iOS 10 nu op 8 van de 10 iOS-apparaten

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Vijf maanden na de release in september van 2016 draait iOS 10 op acht van de tien iOS-apparaten. Apple geeft regelmatig actuele cijfers over het gebruik van verschillende iOS-versies. Op 20 februari stond iOS 10 op 79 procent van alle iPhones, iPads en iPods.

In tegenstelling tot iOS 9 dat diverse malen tot gebrickte apparaten leidde, is de uitrol van iOS 10 op één incident vlak na de release probleemloos verlopen. Apple heeft van deze fouten geleerd.

Hoewel Microsoft met Windows 10 kampioen updates pushen blijft, benadrukt Apple ook steeds vaker het belang van het installeren van iOS-updates. Soms vervelend, maar ook bevorderlijk voor de veiligheid van zijn producten. Nieuwe iOS-versies bevatten regelmatig uitgebreide security-updates.

ios-android-adoptie-feb16
iOS (links): 79 procent op iOS 10. Android (rechts): 1,2 procent op Nougat (meest recente versie) – Klik/tap voor groter.

Wanneer we vooruit kijken, zien we dat iOS 11 waarschijnlijk helemaal 64-bits wordt. Dit wil zeggen dat apparaten met een 32-bits chip niet langer ondersteund worden. De iPhone 5, iPhone 5c en iPad 4de generatie zijn uitgerust met een 32-bits A6-chip en zullen op iOS 10 blijven.

De iPhone 5 werd van september 2012 tot september 2013 verkocht en heeft vier grote iOS-updates gekregen. De iPhone 5c is een lastig geval: deze werd in september 2013 gelanceerd en tot september 2015 verkocht. De laatste kopers hebben slechts twee jaar updates gehad. Beter dan de meeste Android-smartphones, maar onder Apple’s gemiddelde.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Wees maar eens een developer…

  Mooi makkelijk toch, iedereen op hetzelfde OS?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Waarom is dit nieuws? We worden gedwongen om te update of gestalkt om te gaan update ;).

 • Profielfoto
  lucsax

  Als ik het goed begrijp is dus nog minder dan 20% actief als iPhone 4s of ouder icm bv iPad mini eerste generatie. Dan worden de oudere toestellen niet zo lang gebruikt dan ik zou verwachten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat heeft ook wel te maken met dat je bij je provider natuurlijk na twee haar weer een nieuwe aanbieding krijgt. Dus het upgrade verlooop loopt ook sneller dan bij computers.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Lucsac: dit zijn geen exacte cijfers, maar inschattingen, bijvoorbeeld aan de hand van bezoeken van bepaalde websites of bijvoorbeeld de AppStore, waarbij dan zichtbaar is welk iOS de iPhone of iPad heeft die contact zoekt. Als je zo’n website dus niet hebt bezocht of geen apps hebt gedownload, dan tel je in zo’n grafiek niet mee. Geteld worden dus eigenlijk alleen de meest actieve gebruikers die apps downloaden. Het blijft een schatting.

  Ik zou me trouwens doodschamen als ik een Samsung apparaat had met zulke namen voor besturingssystemen.:shock:

 • Profielfoto
  whaha

  Wat MacAanZee zegt.
  De manier waarop de data verzameld wordt met betrekking tot het gebruik is niet dekkend genoeg. Neem bijvoorbeeld veel iPod Touches die jaren na aanschaf nog enkel gebruikt worden als iPod en waarvan de WiFi wellicht zelfs uitstaat.

  PS Wat is trouwens de bron van dit artikel?