Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 februari 2017
Leestijd: 3 minuten

Nepnieuws, TV en noodzakelijk kwaad: Eddy Cue aan het woord

Apple’s topman Eddy Cue was te gast bij de Code Media-conferentie van Re/Code. Hij liet daar de eerste trailer van Planet of the Apps zien, de eerste reality­show op Apple Music die we met belang­stelling zullen volgen, of misschien ook wel niet…

Gelukkig had Cue ook nog iets anders te vertellen. Hij lichtte Apple’s televisie-strategie toe, blijkt eigenlijk helemaal geen fan van exclusieve deals met artiesten te zijn en zegt zinnige woorden over nepnieuws.

Exclusieve deals, een noodzakelijk kwaad

Afgelopen jaar zette Apple zwaar in op exclusieve deals met artiesten, zoals een omstreden deal van Frank Ocean, die zijn album via Apple Music lanceerde en zijn vaste platen­maatschappij buiten spel zette. Naast labels zijn fans van artiesten zijn ook niet altijd blij met exclusieve releases, omdat zij moeten uitzoeken via welk platform hun favoriete artiest te beluisteren is.

Volgens Cue zijn dit soort deals op lange termijn niet goed voor de muziekindustrie, maar vooralsnog een noodzakelijk kwaad: “Het is gewoon promotie voor de artiest en voor ons. Promotie is geen nieuw concept. Wij geloven dat het groeipotentieel voor streamingdiensten uitzonderlijk is en dit soort samenwerkingen leiden tot groei van het aantal abonnees.” Cue is nog niet tevreden met het aantal Apple Music-abonnees, volgens de topman zijn het er nu “meer dan 20 miljoen”.

Een exclusieve release van het album “Blonde” van Frank Ocean op Apple Music leidde tot veel commotie binnen de muziekindustrie.

TV en Podcasts

Op het gebied van TV gelooft Cue dat ontdekken van content het grootste probleem is: “Ik heb 900 kanalen tot mijn beschikking en niets om naar te kijken. De waarheid is dat alles draait om het ontdekken van content en dit is een probleem dat technologie op kan lossen. Makkelijk is het echter niet, vertelt Cue: “We moeten het doen met de omroepen en producenten. Er zijn mensen die willen dat we naar links bewegen en anderen willen weer naar rechts. Er zijn [te] veel betrokken partijen en niet iedereen gaat in dezelfde richting.” Apple maakte met de nieuwe TV-app wel een beginnetje, al is deze vooralsnog alleen in de VS beschikbaar.

“Ik heb 900 kanalen tot mijn beschikking en niets om naar te kijken…”

Iets verrassends was de aandacht voor podcasts. Het is het ultieme on-demand medium. “We werken aan nieuwe functies voor podcasts,” belooft Cue helaas zonder meer te zeggen. (En ja, de schrijver van dit artikel deelt de mening dat het zonde is dat wij onze podcasts zo laten verstoffen…)

Apple’s eigen series

Met Carpool Karaoke en Planet of the Apps brengt Apple een aantal eigen series naar Apple Music. Waarom? “Omdat het meerwaarde voor Apple Music biedt”, aldus Cue. Waarom koopt Apple niet gewoon Netflix, HBO of Hulu? Cue zegt dat de iPhone-maker vooral unieke dingen wil doen “De dingen die we doen zijn nog niet door iemand anders gedaan. Als we wilden doen wat Netflix en HBO deden, konden we ze niet zo goed kopen… ofzo. Maar dat is niet het idee. We zijn nog maar net bezig en hebben nog veel meer ideeën.”

Nepnieuws

Een hot topic in de media en politieke kringen is nepnieuws. Naar zijn visie gevraagd, zegt Cue: “We hebben er met Apple News (nog niet in Nederland, red.) voor gezorgd dat een selectie van nieuws voor iedereen beschikbaar is, maar het ook gecontroleerd. We willen zeker zijn dat de aanbieders van nieuws legitiem zijn.” Hij voegt daaraan toe: “We maken ons ernstige zorgen over de clickbait die steeds meer van het nieuws lijkt te beheersen.”

In algemene termen is Cue van mening dat “Alle technologiebedrijven verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van nepnieuws. Apple heeft ook niet alle antwoorden, we moeten er serieus werk van maken.”

→ Het hele interview is hieronder terug te kijken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nepnieuws, TV en noodzakelijk kwaad: Eddy Cue aan het woord
Sluiten