iOS 10.3 zorgt voor meer opslagruimte en sneller opstarten

26 reacties

Naast Find My AirPods, alternatieve app-iconen en een nieuwe indeling voor het Instellingen-menu, brengt iOS 10.3 ook Apple’s nieuwe bestandssysteem Apple File System (APFS) naar iPhone en iPad. Dat levert vele voordelen op.

Zo start een iOS-apparaat dankzij iOS 10.3 met APFS tot wel 14 seconden sneller op en zorgt de effectievere indeling van het flashgeheugen voor minimaal 600MB extra opslagruimte op een 16GB iPhone.

Sneller opstarten

Wij namen de proef op de som en hebben de opstarttijd van iOS-apparaten met zowel een lege installatie van iOS 10.2.1 als iOS 10.3 gemeten. Daarbij is iOS 10.3 telkens enkele seconden sneller. Op de iPhone 7 gaat de opstarttijd zelfs door de helft, al heeft dat waarschijnlijk met optimalisaties voor dit relatief nieuwe toestel te maken en niet met APFS.

Bij deze test is ieder apparaat 25 keer opgestart met een schone installatie van iOS 10.2.1 en iOS 10.3. iCloud, locatievoorzieningen en codeslot werden niet geactiveerd.

Tijd in seconden - Klik/tap voor groter.
Tijd in seconden – Klik/tap voor groter.

Meer vrije ruimte

Het is je vast al eens opgevallen dat een iPhone of iPad niet de volledige opslagcapaciteit beschikbaar heeft. Dit komt onder andere door overhead van het bestandssysteem. Door APFS neemt deze overhead af en krijg je effectief meer opslagruimte (winst).

 Cap 10.2Cap 10.3WinstVrij 10.2Vrij 10.3Nettowinst
iPhone 5s12,112,57470 MB11,2911,91620 MB
iTouch 6122,20124,692,49 GB121,31124,172,86 GB
iPhone SE56,2460,454,21 GB58,3959,891,50 GB
iPhone 7121,88124,392,51 GB120,97123,842,87 GB
iPad Air 2121,99124,482,49 GB120,96123,902,94 GB

In bovenstaande tabel zie je de bruikbare capaciteit van een iOS-apparaat onder iOS 10.2.1 en iOS 10.3 (winst). Na installatie van iOS 10.3 blijft er ook effectief ook meer ruimte over (nettowinst) omdat iOS zelf minder ruimte inneemt. Zelfs een 16GB apparaat gaat er behoorlijk op vooruit gaat.

(iOS 10.3 is op moment van schrijven als publieke beta beschikbaar. De definitieve release wordt in maart verwacht.)

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  no_poo

  Tja, op een 128GB iPhone is 2GB winst leuk maar niet opvallend veel. Iemand met resultaten van een 16GB iPhone?

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Iemand resultaten voor iPhone 5c (8GB)?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Vanavond komt iemand met een 16GB iPhone 5s op bezoek waar ik wel even mee mag testen (kom je bij mij op bezoek.. trek ik je iPhone leeg ?✌️) 8GB apparaten zijn schaars.

 • Profielfoto
  Shmoo

  +1 voor de iPhone 5c test.

  Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Ik heb nu ongeveer 1GB vrije ruimte en doe echt niets speciaals met de telefoon.

  De 36 foto’s zijn vrijwel allemaal screenshots van een website.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Oeps, een nieuw bestandssysteem.
  Ik ga heerlijk een maandje wachten met updaten. Ik laat anderen graag eerst door die deur gaan.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Dit is wel te gek! Als-ie uit beta is ga ik het meteen doen.

  Iedereen om me heen heeft overigens uitval-problemen.
  Mede door de kou. iPhones vallen bij bosjes onverwacht uit.
  De meeste vallen niet onder de actie, zoals mijn superdure iPhone 6s Plus,
  want die is op de zaak gekocht, en dan krijg je maar 1 jaar garantie!
  Dus een terugroepactie geldt alleen voor garantie-items!
  Belachelijk! Schandalig van Apple.

  Is dat al opgelost in 10.3?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Aartjan…. “iedereen om me heen heeft uitvalproblemen. Mede door de kou.”

  Waar zit je. In Siberië of zo, hahaha:lol: Dacht je écht dat een iPhone uit zou vallen als er een paar graadjes vorst is? En dan zou je ‘m bij veel strengere vorst dan ook nog een hele nacht buiten moeten laten liggen of zo. Want in je broekzak of jaszak vriest het niet, volgens mij.

  PS: bijna iedereen die ik ken heeft iPhones 6 of 7 en er is er maar eentje die (af en toe) uitvalproblemen heeft.

 • Profielfoto
  Night

  Wel handig om in het artikel even aan te geven dat het om een update gaat, die nog uit moet komen…..

