Apple overweegt stappen tegen Trumps inreisverbod

38 reacties

Tim Cook heeft contact met “ambtenaren op het hoogste niveau binnen het Witte Huis” over het tijdelijke inreisverbod voor burgers uit zeven Islamitische landen dat Donald Trump afgelopen vrijdag afkondigde. Dat zegt de CEO in een interview met WSJ ($).

Apple’s topman legt uit dat opheffing van het decreet niet alleen belangrijk voor Apple, maar voor het hele land is. Hij overweegt dan ook juridische stappen en blijft druk op de regering uitoefenen.

Rechtszaak met Amazon en Microsoft

Een van de opties is aansluiting bij een rechtszaak die de procureur-generaal van de staat Washington aanspant. Deze zaak moet toetsen of de immigratiestop en het inreisverbod in strijd met de grondwet zijn. Microsoft heeft al medewerking toegezegd en ook Amazon zegt in een verklaring de zaak te ondersteunen.
trump-meeting-16x9
Naast juridische stappen, heeft Apple ook aangekondigd donaties van medewerkers aan goede doelen die zich met vluchtelingenhulp bezighouden te verdubbelen. Cook wilde niet ingaan op welke stappen hij zich precies beraadt, maar zei dat honderden Apple-medewerkers door het inreisverbod getroffen zijn. Hij vertelde het verhaal van een Apple-medewerker die binnen enkele dagen moeder wordt, maar de toekomstige grootouders kunnen het kind niet zien omdat zij een Canadees en Iraans paspoort hebben.

Apple verkoopt producten in meer dan 180 landen en volgens Cook is het belangrijk dat medewerkers een afspiegeling van de wereld zijn. Dit botst direct met een mogelijk nieuw presidentieel bevel dat bedrijven oplegt vacatures in eerste instantie in te vullen met Amerikaanse kandidaten en alleen wanneer dit niet lukt een buitenlandse sollicitant aan te nemen.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Odyssey

  Apple zou zich beter bezig houden met het tijdig maken van technologie en die te voorzien van de juiste poorten ipv politiek. Schoenmaker blijf bij u leest.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Zeer goed dat Apple en Tim Cook hier voor opkomt maar.. een Iraans en Canadees paspoort? Dan kunnen ze dus gewoon op het Canadees paspoort in-reizen. Of is Cook dit even vergeten?

 • Profielfoto
  bonjorno

  Odyssey, niet met je eens. Dit gaat over belangrijker poorten dan je mac. Apple is een grote speler met veel macht en dat voor een goede zaak benutten is wat mij betreft meer gewenst dan het commentaar van een oververzadigde consument bevredigen.

  DaveFlash. Nee dus, een iraans paspoort kun je niet weigeren en wat er ook voor ander paspoort naast ligt (ook al is dit amerikaans) kom je er niet meer in.

 • Profielfoto
  makasa

  Odyssey dat doet Trump ook niet met zijn decreten. MVO is belangrijk in deze. Beter intern in America een tegen werking. Europa durft toch geen maatregelen te nemen. Een Amerikanen stop oid.

 • Profielfoto
  KR1275

  ‘k Heb niet echt de indruk dat Trump ook maar een klein beetje gevoelig is voor enige kritiek. Hoe doet waar hij zin in heeft.
  Maar… als de media volgt, krijg je al snel de indruk dat de meerderheid tégen is (net als in Nederland als het gaat om Wilders), maar in de realiteit kan dat wel eens andersom zijn en wordt Trumps beleid gesteund door een groot deel van het Amerikaanse volk.

 • Profielfoto
  wensink

  “He Trump, als jij dat inreisverbod intrekt, halen wij de iPhone productie naar de VS.” Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook moet eens belasting af gaan dragen kan deze hypocriet zich daarna met politiek bezig gaan houden.
  Walgelijk mannetje.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Tim Cook moet eens belasting af gaan dragen kan deze hypocriet zich daarna met politiek bezig gaan houden.
  Walgelijk mannetje.

  ik was al benieuwd wanneer onze eigen belastingcrimineel op zou duiken…

 • Profielfoto
  maconly

  Odyssey, niet met je eens. Dit gaat over belangrijker poorten dan je mac. Apple is een grote speler met veel macht en dat voor een goede zaak benutten is wat mij betreft meer gewenst dan het commentaar van een oververzadigde consument bevredigen.

