iPad blijft vooral consumptie-apparaat

14 reacties

Tijdens de introductie van de iPad Pro in 2015 kwam Apple met gewaagde statements. Volgens Tim Cook zou de iPad Pro de laptop en PC vervangen en de Apple-CEO vroeg zich af waarom iemand eigenlijk nog een computer zou kopen.

Ondanks Apple’s focus op productiviteit en de introductie van de Apple Pencil en het Smart Keyboard, gebruiken de meeste OMT-lezers hun iPad vooral voor surfen, entertainment en games, blijkt uit onze weekend poll.

Antwoord op: Hoe gebruik jij je iPad?

We vroegen lezers hoe zij hun iPad gebruiken. Een ruime meerderheid van 42% gaf aan hun iPad alleen te gebruiken voor surfen, entertainment en games. 25% van de respondenten doet licht werk op zijn of haar iPad, terwijl de iPad bij 12 procent ligt te verstoffen. Voor minderheid van 11% heeft de iPad de computer wél vervangen en ongeveer 10% heeft geen iPad. In totaal werd 3300 keer gestemd.
uitslag weekend poll 27 01 2017

Kritiek en lovende woorden

Wat opvalt is dat de iPad zowel op felle kritiek als lovende woorden kan rekenen. Een aantal respondenten geeft aan dat een iPad niets toevoegt naast een iPhone en MacBook:

Ik vind een iPad een waardeloos apparaat. Mijn MacBook en iPhone doen alles wat ik nodig heb en de iPad voegt daar niks aan toe. Meerdere malen geprobeerd, nooit een succes geweest.

Toch worden iPads door een aantal lezers ook als onmisbare apparaten beschouwd:

Wie zijn die mensen zonder iPad? Ik ken echt niemand meer zonder iPad.

Bij ons thuis is het elke dag vechten om een iPad en morren omdat hij weeral plat is. Vanmorgen heb ik mijn kleinste dochter nog even in bed kunnen krijgen met Netflix, vanmiddag heeft mijn oudste dochter wat muziekstukken ingeoefend, mijn zoon Clash of Clans gespeeld en nu leest mijn vrouw een boekje. Straks zal ik in bed nog even de laatste posts op techspot.com en omt.nl lezen. En zo heeft hij weer een 6-tal uur op de teller staan.

Er zijn ook respondenten die de iPad intensief op de werkvloer gebruiken. Apple’s tablet vervangt voor een piloot tassen met documenten en een docent prijs voornamelijk het handzame formaat:

Bij ons op het werk (piloot luchtvaartmaatschappij) vervangt de iPad drie tassen van tezamen 25-30 kg. Daarnaast voegt ‘ie allemaal nieuwe functies toe zowel tijdens vluchtvoorbereiding als tijdens de vlucht zelf. Véél meer informatie beschikbaar op veel handiger tijdstip. Laptop zou dit nooit kunnen ivm formaat, bediening.

Als docent gebruik ik de iPad dagelijks. Om producten van mijn studenten na te kijken. Bij beoordelingen. Om stukken op te lezen. Om films te monteren. Dit vooral omdat je het makkelijk mee kan nemen in het gebouw. Laptop moet je toch telkens weer neerzetten, openen om te werken. Plekje vinden op volle bureaus. Klinkt als luxe problemen, maar met iPad ben ik gewoon sneller.

Wat weerhoudt respondenten ervan hun iPad meer te gebruiken? De beperkingen van iOS worden meermaals genoemd:

Ik liep steeds tegen de beperkingen van iOS op. Zoals geen filesysteem dat ik kan gebruiken, ik moest gebruik maken van cloudopslag. Omslachtige document picker, waarmee ik soms wel en dan weer niet bepaalde applicaties kon kiezen. Als ik een rits foto’s wilde verplaatsen dan mocht dat niet, het moest per individuele foto. Het kopiëren van tekst is erg omslachtig, er werden soms stukken tekst geselecteerd die ik niet wil. Het zal wel door mijn gebrek aan fingerspitzengefühl komen.

Aanstaande zaterdag is er weer een nieuwe weekend poll. Bedankt voor het stemmen!

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Hebben jullie in de poll een onderscheid gemaakt tussen de formaten van iPad?
  De iPad pro die tim cook voor ogen had was wss de grootste. Maar ik heb die nog bijna nooit in gebruik gezien.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hebben jullie in de poll een onderscheid gemaakt tussen de formaten van iPad?
  De iPad pro die tim cook voor ogen had was wss de grootste. Maar ik heb die nog bijna nooit in gebruik gezien.

  Nee, de vraag was simpelweg: “Hoe gebruik jij een iPad?”

