LosslessCut knipt video snel en zonder kwaliteitsverlies

9 reacties

Het knippen van fragmenten uit video’s is met iMovie of QuickTime nogal een gedoe. Video inladen, knippen en weer opnieuw opslaan met kwaliteitsverlies en mogelijk groter bestand als gevolg. De Mac-freeware LosslessCut maakt het een stuk eenvoudiger.

Start LosslessCut, kies met de pijltjes onderaan een start- en stoppositie en klik op de schaar. De app snijdt je video binnen enkele seconden en zonder opnieuw coderen, verlies van kwaliteit en in origineel formaat bij.

De app werkt met uiteenlopende bestandsformaten, van mp4 tot mkv. Dit komt omdat op de achtergrond de open source commandline tool ffmpeg wordt gebruikt. Deze ondersteunt meer formaten dan QuickTime of iMovie.

loslesscut001
LosslessCut in actie – Klik/tap voor groter.

LosslessCut is verder heel basic en ondersteunt geen andere acties zoals het verwijderen van audio of vertragen van de video. Een nuttige app die één ding goed en snel doet. De applicatie is open source en te vinden op GitHub. Als Mac-gebruiker kies je voor de Darwin x64-variant. Er zijn ook versies voor Windows en Linux. Indien je bij het openen een waarschuwing over software uit onbekende bron krijgt, klik je rechts op het app-icoon, waarna je kiest voor ‘open’ om de app alsnog uit te voeren. (Tipgever: Peter)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Kun je ook rotatie exif info weggooien? lossless draaien zeg maar.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is wel het weekje van het video nieuws, niet?:smile:

 • Profielfoto
  EGrafland

  Goede tip Raymon, dank je wel!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Klinkt inderdaad als een handig tooltje. Bedankt!

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Ik gebruikte hier altijd avidemux voor, maar zal deze eens proberen.

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Dit was precies wat ik zocht Raymon. Dank!!

 • Profielfoto
  Yves Damiaens

  Heb enkele testen gedaan met gedownloade mp4-bestanden en krijg steeds de foutmelding : “This video format is not supported, maybe you can re-format the file first using ffmpeg” ! Hoe doe je dit??

  Indien ik hetzelfde bestand met Quicktime open, knip en bewaar (met verdubbeling bestandsgrote), kan het WEL met LosslessCut geopend worden.

  THX.

 • Profielfoto
  hen3

  Bij mij gaat het inlezen en knippen goed, makkelijk en snel. Wegschrijven lijkt ook goed te gaan, alleen worden daarna niet alle bestanden goed geopend. Sommige mp4’s gaan goed, maar bij anderen speelt VLC eerst wel geluid/geen beeld en na een aantal seconden komt er dan toch beeld bij. Ook lukt het niet om die ‘mislukte’ bestanden te uploaden naar YouTube.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  ook even uitproberen, erg bedankt!:-)