Apple spreekt zich uit in “wc-oorlog”

37 reacties

Apple-CEO Tim Cook heeft zich uitgesproken tegen een decreet van de Amerikaanse president Donald Trump dat de bescherming van transgender-studenten in de VS opheft. De regels waren door Obama ingesteld om transgenders te beschermen.

Door de regels konden transgenders zelf bepalen welk toilet ze wilden gebruiken. Daarnaast werd een manier voorgeschreven waarop scholen namen en geslacht van transgenders moesten gebruiken.

Oneens met besluit

“Apple vindt dat iedereen een kans moet krijgen om op te bloeien in een omgeving vrij van stigma’s en discriminatie,” schrijft Cook in een ingezonden reactie naar diverse Amerikaanse media. “Wij steunen inspanningen die leiden tot een grotere acceptatie, niet minder. Wij vinden dat transgender-studenten als gelijken moeten worden behandeld en zijn het oneens met enig besluit dat hun rechten of bescherming beperkt.”

De Obama-regering voerde de regels, met de bijnaam de oorlog van de wc, een jaar geleden in. Het was een doorn in het oog van de meest conservatieve vleugel van de Republikeinen, die nu van Trump zijn zin krijgt.
trans toilet 16x9
Apple heeft de afgelopen tijd vaker kritiek op de beslissingen van het Trump-regering geuit. Bijvoorbeeld het inreisverbod, dat op kritiek kon rekenen uit de gehele techologiesector en inmiddels van de baan is. Tim Cook, zelf homoseksueel benadrukte herhaaldelijk dat persoonlijke vrijheid en veroordeling van iedere vorm van discriminatie tot de basisrichtlijnen van Apple behoren.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Tim Cook for president!
  m.a.w. hij zegt telkens de juiste woorden, ben zelf ook tegen Trump.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik zou mij toch niet erg zeker voelen in de wc’s met Tim Cook naast mij.

 • Profielfoto
  wacon

  Wat een kansloze opmerking Bart

 • Profielfoto
  bartvdv

  @wacon

  Ach, ‘lighten up’. Jij geeft de vieze interpretatie weer in mijn zin.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat het veel meer over het gevoel van Bart zegt dan over Tim Cook. Waarschijnlijk is Bart heel erg onzeker tijdens het plassen.

 • Profielfoto
  Sama

  Tjongejonge, wat een ‘probleem’….

 • Profielfoto
  TimmiX

  Ten eerste moet Tim Cook zich eens iets meer met zijn eigen functies en iets minder met politiek bezig houden, anders had hij maar de politiek in moeten gaan. Hij misbruikt gewoon zijn macht op deze manier door zich persoonlijk uit te laten in de naam van Apple.

  Ten tweede, wat een onzin deze regel. Je bent geboren als een jongen of een meisje, en je hebt diens geslachtsorganen. Toiletten zijn op basis daarvan verdeelt. Het is echt niet zo moeilijk. Zonder penis kun je toch niet in een uninoir plassen en met penis kun je overal wel staand plassen als je dat zo belangrijk vindt. Wat maakt het nou eigenlijk uit.

  Prima als je je anders voelt, maar waarom is het tegenwoordig ineens logisch dat alles en iedereen zich aan je aanpast? Er wordt nu onder de noemer ‘acceptatie’ gezegt dat transgenders zelf moeten kunnen kiezen welke wc ze gebruiken, maar zijn het niet juist de transgenders die acceptatieproblemen hebben. Zij zijn degenen die moeite hebben hun geslacht te accepteren. Beetje de omgekeerde wereld dit.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het is wel dit soort linkse symboolpolitiek die het mogelijk heeft gemaakt dat Trump nu president is. Het conservatieve deel van Amerika dat hier over valt is gigantisch groot, en dit soort geneuzel wat voor de meeste mensen pure onzin en ver van hun bed is, heeft Clinton de kop gekost.
  Wel prettig dat Cook stelling neemt in deze.

 • Profielfoto
  Jrn.-

  …wauw @TimmiX…klassiek hoor dit. Klok-klepel.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat krijg je met populisten aan de macht…

  Wat begin met bashen op buitenlanders ontaard al snel in het vervolgen van andere bevolkingsgroepen.

  Nu eerst de transgenders om het als een kankervlek uit te spreiden over iedereen die andersdenkend is.

  Gevaarlijke ontwikkeling dit. De geschiedenis heeft dat al eens bewezen…

  @TmmieX – Ter info er lopen in Nederland ongeveer 70.000 mensen (ongeveer 1 op de 200 mensen) rond die geslachtsloos zijn geboren door een genderfoutje in hun DNA. Misschien moet je dit even lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geslachtsidentiteitsstoornis voordat je oordeelt.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Dacht dat California zich wou afscheuren van de VS. Apple moet tech maken en geen politiek. Het linkse kan enorm gaan doorslaan. Waarom moet de meerderheid zich aanpassen voor een heel kleine minderheid want als je die weg op gaat is het nooit gedaan.

