Apple haalt LG UltraFine 5K-monitor tijdelijk uit de schappen

16 reacties

Apple is tijdelijk gestopt met het verkopen van de door problemen geplaagde LG UltraFine 5K-monitor. Het scherm is uit de schappen van de Apple Retail Stores gehaald en ook in de Online Apple Store is de levertijd terug opgelopen naar 5 tot 6 weken.

Onlangs werd bekend dat het scherm gevoelig is voor straling. Een Wi-Fi-router in de buurt zorgt voor storing. De monitor levert ook niet altijd genoeg stroom om een MacBook Pro die zwaar belast wordt op te laden.

Eerst testen

We ontvingen diverse berichten van lezers die het scherm in de Apple Store wilden kopen. Hoewel er voorraad was, werd de transactie op de terminal van de medewerker om onduidelijke reden geblokkeerd. Bij de Apple Store in Den Haag werd ons enkele dagen later verteld dat het scherm “tijdelijk niet meer leverbaar is.”

LG communiceerde eerder dat de problemen met straling opgelost waren en dat nieuwe modellen met verbeterde afscherming vanaf februari te koop zouden zijn. Waarschijnlijk neemt Apple eerst het zekere voor het onzekere (nu wel) en worden de schermen grondig getest voordat de verkoop begint.
lguf5kwide

Garantie en ondersteuning, bij LG of Apple?

Het scherm werd samen met de nieuwe MacBook Pro met Thunderbolt 3 in oktober 2016 gepresenteerd. Er is een 21,5-inch 4K-versie die zonder problemen werkt, alleen het 27-inch 5K-model wordt door problemen geplaagd. Volgens Apple zijn de schermen samen met LG geproduceerd. Ze worden alleen in de Apple Store verkocht en dit zorgt voor de nodige verwarring bij zowel de gebruikers als supportmedewerkers.

OMT-lezer Peter vroeg LG hoe hij zijn scherm kon omruilen voor een exemplaar met verbeterde afscherming, maar kreeg als antwoord dat “LG voor deze apparaten nog geen actie kan ondernemen omdat ze uitsluitend voor Apple worden gemaakt en ook de ondersteuning voor rekening van Apple is.” Voor garantie en ondersteuning ga je dus altijd naar Apple.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Dat zat erin natuurlijk. Van mij mag de Apple led cinema Display terugkomen. Heb spijt dat ik hem verkocht heb

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een kansloos product. Lelijk, duur en er mankeert nu ook nog ’s wat aan. Ook heb ik van mensen gehoord, die hem hebben, dat de constructie niet sterk en erg plastic/goedkoop aanvoelt. Apple had dit nooit moeten doen. Wat is er makkelijker dan in Apple design, helemaal bijpassend bij iMac’s en MacBooks even een fraai scherm te ontwerpen en dit te laten produceren bij LG/Sharp/Foxconn. Dikke #FAIL Apple..!!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Apple mag wel weer schermen gaan maken, maar dan wel met een normale prijs/kwaliteit verhouding. De Thunderbolt-schermen die ze maakten waren onverantwoord duur voor verouderde technologie. Een beetje zoals de Mac Pro en de Mac Mini overigens.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Ik heb er sinds kort twee. Werken zonder problemen en de bouwkwaliteit en het design vallen mij niet tegen.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Een kansloos product. Lelijk, duur en er mankeert nu ook nog ’s wat aan. Ook heb ik van mensen gehoord, die hem hebben, dat de constructie niet sterk en erg plastic/goedkoop aanvoelt.

  Ik heb ‘m hier voor m’n neus staan en ben niet helemaal akkoord. Het design is strak, eenvoudig en lijdt niet af. Het scherm is eigenlijk heel competitief geprijsd (althans sinds de prijs gezakt is) en de brouwkwaliteit is solide (beter dan alles van Dell wat ik al gebruikt heb), hoewel ik ‘m ook liever in aluminium gehad had. De beeldkwaliteit is identiek aan de 5K iMac en dus uitstekend. En dat is voor mij het allerbelangrijkste.

  Van de twee gekende hardware-issues (storing door wifi-signalen en te weinig stroom voor een MBP 15″) heb ik gelukkig helemaal geen last; ik heb een 13″ MBP).

  Ik ondervind helaas wel hinder van enkele software-issues, maar ik heb intussen geleerd dat ik de MBP eerst in slaapstand moet brengen voor ik de kabel loskoppel. Dat voorkomt het crashen van macOS. Ik hoop dat ze dat snel oplossen!

 • Profielfoto
  donut

  Raar dat ze bij Apple niet hebben gemerkt dat het OS crasht als je dat beeldscherm loskoppelt..?

  Idioot toch?

  Dit is dus gewoon totaal niet getest?
  Ik snap niet dat Apple met zo veel miljarden op de bank niet wat geld besteed aan het betrouwbaar maken en checken van een product, maar wel geld inzetten voor de promotie ervan.
  Er is daar geen goede overkoepelende leiding. iedereen doet zijn dingetje? en die dingetjes aan elkaar zetten laten ze aan de consument over?

 • Profielfoto
  ro_me

  Je gaat toch zo wie zo naar de winkel waar je iets hebt gekocht als het stuk gaat! Tenminste binnen het eerste jaar of zo. Met LG heb je dan niets te maken! De Apple store heeft hun klanten deze troep verkocht!

