Gigabit 4G-chips voor iPhone 8 zijn klaar

3 reacties

De iPhone 7 haalt 4G-snelheden van maximaal 450 Mbit/s, maar in de volgende iPhone wordt dat verdubbeld. Apple-leveranciers Intel en Qualcomm hebben 4G-chips aangekondigd die snelheden van 1 Gbit/s over het mobiele netwerk behalen.

Intel heeft het XMM 7560 4G-modem aangekondigd, dat Cat 16 LTE met gigabit-snelheden ondersteunt. Qualcomm heeft zijn X16 LTE-chip ook klaar. Precies op tijd voor integratie in de iPhone 7s of iPhone 8.

Marketingnaam mogelijk 4,5G

Gigabit-snelheden worden bereikt door MiMo (meerdere ontvangst- en zendantennes) op vier spectrumbanden en een nieuw soort modulatie. Momenteel wordt de 800 MHz en 1800 MHz-band ingezet, maar bij Gigabit Cat 16 LTE wordt ook de 2600- en 2100 MHz-band benut. De modems combineren deze tot één datastream.

Gigabit 4G LTE is niet te verwarren met 5G. De standaard voor 5G staat nog niet vast, pas rond 2020 zijn daar concrete aankondigen over te verwachten. Providers kiezen mogelijk voor 4,5G als marketingnaam, al hebben Nederlandse providers nog geen plannen met gigabit-snelheden.
intel-milestones
In de iPhone 7 gebruikt Apple voor het eerst zowel 4G-chips van Intel als Qualcomm, voorheen werden alleen Qualcomm-chips gebruikt. De twee modems zijn technisch niet helemaal gelijk. De Qualcomm-chip haalt snelheden tot maximaal 600 Mbit/s, terwijl de Intel-chip beperkt is tot 450 Mbit/s. Apple heeft ervoor gekozen om het Qualcomm-modem iets af te remmen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Niet voor een SE eind maart?
  Of iPad tegen WWDC?

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Waar moeten die 450/900 Mbit (of hogere) snelheden vandaan komen?
  Mijn kabel provider levert max 150 Mbit (en die haal ik dan ook) en de mobiele provider max 225 Mbit (nog nooit gehaald), dus zeg het mij maar?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Volgende iPhone lijkt me een correctere kop ipv iPhone 8. Of zeg 7s want die zou nu logischerwijs volgen.