  DaveFlash. Nee dus, een iraans paspoort kun je niet weigeren en wat er ook voor ander paspoort naast ligt (ook al is dit amerikaans) kom je er niet meer in.

  Wat is er mis met het beleid van Trump die eerst orde op zaken wil stellen alvorens iedereen maar toe te laten, waar was de kritiek van apple toen hun loopjongen obama een inreisverbod van Irakezen instelde ?

  Een verbod op lobbyisten heeft trump ook ingesteld , geweldig evenals dat er lokaal veproduceerd moet worden ook geweldig voor de miljoenen werkelozen Amerikanen .

  Apple is een asociaal bedrijf die gebruik maakt van de infrastructuur en hoogopgeleid personeel wat Amerika voortbrengt maar die hun producten elders tegen hongerloontjes laat produceren en die geen belasting afdraagt.

  Tim heeft geen recht van spreken.

  De linkse hetze jegens trump is ziek .

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook moet eens belasting af gaan dragen kan deze hypocriet zich daarna met politiek bezig gaan houden.
  Walgelijk mannetje.

  ik was al benieuwd wanneer onze eigen belastingcrimineel op zou duiken…

  Hey daar is de nietstoevoegende oneliner koning weer .

  Weerleg of zwijg.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  DaveFlash. Nee dus, een iraans paspoort kun je niet weigeren en wat er ook voor ander paspoort naast ligt (ook al is dit amerikaans) kom je er niet meer in.

  maar als je reist gebruik je slechts 1 van je paspoorten in dit geval kunen ze gewoon hun Canadees paspoort gebruiken, want die mogen wel de VS in. Zie dit Volkskrant artikel voor uitleg.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Tim Cook moet eens belasting af gaan dragen kan deze hypocriet zich daarna met politiek bezig gaan houden.
  Walgelijk mannetje.

  ik was al benieuwd wanneer onze eigen belastingcrimineel op zou duiken…

  Hey daar is de nietstoevoegende oneliner koning weer .

  Weerleg of zwijg.

  Het zijn je eigen woorden hoor.

  Maar vooruit dan, maar dan zwijg jij voor altijd, okay?

  Tim Cook moet eens belasting af gaan dragen

  Daar heb je al de grootste onzin die er is. Hij draagt belasting af.

  Dan nog een: wat voegt jouw nietstoevoegende oneliner duracell-gejank over belasting afdragen nu dan wel toe aan alle artikelen de afgelopen maanden? Zwijg maar….

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Ik denk dat Apple zich niet moet inlaten met politiek, daarvoor moet je schone handen hebben, En dat heeft Apple niet op gebied. Apple maakt zich aan belasting ontduiking en slechte arbeidsomstandigheden bij de productie van hun product.

 • Profielfoto
  MacRay

  Wat een hypocriet. Hoe kan een blinde een blinde leiden.

 • Profielfoto

  Tim Cook blijf bij uw leest. Apple zou zich wat mij betreft niet over politiek moeten uitlaten.

  Off-topic: Bovendien in mijn ogen zeer hypocriet evenals de reacties op trump van de Europese politieke leiders: wij leven in een democratie en dus niet alleen als het toevallig even beter uitkomt. Het Amerikaanse volk heeft hier voor gekozen. Meneer Cook, indien u de grondwet respecteerd zou u ook deze uitslag dienen te respecteren.

  In plaats van Trump af te rekenen kunnen we eigenlijk alleen de Amerikanen kwalijk nemen dat ze hier voor kiezen. Jarenlang menen wij, het westen, dat onze democratische bestuursvorm superieur is. En daar gaan wij zo ver in door dat wij deze bestuursvorm andere landen opleggen. Wat mij betreft bewijst trump dat onze westerse democratie zeker niet altijd zaligmakend is.

  Aan de andere kant brengt trump met zijn niet politieke achtergrond een frisse wind en een hoop verandering met zich maar. Verandering stuit nou een keer op weerstand. Jammer dat velen waaronder cook op voorhand doen wat ze trump verwijten: het hebben van een vooroordeel.

 • Profielfoto
  Hydræ

  …niet alleen belangrijk voor Apple, maar voor het hele land is.

