iOS 10.3 rekent af met oude 32-bits apps

20 reacties

Apple was de eerste smartphone­fabrikant die met de iPhone 5s in 2013 een 64-bits toestel aankondigde en wordt de eerste fabrikant die 32-bits toestellen en apps volledig laat vallen. Met iOS 10.3 worden de eerste voor­bereidingen al getroffen.

We berichtten al eerder dat iOS 10.3 beta 1 tegensputtert bij het uitvoeren van 32-bits apps. In de maandag vrijgegeven derde beta gaat Apple nog een stap verder en komt met een name-and-shame-lijst voor 32-bits apps.

Oude apps stoppen met werken

Wanneer een 32-bits app wordt uitgevoerd, verschijnt de melding: “Deze app is niet geschikt voor toekomstige iOS-versies. De ontwikkelaar van deze app moet de app bijwerken om deze compatibel te maken.” Na een tik op de knop voor meer info, verschijnt een lijst met apps die niet compatibel met 64-bits toestellen zijn en de waarschuwing dat deze niet geschikt zijn voor toekomstige iOS-versies.

Apple zegt niet om welke toekomstige iOS-versie het gaat, maar gezien de haast die gemaakt wordt met het benadrukken van 32-bits apps, kun je aannemen dat het om iOS 11 -dat in september beschikbaar zal zijn- gaat.

64bits-001
Klik/tap voor groter.

Snellere iPhone en iPad

Wanneer een 32-bits app wordt aangetroffen, laadt iOS 10 naast de 64- ook de 32-bits versies van frameworks en drivers. Dit zorgt voor meer geheugengebruik en traagheid. Wanneer Apple de stap naar volledig 64-bits maakt, zal dit de snelheid van iOS-apparaten ten goede komen.

Zonder gevolgen is het schrappen van de 32-bits iOS-versies niet. De iPhone 5, 5c en iPad van de 4e generatie zullen geen update naar iOS 11 krijgen omdat de apparaten een A6-chip bevatten. De A7-chip van de iPhone 5s en iPad Mini was Apple’s eerste 64-bits chip.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Lars

  Tijd om afscheid te nemen van mijn 5c ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wel logisch allemaal.. Dan zullen we volgende maand wel een korting zien op de iPhone SE zodat het aantrekkelijker wordt om over te stappen en de providers die SE kunnen gaan aanbieden voor 28,- per maand bij een abonnement.
  Ze hebben de laatste tijd heel erg hun best gedaan om de 5s weg te krijgen.

  De iPad Air is volgens mij wel al 64-bits, toch?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Want whatsapp draait niet goed genoeg op 32 bits.

 • Profielfoto
  knekkie

  dan kan je nog sneller typen in 64 bits

 • Profielfoto
  razend

  (Een beetje off-topic)
  Ik moet (helaas) melden dat de meest recente beta van iOS 10.3 de accu van mijn iPhone 6 nóg sneller leeg trekt dan iOS 10.2.3.

  De problemen begonnen bij het installeren van iOS 10.2.3, maar omdat de tel. ruim 2 jaar oud is, dacht ik dat het wellicht aan de accu lag. Dus een spiksplinternieuwe erin. Maar geen verbetering. Dus de beta van iOS 10.3 geïnstalleerd. Gevolg: accu leeg in ca. 6 uur, waarvan slechts 25 minuten gebruikt.

  T/m iOS 10.2 deed ik makkelijk twee dagen met een volle accu:( Dus geprobeerd te downgraden naar iOS 10.2. Helaas… dat wordt niet meer geaccepteerd door Apple, dus kan ik het ook niet installeren :(:(:(

 • Profielfoto
  xaddict

  Als je de bèta’s hebt heb je dus ook de feedback app. Aangeven dat dit een bug en showstopper is en wie weet wordt er iets aan gedaan (daar is het beta-programma voor, niet om maar gewoon aan je vrienden te laten zien)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is wel te begrijpen dat de techniek vooruit blijft gaan en apps kunnen verouderen als ze niet worden bijgewerkt door de maker. Toch ben ik bang dat ik nogal wat oude apps heb, zoals synthesizers en unieke apps als de Kraftwerk Kling Klang Music Machine No 1., die volgens mij nooit zijn bijgewerkt. Voor dat soort apps heb ik flink betaald. Zou het jammer vinden als ik die niet meer kan gebruiken…

 • Profielfoto
  Thijs.w

  De iPad mini is zover ik weet 32-bits?

