Chrome-browser scant QR-codes op iOS

14 reacties

Heb je Google Chrome én een scan-app voor QR-codes op je iPhone of iPad staan? Dan is het tijd om afscheid te nemen van de laatstgenoemde. Google’s browser bevat sinds vandaag ook een ingebouwde scanner voor QR- en streepjescodes.

Google kiest voor een opmerkelijke implementatie. De scanner is niet in de app zelf te activeren, maar alleen via 3D Touch (iPhone 6s of nieuwer) op het Chrome-icoon of door in Spotlight te zoeken naar “qr”.

Na het scannen van een QR-code wordt de bijbehorende link geopend, terwijl streepjescodes een zoekactie in Google met de waarde uit de code initiëren. Een prettige aanvulling, maar de vraag wat Apple weerhoudt van het inbouwen van deze functionaliteit in de camera-app blijft bestaan.

chrome-qr-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  pimmink

  Zijn er nog mensen die QR codes scannen van posters, visitekaartjes etc?

 • Profielfoto
  Martink

  Wordt eens tijd dat de camera app dit gaat ondersteunen. Als die een qr ziet. Duidelijk maken dat je er op kan klikken ?

 • Profielfoto
  sanderman

  Ik gebruik dat dus écht niet. QR codes….

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Laatst in de bioscoop nog een QR-code gescand voor korting op een snack. Je wordt daar op de toiletten doodgegooid met posters met QR-codes. Android-gebruikers kunnen met hun telefoon NFC-tappen tegen zo’n poster, maar iOS-gebruikers moeten scannen. Moet wel zeggen dat dit de eerste keer in maanden was.

 • Profielfoto
  koen

  Wat is ‘NFC-tappen’. ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wel hartstikke leuk als je 15 bent. ^

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Ik gebruik ze regelmatig, QR-codes. iDEAL-betalingen overnemen naar de ING-app. En soms scan ik ook wel andere barcodes of QR-codes.

  Ik zou dat alleen nooit via Chrome doen. Waarom zou ik Google alles laten weten wat ik scan? Gaat ze geen barst aan!

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Twijfelachtige reputatie als je je tijd doorbrengt in bioscooptoiletten…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vraag me eigenlijk ook af: Kan Google dat dan ook weer meelezen? Ik bedoel, google weet al zoveel van je…

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Ik gebruik QR code om apparaten in te noeren in VMWare AirWatch, en andere MDM’s. En om Google Authenticator te activeren. En om pasjes in de PasNL app op te nemen. Om masr wat te noemen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wat ik me afvraag is waarom iedereen het erg vind dat juist Google zoveel van je weet. Je hebt een Apple device, dus Apple weet minstens zoveel van je. Als je het erg vind dat Google veel van je zou weten, moet je het op zijn minst evenzeer in twijfel trekken dat het een goede zaak is dat Apple veel van je weet… Leer nou maar eens dat er op het open internet geen privacy bestaat en je wordt vanzelf minder scheutig met het verstrekken van info. De naam van de partij maakt in mijn optiek geen r**t uit. Of het nu Facebook/Instagram/Snapchat of Google of Apple is; zodra je de diensten van de aanbieder gebruikt gaat men data-minen. Of je het nou leuk vindt of niet.
  Instituten zoals je bank en naar ik mag hopen (edoch… ik weet helaas beter…) de overheid, zullen je gegevens naar eer en geweten beschermen en zijn dat jegens de gezaghebbers verplicht, maar of dat eveneens voor de aanbieders van vermaaksdiensten etc. geldt is nog maar de vraag.

  Onlangs introduceerden de banken iDin; een identificatie-mechanisme dat is gebaseerd op iDeal, waarbij het mogelijk wordt om als het ware je handtekening te zetten via de “beveiligde en vertrouwde omgeving van je bank”. Maar daardoor mag je bank dan wel je (NAW-)gegevens delen met de derde partij en deze derde partij kan eenieder zijn die zich kan aansluiten bij iDin (hierna: acceptant). Deze acceptanten kunnen vervolgens met je gegevens doen wat zij correct achten (lees: willen)…

  Is dit dan minder erg dan Google die een cijfercombinatie (lees: streepjescode) opvangt? Mijns inziens niet. Zodra je diensten gebruikt, geef je info prijs; om het even aan wie…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat ik me afvraag is waarom iedereen het erg vind dat juist Google zoveel van je weet. Je hebt een Apple device, dus Apple weet minstens zoveel van je. Als je het erg vind dat Google veel van je zou weten, moet je het op zijn minst evenzeer in twijfel trekken dat het een goede zaak is dat Apple veel van je weet… Leer nou maar eens dat er op het open internet geen privacy bestaat en je wordt vanzelf minder scheutig met het verstrekken van info. De naam van de partij maakt in mijn optiek geen r**t uit. Of het nu Facebook/Instagram/Snapchat of Google of Apple is; zodra je de diensten van de aanbieder gebruikt gaat men data-minen. Of je het nou leuk vindt of niet.
  Instituten zoals je bank en naar ik mag hopen (edoch… ik weet helaas beter…) de overheid, zullen je gegevens naar eer en geweten beschermen en zijn dat jegens de gezaghebbers verplicht, maar of dat eveneens voor de aanbieders van vermaaksdiensten etc. geldt is nog maar de vraag.

