Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 februari 2017

Navigatie: Waze plant de effectiefste route

Wat is de beste navigatie-app? Een unaniem antwoord is moeilijk. Het is een beetje zoals de vraag “wat het beste mobiele netwerk?” afhankelijk van de test en omstandigheden. Toch heeft de Amerikaanse TV-zender KSDK een interessant experiment gedaan.

De zender stuurde drie mensen de vrijdagochtendspits in. De bestuurder met Waze baande zich het snelst een weg door het verkeer (38 minuten), met Apple Maps was 45 minuten nodig en met Google Maps een uur.

Foto: KSDK (klik/tap voor groter).

De winst van Waze is niet heel verrassend. De app maakt actief gebruik van meldingen en data van andere gebruikers. Dit werkt het best in een gebied waar Waze intensief wordt gebruikt. Dit lijkt het geval in de buurt van St. Louis, de thuisbasis van KSDK. Ook in Nederland is de app die in 2013 door Google gekocht werd populair, maar in Duitsland totaal niet.

Het meest verrassend is misschien wel dat Google Maps en Waze compleet verschillende routes kozen. De app van Google stuurde de bestuurder een weg op waar de nasleep van een ongeval nog te merken was. Opvallend is dat de bestuurder nooit door Google Maps op de hoogte is gesteld van het ongeval en er geen alternatieve route werd berekend. In 2015 zei Google juist Waze-meldingen in zijn eigen Maps-app op te gaan nemen, maar dit lijkt bij dit experiment niet gewerkt te hebben.

(Aarzel niet om ervaringen met verschillende navigatie-apps in de reacties te delen!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Navigatie: Waze plant de effectiefste route
Sluiten