Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 2 februari 2017

iPad blijft vooral consumptie-apparaat

Tijdens de introductie van de iPad Pro in 2015 kwam Apple met gewaagde statements. Volgens Tim Cook zou de iPad Pro de laptop en PC vervangen en de Apple-CEO vroeg zich af waarom iemand eigenlijk nog een computer zou kopen.

Ondanks Apple’s focus op productiviteit en de introductie van de Apple Pencil en het Smart Keyboard, gebruiken de meeste OMT-lezers hun iPad vooral voor surfen, entertainment en games, blijkt uit onze weekend poll.

Antwoord op: Hoe gebruik jij je iPad?

We vroegen lezers hoe zij hun iPad gebruiken. Een ruime meerderheid van 42% gaf aan hun iPad alleen te gebruiken voor surfen, entertainment en games. 25% van de respondenten doet licht werk op zijn of haar iPad, terwijl de iPad bij 12 procent ligt te verstoffen. Voor minderheid van 11% heeft de iPad de computer wél vervangen en ongeveer 10% heeft geen iPad. In totaal werd 3300 keer gestemd.

Kritiek en lovende woorden

Wat opvalt is dat de iPad zowel op felle kritiek als lovende woorden kan rekenen. Een aantal respondenten geeft aan dat een iPad niets toevoegt naast een iPhone en MacBook:

Ik vind een iPad een waardeloos apparaat. Mijn MacBook en iPhone doen alles wat ik nodig heb en de iPad voegt daar niks aan toe. Meerdere malen geprobeerd, nooit een succes geweest.

Toch worden iPads door een aantal lezers ook als onmisbare apparaten beschouwd:

Wie zijn die mensen zonder iPad? Ik ken echt niemand meer zonder iPad.

Bij ons thuis is het elke dag vechten om een iPad en morren omdat hij weeral plat is. Vanmorgen heb ik mijn kleinste dochter nog even in bed kunnen krijgen met Netflix, vanmiddag heeft mijn oudste dochter wat muziekstukken ingeoefend, mijn zoon Clash of Clans gespeeld en nu leest mijn vrouw een boekje. Straks zal ik in bed nog even de laatste posts op techspot.com en omt.nl lezen. En zo heeft hij weer een 6-tal uur op de teller staan.

Er zijn ook respondenten die de iPad intensief op de werkvloer gebruiken. Apple’s tablet vervangt voor een piloot tassen met documenten en een docent prijs voornamelijk het handzame formaat:

Bij ons op het werk (piloot luchtvaartmaatschappij) vervangt de iPad drie tassen van tezamen 25-30 kg. Daarnaast voegt ‘ie allemaal nieuwe functies toe zowel tijdens vluchtvoorbereiding als tijdens de vlucht zelf. Véél meer informatie beschikbaar op veel handiger tijdstip. Laptop zou dit nooit kunnen ivm formaat, bediening.

Als docent gebruik ik de iPad dagelijks. Om producten van mijn studenten na te kijken. Bij beoordelingen. Om stukken op te lezen. Om films te monteren. Dit vooral omdat je het makkelijk mee kan nemen in het gebouw. Laptop moet je toch telkens weer neerzetten, openen om te werken. Plekje vinden op volle bureaus. Klinkt als luxe problemen, maar met iPad ben ik gewoon sneller.

Wat weerhoudt respondenten ervan hun iPad meer te gebruiken? De beperkingen van iOS worden meermaals genoemd:

Ik liep steeds tegen de beperkingen van iOS op. Zoals geen filesysteem dat ik kan gebruiken, ik moest gebruik maken van cloudopslag. Omslachtige document picker, waarmee ik soms wel en dan weer niet bepaalde applicaties kon kiezen. Als ik een rits foto’s wilde verplaatsen dan mocht dat niet, het moest per individuele foto. Het kopiëren van tekst is erg omslachtig, er werden soms stukken tekst geselecteerd die ik niet wil. Het zal wel door mijn gebrek aan fingerspitzengefühl komen.

Aanstaande zaterdag is er weer een nieuwe weekend poll. Bedankt voor het stemmen!

Reageer op artikel:
iPad blijft vooral consumptie-apparaat
Sluiten