 • Profielfoto
  Q-collective

  @WillemZ Precies ja. Ik wacht ook even. HFS+, voor al haar mankementen, is toch een vertrouwde technologie. Hoewel ik me waarschijnlijk toch niet kan beheersen:p

  @aartjan De terugroepactie geldt niet alleen voor apparaten onder garantie, maar wordt gegeven voor apparaten tot 3 jaar na de aanschaf. Dit staat los van het feit of consumentenrechtgarantie van toepassing is, maar mocht deze niet van toepassing zijn (omdat je je iPhone op de zaak hebt gekocht) en je iPhone valt niet onder het programma, dan is een AppleCare+ wellicht een optie. Die kun je er makkelijk bij kopen met het geld dat je uitspaart door geen BTW te betalen.

  @MacAanZee In je broekzak mag het misschien niet vriezen (dan heb je ander soort problemen;) ), maar erbuiten wel. En de specificaties hebben het toch echt over “omgevingsvereisten”;) De iPhone 7 kan er inderdaad een stuk beter tegen, waarschijnlijk vanwege haar isolatie.

 • Profielfoto
  PowerMac

  wat maakt het nu uit of een iOS machine 14 seconden sneller opstart? Tenzij je je iPhone of iPad elke dag een paar keer herstart, maar dat is niet normaal.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Die iPhone 6S Plus is nu van mijn dochter, en die zegt dat hij meerdere malen per dag uitvalt, net als heel veel andrer iPhones van vriendjes / vriendinnetjes. Ik heb het gezien: even uit je broekzak halen en 3 seconden later valt-ie uit. Batterij is gewoon prima, 70% of zo. Is al maanden aan de gang. En een 6S Plus valt niet onder de terugroepactie. In de Apple store zeiden ze ijskoud dat je ‘m voor 350,- kan laten repareren. Volgens hun was het het moederbord. Doei. Geloof er niks van. Dat ding is een jaar oud! Dat opeens iedereen z’n moederbord kapot zou zijn!

  Ik hoop dus dat het een software ding is, want voor 10.1 kwam dit nooit voor. Ik ga ook nog proberen te downgraden naar 10.0, kijken of dat wat doet.

  Een update zou dit misschien dus ook kunnen oplossen.

  Vandaar dat ik zeer benieuwd ben naar iedereen die 10.3 heeft gezet op een iphone met uitvalproblemen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  En snel opstarten zou super zijn, want dat moet ik heel vaak doen, na een 2G/4G switch, want dan valt mijn data-verbinding vaak uit. Alles al geprobeerd, niks helpt, behalve herstarten. iPhone 7.

 • Profielfoto
  ab65

  in de iOS 10.3 beta werkt Audio over usb niet meer.
  geen extern Digital audio converter meer. Terug naar 10.2

 • Profielfoto
  Shmoo

  wat maakt het nu uit of een iOS machine 14 seconden sneller opstart? Tenzij je je iPhone of iPad elke dag een paar keer herstart, maar dat is niet normaal.

  .
  Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen.

 • Profielfoto
  AddVariety

  Paar opmerkingen:
  Allereerst boeit het geen ene moer of het opstarten sneller gaat, dit doet de gemiddelde iPhone gebruiker pas als het nodig is/lijkt (eens in de paar weken?).

  Daarnaast klopt de opstarttijd van de iPhone 7 op iOS 10.2.1 natuurlijk niet. Het is gewoon onmogelijk dat deze er langer over doet dan een iPhone SE of 6s Plus (welke ik heb). Ik kom met mijn 6s Plus op 15/16 sec uit.

  Dan de opmerking dat iCloud, locatievoorzieningen en dergelijke niet aangezet zijn: dit is geen praktijktest. Vrijwel iedere iPhone gebruiker gebruikt dit. Het uitzetten hiervan levert scheve resultaten op, op beide versies.

  Dan iOS 10.3: dit is slechts een vroege bèta. Ook verbeteringen in performance kunnen of nóg beter worden of juist slechter, het is geenszins representatief voor de final versie.

  En als laatste geldt hetzelfde voor de opslagruimte. De final versie kan meer opslag innemen dan deze bèta. En… de manier waarop de ruimte berekend wordt is aangepast. Elk bestandssysteem berekent dit ietwat anders. APFS is daarin niet anders, lees jezelf anders maar eens in in de Engelstalige diepgaande artikelen die op diverse bekende techsites staan. De nettowinst die genoemd wordt, is een brutowinst. Dat de capaciteit omhoog gaat, betekent dat de berekening ietwat anders gebeurt, de chips groeien niet ineens met een software update. Die afwijking moet je meenemen. Ik neem voor het gemak even de iPhone 7, wanneer de oude capaciteit 100% is, is de nieuwe capaciteit 102,05%.

