Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 februari 2017

Een MacBook Pro kan (ook) exploderen

Samsung veroorzaakte met de Galaxy Note 7, die de neiging tot ontploffen had, veel herrie. Dit kan echter bij alle apparaten met ingebouwde accu gebeuren. Accu’s worden gevoeliger namate de hoeveelheid energie die vastgehouden kan worden stijgt.

Wat ontwikkelaar Daniel Dourvaris is overkomen, is zowel zeldzaam als indrukwekkend: de accu van zijn recente MacBook Pro (2015) begaf het, ging roken en vatte uiteindelijk vlam.

Sissend geluid, rook, vlammen

De gebruiker van de MacBook Pro Retina uit 2015 weet niet wat er precies gebeurde. Zijn computer schakelde plotseling uit terwijl hij er op bed mee aan het surfen was. Toen hij deze weer inschakelde, maakte de MacBook een vreemd geluid dat gepaard ging met witte rook.

Snel daarna volgde vlammen. Terwijl Dourvaris de computer in de badkamer probeerde te leggen, werd de behuizing zo heet dat hij deze op de grond liet vallen. Enkele seconden en twee verbrande vingers later, ontplofte de accu.

De oorzaak het van probleem: een opgeblazen batterij.
Door de warmte smolten veel componenten. Het duurde een uur voor de Mac afkoelde.

Extreem zeldzaam geval

Gelukkig zijn dit soort explosie zeer zeldzaam, het is de eerst keer dat we van een exploderende accu horen in een MacBook die sinds 2015 op de markt is. Het gebeurt wel regelmatig dat de accu van een Mac begint op te zwellen. Als dit het geval is, niet wachten: laat de accu zo snel mogelijk bij een Apple Store of erkende servicepartner vervangen. Deze gebruiker had goede reflexen en veel geluk. De gevolgen hadden echter veel ernstiger kunnen zijn.

De SSD is volledig verwoest.
Het deksel is zwartgeblakerd door de vlammen en warmte.
Reageer op artikel:
Een MacBook Pro kan (ook) exploderen
Sluiten