  Net als grenscontrole en het beschermen van burgers in een land.

  Er staat nergens in de grondwet dat mensen het recht hebben om in te reizen. Na 9/11 werden er talloze vluchten en passagiers geweigerd. Toen vond iedereen dat prima, want ja alles voor de veiligheid van our country.

  Laat Cook zich maar concentreren op het fabriceren van goede computers, die we zelf een beetje kunnen upgraden. Daar schort het de laatste jaren nogal aan in mijn optiek.

 • Profielfoto
  Neowip

  @maconly

  Als je een debat aangaat, politiek of anders van aard, zorg dan je de feiten kent.

  1. Apple betaalt gewoon belasting

  2. Apple maakt gebruik van internationale belasting regels die zijn opgezet voor bedrijven zoals Apple, Starbucks etc. Het klopt dat deze internationaal erg weinig belasting betalen. Vaak minder als 2% Dat is slechts 1 kant van de vergelijking.

  Dat is omdat er internationaal is afgesproken dat er belasting wordt betaald in het waar de winsten worden uitgekeerd. Zolang de winsten niet worden gerepatrieerd worden er idd geen belastingen betaald. Voor de ruim 200 miljard aan winsten die de laatste jaren aan de aandeelhouders is uitgekeerd is die winstbelasting gewoon betaald.

  Stellen dat Starbucks, Apple etc slechts 2% belasting betalen is de halve waarheid. Bij repatriëren wordt de rest voldaan.

  Dat daar wat onbedoelde effecten zijn waar wat aan gedaan moet worden kan wel kloppen maar ik durf te betwijfelen dat je voldoende op de hoogte bent van internationale belasting reglementen om daar over te oordelen.

  3. Wat er mis is met de Travel-ban

  3a. Juridisch prutswerk.
  3b. Geheimhouding en verdeel en heers, zelf binnen kabinet en Witte Huis.

  Belangrijke mensen zijn niet betrokken bij de beslissing of het opstellen van het decreet. Mattis o.a. maar ook de hoofden van CIA, NSA, National Security Council en Homeland Security, Department of Justice of State Department waren niet op de hoogte.

  Het decreet is opgesteld door Aides in Congress en Senaat zonder dat hun bazen het het wisten.

  4. Brain-drain

  Buiten de landen die nu getroffen zijn heeft dit een heel slechte uitstraling op een aantal andere moslim landen zoals Pakistan.

  De universiteiten in de USA zijn al niet meer top notch, hele educatie systeem holt achteruit maar zelfs als deze nog helemaal top zou zijn kan men niet voldoende Engineering talent produceren om de innovatie motor in Silicon Valley te laten draaien. Voor een groot gedeelte draait deze motor op brain-import uit India, Pakistan, China.

  Als deze mensen niet meer komen dan hoef je je geen zorgen te maken over productie van iPhones in de USA want dan kopen we straks allemaal Samsung.

  Met andere woorden, zeer kortzichtig beleid.

  Informeer jezelf en zorg dat je weet waar je het over hebt en doe niet alles af als linkse hetze tegen Trump.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Mannekes, wat een haat hier zeg… :-S

  Eerst en vooral, ja, Apple betaald wel degelijk belastingen, en veel ook (maar ze verdienen dan ook veel geld). Dat is ook gezegd geweest in een interview die je op youtube terug kan vinden…

  Sommigen lijken Trump op dit gebied te verdedigen maar vergeten dat Trump zelf heel wat door een wit luik gestoven heeft zonder ook maar een (dollar in dit geval) af te dragen. Zwijgen dus maar zou ik zo zeggen…

  Dat Apple zich hier niet mee moet moeien is ook weer fout, Apple heeft nu eenmaal mensen in het buitenland in dienst (net zoals vele andere bedrijven trouwens). Apple lijkt echt wel heel slecht te zijn, maar toch gebruiken we wel hun producten… (Tenzij je een zo een pure “Fandroïde” bent en hier je uurtjes even komt verdoen…

  En verder… Geef elkaar de hand, probeer eens te lachen (in het begin kan het pijn doen en zullen er zich misschien scheurtjes rond je mond komen, maar na een paar keer oefenen gaat het vanzelf)!:-)

 • Profielfoto
  Ziegler

  Wat een felle discussie weer. Wordt nog wat met de verkiezingen in zicht.
  Apple heeft last van een beleidsmaatregel van zijn regering. Daarover zoekt apple contact met hoge ambtenaren. Dit is de normaalste zaak van de wereld. Dat hij er een persbericht aan wijdt is politiek.

