Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 februari 2017
Leestijd: 1 minuut

iOS 10.3 zorgt voor meer opslagruimte en sneller opstarten

Naast Find My AirPods, alternatieve app-iconen en een nieuwe indeling voor het Instellingen-menu, brengt iOS 10.3 ook Apple’s nieuwe bestandssysteem Apple File System (APFS) naar iPhone en iPad. Dat levert vele voordelen op.

Zo start een iOS-apparaat dankzij iOS 10.3 met APFS tot wel 14 seconden sneller op en zorgt de effectievere indeling van het flashgeheugen voor minimaal 600MB extra opslagruimte op een 16GB iPhone.

Sneller opstarten

Wij namen de proef op de som en hebben de opstarttijd van iOS-apparaten met zowel een lege installatie van iOS 10.2.1 als iOS 10.3 gemeten. Daarbij is iOS 10.3 telkens enkele seconden sneller. Op de iPhone 7 gaat de opstarttijd zelfs door de helft, al heeft dat waarschijnlijk met optimalisaties voor dit relatief nieuwe toestel te maken en niet met APFS.

Bij deze test is ieder apparaat 25 keer opgestart met een schone installatie van iOS 10.2.1 en iOS 10.3. iCloud, locatievoorzieningen en codeslot werden niet geactiveerd.

Tijd in seconden – Klik/tap voor groter.

Meer vrije ruimte

Het is je vast al eens opgevallen dat een iPhone of iPad niet de volledige opslagcapaciteit beschikbaar heeft. Dit komt onder andere door overhead van het bestandssysteem. Door APFS neemt deze overhead af en krijg je effectief meer opslagruimte (winst).


In bovenstaande tabel zie je de bruikbare capaciteit van een iOS-apparaat onder iOS 10.2.1 en iOS 10.3 (winst). Na installatie van iOS 10.3 blijft er ook effectief ook meer ruimte over (nettowinst) omdat iOS zelf minder ruimte inneemt. Zelfs een 16GB apparaat gaat er behoorlijk op vooruit gaat.

(iOS 10.3 is op moment van schrijven als publieke beta beschikbaar. De definitieve release wordt in maart verwacht.)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 10.3 zorgt voor meer opslagruimte en sneller opstarten
Sluiten