg, maar 150 kilometer korter en de mooiste lokale wegen gezien. De wegen veranderen niet zo snel in Portugal, voordeel van een haperende economie.
  Voor de terugweg ga ik Here proberen.
  De drie dagen kostten me uiteindelijk 600 MB aan data voor de navigatie, dat kan tegenwoordig gelukkig allemaal uit de bundel van de rozerode provider.
  Meer op: http://www.macfan.nl/kaarten-schudden/

 • Profielfoto
  maconly

  Heb carplay dus aangewezen op apple kaarten en dat is nog steeds niet zoals het moet zijn.