Climatune: de soundtrack van het weer op Spotify

2 reacties

Climatune is een leuk project van Spotify. Samen met weerdienst AccuWeather biedt de website je een soundtrack afgestemd op de weersituatie. De playlist is gebaseerd op 85 miljard geanonimiseerde Spotify-streams die vergeleken werden met het weer.

Er is een playlist voor meer dan 1000 locaties wereldwijd beschikbaar en je kunt ook afstemmen op ander weer in een andere stad. Wanneer je een Spotify-account hebt is het mogelijk om de playlist op te slaan.

spotify weather 16x9
Wat Rotterdam luistert wanneer het bewolkt is. (klik/tap voor groter)

Invloed weer op muziekkeuze wereldwijd

Spotify stelt ook een aantal insights uit de data beschikbaar. Op enkele uitzonderingen na zijn er weinig verrassingen. Zo wordt er op regenachtige dagen meer akoestische muziek geluisterd en gaat het verlangen om te dansen of te luisteren naar energieke nummers drastisch omhoog op een zonnige dag.

De uitzonderingen zijn interessant. Zo beginnen de Amerikaanse steden Houston en New York bij regen direct meer akoestische muziek te spelen. In Amsterdam doen wolken, regen en sneeuw weinig met de voorkeur voor akoestische muziek, maar een zonnige dag zorgt er wel voor dat inwoners van de hoofdstad iets anders willen.

acousticness
Klik/tap voor groter.

Voor Amsterdam en andere Europese steden geldt: hoe zonniger, hoe energieker de muziek. Amerikaanse steden worden niet zo door de zon beïnvloed, maar in Berlijn is men erg gevoelig voor sneeuw. Inwoners van Houston vinden regen het ergst en in Auckland, Nieuw-Zeeland zit men niet zo op zon te wachten. In het droge klimaat van Texas (Forth Worth) zorgt regen juist weer voor meer energie.

energy_level
Klik/tap voor groter.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Ezra

  Death metal bij ome Henk als het dondert en bliksemt? Of dan toch gewoon Guus Meeuwis?

 • Profielfoto
  HanH

  in Berlijn is men erg gevoelig voor sneeuw.

  Ik lees juist uit de grafieken dat Berlijn erg gevoelig is voor bewolking.