De ultieme checklist voor het (opnieuw) installeren van je iPhone

22 reacties

Er zijn verschillende redenen om je iPhone of iPad opnieuw te installeren. Misschien heb je een nieuwe of problemen met je huidige toestel waarbij een schone installatie de eerste poging tot een oplossing is. In veel gevallen zul je een reservekopie terugzetten.

Wat als je met een schone lei wilt beginnen? Er is nogal wat data om aan te denken. Veel staat in de cloud, maar zeker niet alles. Dit is de ultieme checklist voor het (opnieuw) installeren van je iPhone of iPad. 

Maak voordat je gaat herstellen altijd eerst een back-up. Dit kan op je Mac of iCloud. Zo kun je altijd terug als je iets bent vergeten.

✓ Wachtwoorden

Opgeslagen wachtwoorden worden lokaal op je iPhone in de zogenaamde sleutelhanger bewaard. Deze kun je tegenwoordig ook synchroniseren via iCloud. Alle wachtwoorden die ooit zijn bewaard in de sleutelhanger op je iPhone, Mac of iPad worden dan automatisch uitgewisseld tussen de ingelogde apparaten. Zo krijg je één verzameling van wachtwoorden die overal toegankelijk is. Als je voor het wissen van je iPhone de sleutelhanger bij iCloud activeert geeft dit veel gemak bij het opnieuw installeren. Zodra je namelijk inlogt met je Apple ID zullen alle opgeslagen wachtwoorden automatisch worden binnengehaald.

Niet alle apps maken gebruik van deze sleutelhanger. Zorg dus dat je de wachtwoorden ook ergens anders kunt raadplegen. Dit kan onder andere door een wachtwoord manager te gebruiken of de Apple sleutelhanger te openen op je Mac (programma’s > hulpprogramma’s).

✓ Apps uit de App Store

Apps uit de App Store kun je heel eenvoudig weer opnieuw downloaden. Ga hiervoor naar de App Store, log eventueel in met je Apple ID, en kies onderaan voor het tabblad Updates. Tik op Aankopen en download de apps die je weer wilt hebben door op het wolkje achter de app te tikken. Ook gekochte apps kun je op deze manier binnen halen zonder nog een keer te hoeven betalen.

Download in de App Store onder aankopen je eerder gedownloade apps opnieuw (klik/tap voor groter)
Download in de App Store onder aankopen je eerder gedownloade apps opnieuw (klik/tap voor groter)

✓ WhatsApp-berichten en data andere apps

Na een clean install is je WhatsApp berichten geschiedenis gemakkelijk terug te halen, mits je van te voren een back-up hebt gemaakt. Gelukkig kan dit op iCloud door in de app te kiezen voor Instellingen > Chats > Reservekopie. Doe dit dus alvorens je iPhone te wissen of herstellen. Het terugzetten kan zodra je de app voor het eerst opent. Sommige andere apps staan ook toe om op deze manier een kopie van de gegevens te maken of je kunt een account aanmaken en zo data opslaan. Is dit niet het geval dan zal de data binnen de app verloren gaan.

✓ Gesproken memo’s (dictafoon)

Maak je regelmatig gebruik van de Apple Dictafoon app, zorg dan dat je deze memo’s voor het wissen ergens anders opslaat. Ze staan namelijk niet in iCloud en worden bij een clean install dus ook niet makkelijk weer teruggezet. Je kunt ze bijvoorbeeld in iCloud Drive zetten of naar jezelf mailen. Helaas moet dit één-voor-één. Gebruikte je de nieuwe Apple Muziekmemo’s app en heb je bij installeren gekozen voor “gebruik iCloud Drive”, dan staan deze al op iCloud en kun je ze na herinstallatie weer benaderen.

memo-backup-001
Klik/tap voor groter.

✓ iMessage berichten

Helaas, de geschiedenis van iMessage berichten wordt niet in iCloud opgeslagen (behalve versleuteld in de reservekopie). Dit betekent bij een (her)installatie dat je ze kwijt bent. Ze blijven uiteraard wel beschikbaar op de andere apparaten zoals je Mac. Het apparaat dat je wist begint met een schone lei. Ook wel weer lekker…

✓ Notities, herinneringen, agenda’s en contacten

Zorg ervoor dat als je notities, herinneringen, agenda’s en contacten ergens op een server staan. Dit kan iCloud zijn, maar bijvoorbeeld ook Google of Exchange. Zolang ze maar niet alleen op de iPhone staan zit je goed.