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Grote iPad Pro voegt niets toe voor mij. Mijn baas heeft er een maar passen net zoveel op het scherm als een normaal formaat iPad. De spacing tussen de apps is dus groter. Een uitgerekte iPad dus.

 • Profielfoto
  Night

  Ik zie de poll niet als alleszeggend: Tim Cook had het over de iPad Pro en de poll ging over de iPad in het algemeen. Beetje scheef vergelijk.

 • Profielfoto
  wgoettsch

  Ik vind de grote iPad Pro zeer bruikbaar als een laptopvervanger, zeker als je ook veel in het vliegtuig zit. Ik heb ook een 15inch MacBook Pro maar die gebruik ik alleen voor hele specifieke taken. E-mail, Word, PDFs lezen en bewerken gaat allemaal zonder probleem en vaak sneller dan op de MacBook. Het enige wat ik echt mis is een toetsenbord met verlichting….

 • Profielfoto
  kris251069

  Ik vind mijn grote iPad Pro fantastisch. Ik ben helmaal gee Pro gebruiker maar een consumer met slechte ogen en dat grote scherm geeft mij heel veel comfort. Omwille van mijn slechte ogen ben ik trouwens ook een fan van de plus versie van de iPhone. Ik gebruik mijn iPad elke dag. Lekker surfen, youtube filmpjes kijken, email,ondertussen een muziekje van Apple music op de achtergrond wanneer ik aan het surfen ben. En comfortabel in bed of op de sofa met mijn iPad (doe dat maar eens met een Macbook, het in bed of op de sofa liggen). M.a.w. grote fan van de iPad hier.

 • Profielfoto
  Nummer 50 Jubileumeditie

  @LR Barclay, “maar passen net zoveel op het scherm als een normaal formaat iPad”, ten eerste veronderstel ik dat je een 12,9″ vergelijkt met een 9,7″?!? Indien ja, past er weldegelijk heel wat extra content op, een extra 77,8% extra pixels om precies te zijn.
  Het enige wat jij belangrijk vindt zijn het aantal icoontjes op je Beginscherm?? Nou, als je’m jailbreaked kan je misschien wel 256 icoontjes op 1 blad zetten, blij?!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Voor adult movies in bed was de iPad pro wel eventjes de bomb maar sinds de Oculus en de Vive is die hopeloos verouderd. VR 4 the win!

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Ik blijf erbij dat in het licht van hoe de overgrote meerderheid een laptop of desktop PC gebruikte, een tablet veel zinniger. Ja, het is een consumptie-apparaat, maar zo werd die laptop en/of PC ook gebruikt, dus vanuit dat oogpunt had Tim Cook wel een punt. De poging om deze apparaten ook als creatie-gereedschap te gaan gebruiken zijn vooralsnog niet geslaagd.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Hier een iPad Air 2 in bezit , maar ik gebruik hem maar 1 of 2 keer per week
  Voor alle andere keren gebruik ik liever de laptop.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind de iPad nog steeds een perfect apparaat dat voor veel functies de MacBook kan vervangen, zoals voor email lezen en beantwoorden, bankbetalingen doen (ideale iPad app van ING), kranten, nieuwssites en boeken lezen, allerlei apps gebruiken, tv-programma’s en films bekijken etc, maar voor ‘echt’ werk is een iPad toch niet handig. Vooral omdat je geen dingen op je bureaublad en/of andere handige plekken kunt opslaan. Daarvoor is een MacBook (of iMac) toch vele malen handiger. Maar ook duurder! NB: Ik heb een iPad Mini, maar gebruik deze niét meer sinds ik een iPhone 6/7 Plus heb. Daarvan is het scherm zo groot dat ik er alles op kan zien en doen dat ik eerst op mijn iPad Mini deed. Nu gebruikt mijn vriendin hem intensief.

 • Profielfoto
  SvS

  Als adobe CC Indesign documenten bewerkbaar was op de iPad (als extra optie, vanuit de bank of onderweg even iets aanpassen, niet als work-around), dan was ik om. Ik heb 2 oudere iPads, maar Adobe kom ik niet aan. Verder is iPad een mooie toevoeging aan onze huishouden.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Gebruik alleen nog MBP en iPhone6plus. iPad doorgeachoven naar de kids en vrouw voor TV kijken, YT etc consumptie dus.

 • Profielfoto
  hummel003

  ik gebruik mijn ipad voor alles. Veel social media. Foto’s die ik getrokken heb met mijn camera zet ik op de ipad om ze te kunnen delen of lichtjes te bewerken. Emails lezen en schrijven. Ik chat ook heel veel op mijn ipad pro met toetsenbord (vind ik heerlijk typen). Met cinemabox download ik films en series (zonder jailbreak) die ik dan kan bekijken op de ipad ofwel verbind ik hem met de tv en kijk op tv