 • Profielfoto
  Rw1

  Ipad Mini 2 en nieuwer is 64 bits @thijs.w
  Ipad Air 1 en nieuwer is 64 bits @shmoo

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Misschien kan ik mijn ‘oude’ 32-bits nog blijven gebruiken op mijn iPad Mini (eerste generatie). Ik probeer ook de makers van die apps te schrijven, maar dat is niet makkelijk. Ze zijn te vinden, maar de FB redactie van de fabrikant verwijderde onmiddellijk mijn vriendelijke berichtje met een vraag over het updaten van de app….:x

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hopelijk strijken een flink aantal developers nog over hun hard… Er zijn helaas nog paar apps die ik gebruik! ?

 • Profielfoto
  koekiewous

  We willen meer nieuwe hardware verkopen, we gaan er voor zorgen dat je oude niet mee kan/gaat. Anders ga je niet uit jezelf… (smetje AppleT.

 • Profielfoto
  koekiewous

  We willen meer nieuwe hardware verkopen, we gaan er voor zorgen dat je oude niet mee kan/gaat. Anders ga je niet uit jezelf… (smetje AppleT.)

 • Profielfoto
  koekiewous

  Internal server error 500

 • Profielfoto
  Spinozo

  Goed zo, weg met die oude meuk. Stilstaan is achteruit hollen. Gauw door naar 256 bits!

 • Profielfoto
  Rw1

  Ik heb hier nog GTA San Andreas die ik zo nu en dan speel. Deze is 32 bit. Kan ik deze nu niet meer gebruiken in iOS 10.3?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Jawel, vermoedelijk pas in iOS 11. Je kunt ook Rockstar mailen voor een update.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb een iPad 4 met iOS 10.3 beta 4
  Alle apps 32 bits draaien prima op mijn iPad 4 met een 32 bits operatingsystem

  Iedereen met een wat gedateerde iPhone of iPad ik zou mij niet te veel zorgen maken. Ik zou voor de zekerheid het automatisch updaten van apps in systeeminstellingen uitschakelen

  Gr

  En een goede nacht

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  “Wanneer een 32-bits app wordt aangetroffen, laadt iOS 10 naast de 64- ook de 32-bits versies van frameworks en drivers. Dit zorgt voor meer geheugengebruik en traagheid. Wanneer Apple de stap naar volledig 64-bits maakt, zal dit de snelheid van iOS-apparaten ten goede komen.”

  Zie dit veel voorbij komen als argument maar dit is niet waar. Een applicatie laad of het een of het ander maar nooit twee architecturen. Het geheugen van een 32-bit executable en z’n libraries is vaak zelfs kleiner (< 2%). Ook als het gaat om normale programmatuur is 32-bits software niet langzamer dan 64-bits software wanneer beide op een 64-bits processor wordt uitgevoerd. Wel is een 32-bits processor doorgaans 30% langzamer dan een 64-bits processor maar dat is hier niet aan de orde. Het is gewoon beter om software te schrijven in dezelfde architectuur dan de processor, in dit geval de compiler te kiezen die dat voor je doet. De prestaties is geen geldig argument.

  Wel kan ik me voorstellen dat het voor de ontwikkelaars van iOS makkelijker is om code te schrijven voor één architectuur in plaats van twee. We zien veel preprocessor code waarbij types en classes variëren tussen verschillende architecturen. Deze extra moeite hoeft Apple dan niet meer te doen en kan op zo'n grote schaal dollars besparen. Ook bij het debuggen/testen van iOS hoeft in de toekomst nog maar voor één architectuur uitgevoerd te worden, deze besparing zal aanzienlijk in de kosten terug te vinden zijn.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Laten we niet vergeten dat je gewoon alle apps kunt blijven gebruiken, maar upgraden naar een nieuwer iOS zit er dan niet in.