 • Profielfoto
  Stefan Hegeman

  @maconly Ik kan het bijna niet geloven… Er is hier toch een kritische denker die niet alles als zoete koek slikt wat de extreemlinkse media hem voorschrijft. Dikke duim omhoog voor jou en laten we hopen dat Amerika een voorbeeld vormt voor Europa, ook al waan ik me geen illusies. Soms moet je wel eens zieltjes kwetsen om je eigen land veiliger te maken, voor sommigen lijkt dit zo moeilijk te bevatten dat men alleen maar wijst naar de individuele gevallen en niet naar het algemene plaatje kijkt. Politics is about facts, not feelings.

 • Profielfoto
  Stefan Hegeman

  @DBLCreations Volgens mij telde ik er 1, die van maconly, dat moet toch te handhaven zijn? Stop alsjeblieft met die ad hominem, dat is geen argument dat hij het ook gedaan heeft. Probeer eens de zaken niet te beargumenteren met “maar hij”. Mensen die Trump haten vinden hem bijna interessanter dan de mensen die hem supporten. Hij heeft dit overigens al tig keer weerlegd, of het waar is of niet komen we toch niet achter.

  Apple is al jaren op de SJW toer, dit verbaast me niks. Betekent dat ze politiek georienteerd zijn en de laatste jaren 0 bijgedragen hebben qua innovatie behalve voortborduren op de erfenis van en groener etc kan ik dan wel weer waarderen. Overigens zeggen die foto’s die ze in de presentatie gebruiken ook genoeg, het staat altijd vol met gekleurde mensen om diversiteit, maar blanken staan er al vrijwel nooit meer tussen. Dat is “diversiteit” voor je volgens de linkse elite. Zo min mogelijk blank om geen zieltjes te kwetsen ook al is het grootste deel zelf blank. Ik ben verre van een white supremacist maar het is zeker wel opvallend te noemen.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly

  Als je een debat aangaat, politiek of anders van aard, zorg dan je de feiten kent.

  1. Apple betaalt gewoon belasting

  2. Apple maakt gebruik van internationale belasting regels die zijn opgezet voor bedrijven zoals Apple, Starbucks etc. Het klopt dat deze internationaal erg weinig belasting betalen. Vaak minder als 2% Dat is slechts 1 kant van de vergelijking.

  Dat is omdat er internationaal is afgesproken dat er belasting wordt betaald in het waar de winsten worden uitgekeerd. Zolang de winsten niet worden gerepatrieerd worden er idd geen belastingen betaald. Voor de ruim 200 miljard aan winsten die de laatste jaren aan de aandeelhouders is uitgekeerd is die winstbelasting gewoon betaald.

  Stellen dat Starbucks, Apple etc slechts 2% belasting betalen is de halve waarheid. Bij repatriëren wordt de rest voldaan.

  Dat daar wat onbedoelde effecten zijn waar wat aan gedaan moet worden kan wel kloppen maar ik durf te betwijfelen dat je voldoende op de hoogte bent van internationale belasting reglementen om daar over te oordelen.

  3. Wat er mis is met de Travel-ban

  3a. Juridisch prutswerk.
  3b. Geheimhouding en verdeel en heers, zelf binnen kabinet en Witte Huis.

  Belangrijke mensen zijn niet betrokken bij de beslissing of het opstellen van het decreet. Mattis o.a. maar ook de hoofden van CIA, NSA, National Security Council en Homeland Security, Department of Justice of State Department waren niet op de hoogte.

  Het decreet is opgesteld door Aides in Congress en Senaat zonder dat hun bazen het het wisten.

  4. Brain-drain

  Buiten de landen die nu getroffen zijn heeft dit een heel slechte uitstraling op een aantal andere moslim landen zoals Pakistan.