  Als we de oude vrije ruimte dan normaliseren naar de nieuwe capaciteit (APFS berekening/afwijking), dan kom je met 102,05% van de genoemde vrije ruimte in iOS 10.2.1 uit op 123,46 GB genormaliseerd. Je nettowinst is dus 123,84-123,46 = 0,34 GB. En zelfs dat is te danken/wijten zijn aan de manier waarop data opgeslagen wordt.

  Om dat in perspectief te zetten: elk bestandssysteem gaat anders om met block sizes, allocation en volumes o.a. Dit betekent dat de afwijking beide kanten op zal gaan. Zo is het ene bestandssysteem beter voor grote datafiles en het andere voor kleine datafiles. Natuurlijk is APFS geoptimaliseerd voor SSD’s, maar doordat het voor zowel iOS devices als macOS devices ingezet gaat worden, is het een compromis en dus zal je van werkelijke winst/verlies qua grootte nooit kunnen spreken. Voorbeeld: zet er even 50 apps, foto’s en video’s op en bereken dan nog eens de vrije ruimte. De weegschaal kantelt net zo goed naar de andere kant dan.

 • Profielfoto
  pvanoord

  @MacAanZee, niet alleen in siberie.
  Ik loop best nog wel eens hard, recentelijk tijdens een trail in beekhuizen was het -7 en moest ik ook navigeren met mijn telefoon. Van 98% naar telefoon uit in 2 minuten. Ongeveer 15 minuten later de telefoon weer aangekregen met een powerbank vervolgens bleef de telefoon bijna 3 uur lang op 10% staan.
  Eenmaal in de auto waar het iets warmer was ging hij van 10% naar 44%.

  Andere dagen waar het rond de -2 was diverse malen gehad waarbij een foto maken al teveel was met een running app op de achtergrond. Telefoon uit en 10 minuten later gewoon weer aan…

  Ik zelf loop 4 keer in de week hard, met de koude dagen deed de batterij echt raar.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Dagelijk problemen met de power van de accu. Vliegt alle kanten op, precies zoals hierboven beschreven.
  Alleen is er geen verband met de temperatuur. Ook bij kamertemperatuur deze problemen.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel bijgewerkt met resultaten van 16GB iPhone 5s. Resultaten van 8GB iPhone 5c (zoals gevraagd) volgen eind deze week.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Paar opmerkingen:
  Allereerst boeit het geen ene moer of het opstarten sneller gaat, dit doet de gemiddelde iPhone gebruiker pas als het nodig is/lijkt (eens in de paar weken?).

  Daarnaast klopt de opstarttijd van de iPhone 7 op iOS 10.2.1 natuurlijk niet. Het is gewoon onmogelijk dat deze er langer over doet dan een iPhone SE of 6s Plus (welke ik heb). Ik kom met mijn 6s Plus op 15/16 sec uit.

  Dan de opmerking dat iCloud, locatievoorzieningen en dergelijke niet aangezet zijn: dit is geen praktijktest. Vrijwel iedere iPhone gebruiker gebruikt dit. Het uitzetten hiervan levert scheve resultaten op, op beide versies.

  Dan iOS 10.3: dit is slechts een vroege bèta. Ook verbeteringen in performance kunnen of nóg beter worden of juist slechter, het is geenszins representatief voor de final versie.

  En als laatste geldt hetzelfde voor de opslagruimte. De final versie kan meer opslag innemen dan deze bèta. En… de manier waarop de ruimte berekend wordt is aangepast. Elk bestandssysteem berekent dit ietwat anders. APFS is daarin niet anders, lees jezelf anders maar eens in in de Engelstalige diepgaande artikelen die op diverse bekende techsites staan. De nettowinst die genoemd wordt, is een brutowinst. Dat de capaciteit omhoog gaat, betekent dat de berekening ietwat anders gebeurt, de chips groeien niet ineens met een software update. Die afwijking moet je meenemen. Ik neem voor het gemak even de iPhone 7, wanneer de oude capaciteit 100% is, is de nieuwe capaciteit 102,05%.

  Als we de oude vrije ruimte dan normaliseren naar de nieuwe capaciteit (APFS berekening/afwijking), dan kom je met 102,05% van de genoemde vrije ruimte in iOS 10.2.1 uit op 123,46 GB genormaliseerd. Je nettowinst is dus 123,84-123,46 = 0,34 GB. En zelfs dat is te danken/wijten zijn aan de manier waarop data opgeslagen wordt.

  Om dat in perspectief te zetten: elk bestandssysteem gaat anders om met block sizes, allocation en volumes o.a. Dit betekent dat de afwijking beide kanten op zal gaan. Zo is het ene bestandssysteem beter voor grote datafiles en het andere voor kleine datafiles. Natuurlijk is APFS geoptimaliseerd voor SSD’s, maar doordat het voor zowel iOS devices als macOS devices ingezet gaat worden, is het een compromis en dus zal je van werkelijke winst/verlies qua grootte nooit kunnen spreken. Voorbeeld: zet er even 50 apps, foto’s en video’s op en bereken dan nog eens de vrije ruimte. De weegschaal kantelt net zo goed naar de andere kant dan.

