FCC-topman wil FM-Radio op de iPhone

8 reacties

Maar weinig Apple-apparaten kunnen de goede oude FM-radio ontvangen. Er bestond ooit een accessoire met tuner voor AM/FM-radio met de iPod, maar de iPhone heeft deze functie nooit gehad, ondanks de netwerkchip die een ingebouwde FM-tuner bevat.

Dit is ook het geval met concurrerende smartphones. In de Verenigde Staten heeft minder dan de helft van telefoons toegang tot conventionele radio. De Amerikaanse telecomwaakhond FCC ziet dit graag veranderen.

Openbare veiligheid

Ajit Pai, de onlangs door Donald Trump benoemde baas van de FCC, zei tijdens een ontmoeting met de Noord-Amerikaanse Broadcasters Association dat de openbare veiligheid in het geding kan komen wanneer er geen mogelijkheid is om naar de radio te luisteren op smartphones. De analoge radio is een betrouwbare bron van informatie in geval van een ramp, zelf als het mobiele netwerk of internet uitvalt. Ook in Nederland zijn regionale omroepen officieel rampenzenders.

fm antenne 16x9
Antenne’s voor het uitzenden van FM-Radio.

Toch is het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse telecomwaakhond Apple en andere fabrikanten gaat dwingen de FM-tuner te activeren. Ajit Pai blijkt een echte liberaal die van neming is dat het aan de markt is om te beslissen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Zonder antenne werkt FM ontvangt ook zo lekker…

 • Profielfoto
  Martink

  In 2023 gaat als het goed is FM in Nederland uit. Ze kunnen beter eisen dan de iPhone dan dab+ gaat ondersteunen ?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Zonder antenne werkt FM ontvangt ook zo lekker…

  Daarvoor werd toch altijd het snoertje van de koptelefoon gebruikt?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  In Nederland wordt DAB jaarlijks tijdens de week van de digitale radio gepromoot. Concrete plannen om FM uit te schakelen zijn er echter niet.

  Bron, januari 2017.

 • Profielfoto
  error

  Daarvoor werd toch altijd het snoertje van de koptelefoon gebruikt?

  Maar sinds Bluetooth het snoertje aan het vervangen is, is dit niet meer een future-proof attenne oplossing.

 • Profielfoto
  Jonasken

  Idd ze zouden beter dab+ op iphone mogelijk maken. Zo kan je via apple carplay ook naar dab+ luisteren

 • Profielfoto
  Pharris

  Ik vind het een goed verhaal. Mijn oude iPods hadden al een FM radio, evenals de meest simpele telefoons dat hebben. Of we het nu wel of niet gebruiken, dat bepalen wij zelf. Dat zal ook per land verschillen. Net zoals bijvoorbeeld het gebruik van een creditcard (in de VS veel meer gebruikt dan hier).

 • Profielfoto
  wensink

  @Pharris precies! En ik wil een zakmes in mn iPhone, of anderen dat wel of niet gebruiken maakt niet uit, dat bepalen we zelf.