 • Profielfoto
  Appler

  Snap tot nu toe nog steeds niet waarom ze voor LG hebben gekozen.

 • Profielfoto
  Melle

  Het is echt jammer dat effectief blijkt dat wachten en bij het oude blijven het meeste loont. Ik vond de displays van Apple trouwens net niet duur in vergelijking met wat je er voor kreeg!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Als je in de Apple store het product gekocht hebt (zowel fysieke als webshop) , dan is Apple de verkopende partij , en zijn ze ook verplicht om hierop garantie te bieden. Zoals eender welke winkel dit moet doen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wij gebruikers:
  Apple wij willen graag weer Apple Ive Design-sexy spulletjes kopen die gewoon functioneren zoals ze vroeger deden out of the box. Bovengemiddelde prestaties tegenover de spulletjes van de concurrentie!

  Apple:
  Sure, wij houden van jullie allemaal, jullie zijn de allerbeste klanten op de hele wereld en wij konden dit niet doen zonder jullie steun! Hier hebben jullie Gwyneth Paltrow en een serie over apps, of James Corden zingend met gasten in een auto.
  -Exclusief op Apple Music –

 • Profielfoto
  Mac to Go

  Ik werk nu 3 weken probleemloos met dit LG-scherm (in combi met MBP15) en ben erg tevreden. Fantastisch goed beeld en een fijn kaal design zonder knoppen. Heerlijk om mee te werken en de aanschafprijs is ook nog eens schappelijk.

 • Profielfoto
  seek

  Dit weekend in Apple Store ‘bekeken’: als een modder vlag op een blinkend jacht, en wat is dat een gammel ding zeg. Er naast/achter stond ook nog die trieste Mac Pro. Wat een vertoning van Apple!

 • Profielfoto
  pako

  Haha, grappig al die commentaren van mensen die het scherm zelf niet eens hebben. Ik heb er twee en geen klachten. Superscherp, veel rustigere uitstraling dan het 27″ Thunderbolt scherm en nog makkelijker aansluiten dmv USB-C ipv Magsafe + Thunderbolt-kabel aansluiten. Af- en aankoppelen geeft net als bij het Thunderbolt-scherm soms problemen, je zou inderdaad van Apple mogen verwachten dat dit geen problemen meer zou geven. Maar zoals gezegd ook het Thunderbolt-scherm geeft af en toe een onverwacht black screen waar je alleen met een herstart weer uit komt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Haha, grappig al die commentaren van mensen die het scherm zelf niet eens hebben. Ik heb er twee en geen klachten. Superscherp, veel rustigere uitstraling dan het 27″ Thunderbolt scherm en nog makkelijker aansluiten dmv USB-C ipv Magsafe + Thunderbolt-kabel aansluiten. Af- en aankoppelen geeft net als bij het Thunderbolt-scherm soms problemen, je zou inderdaad van Apple mogen verwachten dat dit geen problemen meer zou geven. Maar zoals gezegd ook het Thunderbolt-scherm geeft af en toe een onverwacht black screen waar je alleen met een herstart weer uit komt.

  “Maar zoals gezegd ook het Thunderbolt-scherm geeft af en toe een onverwacht black screen waar je alleen met een herstart weer uit komt”

  Heb ik geen last van, elke keer als ik mijn macbook pro retina loskoppel en meeneem naar het ziekenhuis gaat dat probleemloos. Je hebt wel een punt dat het LG scherm makkelijker aan te sluiten is (door middel van één enkele kabel).

  “veel rustigere uitstraling dan het 27″ Thunderbolt scherm”

  Hoezo? Stoort het Apple logo op het scherm je misschien? Buiten dat zie ik enkel een zwarte rand er om heen… (Ik heb zowel het 27 cinema led display als het thunderbolt display), ik vind de aansluitingen op het tb display anders ook wel makkelijk, vooral de usb poorten en het ethernet poortje dan…

  Verder vind ik het LG scherm er absoluut niet lelijk uitzien, maar het is niet Apple’s mooiste creatie… Het is dan ook geen creatie van Apple natuurlijk. Maar goed. Ik vind het er nog goed uitzien, ik heb een paar reviews gezien op youtube waarvan mijn oorspronkelijke gedachte hier wel uitgeweken was, want in begin dacht ik net als vele anderen: Dit ding ziet er niet uit. Nu is dat wel wat bijgedraaid. Ik wou er ook nog één kopen, tot een week of twee geleden dan, wanneer alle problemen begonnen op te stapelen. Hopelijk is dit allemaal op te lossen en komt er een nieuwe serie uit.

 • Profielfoto
  pako

  Dat is dus mijn punt: de bezel van de LG Ulrafine is gewoon wat het is: een bezel. Een matte bezel zonder reflecties met daarbinnen een superscherp kleurrijk beeld.
  De rest van het scherm is rustiger en in hoogte verstelbaar in plaats van een -dikke- aluminium rand en ‘rare’ hoek-stand. Maargoed: het blijft subjectief natuurlijk, smaak. Ook ik had het leuk gevonden wanneer er ipv het LG logo (wat er nog best ingehouden op gedrukt is) een Apple-logo had gezeten.
  Het algehele karakter van het LG scherm is dat het gewoon een scherm is, en niets meer dan dat en wat mij betreft hoeft een scherm ook niet persé meer dan dat te zijn.