  Dank voor je feedback. Het volgende:

  – De iPhone 7 vond ik ook gek. Daarom is het met twee iPhone 7-exemplaren getest die een andere opslagcapaciteit en production date hadden. Resultaat was consistent. Ik denk dat er in iOS 10.3 iets geoptimaliseerd is voor de A10-chip oid, waardoor het opstarten weer meer in lijn is met de verwachtingen.

  – Locatievoorzieningen en iCloud zijn bewust niet aangezet omdat dit een onberekenbare factor toevoegt.

  – Het artikel meldt meermaals dat de tests met een beta zijn uitgevoerd

  – Ik zal wanneer een latere beta beschikbaar is een additionele test met een dummy-account met foto’s, agenda’s en e-mailberichten uitvoeren om het effect op de opslagruimte wat beter te meten.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb iOS 10.3 public beta 1 geïnstalleerd. Ik heb op mijn iPad 4 beslist geen extra geheugen erbij gekregen. Had ik ook niet echt verwacht.
  Op mijn iPad zijn gemiddeld 68 apps geïnstalleerd met ongeveer 250 foto’s en een kleine 100 songs
  Ik heb een iPad 4 met 16 Gbyte geheugen.

  Dus mijn volgende iPad heeft minimaal 32 Gbyte ram

 • Profielfoto
  koen

  Die iPhone 6S Plus is nu van mijn dochter, en die zegt dat hij meerdere malen per dag uitvalt, net als heel veel andrer iPhones van vriendjes / vriendinnetjes. Ik heb het gezien: even uit je broekzak halen en 3 seconden later valt-ie uit.

  Wat doen die kinderen met dat ding, tafeltennissen ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Helemaal kapot appen..

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik heb een iphone 6, iphone 6 plus en een iphone 6s plus die allemaal uitval problemen hebben. Als ik de telefoon buiten uit mijn zak haal valt hij al uit en is plotseling de batterij leeg. Is een structureel probleem naar mijn idee.

 • Profielfoto
  sanderman

  +1 voor de iPhone 5c test.

  Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Ik heb nu ongeveer 1GB vrije ruimte en doe echt niets speciaals met de telefoon.

  De 36 foto’s zijn vrijwel allemaal screenshots van een website.

  Hoe krijg je dit in hemelsnaam voor elkaar?? Een collega van mij had dit ook, vrijwel geen enkele foto, geen muziek, whatsapp al helemaal leeggetrokken, en inderdaad nog geen tien apps geïnstalleerd. Ik heb z’n iPhone toen volledig gewist en from scratch geïnstalleerd, en opeens had hij weer 5 GB aan beschikbare ruimte…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Die iPhone 6S Plus is nu van mijn dochter, en die zegt dat hij meerdere malen per dag uitvalt, net als heel veel andrer iPhones van vriendjes / vriendinnetjes. Ik heb het gezien: even uit je broekzak halen en 3 seconden later valt-ie uit.

  Wat doen die kinderen met dat ding, tafeltennissen ?

  Ik denk hetzelfde als mijn vrouw en ik met onze iPhone deden: ons rot ergeren dat een apparaat van zo veel geld zo kort mee gaat… De mijne hield het soms uit tot de middag, die van mijn vrouw gaf het rond 13:00 uur meestal op.

  Die rommel is inmiddels ingeruild voor respectievelijk een Samsung S7 (die overigens ook tegenvalt, die vlaggenschip telefoons hebben gewoon flutaccu’s) en bij mij door een Oneplus 3 die het gewoon dik twee dagen vol houdt.

 • Profielfoto
  martfra

  @macaanzee:
  Je moet niet praten over dingen waar je geen verstand van hebt

  Waar zit je. In Siberië of zo, hahaha:lol: Dacht je écht dat een iPhone uit zou vallen als er een paar graadjes vorst is? En dan zou je ‘m bij veel strengere vorst dan ook nog een hele nacht buiten moeten laten liggen of zo. Want in je broekzak of jaszak vriest het niet, volgens mij.

  PS: bijna iedereen die ik ken heeft iPhones 6 of 7 en er is er maar eentje die (af en toe) uitvalproblemen heeft.

  Ik was in Finland begin deze week, waar het overdag 12 graden onder nul was. Mijn Iphone 6s, die het normaal in Nederland prima doet, is daar 4x uitgevallen. Dat gebeurde overigens toen ik aan het filmen was en mijn telefoon dus uit mijn jas(zak) moest halen. Het gebeurt dus wel degelijk.