  De universiteiten in de USA zijn al niet meer top notch, hele educatie systeem holt achteruit maar zelfs als deze nog helemaal top zou zijn kan men niet voldoende Engineering talent produceren om de innovatie motor in Silicon Valley te laten draaien. Voor een groot gedeelte draait deze motor op brain-import uit India, Pakistan, China.

  Als deze mensen niet meer komen dan hoef je je geen zorgen te maken over productie van iPhones in de USA want dan kopen we straks allemaal Samsung.

  Met andere woorden, zeer kortzichtig beleid.

  Informeer jezelf en zorg dat je weet waar je het over hebt en doe niet alles af als linkse hetze tegen Trump.

  Mooi onderbouwd en uitgewerkt .

  Ik ben een netto persoon , Apple draagt netto minder dan 2 % af , dan heb je gelijk Apple draagt af net als Starbucks, Mc Donalds etc etc .
  Omdat deze asociale bedrijven zo weinig afdragen betaal jij 21% btw en betaal je 40% aan belastingen over je loon .
  Een koffiezaak van een kleine ondernemer betaalt 42% tegenover Starbucks die rond de 2% afdraagt , prima dat jij dat normaal vindt maar ik vind het asociaal.

  De macht van de grote bedrijven in de wereld politiek is veel te groot, mooi dat Trump de lobby scene heeft verboden.

  Trump is een botte lul dat hoef je mij niet uit te leggen ik had liever Bernie Saunders gezien maar die wilde ook de aanval openen op de grote bedrijven dus werd hij geboycot door de “democraten” in opdracht van de grote vrienden van Hilary waaronder ook de hypocriete Tim Cook, Bernie had Trump verslagen maar die mocht niet van de grote jongens waaronder Cook.

  Maar de linkse hetze die momenteel gaande is, is misslijkmakend en zo hypocriet.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Wat een reacties lees ik hier allemaal.

  Dat Apple internationaal weinig belastingen betaalt, dat is juist. En daar ga ik niet mee akkoord. Dat betekent echter niet dat Tim Cook geen recht heeft om stappen te ondernemen tegen het absurde executive order van Trump.

  Dat betekent ook niet dat sommige Trump-adepten moeten denken dat het beter zal worden. Trump IS het establishment. Zelfs in Amerika heeft ie nooit belastingen betaald, ie is rijk geworden op de kap van de gewone Amerikaan die wel zijn belastingen betaalt. Ongelofelijk dat jullie dan zo te spreken zijn over the Orange Man.

  Informeer jullie ook eens. Obama heeft nooit een inreisverbod gelanceerd tijdens zijn legislatuur. Er werden maatregelen uitgevaardigd tegen een concrete dreiging vanuit Irak (2 bermbommenleggers daar bleken in Amerika geweest te zijn) die inhielden dat elk visum een dubbelcheck moest ondergaan. Concreet betekende dit een bottleneck en vertragingen maar alle instanties werden duidelijk gebrieft. Dus geen chaos zoals nu en geen volledig inreisverbod. Enkel grotere wachtrijen die uiteindelijk allemaal afgehandeld geweest zijn.

  En dan jullie stellingen over veiligheid. Van de 7 landen die een inreisverbod gekregen hebben, is er nog geen ENKEL terroristische aanslag afkomstig geweest. Geen enkel. De landen die wel terroristen “geleverd” hebben (zoals Saoedie-Arabië) hebben geen inreisverbod. Hoezo maatregelen tegen de veiligheid?

  Informeer jullie eens vooraleer jullie kritiek afdoen als extreemlinks gehuil enz. Het is echt te erg voor woorden…

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Interessant fenomeen:

  Oververzadigde consumenten chatten over politiek.

  :-D

 • Profielfoto
  ¿`„

  Apple zou zich beter bezig houden met het tijdig maken van technologie en die te voorzien van de juiste poorten ipv politiek. Schoenmaker blijf bij u leest.

  Je kletst! Apple zal toch medewerkers nodig hebben om zich bezig te houden met de tijdig maken van technologie. En misschien is een deel van die medewerkers nu juist getroffen door het inreisverbod. Apple komt gewoon op voor zijn medewerkers en zichzelf. En dan mag een groot bedrijf als Apple zich bezig houden met politiek.