✓ E-mail berichten (bij POP mail)

Controleer per mailaccount of deze ingesteld staat als IMAP. Staat het ingesteld als POP, dan kan het zomaar zijn dat de mails alleen lokaal zijn opgeslagen en niet meer op de mailserver aanwezig zijn. Deze berichten worden niet automatisch meer binnengehaald als je ze opnieuw configureert. Zorg dus dat je deze mails ergens anders hebt bewaard of dat ze weg kunnen.

✓ Mailinstellingen

Heb je naast de gangbare Google, iCloud of Hotmail accounts eigen adressen ingesteld staan? Zorg dan dat je de instellingen opschrijft voordat je ze wist. De inkomende en uitgaande mailserver zijn belangrijk en soms heb je nog een aparte gebruikersnaam nodig om deze accounts aan de praat te krijgen.

mailcheck
Klik/tap voor groter.

✓ Foto’s en video’s

Maak je nog geen gebruik van iCloud-fotobibliotheek? Dan staan je foto’s en video’s waarschijnlijk lokaal opgeslagen. Met fotostream heb je ze misschien al overgezet naar je Mac, maar check dit goed. Wil je de foto’s wel meenemen, maar staan ze nog niet in de cloud of op je Mac? Synchroniseer ze dan handmatig naar je computer via het kabeltje en de Foto’s-app op Mac of zet iCloud-fotobibliotheek aan.

✓ Autorisatie voor 2-staps-verificatie

Gebruik je voor het beveiligen van bijvoorbeeld je website een autorisatie app? Zorg dan dat je deze opnieuw kunt instellen zodat je jezelf niet buitensluit bij je eigen website. Bij de Google Authenticator is het scannen van een QR code voldoende. Zoek deze code op en check zo mogelijk of het werkt voordat je gaat wissen.

✓ Banken opnieuw koppelen

Je zult de apps van banken opnieuw moeten koppelen. Zorg er dus voor dat je alle benodigde passen en readers bij de hand hebt.

rabo-registreren -001
Klik/tap voor groter.

Denk je dat er nog wat mist aan deze checklist? Vul deze gerust aan met jouw tip in de reacties hieronder!

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Cest Mac

  Denk dat het redelijk eenvoudig is. Binnen nog geen vijf minuten had ik al mijn data op mijn nieuwe iPhone 7. Van de iPhone 5S eerst een backup gemaakt en één op één overgezet zonder data verlies.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Juist. Deze lijst gaat uit van herinstallatie. Maar via backup terugzetten lijkt mij veruit het eenvoudigste. Misschien dat er soms redenen zijn voor herinstallatie boven een backup terugzetten die ik niet ken?

 • Profielfoto
  Claire

  Klopt. Een reservekopie terugzetten is natuurlijk veel sneller en makkelijker, dus als dat een optie is, zeker doen. Deze checklist is echt bedoeld voor als de iPhone/iPad opnieuw moet worden geïnstalleerd omdat er bijvoorbeeld software gerelateerde problemen zijn of je met een schone lei wilt beginnen.

 • Profielfoto
  Kobes

  De voicememos kunnen volgens mij met iTunes wel met meer dan 1 tegelijk worden gebackupped

 • Profielfoto
  Edwin

  Dank Claire, een prima checklist voor al onze medewerkers die hun iPhone binnenkort in MDM laten opnemen (supervised), een reservekopie terugzetten is namelijk onmogelijk met een niet geregistreerd DEP toestel.

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Ik doe dit om de paar maanden zodat mijn 16 Gb weer wat ruimte heeft.

  Als je bij iCloud ieder vinkje aan hebt staan is hetgeen je moet doen na herstellen als nieuwe iPhone:
  -Alle instellingen en achtergrondjes opnieuw instellen
  -Alle apps opnieuw installeren (maakt eerst screenshots voor herstel)
  -In iedere app weer inloggen

  Wat je kwijt bent:
  -Bel-en smsgeschiedenis.

 • Profielfoto
  Shyos

  Claire is weggelopen bij macmiep.nl???

 • Profielfoto
  Psmiles

  Ik krijg vandaag mijn eerste iPhone, en wil graag de apps en instellingen van mijn iPad overnemen.

