Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 februari 2017

iOS 10.3 rekent af met oude 32-bits apps

Apple was de eerste smartphone­fabrikant die met de iPhone 5s in 2013 een 64-bits toestel aankondigde en wordt de eerste fabrikant die 32-bits toestellen en apps volledig laat vallen. Met iOS 10.3 worden de eerste voor­bereidingen al getroffen.

We berichtten al eerder dat iOS 10.3 beta 1 tegensputtert bij het uitvoeren van 32-bits apps. In de maandag vrijgegeven derde beta gaat Apple nog een stap verder en komt met een name-and-shame-lijst voor 32-bits apps.

Oude apps stoppen met werken

Wanneer een 32-bits app wordt uitgevoerd, verschijnt de melding: “Deze app is niet geschikt voor toekomstige iOS-versies. De ontwikkelaar van deze app moet de app bijwerken om deze compatibel te maken.” Na een tik op de knop voor meer info, verschijnt een lijst met apps die niet compatibel met 64-bits toestellen zijn en de waarschuwing dat deze niet geschikt zijn voor toekomstige iOS-versies.

Apple zegt niet om welke toekomstige iOS-versie het gaat, maar gezien de haast die gemaakt wordt met het benadrukken van 32-bits apps, kun je aannemen dat het om iOS 11 -dat in september beschikbaar zal zijn- gaat.

Klik/tap voor groter.

Snellere iPhone en iPad

Wanneer een 32-bits app wordt aangetroffen, laadt iOS 10 naast de 64- ook de 32-bits versies van frameworks en drivers. Dit zorgt voor meer geheugengebruik en traagheid. Wanneer Apple de stap naar volledig 64-bits maakt, zal dit de snelheid van iOS-apparaten ten goede komen.

Zonder gevolgen is het schrappen van de 32-bits iOS-versies niet. De iPhone 5, 5c en iPad van de 4e generatie zullen geen update naar iOS 11 krijgen omdat de apparaten een A6-chip bevatten. De A7-chip van de iPhone 5s en iPad Mini was Apple’s eerste 64-bits chip.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 10.3 rekent af met oude 32-bits apps
Sluiten