 • Profielfoto
  gipsman

  In Nederland stemt 75% van de bevolking -ik bedoel het gedeelte dat effectief stemt, wie wegblijft legt zich neer bij de meerderheid- gematigd rechts (cda,d66), conservatief rechts (vvd,christenunie) of extreem rechts/neonazi (pvv,sgp).
  Niet verwonderlijk dat dit hier in de commentaren naar boven komt.
  On topic: Trump is een handpop van de sinistere altrightclan (breitbart>>bannon,miller,yannopoulos, e.a.) die onverhoopt de verkiezingen gewonnen heeft en hem nu op sleeptouw neemt. Plusminus zoals de neocons (cheney en co.) aan de touwtjes trokken in het Bushtijdperk.
  Probleem is dat nuttige idioot Trump veel schade aanricht -misschien te veel- voor hij van de macht verdreven wordt, hetzij door impeachment, hetzij pas in een volgende stemronde. Het zou al mooi zijn als over 2 jaar het congress en de senaat weer een Democratische meerderheid zouden krijgen, om wat meer bestuurlijk evenwicht te hebben.
  Kan ook dat we nu ‘all the way down’ gaan, met extreemrechtse meerderheden in Europa, en nationaalsocialisme-67 jaar-na datum…
  En ja, een tech-ceo mag zich outen over de politiek, zo is nu eenmaal democratie. In “the Age of Trump” kan dit blijkbaar niet, zoals sommigen hier melden.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Aan iedereen die Trump en z’n beleid zo ophemelt: hebben die in jullie ogen “extreem linkse media” in NL ook al bericht wie er daadwerkelijk aan het feesten is op het moment? Dat zijn Al Quaida en de IS, die hebben hun grote doel bereikt: de USA wordt geregeerd door een dictator naar hun voorbeeld, en dreigt daardoor nu in de afgrond te vallen!
  Ter info: hier in Zwitserland berichten ook de populistisch rechtse kranten niet positief over Trump, die media berichten echt niet zo eenzijdig als jullie graag willen denken, Trump is niet goed voor Amerika, dat gaan de Amerikanen nu helaas hardhandig uitvinden.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @Maconly, schuif niet alles op linkse politiek af.
  Eigenlijk zeg je iedereen die tegen Trump is, is een linkse stumpert.
  Ik ben zeker ver van links, maar zeker ook niet uiterst rechts, maar ik ben net als veel mensen niet gelukkig met Trump.
  Je moet toch accepteren dat niet iedereen achter jou standpunt staat, het is geen communisme hier.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Laten we nu eerlijk zijn he… Tim Cook onderneemt alleen maar actie omdat het gaat om zijn goedbetaalde programmeurs en ingenieurs – dat doet de rest van Silicon Valley ook alleen maar om die redenen. Het gaat hier dus om niet-Amerikanen met een hogere opleiding … De arme vluchteling die niet aan het werk kan geraken en alleen maar rondkomt dankzij ‘welfare’ kan hem geen reet schelen.

 • Profielfoto
  nobody

  Raymon, iik snap niet dat je de discussie hier uitgelokt hebt.

  Daar is dit forum toch niet voor?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Veel misinformatie hier weer. Allemaal door de linkse media. Het is een tijdelijke ban van 90 dagen en voor vluchtelingen 120 dagen. Dus geen permanente ban. Ook kunnen mensen met een dubbele paspoort gewoon het land in. Heb je dus een canadees en iran paspoort kun je met het canadese paspoort gewoon het land in.

  Ik vind het een uitstekende beslissing. Overigens heft Jimmy Carter ook iraniers het land uitgezet en de toegang geweigerd ind ejaren 70. En Obama heft 6 maanden lang een stop gezet op irakese vluchtelingen.

 • Profielfoto
  Neowip

  Ik ben een netto persoon , Apple draagt netto minder dan 2 % af , dan heb je gelijk Apple draagt af net als Starbucks, Mc Donalds etc etc .
  Omdat deze asociale bedrijven zo weinig afdragen betaal jij 21% btw en betaal je 40% aan belastingen over je loon .
  Een koffiezaak van een kleine ondernemer betaalt 42% tegenover Starbucks die rond de 2% afdraagt , prima dat jij dat normaal vindt maar ik vind het asociaal.