  Is dat ook makkelijk te doen via de reservekopie of iTunes?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat ik het meest mis is de data van de gezondheids en activiteiten app.
  Is er een manier om die date te uploaden naar iCloud en weer terug te zetten?

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Psmiles: Dit is zeker mogelijk. Lees op deze pagina hoe: https://support.apple.com/nl-nl/HT201269

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Swiftly: Onafhankelijk gaat dit volgens mij niet. Wel natuurlijk via de iCloud reservekopie of via iTunes backups (als deze gecodeerd zijn). Meer info: https://support.apple.com/nl-nl/HT204136

 • Profielfoto
  Spinozo

  Er zijn ook manieren om de health data uit een reservekopie te halen en toe te voegen aan een nieuwe installatie.

 • Profielfoto
  Dave

  @Spinozo heb je hier meer informatie over?

  Door accu problemen heb ik een clean install gedaan op aanraden van apple. Baal er enorm van dat de Health data nu weg is.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als iOS echt gebruiksvriendelijk was zou je helemaal geen checklist nodig hebben.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Zakske. Is ook allemaal heel gebruiksvriendelijk in veruit de meeste gevallen. We hebben het hier over een uitzonderingssituatie blijkbaar. Een nieuwe telefoon normaal installeren is simpel maar wel veel werk met alle instellingen, een nieuwe telefoon installeren door reservekopie van de oude is ook simpel en bijna geen werk.

  Een nieuwe telefoon installeren maar toch nog data van de oude willen hebben, is wat tot bovenstaande lijst heeft geleid. Moet zeggen dat er inderdaad wel een aantal onderdelen in zitten die Apple door domweg iCloud beter in te zetten, eenvoudiger zou kunnen maken.

  Ik heb in de (consumenten)praktijk nog nooit meegemaakt dat een reservekopie terugzetten niet kan, maar ik lees hierboven dat er dus omstandigheden (bijv. MDM) zijn die ik niet kende. Yuk!…

