Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 februari 2017
Leestijd: 1 minuut

iPhone: nieuwe Sony-sensor voor super slow-motion

Apple gebruikt al jaren Sony-sensoren voor de camera van de iPhone. Vandaag heeft Sony een nieuwe, indrukwekkende, camerasensor voor smartphones getoond die niet alleen een hogere resolutie heeft maar ook indruk­wekkende slo-mo-video’s maakt.

De iPhone 7 neemt slow-motion video met maximaal 240 beelden per seconde in 720p en 120 beelden per seconden in Full HD op. De nieuwe Sony-sensor kan dit echter met 960 frames per seconde in Full HD.

Sensor met eigen RAM-geheugen

Om de enorme hoeveelheid gegevens te verwerken, heeft Sony 1GB RAM-geheugen direct op de sensor geïntegreerd. In onderstaande video een demo van beelden die met 960 frames per seconde zijn opgenomen.

Minder vervorming bij snellere bewegingen

De nieuwe sensor leest het beeld ook effectiever uit. In plaats van iedere rij met pixels van boven naar beneden af te gaan, leest de nieuwe sensor alle pixels tegelijk uit, waardoor bij snelle bewegingen geen vertekening in het beeld ontstaat. Deze techniek (een global shutter in plaats van rolling shutter) wordt al toegepast in high-end camera’s.

De sensor heeft 1/120e seconde nodig om een afbeelding van 19,3 megapixels vast te leggen. Dit is volgens Sony ongeveer vier keer sneller dan huidige high-end smartphone-sensoren.

Voorbeeld van de vervorming die ontstaat bij snel bewegende objecten.

Het is onduidelijk of de nieuwe sensor op tijd klaar is voor de iPhone 7s of 8 die in september van dit jaar uitkomt. Als Apple echter een nieuwe slow-motion stand van 480 of 960 frames per seconden presenteert, maakt deze sensor het mogelijk.

Schematische weergave van de nieuwe techniek. (klik/tap voor groter)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone: nieuwe Sony-sensor voor super slow-motion
Sluiten