  Omdat je een netto persoon bent leg ik het nog een keer uit. Apple betaald precies hetzelfde alleen dan in 2 stappen. Na de 2% heffing zit het geld in een internationaal niemandsland waar het NIETS kan doen met dat geld. Zodra men iets wil moet men eerst de belasting aftikken.

  @dutch-american
  Die mis-informatie kwam van het witte huis zelf. De dubbele paspoort uitzonderiing is gisteren pas gemaakt. In eerste instantie vielen zij ook onder de travel-ban.

  Over het tijdelijke karakter kan je kort zijn. Daar kan je pas wat over zeggen als het is afgeschaft. Tijdelijke maatregelen hebben de neiging permanent te worden. Kijk maar naar het Kwartje van Kok.

  Reden dat tijdelijke maatregelen vaak blijvend worden is dat er een situatie ontstaat waar zowel het plaatsvinden als het uitblijven van een event, terrorisme in dit geval, aan de maatregel worden toegeschreven.

  Beter was het geweest als men de extreme vetting versneld had ingevoerd.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Omdat je een netto persoon bent leg ik het nog een keer uit. Apple betaald precies hetzelfde alleen dan in 2 stappen. Na de 2% heffing zit het geld in een internationaal niemandsland waar het NIETS kan doen met dat geld. Zodra men iets wil moet men eerst de belasting aftikken.

  Of gebruiken als borg bij leningen. Dan incasseren ze nog een keer een belastingvoordeel.

 • Profielfoto
  Neowip

  @bartvdv

  Lenen tegen niet gerepatrieerde fondesen is idd een van de loopholes die gedicht moeten worden en daar is men mee bezig. Desalniettemin is het onjuist om te stellen dat grote internationals slecht 2% belasting betalen en de groentemannen om de hoek 40%+

  Met de globalisering is het lastiger geworden om aan te geven waar wat wordt verdient. Een iPhone wordt ontwikkelt in de VS. Gebouwd in China en verkocht in Lutjebroek. Waar belast je wat?

  Het gaat te ver om het hele belastingvraagstuk hier te bespreken maar de beeldvorming van Internationals die massaal belasting ontduiken is pertinent vals. Het ging mij erom dat beeld te corrigeren.

 • Profielfoto
  maconly

  @bartvdv

  Lenen tegen niet gerepatrieerde fondesen is idd een van de loopholes die gedicht moeten worden en daar is men mee bezig. Desalniettemin is het onjuist om te stellen dat grote internationals slecht 2% belasting betalen en de groentemannen om de hoek 40%+

  Met de globalisering is het lastiger geworden om aan te geven waar wat wordt verdient. Een iPhone wordt ontwikkelt in de VS. Gebouwd in China en verkocht in Lutjebroek. Waar belast je wat?

  Het gaat te ver om het hele belastingvraagstuk hier te bespreken maar de beeldvorming van Internationals die massaal belasting ontduiken is pertinent vals. Het ging mij erom dat beeld te corrigeren.

  De stelling kan je niet bevallen maar het is helaas wel de werkelijkheid , ik denk dat die 2% bovengrens is , oh onze multinationals zijn ook wereldkampioen subsidiepot legen.

  Kijk eens naar de grote winkelstraten waar de kleine ondernemer een zeldzaamheid is geworden omdat die de strijd tegen de multinationals niet kan winnen omdat het speelveld niet eerlijk is.

  Die 2 om 42 % wordt zelfs door de hypocriet Dijsselbloem genoemd , verkiezingstijd levert altijd andere geluiden op.

  Belasten doe je in elk land ontwikkeling is een aftrekpost en levert een bonnetje op, apple koopt in china dan draagt het bedrijf af in china en moet apple bonnetje china tonen in het land van uiteindelijke verkoop en daar dient de winst belast te worden.

  Stelling is en blijft: niet meebetalen gewoon je mond houden , diezelfde stelling liet de minister van Ierland een paar jaar geleden op Bono van U2 los toen hij zich wilde mengen in binnenlandse politiek.

 • Profielfoto
  maconly

  @Maconly, schuif niet alles op linkse politiek af.
  Eigenlijk zeg je iedereen die tegen Trump is, is een linkse stumpert.
  Ik ben zeker ver van links, maar zeker ook niet uiterst rechts, maar ik ben net als veel mensen niet gelukkig met Trump.
  Je moet toch accepteren dat niet iedereen achter jou standpunt staat, het is geen communisme hier.