  Dus in de nieuwe Apple campus hebben we gender neutrale toiletten en douches? Lekker leuk voor de dames want mannen kunnen soms echt smerig het toilet achter laten.

 • Profielfoto
  SvS

  Tim C., blijf bij je leest; dus Apple producten ontwikkelen en verbeteren. (En verhuizing naar EU eens overwegen)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jonge, wat een gezeik weer (en dat doe je inderdaad in het toilet haha).

  Inderdaad: hou je bezig met Apple zaken, Tim! Ga eens wat problemen oplossen, want die zijn er genoeg bij Apple lijkt me.

  En over die hele transgender toestand: ik moet toch TimmiX ondersteunen hoor, de hele samenleving is een beetje aan het doordraaien hier. Wat nou als je als man in de pisbak naast een vrouw staat die zich in de nabije toekomst om wil laten bouwen maar die vanwege de nieuwe regelgeving naast jou mag komen pissen (met plasgootje uiteraard)? Of wat nou als je als man die zich om wil laten bouwen tot vrouw lekker even in het damestoilet over de bril heen zeikt?

  Moeten we hier nu echt WETGEVING over krijgen?? Schaf dan gewoon mannen- en vrouwentoiletten af en laten we met zijn allen lekker op dezelfde plee onze behoefte doen.

 • Profielfoto
  SvS

  Schaf dan gewoon mannen- en vrouwentoiletten af en laten we met zijn allen lekker op dezelfde plee onze behoefte doen.

  (y)

  Lekker leuk voor de dames want mannen kunnen soms echt smerig het toilet achter laten.

  Andersom anders soms ook. Bah bah:confused:

 • Profielfoto
  koen

  Bij ons thuis hebben we gewoon gender neutral wc’s. Iedereen piest in dezelfde pot.

 • Profielfoto
  Helios

  Lekker leuk voor de dames want mannen kunnen soms echt smerig het toilet achter laten.

  Maak dáár dan regels over. Niet over wie in welk hokje plast.

 • Profielfoto
  Di May

  Het ontgaat sommigen het onmetelijke belang dat iemand als
  Tim Cook zijn stem verheft bij dit soort aangelegenheden.

  De opmerking dat hij zich met tech moet
  bezighouden is daarbij totaal naast de kwestie.

  En de reactie van TimmiX laat vooral blijken dat hij totaal
  geen idee heeft van wat transgenderism inhoudt.

  Zou zich dan ook beter van dergelijke kritiek
  onthouden en niet langer domme dingen zeggen.

 • Profielfoto
  Night

  Steve Jobs zat 24/7 op de huid van zijn personeel. Die had geen tijd voor dit soort geneuzel :evil:

 • Profielfoto
  Eprom

  Bij ons thuis hebben we gewoon gender neutral wc’s. Iedereen piest in dezelfde pot.

  Precies! Koen for president.
  PS Zitten we nu serieus over WC’s te praten op een Apple forum?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Di May snapt het.

  Wat een kansloze kort-door-de-bocht nare reacties hier zeg. Bah.

  En Tim Cook is wat dit soort zaken betreft een held!

 • Profielfoto
  icegodd

  Tim COCK een held???

  Hij is net als Clinton+aanhang zit vol met HAAT en meer HAAT.

  Trump doet het geweldig en houden zo.

 • Profielfoto
  UtregCity

  @icegodd: Nee, Trump is een lieverdje… Tim Cook is zeker een held, hij durft zich tenminste uit te spreken en op te konen voor een minderheid, maar daar heb jij als blanke man (middelbare leeftijd?) geen last van.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Weer dat typische ‘minderheden zijn altijd slachtoffer’ gepraat. Cook gaat zo met zijn uitspraken op een SJW lijken.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ja stel je eens voor dat je rekening zou houden met elkaar in de samenleving… punt is dat de meerderheid van de mensen wel op een gebied in de minderheid is. Maar zolang het jezelf niet betreft kun je lekker de wereld indelen in rechtse gelijkhebbers en linkse hobbyisten. Want met meer hokjes dan 2 kunnen we niet dealen.

  Cook is een held, kijkt niet weg van problemen in de samenleving en benoemt deze. Maar als je je uitspreekt, krijg je tegenwoordig al snel een bak stront over je heen van mensen die stemmen op iets dat eindigt op vrijheid. Maar die lijkt alleen voor henzelf te gelden.

 • Profielfoto
  VxP

  @TimmiX
  Je opmerking/bewering getuigt in ieder geval van het gebrek aan inlevingsvermogen.
  Jammer. ??

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heeft Cook niks anders te doen of zo? Bijvoorbeeld de zwaar verouderde software en hardware producten updaten?

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Ik snap niet waarom sommige mensen de neiging hebben om zeer kwetsende en bevooroordeelde reacties achter te laten. (Dat raakt mij in dit geval persoonlijk.) Als je niets positiefs te melden hebt, hou dan je mond. AUB.