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik mis een aantal punten van aandacht waar het vaak fout gaat..
  .
  Ten eerste moet je van te voren goed checken of je wel een backup van je WhatsApp geschiedenis hebt en of je die wel of niet wilt overzetten.. Whatsapp kan heel veel van je beschikbare ruimte vrij ongemerkt opslurpen.
  .
  Het komt voor dat iemand van een oudere iphone met meer schijfruimte terug gaat naar een nieuwe model met minder schijfruimte. Dan is het verstandig om vooraf te zorgen dat je op de oude al niet meer ruimte gebruikt dan er op de nieuwe beschikbaar is.
  .
  Zet vooraf “find my iphone” uit bij “iCloud” op je oude apparaat. Het herstellen van je oude apparaat gaat alleen als je “Find my iphone” uit hebt staan. Er is wel een omslachtige omweg maar dat moet je eigenlijk niet willen.
  .
  Log voor je de overstapt maakt altijd eerst even in op icloud.com met het account dat op het oude apparaat staat. Het komt voor dat Apple eerst wil dat je beveiligingsinstellingen aanscherpt voor je icloud op je nieuwe apparaat kunt gebruiken. Tijdens de installatie merk je daar niets van alleen blijkt je goede iCloud-wachtwoord dan in eens niet te werken op het nieuwe apparaat. Log dan in op icloud.com en daar zie je meteen of je wel het goede wachtwoord hebt en zo ja welke aanpassingen je eventueel moet doen voor het account ook op je nieuwe apparaat werkt.
  Het is best vreemd dat op je nieuwe apparaat geen feedback komt dat aangeeft dat je iets moet doen op icloud.com. Hij pakt dan alleen je wachtwoord niet terwijl het wachtwoord wel goed is. Vul het een paar keer in op je nieuwe apparaat en Apple blokkeert je icloud account ook nog voor de zekerheid..
  puntje van aandacht dus..
  .
  Ruim filmpjes op! Natuurlijk schieten we allemaal onbewust extreem veel foto’s zonder ze ooit echt op te ruimen. Dat zorgt voor heel veel onnodige opslag. Voor foto’s valt dat nog wel mee maar helemaal bij filmpjes loopt dat snel op. Hoe vaak een iPhone niet tjokvol staat en ‘ouders’ het niet begrijpen.. Dan blijkt kindlief complete speelfilms opgenomen te hebben waardoor mailtjes zelfs niet meer binnen kunnen komen..
  .
  Wees bewust van 2 soorten opslag, in de telefoon en op icloud. We willen allemaal graag een backup in icloud zodat je nooit iets kwijt raakt. Echter zit de 5Gb icloud dan al snel vol. Veel gebruikers hebben meer opslag voor icloud zodat de volledige backup wel kan.
  Ongemerkt verloopt de creditcard en er komt wel een nieuwe maar omdat veel mensen de creditcard weinig gebruiken wordt vergeten de nieuwe in te stellen voor Apple.
  Het gevolg is dat je in eens extreem veel meldingen krijgt van gebrek aan opslag.. Apple draait dan meteen je iCloud opslag terug naar de gratis 5Gb en vervolgens krijg je nonstop meldingen over gebrek aan ruimte. Veel gebruikers hebben niet eens door dat het om cloud-opslag gaat, laat staan dat ze door hebben wat de oorzaak is. Apple maakt in dit geval ook geen melding van de oorzaak of een oplossing..
  .
  Voortgang in spelletjes.. Vooral de meest populaire spelletjes hebben allemaal een optie om de voortgang te koppelen aan een account. Vaak kan dat via GameCenter maar soms hebben ze ook een koppeling met Facebook of een eigen systeem. Wil je niet helemaal opnieuw beginnen check dan vooraf goed van welke spellen je de voortgang mee wilt nemen en zorg dat die spellen gekoppeld zijn aan een account.
  .
  Zorg dat je alle wachtwoorden bij de hand hebt. Zelfs wanneer je een totale backup over zet komt het voor dat de certificaten opnieuw geaccepteerd moeten worden. Het komt regelmatig voor dat wanneer een complete backup terug gezet wordt, je toch nog de wachtwoorden van bijvoorbeeld email moet invullen. Verstandig dus om vooraf te checken of je die wachtwoorden allemaal bij de hand hebt. Instellingen opschrijven van de mail is slim, maar er screenshots van maken is mogelijk nog makkelijker. Let inderdaad op of je geen POP mail hebt. Heb je dat wel, stel dan de mail de volgende keer in op IMAP. POP zorgt er voor dat al je mail op 1 apparaat staat. Dat wordt dan automatisch een steeds groter bestand.
  Het is overigens ook aan te raden om mail opgebruimd te houden. Ten minste, zorg dat je soms de grootste mailtjes even uit zoekt. Het is beschaafd om de maximale omvang van een mail op 5Mb te houden. Maar ik zie soms mailboxen waar mailtjes van 50 of 60mb in staan door veel te grote attachments..
  .
  Bleutooth instellingen gaan niet altijd automatisch mee. Dus een nieuw apparaat moet je opnieuw koppelen aan een carkit, headset, stappenteller, etc..
  .
  Hier en daar schrijf ik mogelijk wat dubbel.. Misschien zit er iets tussen waar jullie iets aan hebben..

 • Profielfoto
  Claire

  Claire is weggelopen bij macmiep.nl???

  Nope. Waarom denk je dat?

 • Profielfoto
  Claire

  Dank Claire, een prima checklist voor al onze medewerkers die hun iPhone binnenkort in MDM laten opnemen (supervised), een reservekopie terugzetten is namelijk onmogelijk met een niet geregistreerd DEP toestel.

  Geen dank Edwin! Fijn dat je er wat aan hebt.

 • Profielfoto
  recoiller

  Claire is weggelopen bij macmiep.nl???

  Nope. Waarom denk je dat?

  Volgens mij was het wat denigrerend bedoeld.. Dat is schijnbaar gebruikelijk inmiddels in Nederland..
  Voor de fanatiekere gebruiker is je lijstje nogal vanzelfsprekend. Er is echter een een grote hoeveelheid gebruikers voor wie het wel handig is. Hier zitten waarschijnlijk meer fanatiekere gebruikers denk ik.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Claire is weggelopen bij macmiep.nl???

  Nope. Waarom denk je dat?

  Claire, goede algemene checklist! Bedankt voor het delen ervan.

  PS niet op de azijnpissers hier letten, ze weten niet beter! En daarom helemaal eens met @recoiller!

 • Profielfoto
  recoiller

  Spam Alarm!