Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 februari 2017

Duister FaceTime-verleden blijft Apple achtervolgen

De duistere geschiedenis van FaceTime blijft Apple achtervolgen en heeft tot een collectieve rechtszaak in de VS geleid. Volgens de aanklager heeft Apple het bewust onmogelijk gemaakt om FaceTime op iOS 6 te gebruiken, met als doel iOS 7 te pushen.

Apple wordt verweten FaceTime in iOS 6 bewust te hebben gesaboteerd om kosten te besparen op een FaceTime-proxy bij CDN-provider Akamai. Deze was voor iOS 7 niet meer nodig, maar voor iOS 6 wel.

Pattenttrol VirnetX

Om de zaak te begrijpen, moeten we terug naar 2010. Toen FaceTime geïntroduceerd werd, gebruikte Apple zowel peer-to-peer-technologie als een proxy die bij Akamai. Aanvankelijk liep een klein deel van de gesprekken via de proxy. Toen patenttrol VirnetX Apple aanklaagde omdat het meende een octrooi op de peer-to-peer-technologie te hebben, moesten alle gesprekken echter via de proxy verlopen.

De rekening voor dataverkeer liep tussen april en september 2013 op tot 50 miljoen dollar. Daarom schakelde Apple met iOS 7 over op een nieuwe peer-to-peer-technolgie die geen inbreuk maakte. Om de kosten te drukken, werd een certificaat dat de verbinding met Akamai mogelijk maakte op 16 april 2014 ingetrokken. Updaten was verplicht om FaceTime te blijven gebruiken.

Apple meldde destijds dat de oorzaak een bug was, maar uit e-mails die tijdens de rechtszaak met VirnetX naar boven kwamen, spraken Apple-medewerkers over “manieren vinden om het dataverbruik reduceren” en “iOS 6 bewust buiten spel zetten”.

Met iOS 7 ging het besturingssysteem­systeem voor de iPhone en iPad echter behoorlijk op de schop en kreeg het een nieuwe interface. De iPhone 4 en 4S werden door iOS 7 ook een stuk trager. Amerikaanse consumenten die zich hierdoor op enig punt benadeeld voelen, kunnen zich aansluiten om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.

Reageer op artikel:
Duister FaceTime-verleden blijft Apple achtervolgen
Sluiten