  Onlangs introduceerden de banken iDin; een identificatie-mechanisme dat is gebaseerd op iDeal, waarbij het mogelijk wordt om als het ware je handtekening te zetten via de “beveiligde en vertrouwde omgeving van je bank”. Maar daardoor mag je bank dan wel je (NAW-)gegevens delen met de derde partij en deze derde partij kan eenieder zijn die zich kan aansluiten bij iDin (hierna: acceptant). Deze acceptanten kunnen vervolgens met je gegevens doen wat zij correct achten (lees: willen)…

  Is dit dan minder erg dan Google die een cijfercombinatie (lees: streepjescode) opvangt? Mijns inziens niet. Zodra je diensten gebruikt, geef je info prijs; om het even aan wie…

  Dat er geen privacy op internet bestaat weet mijn kleine teen ook. Iedereen weet wel wat van je, hoewel ik mijn persoonlijke dingen nog altijd liever aan Apple toevertrouw dan aan google, maar goed.

  Verder trek ik het mij niet veel aan, er is niet echt iets dat ik te verbergen heb, het ging mij meer om het principe ook. Ik vroeg mij gewoon af hoeveel “meer” informatie Google zo van je kan te weten komen. Of misschien ook helemaal niet. Niet meer niet minder.

  Ik ben intussen ook oud genoeg om te weten hoe het in zen werk gaat.

 • Profielfoto
  4GTL

  Dat er geen privacy op internet bestaat weet mijn kleine teen ook. Iedereen weet wel wat van je, hoewel ik mijn persoonlijke dingen nog altijd liever aan Apple toevertrouw dan aan google, maar goed.

  Best raar die uitspraak.

  Als ik even ga denken, aan apple heb ik Al veel geld gegeven, een iPhone, Mac mini, Macbook pro, een iPod, films en muziek.

  Wat heb ik voor dit geld terug gekregen? Een paar zeer prachtige toestellen, ook enkele rommel-toestellen, films en muziek.

  Aan google heb ik nog vrijwel geen cent gegeven (ok een paar android apps gekocht) en wat krijg ik terug in de plaats?

  – een zeer goede zoekmachine
  – mailbox met 1 gig ruimte destijds die er enkel maar groter op is geworden!
  – back-up van mijn foto’s
  – diverse gratis (web)apps
  – …

  Heb ik nadelen ondervonden aan het delen van persoonlijke informatie met google? Ik krijg wat meer gepersonaliseerde reclame. Misschien iets slechter voor de portemonee (al beslis je nog steeds zelf of je iets al dan niet koopt), we goed voor de economie…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dat er geen privacy op internet bestaat weet mijn kleine teen ook. Iedereen weet wel wat van je, hoewel ik mijn persoonlijke dingen nog altijd liever aan Apple toevertrouw dan aan google, maar goed.

  Best raar die uitspraak.

  Als ik even ga denken, aan apple heb ik Al veel geld gegeven, een iPhone, Mac mini, Macbook pro, een iPod, films en muziek.

  Wat heb ik voor dit geld terug gekregen? Een paar zeer prachtige toestellen, ook enkele rommel-toestellen, films en muziek.

  Aan google heb ik nog vrijwel geen cent gegeven (ok een paar android apps gekocht) en wat krijg ik terug in de plaats?

  – een zeer goede zoekmachine
  – mailbox met 1 gig ruimte destijds die er enkel maar groter op is geworden!
  – back-up van mijn foto’s
  – diverse gratis (web)apps
  – …

  Heb ik nadelen ondervonden aan het delen van persoonlijke informatie met google? Ik krijg wat meer gepersonaliseerde reclame. Misschien iets slechter voor de portemonee (al beslis je nog steeds zelf of je iets al dan niet koopt), we goed voor de economie…

  Wat is er mis met die uitspraak? Zal ik het u zeggen: Helemaal niets…

  Dat is gewoon persoonlijk, ik denk persoonlijk dat Apple iets beter je gegevens veilig houd, wat al bewezen is met bv het niet toegeven aan de fbi met dat codeslot gedoe allemaal. Dat ze geen achterpoortje willen installeren enz…

  Google daarentegen, wel, daar weet ik niet zoveel van, dat hoeft ook niet.

  En ja, ik gebruik google’s zoekmachine. En dan? Wil dat zeggen dat ze alles moeten weten over mij? Nee toch? Hetzelfde met Apple hoor. Daar niet van. Maar jij gaat hier dingen zetten van: Oh van mij mogen ze alles weten want ik gebruik hun producten enz enz… Daar gaat het toch allemaal niet om man…

  Het enige wat ik me AFVROEG, en het was helemaal geen soort protest zoals jij het laat uitschijnen. Is of Google nog meer van je te weten kan komen door het gebruik van hun ingebouwde QR codes, ik zal het nog is herhalen, maar lees het misschien ook even goed: Het kan mij niet schelen of ze van MIJ iets te weten komen, ik heb persoonlijk niet echt iets waar ze iets zouden mee kunnen aanvangen (ik heb niet echt een leven van een terrorist of gelijk welk andere zotte dingen je met je computer zou doen.)

  Het punt gaat mij om het principe, dat je uiteindelijk alleen maar meer en meer over jezelf verkoopt, ze hebben al zoveel gegevens over je. Zoals ik al zei, privacy is er niet meer dezer dagen, dat weet ik. Alleen vraag ik me af waar het stopt.

  Hopelijk voor jou geen al te vreemde uitspraken van mij niet meer…?