  Tim Cook durft zijn nek uit te steken voor HLBT-acceptatie. Top! :heart:

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik denk dat het veel meer over het gevoel van Bart zegt dan over Tim Cook. Waarschijnlijk is Bart heel erg onzeker tijdens het plassen.

  Shmoo for president!

 • Profielfoto
  TimmiX

  @polanksy @VxP
  Nee, dat zie je verkeerd. Wellicht was mijn reactie een beetje te fel en ongenuanceerd. Ik vind de destijds aangenomen wet simpelweg niet goed. Uiteraard is het een nobel idee en waren veel mensen er mee geholpen, in de lange termijn helpt het niets bij aan de acceptatie ervan.

  Het legt alleen wel de focus op hetgeen transgenders dagelijks mee te maken hebben: het moeten maken van een keuze. Zij moeten nog steeds kiezen. Dit samen met het bewust zijn van de mogelijke reacties en oordelen van anderen daarop. Ik ben van mening dat het beter is dit probleem weg te nemen.

  Maak (openbare) toiletten gender neutraal en dat deel is opgelost. Niemand hoeft er bij na te denken en niemand kan er wat van vinden. Waarom letterlijk een label op een deur plakken en er dan ‘toestaan’ dat transgenders kunnen kiezen? Waarom mag ik dan niet op een dameswc mijn behoefte doen? Hoe bewijs ik dat ik geen genderdysforie heb? Waar ligt deze grens? Wat is dan nog het nut van een gescheiden toilet? Waarom nemen we al die bullshit niet weg, en maak het écht neutraal.

  We moeten juist focussen op het ‘we zijn allemaal gelijk’ in plaats van het tegenovergestelde. We moeten juist elkaar meer accepteren en respecteren. Dat creëer je in mijn mening door gelijke rechten en het wegnemen van vooroordelen, verschillen en onduidelijkheden. Leer mensen over wat ze niet begrijpen, in plaats van zorgen dat mensen het uit de weg gaan.

  Maar laten we niet vergeten dat iedereen zijn/haar eigen mening mag hebben. We hoeven het niet eens te zijn. Ik zeg ook niet dat mijn ‘idee’ beter is of dat het dé oplossing is.

  Ik plaatste mijn reactie omdat ik het alleen niet zo handig vind dat Cook zijn persoonlijke standpunt, publiekelijk verkondigd onder de naam van Apple. Met een opmerking als “Apple vindt dat iedereen een kans moet krijgen om op te bloeien in een omgeving vrij van stigma’s en discriminatie” suggereert hij dat wanneer je tegen deze wet bent, je vind dat mensen mogen worden gediscrimineerd en tegen acceptatie bent. Dat is simpelweg niet waar, ligt véél genuanceerder.

 • Profielfoto
  TimmiX

  @Nummer 53
  Eigenlijk helemaal eens met wat je zegt! Het maakt inderdaad helemaal niets uit met wie je je toilet deelt, dat was precies mijn punt. Het was alleen wat knullig verwoord. De wet die Obama had aangenomen was een stap in de goede richting, maar het neemt de ‘mentale strijd’ inderdaad niet weg.

 • Profielfoto
  icegodd

  ik ben ook voorstander, heerlijk bij zwembad, kroegen en bios naar WC. leukste plek om vrouwen te ontmoeten.

  ik ga wel staan plassen met of zonder bril. lekker man.

 • Profielfoto
  Shmoo

  ik ben ook voorstander, heerlijk bij zwembad, kroegen en bios naar WC. leukste plek om vrouwen te ontmoeten.

  .
  Totdat je per ongeluk naar dezelfde film gaat als Patricia Paay en ze op het toilet vraagt of je even in haar mond wilt plassen.

  Kijken of je dan nog zo enthousiast bent.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Terecht. Je zou maar een 6 jarige dochter hebben die naar de wc moet en er staan een aantal volwassen mannen in vrouwen kleding daar. Dan denk je wel anders. O

 • Profielfoto
  Nummer 53

  @Dutch-American, sterk van je… transseksuelen als pedofielen zien…

 • Profielfoto
  Jedden

  Wat maakt het toch allemaal uit? We schijten allemaal maar dezelfde stront, hoor.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  @Dutch-American, sterk van je… transseksuelen als pedofielen zien…

  .

  Omdat ik een andere mening heb betekent niet dat ik ze als pedofielen zie. Wat een achterlijke opmerking van je. Een kind van 6 jaar dat naar de wc gaat en en man in vrouwenkleding zoet begrijpt dat toch niet. Doe dus niet zo simpel idioot die je bent.

  Je dent misschien dat zo opmerking sterk is maar je bent een gewoon sukkel om gelijk dat soort dingen te roepen en mensen te veroordelen die dat niet eens gezegd hebben.

 • Profielfoto
  MEEUW

  ik vraag me af waar de 36 reacties zijn gebleven. Waarschijnlijk heeft de adword meer aandacht nodig want er word immers 3000 euro voor betaald (en waarschijnlijk nog meer door cookie data relevante dingen)
  Jammer….