Apple gaat iPhones in India maken

11 reacties

Apple gaat vanaf april iPhones in India assembleren. In het op één na meest bevolkte land ter wereld komt een dependance van de Taiwanese fabrikant Wistron, een van Apple’s onderaannemers, die net als Foxconn produceert.

De Indiase minister van IT, Priyank Kharge, maakt dit bekend. India kent streng protectionisme, waardoor de iPhone alleen zonder hoge import­belasting kan worden verkocht als deze lokaal geproduceerd wordt.

Markt met veel potentieel

India is voor Apple een interessante markt. Het land is op China na het meest bevolkte land ter wereld en telt 1,266 miljard inwoners. Apple verkoopt de iPhone momenteel alleen via providers Vodafone en Airtel. Directe verkoop aan de opkomende middenklasse kan voor een significante boost zorgen. Momenteel domineren Android-fabrikanten Samsung en Oppo de Indiase markt.

Tim Cook en de Indiase Premier Narendra Modi.
Tim Cook en de Indiase Premier Narendra Modi.

Naast directe verkoop van de iPhone, maakte Apple eerder bekend een nieuw Maps-team in India te vestigen. Ongeveer 4000 medewerkers gaan zich vanuit een speciale economische zone bezighouden met het verbeteren van Apple’s kaartendienst. Eerder deze week zei Tim Cook tijdens een bezoek aan het land al dat er plannen zijn voor het openen van Apple Stores in India.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Reaction from India: We are liking it very much that the Apple is coming to India.

  Een echte groeimarkt, toen ik voor het laatst iets las over het aantal Indiërs, waren het er zo’n 800.000, nu al bijna een half miljard meer.

 • Profielfoto
  Usain

  Tja, over 10 jaar is India ook te duur voor Apple en gaan ze de boel verkassen naar Soedan of Oeganda.

  Apple moet meer in de VS doen, beter voor de economie daar. Dan maar iets minder winst, kan ook geen kwaad.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Niet de goedkope arbeidskrachten zijn de reden voor de plaatselijke productie in India, maar het voorkomen van hoge importbelasting. En natuurlijk een betere toegang tot de enorme Indiase markt.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Make India great again. zoveelste actie van Apple om (import) belasting te ontduiken. Maar wel Trump bashen over zijn 7 landen ban. Hypocriete bullshit.

 • Profielfoto
  mmww

  America first! ???

 • Profielfoto
  Spinozo

  Volgens mij wil India juist dat Apple dit doet, dus belasting ontduiken lijkt niet te kloppen. De telefoons worden goedkoper voor de Indiase consument en dan worden er meer verkocht. En dat is dan wel weer goed voor Apple.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies! Tim Cook is daar onderlaatst op bezoek geweest om zieltjes te winnen en iPhones te verkopen alleen had dat niet het gewenste resultaat waar hij op gehoopt had. Allerlei deals gesloten moeten sluiten om überhaupt in het land aanwezig en zichtbaar te mogen zijn.

  Sterker nog, ik heb uit betrouwbare bronnen begrepen dat ze Tim zelfs nog een nieuwe boxershort hebben verkocht en daar kwam hij pas achter toen hij in het vliegtuig terug naar het toilet ging.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Je vraagt je af hoe schaalbaar het is als ieder land eist dat het product lokaal wordt gemaakt. India is toevallig betrekkelijk goedkoop, maar de V.S. niet.

  Je kunt om allerlei emotionele redenen wel willen dat bedrijven bij jou komen produceren, maar het moet ook nog zakelijk nut hebben. Blijkbaar is de kosten/baten analyse van in India produceren goed genoeg om het te doen.

  @Baron Van Dedem: zoals door anderen al genoemd zit het zo niet. En hoe je belastingen ontwijken wilt koppelen aan de Moslim-ban weet ik niet, maar als ik het goed begrijp valt er op jou niets aan te merken en heb je alle recht om anderen te moraalridderen. Goed te weten dat er nog rechtschapen mensen zoals jij zijn.

 • Profielfoto
  Zakske

  India is toevallig betrekkelijk goedkoop, maar de V.S. niet.

  India mag dan goedkoop zijn, qua bureaucratie is het de hel op aarde. Alleen kun je als beursgenoteerd bedrijf een land met 1,25 miljard inwoners niet negeren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Mag hopen dat Apple dat heeft meegenomen in zijn afweging. Ik wil er niet eens op vakantie, laat staan een bedrijf starten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Spinozo: deze werkwijze heeft helemaal niets met belastingontduiking te maken. Van belastingontduiking is sprake als je belasting niet betaalt, die volgens wet en regelgeving wel betaald moet worden. Als je in een land zelf gaat produceren om daarmee invoerheffingen te voorkomen is dat een beslissing die elk bedrijf kan nemen. Dat heeft niets met ontduiking te maken, maar is in zo’n situatie gewoon slimme bedrijfsvoering, als de voordelen tenminste opwegen tegen de investeringen die je moet doen om productielijnen in zo’n land op te zetten.