  Als je door had gelezen dan had je gelezen dat ik liever Bernie Saunders had gezien maar dat mocht niet van de grote jongens die wilde hun trekpop Clinton en nu hebben ze Trump .

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations Volgens mij telde ik er 1, die van maconly, dat moet toch te handhaven zijn? Stop alsjeblieft met die ad hominem, dat is geen argument dat hij het ook gedaan heeft. Probeer eens de zaken niet te beargumenteren met “maar hij”. Mensen die Trump haten vinden hem bijna interessanter dan de mensen die hem supporten. Hij heeft dit overigens al tig keer weerlegd, of het waar is of niet komen we toch niet achter.

  Apple is al jaren op de SJW toer, dit verbaast me niks. Betekent dat ze politiek georienteerd zijn en de laatste jaren 0 bijgedragen hebben qua innovatie behalve voortborduren op de erfenis van en groener etc kan ik dan wel weer waarderen. Overigens zeggen die foto’s die ze in de presentatie gebruiken ook genoeg, het staat altijd vol met gekleurde mensen om diversiteit, maar blanken staan er al vrijwel nooit meer tussen. Dat is “diversiteit” voor je volgens de linkse elite. Zo min mogelijk blank om geen zieltjes te kwetsen ook al is het grootste deel zelf blank. Ik ben verre van een white supremacist maar het is zeker wel opvallend te noemen.

  Ik denk dat jij nog eens goed moet herlezen… En ik heb trouwens nergens gezegd dat ik “pro trump” of tegen ben… Dus waar jij vandaan haalt dat ik hem al dan niet zou haten weet ik niet.

  Het enige wat ik met mijn comment wilde zeggen is dat Trump ook niet netjes geweest is, en dat hoeft niet weerlegt te worden zoals jij dat zo mooi zegt, hij heeft dat zelf gezegd en bevestigt tijdens zijn campagne, ik weet niet hoe goed jij het allemaal gevolgd hebt, maar ik dus wel, altijd online via de streaming, en ik heb alle debatten gezien en tijdens een debat heeft hij zelf gezegd (BEKEND) dat hij bepaalde dingen kon ontduiken, (weliswaar omdat hij het volgens een paar regeltjes van de huidige wet ginder kon omzeilen), Maar het laat wel aanzien dat hij ook niet wit geschilderd is en er ook een paar vlekken zijn..

  En dat is het enige wat ik wilde aantonen, omdat iedereen in de aanval gaat op Tim Cook, uiteraard, Apple is een groot bedrijf en grote bedrijven willen nu eenmaal winst maken, dus tuurlijk zijn er praktijken die gebeuren die beter niet gebeuren, dat zou ik ook helemaal niet ontkennen (zou ook belachelijk zijn). Maar niet komen wijzen met een vingertje en dan wanneer je de feiten bekijkt en de andere kant ook “vuil speelt’ komen met, ja maar dat moet gedaan zijn om te zeggen “maar hij”. Neen, niks van, Als je komt met een actie kan een REactie verwachten, zo werkt het nu eenmaal in een (“democratische”) wereld. Hoeveel democratie er nog werkelijk is is natuurlijk nog de vraag.

  Hoe dan ook, Apple is nu eenmaal een multicult bedrijf. Ik ben persoonlijk ook niet voor (hoe jij het noemt): white supremacis, maar ben het zeker met je eens dat: dat het allemaal opvallend is in hun filmpjes hoeveel “kleur” er is.

  Met “haat”, had ik het trouwens ook niet over de personen Trump of Cook, maar vooral hier onderling naar elkaar toe…

 • Profielfoto
  Neowip

  @maconly

  Wat jij stelt is simpelweg niet waar. Je blijft maar naar appels met peren vergelijken.

  Apple heeft de laatste jaren 200 Miljard aan de aandeelhouders uitgekeerd die het uit internationale winsten had opgepot.

  Toon mij op de jaarrekening waar die €200 miljard creditline staat dan? Als jij gelijk hebt dan moet die er zijn. Ik heb het niet nagekeken maar geef je op een briefje dat die er niet is. Zo wel ben ik de eerste om mijn fout te erkennen.