Na Apple maken ook Google en Xiaomi eigen chips

4 reacties

in 2008 nam Apple de beslissing om chips voor de iPhone, iPad en iPod zelf te gaan ontwerpen. Het nam het bedrijf P.A. Semi over en had in 2012 met de iPhone 5 zijn eerste, volledig zelf ontworpen A6-chip af. Nu gaan ook andere fabrikanten dit doen.

Google heeft met de OP1 een zelf ontworpen ARM-chip voor Chromebooks gelanceerd. Ook de Chinese fabrikant Xiaomi kondigde vandaag een zelf ontworpen S1-chip voor zijn nieuwste smartphone, de Mi 5c, aan.

Chromebooks zonder Intel-chip

Chromebooks waren tot nu toe veelal gebaseerd op Intel-chips, maar Google gaat dit veranderen. De Samsung Chromebook Plus is de eerste Chromebook met een OP1-chip. Dit is een ARM-chip die is gemaakt om ChromeOS en Android-apps te draaien. Google zegt Chromebooks hiermee energiezuiniger te kunnen maken, terwijl de chips geoptimaliseerd worden zaken als het weergeven van 4K-video op het web.

Het is de bedoeling dat andere fabrikanten de specificaties van de chip kunnen opvragen en hun eigen ontwerpen kunnen optimaliseren voor Chromebooks. Google zet hiermee Intel grotendeels buitenspel.

samsung chromebook plus 001
De Samsung Chromebook Plus is de eerste Chromebook met Google OP1-chip.

Xiaomi met eigen smartphone-chip

Het Chinese Xiaomi gaat Apple achterop en zijn smartphones uitrusten met eigen chips. De Surge S1-chip is de eerste chip die vandaag werd onthuld. Het een 64-bits-chip met 8 cores, vier snelle cores voor goede prestaties en vier trage cores voor lichte taken die de accu niet zwaar belasten. De fabrikant heeft ook benchmarks gepubliceerd waaruit blijkt dat de S1 prima mee kan met andere chips die door Android-fabrikanten gebruikt worden.

Xiaomi loopt nog wel wat op Apple achter. De S1 is op 28nm-procedé gemaakt, terwijl de A10-chip van de iPhone 7 op 16nm gebakken wordt. Hoe kleiner het procedé, hoe effectiever en energie­zuiniger de chip.

Apple zit ook niet stil en rustte de MacBook Pro met Touch Bar uit met een ARM-chip (T1) naast de Intel-chip. Die T1-chip stuurt momenteel alleen de Touch Bar en Touch ID van de laptop aan, maar naar verluidt gaat Apple de ARM-chip in de MacBooks meer gebruiken. (Zie → ‘ARM-chip in MacBooks krijgt meer taken)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Spam

  Die OP1 chip is niet ontworpen door Google. Het is gewoon een Rockchip CPU die meer getweaked is voor ChromeOS. Sterker nog, andere goedkope ARM fabrikanten mogen hun chip ook OP1 noemen als hij beter werkt met ChromeOS. Het zegt dus helemaal niets.

  Dit staat niet in verhouding met de volledige custom ARM design van Apple. Lees hier meer over: http://www.theverge.com/2017/2/22/14691396/google-chromebook-arm-laptop-op1-processor-apptop

  Xaomi daarintegen heeft wel degelijk zelf een chip ontworpen.

 • Profielfoto
  Zakske

  “OP” is idd. gewoon een naam die Google verzonnen heeft voor een ARM SoC die geoptimaliseerd is voor Chrome OS.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het allemaal prima, zolang ze maar geen chips gaan maken want ik koop toch alleen Lays.

 • Profielfoto
  Facundo

  Worden er, naast eigen chips ontworpen, ook eigen chips gemaakt? Of gebeurt dat in China?