Écht draadloos laden met Disney Research

10 reacties

Bij Disney denk je ongetwijfeld aan pretparken en films, maar de research-afdeling van het mediaconglomeraat houdt zich ook met technische hoogstandjes bezig. Een technologie voor écht draadloos laden met energie door de hele kamer heen.

Momenteel maken smartphone­fabrikanten vooral gebruik van inductief laden, waar plateaus of matjes voor nodig zijn, Dat is niet écht draadloos. Disney Research heeft in hun laboratorium laten zien dat het anders kan.

Magnetisch veld in de kamer

De technologie kan ongeveer tien apparaten tegelijk van stroom voorzien en heeft een efficiëntie van 40 tot 95 procent, afhankelijk van de afstand tot een centrale koperen paal die in de kamer is geplaatst. Door middel van magnetische velden kan ongeveer 1900 watt aan stroom overgedragen worden.

disneyroom
Klik/tap voor groter.

De basis is hoogfrequent signaal op 1,32Mhz dat naar een spoel in de kamer wordt gestuurd. De muren, vloeren en plafonds zijn van metaal. Om het signaal, dat door een ontvanger in stroom omgezet kan worden, door de hele kamer te verspreiden, wordt een koperen paal met condensatoren ingezet. Indien dat (net als bij ons) geen belletje doet rinkelen, geeft onderstaande video een duidelijke en visuele weergave.

Beperkingen

Er zijn nog wel de nodige beperkingen. In een laboratorium werkt het probleemloos, maar metalen muren, vloeren en plafonds zijn vereist. Ook kunnen mensen niet dichter dan 50 centimeter bij de koperen paal komen wanneer de opstelling op vol vermogen werkt. In de toekomst is dit te overbruggen met bijvoorbeeld speciale muurverf en slimmere dosering van het hoogfrequente signaal.

Kortom, we zijn nog steeds in experimentele fase, maar de werking is bewezen. De onderzoekers gaan werken aan het miniaturiseren van het systeem om bijvoorbeeld laden op openbare plaatsen mogelijk te maken. Een afgewerkt product laat nog een paar jaar op zich wachten. Tot die tijd maar een matje, of toch gewoon een kabel in je telefoon. Naar verluidt zet Apple voor de volgende iPhone in op Qi-technologie die een matje of plateau vereist.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Raymon hoe komt het dar jullie zo traag aan deze info komen?
  Dit zat een week geleden tussen de reclame boodschappen op mijn Facebook.
  Tijd om jullie bronnen wat aan te scherpen

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het onderzoek is op 15 februari gepubliceerd, maar dit is niet direct ‘hard’ Apple-nieuws en heeft daarom niet echt prioriteit op OMT. Met één iemand die redactie voert, moet je echt prioriteiten stellen. Hierdoor kan het zomaar voorkomen dat dit soort berichten als concept neergezet worden met label “interessant om naar te kijken” en ik er een week later pas aan toekom. Leek me in dit geval nog wel relevant ivm de geruchten rondom draadloos laden in de volgende iPhone.

 • Profielfoto
  html-junky

  @Steveb, dit soort nieuws vind ik ook een week later nog interessant hoor.

  Disney staat niet stil heb ik al gemerkt de laatste paar jaar, mooie ontwikkeling

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  @htmljunky
  Inderdaad ik was alleen wat verrast om dit al gezien te hebben voor dat het op OMT kwam.
  Mijn reactie was inderdaad iets scherper dan ik bedoeld had.
  Spijtig dat Raymon er alleen voor staat. Well done annyway

 • Profielfoto
  Kotter86

  Dood gaan we toch! :O

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Leuk concept voor een restaurant: je eten draadloos opwarmen voor je neus.

 • Profielfoto
  janau

  Interessant nieuws, en zeker niet belegen! Wel vroeg ik me af hoe veilig een en ander is. Ik denk dan m.n. aan mensen met een pacemaker.

 • Profielfoto
  klonic

  inductief laden, waar plateaus of matjes voor nodig zijn, Dat is niet écht draadloos.

  Klopt, want in je plateaus of matjes zitten spoelen (dat is een draad die in een cirkel loopt). Doordat er een wisselstroom door die draad loopt wordt er een electro-magnetisch veld opgewekt. Deze wordt door andere spoelen weer opgevangen en omgezet in een wisselstroom. Zoals je ziet worden die spoelen hier nog steeds gebruikt. En dus is dit net zo draadloos als inductief laden. In feite is dit trouwens ook gewoon de zelfde technologie.

 • Profielfoto
  seek

  De video claimt dat de veldsterktes/velden veilig zijn. Ik vind zo’n uitspraak zonder langdurig onderzoek niet bevredigend. Het is vast op gebaseerd op onderzoek, maar er moet aangetoond worden dat dit allemaal geldt voor dit specifieke type systemen.

  Veel mensen zullen huiverig zijn, ook als er onderzoek wordt aangehaald. Dit is een groot marketing probleem. Ik vraag me daarom af of Apple zich hieraan wil wagen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  We leven straks allemaal in een magnetron:o