iPhone: nieuwe Sony-sensor voor super slow-motion

14 reacties

Apple gebruikt al jaren Sony-sensoren voor de camera van de iPhone. Vandaag heeft Sony een nieuwe, indrukwekkende, camerasensor voor smartphones getoond die niet alleen een hogere resolutie heeft maar ook indruk­wekkende slo-mo-video’s maakt.

De iPhone 7 neemt slow-motion video met maximaal 240 beelden per seconde in 720p en 120 beelden per seconden in Full HD op. De nieuwe Sony-sensor kan dit echter met 960 frames per seconde in Full HD.

Sensor met eigen RAM-geheugen

Om de enorme hoeveelheid gegevens te verwerken, heeft Sony 1GB RAM-geheugen direct op de sensor geïntegreerd. In onderstaande video een demo van beelden die met 960 frames per seconde zijn opgenomen.

Minder vervorming bij snellere bewegingen

De nieuwe sensor leest het beeld ook effectiever uit. In plaats van iedere rij met pixels van boven naar beneden af te gaan, leest de nieuwe sensor alle pixels tegelijk uit, waardoor bij snelle bewegingen geen vertekening in het beeld ontstaat. Deze techniek (een global shutter in plaats van rolling shutter) wordt al toegepast in high-end camera’s.

De sensor heeft 1/120e seconde nodig om een afbeelding van 19,3 megapixels vast te leggen. Dit is volgens Sony ongeveer vier keer sneller dan huidige high-end smartphone-sensoren.

Voorbeeld van de vervorming die ontstaat bij snel bewegende objecten
Voorbeeld van de vervorming die ontstaat bij snel bewegende objecten.

Het is onduidelijk of de nieuwe sensor op tijd klaar is voor de iPhone 7s of 8 die in september van dit jaar uitkomt. Als Apple echter een nieuwe slow-motion stand van 480 of 960 frames per seconden presenteert, maakt deze sensor het mogelijk.

sony new sensor tech
Schematische weergave van de nieuwe techniek. (klik/tap voor groter)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Michael1987

  Super vette beelden!

 • Profielfoto
  Odie

  Praktisch nut voor in een smartphone: vrijwel nul?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heb slo-mo op 6s nooit gebruikt…

 • Profielfoto
  wensink

  Wow 1GB in een foto censor.. Zou vet zijn als dit in de nieuwe iPhone gaat komen. Ik denk dat ze hem eerst limiteren tot 480 fps en dan volgend jaar de volle 960 vrijgeven als exclusieve feature op de 8S (ofzo)..

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Enorm vet ja! ik hoop dat deze dit jaar nog komt!

 • Profielfoto
  midas

  Oeeeeeee

 • Profielfoto
  sanderman

  Mooie ontwikkeling, jammer dat ze in het filmpje vertragen tot 15 fps, wat helemaal niet vloeiend is. Op 24 fps (en dat zal bij film dus 30 fps moeten zijn) is het voor het menselijk oog pas vloeiend. Dat is dus geen 64x vertraging zoals ze daar stellen, maar ze zouden maximaal moeten vertragen tot 32x.

  Ik zou een vertraging van 480, wat al 2x zo sloom is al de huidige slowmo, ook al dikke prima vinden.

 • Profielfoto
  martinh123

  De beelden in 15 fps geven een goede weergave weer.

  Wat mij een beetje verbaast is dat dit filmpje naar ik mag aannemen gemaakt is ergens in Azië China niet dat dit iets uitmaakt maar waarom komt Apple hier niet zelf mee naar buiten?

  Nog geen filmpje verder kunnen vinden op YouTube hierover.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Logisch dat Sony hiermee naar buiten komt en niet Apple. Het is een Sony product en niet iets van Apple. Apple gebruikt het en beste Odiebla: het praktisch nut voor een iPhone is niet nul, maar natuurlijk erg groot omdat je hiermee prachtige slow-motion video’s kunt maken op je iPhone – of had je dat nog niet begrepen?

  Ik vind het echt een enorme prestaties als je naar die spes kijkt, maar wát een rare en onprofessionele filmpjes…! (Rare jongens, die Japanners!) Een paard dat ergens op een veldje hard loopt en dan een paar seconde slow motion. En dat jochie met die baseball bat. Erg amateuristisch! Daar hadden ze toch zeker wat professionelere filmpjes van kunnen maken, die beter laten zien hoe mooi het kan zijn. Dat zie je hier eigenlijk niet. Overigens een interessant en mooi uitgewerkt artikel Raymon!

  Nu nog een Apple Smart TV, met Sony inhoud en Apple TV OS…!!:)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik vind het echt een enorme prestaties als je naar die spes kijkt, maar wát een rare en onprofessionele filmpjes…! (Rare jongens, die Japanners!) Een paard dat ergens op een veldje hard loopt en dan een paar seconde slow motion. En dat jochie met die baseball bat. Erg amateuristisch! Daar hadden ze toch zeker wat professionelere filmpjes van kunnen maken, die beter laten zien hoe mooi het kan zijn. Dat zie je hier eigenlijk niet.

  Dit is juist realistisch voor de doorsnee filmpjes die het gross van de gebruikers zou maken. Een proffesionele look zou veel mensen naar mijn mening op het verkeerde been zetten en denken “shure, met een smartphone”. En die rare Japanners verkopen meer dan welk land dan ook dus jij kan ze wel een lesje leren hoe het wel moet? Ik niet…

 • Profielfoto
  xaddict

  Te gek voor die lading smartphone film-makers en -enthousiastelingen. Nu RAW-video ondersteuning en een goed Edit/VFX programma voor de iPad en je kunt een film in elkaar draaien met een iPad en een iPhone (tenzij ze die camera zelfs in een iPad zetten. Dan verdient de iPad Pro dat Pro helemaal)

 • Profielfoto
  oldpeer

  @ nick seamore
  wat een kort door de bocht reactie op macaanzee. het is wel degelijk onthutsend dat sony een demofilmpje uitbrengt met een dergelijke kwaliteit, terwijl we het gaat over super high-tech. denk echt niet dat macaanzee de japanners gaat leren hoe te vermarkten, maar wat heeft dat met zijn opmerking over onprofessioneel filmwerk te maken?

 • Profielfoto
  hfolkertsma

  Oftewel het zelfde sensor-ontwerp als in de laatste Sony RX100 serie camera’s!

 • Profielfoto
  hfolkertsma

  @MacaanZee

  Het is maar een techdemo, dit zijn niet de type video’s waar je hoge filmbudgetten in stopt. Pas wanneer je er bijv een camera aan koppelt, oftewel een daadwerkelijk product die je als consument kunt kopen, zet je je budget in voor de marketing.